Ухвала
від 17.05.2017 по справі 761/4962/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

1[1]

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ

Апеляційного суду міста Києва в складі:

головуючого суддіОСОБА_1 ,суддів при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві 17 травня 2017 року апеляційну скаргу представника адвоката ОСОБА_5 в інтересах ТОВ «Україна - 2000», на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 15 лютого 2017 року,

за участі:

прокурора ОСОБА_6 ,

ВСТАНОВИЛА:

Вказаною ухвалою задоволено клопотання старшого слідчого з ОВС 1-го ВРКП слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби капітана податкової міліції ОСОБА_7 та зобов`язано службових осіб АТ «ОТП Банк» (МФО 300528, м. Київ, вул. Жилянська, 43) накласти арешт на грошові кошти, що знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 , що належать ТОВ «Україна - 2000» (код за ЄДРПОУ 31197641) із забороною розпоряджатися коштами, що знаходяться на зазначеному рахунку та зупинення видаткових операцій з коштами, які надійшли на вказаний рахунок та вже знаходяться на ньому, окрім сплати до бюджету податків, зборів та інших обов`язкових платежів, виплату заробітної плати, аліментів.

Крім того, зобов`язано службових осіб АТ «ОТП Банк» надати слідчому ОСОБА_8 або оперативним працівникам, які оголошуватимуть вказану ухвалу, довідку про залишок коштів на рахунку ТОВ «Україна - 2000» при накладенні арешту, а також надати виписку руху грошових коштів по вказаному рахунку на день накладення арешту та у подальшому надавати дану інформацію про залишок коштів на запит слідчого.

В обґрунтування рішення слідчий суддя зазначив, що існують достатні правові підстави для арешту зазначеного в клопотанні слідчого майна.

Не погоджуючись з ухвалою, адвокат ОСОБА_5 в інтересах ТОВ «Україна - 2000» подав апеляційну скаргу, в якій просить поновити строк на оскарження, скасувати ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 15 лютого 2017 року та постановити нову, якою відмовити у задоволенні клопотання органу досудового розслідування.

Так, представник зазначає, що на даний час немає правових підстав для діяльності податкової міліції.

Вважає необґрунтованими докази, які наведені у клопотанні слідчого до суду, щодо причетності підприємства до злочинної діяльності ДП «Трансгарант Україна», оскільки ТОВ «Україна - 2000» є підприємством, що надає транспортно-експедиційні послуги і ніколи не мало фінансово-господарських взаємовідносин із ДП «Трансгарант Україна». Крім того, Підприємство має в наявності три орендованих складських приміщення, транспортні засоби і акредитоване на державному підприємстві «Придніпровська залізниця».

Зазначає, що під час укладення договорів, ТОВ «Україна - 2000» дотримується принципу належної обачності, а саме перед укладенням договорів підприємством проводяться дії на отримання інформації щодо належної правоздатності контрагента.

Звертає увагу автор апеляційної скарги і на те, що ТОВ «Україна - 2000» не має заборгованості перед бюджетом та відповідно до задекларованих податкових зобов`язань, у період з 01 січня 2016 року по 07 березня 2017 року сплатило до бюджетів податків та зборів на загальну суму 66378018, 61 грн.

Стверджує, що ТОВ «Україна - 2000» являється підприємством реального сектору економіки та не має ніякого відношення до злочинної діяльності ДП «Трансгарант Україна», службові особи котрого у період з січня 2015 року по червень 2016 року ухилились від сплати податків на загальну суму 8 019 862 грн.

Звертає увагу, що досудове розслідування в кримінальному провадженні триває протягом тривалого часу, жодній посадовій особі ТОВ «Україна - 2000» про підозру у вчиненні злочину не оголошено.

На думку адвоката, версія органу досудового розслідування про те, що грошові кошти на рахунках ТОВ «Україна - 2000» є предметом вчинення злочину, належним чином не досліджена та не підтверджена допустимими в розумінні ст. 86 КПК України доказами. Грошові кошти на які накладено арешт не є речовими доказами, оскільки були зараховані на банківський рахунок підприємства поза межами часового періоду, який є предметом дослідження у кримінальному провадженні, та самі по собі грошові кошти не можуть містити будь-якої інформації про обставини, які мають значення для кримінального провадження.

Також, автор апеляційної скарги стверджує, що арешт грошових коштів призвів до повного зупинення поточної господарської діяльності ТОВ «Україна - 2000», яка здійснюється у відповідності до вимог чинного законодавства. Внаслідок блокування платежів, завдано матеріальної шкоди підприємству та порушені законні права і охоронювані законом інтереси третіх осіб, що беззаперечно свідчить про безпідставність накладення арешту та обумовлює необхідність його скасування.

Одночасно в обґрунтування поважності пропуску строку на апеляційне оскарження, ОСОБА_5 зазначає, що про наявність даної ухвали підприємство дізналось випадково, лише 06 березня 2017 року від керівництва відділення АТ «ОТП Банк», так як представник ТОВ «Україна - 2000» в судове засідання у справі не викликався

Заслухавши доповідь судді, доводи прокурора, який вважав ухвалу слідчого судді законною та обґрунтованою, а апеляційну скаргу такою, що не підлягає задоволенню, перевіривши та обговоривши доводи апеляційної скарги, вивчивши матеріали судового провадження, колегія суддів приходить до наступних висновків.

Згідно з вимогами ст. 395 КПК України, ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її проголошення, а у випадку якщо ухвалу суду було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

З апеляційної скарги, доданих до неї документів та матеріалів судового провадження вбачається, що клопотання старшого слідчого про накладення арешту на майно було розглянуто судом у відсутність власника майна та його представника, рішення слідчого судді ТОВ «Україна - 2000» та його представнику не надсилалось, а тому колегія суддів вважає, що строк на апеляційне оскарження не пропущено.

Як вбачається з матеріалів провадження, слідчим управлінням фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості якого 03 серпня 2016 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 32016100110000175, щодо службових осіб ДП «Трансгарант України», за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ДП «Трансгарант Україна» (код ЄДРПОУ 32667198) в період з січня 2015 року по червень 2016 року, шляхом незаконно формування податкового кредиту внаслідок відображення в бухгалтерському обліку підприємства проведення безтоварних операцій з підприємствами, що мають ознаки фіктивності ТОВ «Технорем Сервіс», ТОВ «Облприлад90» та ТОВ «Іствест-ВТК» ухилились від сплати податків в особливо великих розмірах на загальну суму 8 019 862 грн.

Крім того, встановлено, що службові особи ДП «Трансгарант Україна», протягом 2016 року формували податковий кредит з ПДВ за рахунок проведених фінансово - господарських операцій, які мають ризиковий характер з ТОВ «Транссервіс-Груп» (код ЄДРПОУ 39709270, загальна сума взаємовідносин 6 200 тис.грн., сума ПДВ 1 033 тис.грн., призначення платежу: колісні пари РУ1Ш-950 (РУ1-950) б/в неопосвідчена з буксовим вузлом, рама бокова, балка надресорна тощо), ТОВ "Іствест-ВТК" (код ЄДРПОУ 40204203, загальна сума взаємовідносин 23 287 тис.грн., сума ПДВ 3 881 тис.грн., призначення платежу: колісні пари РУ 1-950, моніторинг технічного стану вантажних вагонів, поглинаючий апарат тощо).

В свою чергу, ТОВ «Транссервіс-Груп» та ТОВ «Іствест-ВТК» зазначену продукцію придбано у ТОВ «Україна-2000» (код ЄДРПОУ 31197641 загальна сума взаємовідносин 13 058 тис.грн., сума ПДВ 2 220 тис.грн., призначення платежу: колісні пари РУ1ІІІ-950 (РУ 1-950) б/в неопосвідчена з буксовим вузлом, рама бокова, балка надресорна тощо).

Відповідно до аналізу виданих та отриманих податкових накладних постачальниками продукції в адресу ТОВ «Україна- 2000» є пов`язані підприємства TOB «ТК «Дніпро-Холдинг» (код ЄДРПОУ 40354654, сума сформованого податкового кредиту з ПДВ 24,4 млн.грн., призначення платежу: колісні пари, рама бокова, балка надресорна, автозапчастини тощо) та ТОВ «Укрбуд-Холдинг» (код ЄДРПОУ 40109304, сума сформованого податкового кредиту з ПДВ 181,6 млн.грн., призначення платежу: колісні пари, рама бокова, балка надресорна, автозапчастини тощо).

В свою чергу, в номенклатурі придбаного товару ТОВ «Укрбуд-Холдинг» та ТОВ «ТК «Дніпро-Холдинг» відсутній факт придбання продукції: колісні пари РУ1Ш-950 (РУ 1-950), балка надресорна, рама бокова тощо.

В ланцюгу постачання встановлено відмінність назви товару в номенклатурі придбаної та реалізованої продукції.

Разом з тим, проведеним аналізом господарської діяльності ТОВ «Україна-2000», ТОВ «ТК «Дніпро-Холдинг» та ТОВ «Укрбуд-Холдинг» встановлено, що до даної групи підприємств також входять: ТОВ «ТК «Гранд Маркет» (код ЄДРПОУ 40228926), ТОВ «Газкомплект» (код ЄДРПОУ 13750984), TOB «НВО «Дніпропромремонт» (код ЄДРПОУ 36295860), ТОВ «МТС-Бетон» (код ЄДРПОУ 40159233). ТОВ «Парадіз Компані» (код ЄДРПОУ 39962778), ТОВ «Промо-Сервіс» (код ЄДРПОУ 39932350), ТОВ «ТК «Центр-Холдинг» (код ЄДРПОУ 40346533), TOB «OK «Цитадель» (код ЄДРПОУ 39847145), які також надають послуги по незаконному формуванню податкового кредиту з ПДВ та валових витрат.

Пов`язаність та підконтрольність одній групі осіб зазначених підприємств свідчить те, що у них однаковий алгоритм процесу існування та діяльності, який характеризується індивідуальними ознаками:

- однакові адреси реєстрації;

- під час здійснення господарської діяльності, реєстрація підприємств відбувається на одних і тих же громадян - підставних осіб;

- банківські рахунки відкритті в одних установах - АТ «ОТП Банк» та АТ «УкрСиббанк»;

- використання одного інтернет провайдера;

- використання однакових ІР-адрес: НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 та НОМЕР_5 для реєстрації податкових накладних та подачі податкової звітності;

- формування податкового кредиту та зобов`язань з ПДВ за рахунок фінансово-господарських операцій з однією групою підприємств, які мають ознаки фіктивності;

- невідповідність отриманих та реалізованих в адресу підприємств покупців товарів, робіт (послуг), зміна виду та умовний продаж товарів.

Формування податкового кредиту з ПДВ зазначеної групи підприємств здійснюється за рахунок проведених фінансово-господарських операцій з підприємствами реального сектору економіки, в тому числі великими платниками податків: ТОВ «Торговий Дім «Щедро» (код за ЄДРПОУ 36094135), ТОВ «Євростандарт-Автогаз» (код за ЄДРПОУ 37958775), ТОВ «Свісс Кроно» (код за ЄДРПОУ 31147999), ПАТ «Укртатнафта» (код за ЄДРПОУ 152307), ТОВ «Тедіс Україна» (код за ЄДРПОУ 30622532), TOB «Ласунка» (код за ЄДРПОУ 24440838), TOB «Техмолпром» (код за ЄДРПОУ 35293993), ТОВ 2 «Катеринопільський Агропродукт» (код за ЄДРПОУ 35821448), ТОВ «Геліус ЛТД» (код за ЄДРПОУ 20206809), ПП -«Укрпалетсистем» (код за ЄДРПОУ 32285225), ТОВ «Падана Кемікал Компаунде» (код за ЄДРПОУ 30408081), ТОВ «Вог Рітейл» (код за ЄДРПОУ 37821544), ТОВ «Український Торгівельний Дім «Белшина» (код за ЄДРПОУ 35237656), ПАТ «Укрнафта» відділення реалізації нафтопродуктів по Запорізькій області (код за ЄДРПОУ 135390) та інші. Основна група придбаних товарів: паливо мастильні матеріали, газ скраплений, ДСП ламінована, автозапчастини, масло вершкове, автошини тощо.

В подальшому в ланцюгу постачання TOB «ТК «Гранд Маркет», ТОВ «Україна-2000», ТОВ «Газкомплект», TOB «НВО «Дніпропромремонт», TOB «ТК «Дніпро-Холдинг», ТОВ «МТЄ-Бетон», ТОВ «Парадіз Компані», ТОВ «Промо-Єервіс», ТОВ «Укрбуд-Холдинг», ТОВ «ТК «Центр-Холдинг», TOB «OK «Цитадель» встановлено відмінність назви товару в номенклатурі придбаної та реалізованої продукції, зміна виду та умовний продаж продукції, безпідставне формування податкового кредиту з ПДВ в адресу підприємств реального сектору економіки та підприємств з ознаками фіктивності.

З метою припинення злочинної діяльності та у подальшому відшкодування спричинених державі збитків, на даний час виникла необхідність у накладенні арешту на рахунок ТОВ "Україна-2000" № НОМЕР_1 , відкритий в АТ «ОТП Банк».

Грошові кошти, що знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 , відкритому в АТ «ОТП Банк», власником яких являється ТОВ "Україна-2000", можуть бути використані з метою забезпечення у подальшому відшкодування спричинених державі збитків, у вигляді несплати податків, зборів, інших обов`язкових платежів.

Накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на рахунку ТОВ "Україна-2000" № НОМЕР_1 , відкритому в АТ «ОТП Банк» забезпечить відшкодування нанесених державі збитків.

14 лютого 2017 року старший слідчий з ОВС 1-го ВРКП СУ ФР Офісу ВПП Державної служби ОСОБА_7 , за погодженням прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_6 , звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, в якому просить зобов`язати службових осіб АТ «ОТП Банк» (МФО 300528, м. Київ, вул. Жилянська, 43) накласти арешт на грошові кошти, що знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 , що належать ТОВ «Україна-2000» (код за ЄДРПОУ 31197641), із забороною розпорядження грошовими коштами, що знаходяться на вказаному рахунку та зупиненням видаткових операцій. Крім того, просить зобов`язати службових осіб АТ «ОТП Банк» надати слідчому ОСОБА_9 , або оперативним працівникам, які оголошуватимуть вказану ухвал, довідку про залишок коштів на рахунку ТОВ «Україна-2000» при накладенні арешту, а також надати виписку руху грошових коштів по вказаному рахунку на день накладення арешту та у подальшому надавати дану інформацію про залишок коштів на рахунку на запит слідчого.

Ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 15 лютого 2017 року, вищевказане клопотання органу досудового розслідування задоволено та накладено арешт на майно, а саме кошти, які знаходяться на банківському рахунку ТОВ «Україна -2000» (код за ЄДРПОУ 31197641) № НОМЕР_1 , що відкритий у АТ «ОТП Банк» (МФО 300528, м. Київ, вул. Жилянська, 43), із забороною розпоряджатися коштами, що знаходяться на зазначеному рахунку та зупинення видаткових операцій з коштами, які надійшли на вказаний рахунок та вже знаходяться на ньому, окрім сплати до бюджету податків, зборів та інших обов`язкових платежів, виплату заробітної плати, аліментів.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Згідно з ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою, зокрема, і збереження речових доказів.

У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Приймаючи рішення, слідчий суддя місцевого суду зазначених вимог закону дотримався.

Задовольняючи дане клопотання, внесене в межах кримінального провадження за № 32016100110000175 про накладення арешту на грошові кошти ТОВ «Україна-2000», які знаходяться на рахунку № НОМЕР_6 , що відкритий у АТ «УкрСиббанк» (МФО 351005, м. Київ, вул. Андріївська, 2/12), слідчий суддя, як вбачається з журналу судового засідання, заслухав пояснення слідчого ОСОБА_7 та, дослідивши матеріали, додані до клопотання, прийшов до правильного висновку, що існують достатні правові підстави для накладення арешту на вищевказані грошові кошти.

Колегія суддів погоджується з таким рішенням слідчого судді та враховує те, що постановою слідчого від 09 лютого 2017 року, яка була надана прокурором в судовому засіданні апеляційної інстанції, грошові кошти, що знаходяться на вищевказаному рахунку визнані речовими доказами, а тому з метою забезпечення їх збереження, оскільки вони цілком відповідають критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України, на них необхідно накласти арешт.

Крім того, матеріали провадження свідчать, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою збереження речових доказів, а слідчий суддя на даній стадії не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінального провадження по суті, тобто не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для встановлення вини чи її відсутності у фізичної або юридичної особи за вчинення злочину, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів визначити, що причетність тієї чи іншої особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо неї заходів забезпечення кримінального провадження, одним із яких і є накладення арешту на майно.

Таким чином, колегія суддів вважає, що слідчий суддя обґрунтовано, у відповідності до вимог ст. ст. 132, 170 173 КПК України, наклав арешт на зазначене у клопотанні майно, з метою збереження речових доказів, врахувавши і наслідки від вжиття такого заходу, забезпечення кримінального провадження для інших осіб та забезпечивши своїм рішенням розумність і співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Зважаючи на вищевикладене в сукупності з обставинами кримінального провадження, колегія суддів об`єктивно переконана, що слідчий суддя, накладаючи на грошові кошти ТОВ «Україна-2000», які містяться на вищевказаному рахунку, діяв у спосіб та у межах діючого законодавства, арешт застосував на засадах розумності і співмірності, а тому доводи апелянта стосовно незаконності ухвали слідчого судді слід визнати непереконливими.

Доводи апеляційної скарги щодо того, що жодній посадовій особі ТОВ «Україна-2000» не повідомлено про підозру про вчинення кримінального правопорушення, належним чином не досліджена та не підтверджена допустимими в розуміння ст. 86 КПК України доказами, колегія суддів вважає безпідставними, з таких обставин.

Відповідно до норм ч. 3 ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України, тобто є речовими доказами. При цьому колегія суддів враховує те, що у відповідності до вимог ст. 174 КПК України законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування решту майна, а також і те, що арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Інші доводи, на які посилається в апеляційній скарзі захисник, також не можуть бути підставою для скасування оскаржуваної ухвали, оскільки вони спростовуються матеріалами провадження.

Істотних порушень норм КПК України, які могли б стати достатньою підставою для скасування ухвали слідчого судді, зі змісту апеляційної скарги колегією суддів не виявлено.

Рішення слідчого судді є законним та обґрунтованим, яке ухвалено на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, що підтвердженні достатніми даними, дослідженими судом, а тому апеляційна скарга адвоката ОСОБА_5 в інтересах ТОВ «Україна-2000» навіть з урахуванням усіх викладених у ній доводів, задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 170, 171, 173, 309, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів,

УХВАЛИЛА:

Ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 15 лютого 2017 року, якою задоволено клопотання старшого слідчого з ОВС 1-го ВРКП слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби капітана податкової міліції ОСОБА_7 та зобов`язано службових осіб АТ «ОТП Банк» (МФО 300528, м. Київ, вул. Жилянська, 43) накласти арешт на грошові кошти, що знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 , що належать ТОВ «Україна - 2000» (код за ЄДРПОУ 31197641) із забороною розпоряджатися коштами, що знаходяться на зазначеному рахунку та зупинення видаткових операцій з коштами, які надійшли на вказаний рахунок та вже знаходяться на ньому, окрім сплати до бюджету податків, зборів та інших обов`язкових платежів, виплату заробітної плати, аліментів залишити без змін, а апеляційну скаргу представника адвоката ОСОБА_5 в інтересах ТОВ «Україна - 2000», - без задоволення.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення є остаточною і оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Справа №11-сс/796/1668/2017 Категорія: ст. 170 КПК УкраїниГоловуючий у першій інстанції ОСОБА_10 Доповідач: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.05.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу66685772
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/4962/17

Ухвала від 17.05.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Паленик Ігор Григорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні