Рішення
від 23.05.2017 по справі 607/3462/17
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23.05.2017 Справа №607/3462/17

м.Тернопіль Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі : головуючого - судді Сливка Л. М за участі секретаря - Зарічної О. П., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Тернополі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на неповнолітнію дитину,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 15 березня 2017 року пред"явила до суду позов до відповідача ОСОБА_2 про стягнення аліментів в її користь на неповнолітню дочку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 відповідно до уточнених позовних вимог в розмірі 1/4 частини усіх видів його заробітку (доходу) , щомісячно , з часу подання позовної заяви до досягнення дитиною повноліття. Заявлені вимоги обґрунтовує тим, що неповнолітня дочка проживає разом із нею та повністю перебуває на її утриманні, натомість, відповідач, маючи змогу коштів на неповнолітню дитину не надає.

У судове засідання позивачка ОСОБА_1 не прибула, попередньо подала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримує та просить задовольнити у повному обсязі, стягнувши із відповідача аліменти на неповнолітню ОСОБА_3 в розмірі 1/4 частини усіх видів його заробітку (доходу).

Відповідач ОСОБА_2 подав до суду заяву, згідно із якою просить справу слухати за його відсутності, позовні вимоги визнає, згідний сплачувати аліменти в розмірі ? частини усіх видів його доходу.

Суд, дослідивши та оцінивши докази по справі, встановив такі факти:

Сторони перебувають у зареєстрованому шлюбі укладеному 26 липня 2012 року про що зроблено відповідний актовий запис № 903 Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Тернопільського міського управління юстиції , яким 16 липня 2012 року видане Свідоцтво про шлюб серії 1-ИД № 089710 .

Позивачка та відповідач є батьками неповнолітньої дитини ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 , що стверджується актовим записом № 1 від 15 січня 2014 року Козівської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області та про що 15 січня 2014 року видане Свідоцтво про народження серії 1-ИД № 185685 .

Згідно із Довідкою за № 51 , виданою 14 березня 2017 року виконавчим комітетом Великоберезовицької селищної ради Тернопільського району Тернопільської області - неповнолітня дочка сторін зареєстрована та проживає разом із позивачкою у селі Козівка Тернопільського району Тернопільської області .

Відповідно із довідкою № 14 від 23 травня 2017 року про доходи, виданою керівником Спеціалізованого будівельного управління Товариства з обмеженою відповідальністю "Тернопільбуд" відповідач ОСОБА_2 працює у СБУ "Спецбуд" ТОВ "Тернопільбуд" та його дохід за квітень 2017 року становить 4560,84 гривень.

Судом установлено, що неповнолітня ОСОБА_3 повністю перебуває на утриманні матері - позивачки у справі , натомість, відповідач ОСОБА_2, маючи змогу , коштів на неповнолітню дочку не надає .

Суд, розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши зібрані по справі докази, вважає, що позовні вимоги підлягають до задоволення, виходячи із наступного.

В силу вимог ст. 11 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненнями фізичних та юридичних осіб, поданих відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Згідно із вимогами ст. 180 Сімейного Кодексу України, батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову.

Відповідно до ст. 182 Сімейного кодексу України при визначенні розміру аліментів суд враховуючи стан здоров'я та матеріальне становище дитини; стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення .

Також , приписами ч. ст. 183 Сімейного кодексу України визначено, що частка заробітку (доходу ) батька дитини , яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом .

За змістом ст. 141 СК України батьки мають рівні права та обов'язки щодо дитини, в тому числі і щодо її утримання.

Натомість позивачка у повному обсязі надає матеріальне утримання неповнолітній дочці ОСОБА_4 і фактично одноособово несе батьківські обов"язки обох сторін .

Встановлено, що відповідач є працездатний, має постійне місце праці, інших дітей та утриманців немає.

В силу вимог ст.ст. 10,60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог чи заперечень.

Відповідачем не представлено суду жодних доказів про те, що він за своїм станом здоров'я чи матеріальним становищем, не може виконувати своїх обов'язків по утриманню неповнолітньої дочки ОСОБА_4 та сплачувати аліменти у розмірі визначеному судом .

З урахуванням наведеного, суд приходить до переконання, що позов ОСОБА_1 підлягає до часткового задоволення шляхом стягнення в її користь із відповідача ОСОБА_2 аліментів на неповнолітню дочку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі 1/4 частини усіх видів його заробітку (доходу), щомісячно, починаючи із 15 березня 2017 року та до досягнення дитиною повноліття.

Також, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 367 ЦПК України рішення суду в частині стягнення з ОСОБА_2 користь ОСОБА_1 аліментів на неповнолітню дитину в межах суми платежу за один місяць допустити до негайного виконання.

Керуючись ст. ст. 10,60, 209, 212-215, 294, п. 4 ст. 295, п. 1 ч. 1 ст. 367 Цивільного процесуального кодексу України, ст. ст. 180, 182, 183 , 191 Сімейного кодексу України, суд,

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити частково .

Стягнути із ОСОБА_2 (інд. номер3259700517 ,ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_4 та мешканця ІНФОРМАЦІЯ_5 , працює у Спеціалізованому будівельному управлінні Товариства з обмеженою відповідальністю "Тернопільбуд" код ЄДРПОУ 01268986, проспект С. Бандери,38,5 м. Тернопіль) , в користь ОСОБА_1 ( інд. н. НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6, мешканки ІНФОРМАЦІЯ_7 ) аліменти на неповнолітню дочку ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини усіх видів його заробітку (доходу), щомісячно, починаючи із 15 березня 2017 року та до досягнення дитиною повноліття .

Рішення суду в частині стягнення з ОСОБА_2 в користь ОСОБА_1 аліментів на неповнолітню дитину в межах суми платежу за один місяць допустити до негайного виконання.

Стягнути із ОСОБА_2 в дохід держави 640 гривень судового збору .

В задоволенні решти вимог відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного суду Тернопільської області через Тернопільський міськрайонний суд протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий суддяОСОБА_5

Дата ухвалення рішення23.05.2017
Оприлюднено29.05.2017
Номер документу66687482
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів на неповнолітнію дитину

Судовий реєстр по справі —607/3462/17

Рішення від 23.05.2017

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сливка Л. М.

Ухвала від 20.03.2017

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сливка Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні