Рішення
від 23.05.2017 по справі 924/375/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"23" травня 2017 р.Справа № 924/375/17

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Гладія С.В., розглянувши матеріали за позовом товариство з обмеженою відповідальністю "ПОЛІГРАФ-ДИЗАЙН ЛЕЙБЛ", м. Хмельницький

до товариства з обмеженою відповідальністю "КОБУЛЕТУРІ-УКРАЇНА", с. Розсоша, Хмельницького району, Хмельницької області

про стягнення 32 257,90 грн.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - директор

від відповідача : не з'явився

В судовому засіданні відповідно до ст. 85 ГПК України, оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Суть справи: Позивач звернувся з позовом до відповідача ТОВ „КОБУЛЕТУРІ-УКРАЇНА", с. Розсоша, Хмельницького району, Хмельницької області про стягнення 32257,90 грн. з яких 30104,40 грн. боргу, 1505,22 грн. штрафу відповідно до договору про надання послуг з виготовлення поліграфічної продукції №09/12/16, 541,88 грн. інфляційних втрат та 106,40 грн. 3% річних відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України..

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що 09.12.2016р. між позивачем та відповідачем укладено договір про надання послуг з виготовлення поліграфічної продукції №09/12/16, згідно якого Замовник доручає, а Виконавець бере на себе зобов'язання виготовляти продукцію, у відповідності із затвердженими Замовником оригіналами-макетами, які затверджуються та підписується обома Сторонами і становлять невід'ємну частину цього Договору, а Замовник зобов'язується прийняти її та оплатити на умовах даного Договору (п.1.1 договору).

На виконання умов договору позивачем виконано, а відповідачем прийнято виконанні роботи, що підтверджується видатковою накладною №6 від 13.02.2017р. на суму 30104,40 грн.

Взяті на себе зобов'язання за договором відповідач не виконав. Таким чином заборгованість відповідача перед позивачем становить 32257,90 грн., в зв'язку із чим позивач подав позов про стягнення з відповідача 32257,90 грн., з яких 30104,40 грн. заборгованості відповідно до договору про надання послуг з виготовлення поліграфічної продукції №09/12/16 від 09.12.2016р., 1505,22 грн. штрафу, 106,40 грн. 3% річних, 541,88 грн. нарахувань індексу інфляції відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі, вважають їх підтвердженими поданими доказами, та наполягає на задоволенні позову.

В судові засідання 11.05.2017р. та 23.05.2017р. відповідач за викликом не з'явився, доказів поважності причин неявки та відзиву на позов не надав.

У відповідності до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Неявка в судове засідання господарського суду представника відповідача не перешкоджає розгляду справи по суті та не тягне за собою перенесення розгляду справи на інші строки. Тому, для уникнення зловживання правом з боку відповідача, враховуючи, що судом вжито всіх заходів щодо належного повідомлення відповідача про слухання справи в суді, суд вважає за необхідне розглянути дану справу по суті, на підставі до ст. 75 ГПК України за наявними у ній документами.

Суд, оцінивши подані сторонами по справі докази вважає за можливе прийняти рішення по суті.

Розглядом матеріалів встановлено .

09.12.2016р. між ТОВ "ПОЛІГРАФ-ДИЗАЙН ЛЕЙБЛ", м. Хмельницький (Виконавець) та ТОВ "КОБУЛЕТУРІ-УКРАЇНА", с. Розсоша, Хмельницького району, Хмельницької області (Замовник) укладено договір про надання послуг з виготовлення поліграфічної продукції № 09/12/2016.

Відповідно до р. 1. договору, Замовник доручає, а Виконавець бере на себе зобов'язання виготовляти продукцію, у відповідності із затвердженими Замовником оригінаяами-макетами, які затверджуються та підписується обома Сторонами і становлять невід'ємну частину цього Договору, а Замовник зобов'язується прийняти її та оплатити на умовах даного Договору. Найменування, кількість, ціна, технічні характеристики, умови оплати Продукції, інші умови завдання Замовника, якщо вони не погоджені Сторонами у тексті цього Договору, зазначаються у відповідному додатку до даного Договору (специфікації). Усі додатки (специфікації) до дійсного Договору являються його невід'ємними частинами.

Згідно р. 2 договору, Сума договору складається із загальної суми видаткових накладних, по яких Замовнику передано виготовлену Продукцію. Платежі по даному Договору здійснюються Замовником у безготівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок Виконавця, зазначений у розділі 10 цього Договору та у строки, встановлені дійсним Договором. При здійсненні платежу, Замовник зобов'язаний зазначити у призначені платежу дату та номер рахунку-фактури, що оплачується ним. За відсутності цих даних, Виконавець має право самостійно визначати, який рахунок-фактуру оплачує Замовник.

Відповідно до п. 4.10, п.4.11 договору, передача Продукції здійснюється шляхом підписання Сторонами видаткової накладної. Після передачі Продукції та підписання видаткової накладної, Продукція вважається прийнятою Замовником по кількості та якості. Заявлені Замовником після підписання видаткової накладної претензії щодо якості та/або кількості переданої Продукції, не приймаються.

На виконання умов договору позивачем виконано, а відповідачем прийнято виконанні роботи, що підтверджується видатковою накладною №6 від 13.02.2017р. на суму 30104,40 грн.

Взяті на себе зобов'язання за договором відповідач не виконав. Таким чином заборгованість відповідача перед позивачем становить 30104,470 грн., яку позивач просить стягнути на свою користь.

Відповідно до п. 5.3 договору, при порушенні строків здійснення платежів, визначених відповідним рахунком-фактурою, Замовник виплачує Виконавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який нараховується пеня, від вартості простроченого платежу за кожен календарний день прострочення. У разі прострочення платежу більше ніж на 10 (десять) днів, Замовник додатково сплачує Підряднику штраф у розмірі 5 (п'ять) відсотків від суми платежу за кожен день прострочення платежу.

Крім суми основного боргу, позивач нарахував відповідачу 5% штрафу в розмірі 1505,22 грн.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України, позивач нарахував відповідачу 3% річних за період з 23.02.2017р. по 06.04.2017р. в розмірі 106,40 грн. та нарахувань інфляції за період за березень 2017 року в розмірі 541,88 грн.

В зв'язку із невиконанням відповідачем зобов'язань, позивач подав позов про стягнення з відповідача 32257,90 грн., з яких 30104,40 грн. заборгованості відповідно до договору про надання послуг з виготовлення поліграфічної продукції №09/12/2016 від 09.12.2016р., 1505,22 грн. штрафу, 106,40 грн. 3% річних, 541,88 грн. нарахувань індексу інфляції відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України.

Дослідивши надані докази та давши їм оцінку в сукупності судом враховується наступне.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Правовідносини, які виникли між сторонами за своїм характером являються господарськими, виходячи зі змісту ст. ст. 173, 174 ГК України, як такі, що виникли з господарського договору, і відповідно до ст. 1 Господарського кодексу України є предметом його регулювання.

Відповідно до ч. 2 ст. 175 Господарського кодексу України, майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

У відповідності із ст. 173 Господарського кодексу, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Згідно ст. 174 Господарського кодексу України господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Відповідно до ст. 901 ЦК України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Як вбачається з матеріалів справи, між сторонами 09 грудня 2016 року укладено договір, за умовами яких позивач взяв на себе зобов'язання надати послуги, що підтверджується видатковою накладною №6 від 13.02.2017р.

Згідно з частиною першою ст. 903 ЦК України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов'язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк. Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України одностороння відмова від виконання зобов'язання і одностороння зміна умов договору не допускається.

Згідно ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Позивач виконав свої зобов'язання за Договорами. В свою чергу, відповідач прийняв виконані роботи, однак обов'язку по їх оплаті в строк встановлений Договорами не виконав.

Як встановлено судом, на момент розгляду справи заборгованість відповідача перед позивачем становить 30104,40 грн., що підтверджена належними доказами та підлягає задоволенню.

Відповідно до п. 5.3 договору, при порушенні строків здійснення платежів, визначених відповідним рахунком-фактурою, Замовник виплачує Виконавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який нараховується пеня, від вартості простроченого платежу за кожен календарний день прострочення. У разі прострочення платежу більше ніж на 10 (десять) днів, Замовник додатково сплачує Підряднику штраф у розмірі 5 (п'ять) відсотків від суми платежу за кожен день прострочення платежу.

Позивачем нарахував відповідачу 5% штрафу в розмірі 1505,22 грн.

Згідно з приписами ч. 1 ст. 230 ГК України, п. 3 ч. 1 ст. 611 ЦК України, у разі порушення правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити штрафні санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня).

Відповідно до ч. 1 ст. 546 ЦК України, виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Частиною другою ст. 551 ЦК України передбачено, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Позов в частині стягнення з відповідача нарахувань 5% штрафу в сумі 1505,22 грн., підтверджений належними у справі доказами та підлягає задоволенню.

Згідно ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплати суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також сплатити 3% річних з простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором, або законом.

На підставі цього позивачем від простроченої суми заявлено до стягнення з відповідача індекс інфляції в сумі 541,88 грн. за період за березня 2017 року та 3% річних в сумі 106,40 грн. за період з 23.02.2017р. по 06.04.2017р.

Враховуючи, що при здійсненні судом перерахунку нарахувань за встановленим індексом інфляції та 3% річних, не перевищує межі нарахувань згідно з вимогами закону, позов в частині стягнення з відповідача 541,8/8 грн. нарахувань індексу інфляції та 106,40 грн. 3% річних підлягає задоволенню.

Положеннями ст.ст. 33, 34 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи, обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ст. 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд, у визначеному законом порядку, встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Згідно ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі усіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом, ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

Судові витрати відповідно до ст. 49 ГПК України, покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 1, 4 5 , 4 7 , 12, 44, 49, 82, 84, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов товариство з обмеженою відповідальністю "ПОЛІГРАФ-ДИЗАЙН ЛЕЙБЛ", м. Хмельницький до товариства з обмеженою відповідальністю "КОБУЛЕТУРІ-УКРАЇНА", с. Розсоша, Хмельницького району, Хмельницької області про стягнення 32 257,90 грн. задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "КОБУЛЕТУРІ-УКРАЇНА", (с. Розсоша, Хмельницького району, Хмельницької області, Автодорога Стрий-Тернопіль-Кіровоград-Знам'янка (км 38+500-39+800), код 39741984) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "ПОЛІГРАФ-ДИЗАЙН ЛЕЙБЛ", (м. Хмельницький, вул. Заводська,155, код 38303574) - 30104,40 грн. (тридцять тисяч сто чотири гривні 40 коп.) основного боргу, 1505,22 грн. (одна тисяча п'ятсот п'ять гривень 22 коп.) 5% штрафу, 106,40 грн. (сто шість гривень 40 коп.) 3% річних, 541,88 грн. (п'ятсот сорок одна гривня 88 коп.) індексу інфляції та 1600,00 грн. (одна тисяча шістсот гривень 00 коп.) судового збору.

Видати наказ .

Повний текст складено 25.05.2017р.

Суддя С. В. Гладій

Віддрук. 3 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу, (29000, м. Хмельницький, вул. Заводська,155)

3 - відповідачу (31362, с. Розсоша, Хмельницького р-ну, Хмельницької обл., Автодорога Стрий - Тернопіль - Знам'янка (км 38+500-39+800)) (прост.)

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення23.05.2017
Оприлюднено31.05.2017
Номер документу66713844
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/375/17

Рішення від 23.05.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 11.05.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 24.04.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні