Ухвала
від 25.05.2017 по справі 398/1801/17
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/1801/17

провадження №: 2-з/398/10/17

УХВАЛА

Іменем України

"25" травня 2017 р. Суддя Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області Ковальова О.Б. розглянувши матеріали позовної заяви Фермерського господарства Світанок , від імені якого діє за довіреністю ОСОБА_1, де третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Протопопівська сільська рада до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про визнання договору оренди землі поновленим та заяву Фермерського господарства Світанок , від імені якого діє за довіреністю ОСОБА_1 про забезпечення позову шляхом заборони здійснення певних дій,-

В С Т А Н О В И В:

Фермерське господарство Світанок звернулося до суду із позовною заявою де просить:

визнати поновленим договір оренди землі від 22.05.2007 року, укладений між Олександрійською районною державною адміністрацією та фермерським господарством Світанок , зареєстрований у Олександрійському районному відділі КРФ ДП Центр Державного земельного кадастру від 08.06.2007 року №30, щодо земельної ділянки загальною площею 34,32 гектарів з кадастровим номером 35203862:02:000:9012 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Протопопівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області, на тих самих умовах і на той самий строк, що передбачені договором;

стягнути з Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області (25006, м. Кіровоград, вул. А. Корольова,26, код ЄДРПОУ 39767636) на користь фермерського господарства Світанок , (код ЄДРПОУ 30508652) документально підтверджені понесені судові витрати.

Пунктами 1, 3 ч. 1 ст.15 ЦПК України встановлено, що суди розглядають в порядку цивільного судочинства справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також з інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Пункту 3 постанови №3 Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 01.03.2013 року Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ передбачено, що вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суди повинні виходити з того, що відповідно до статей 15, 16 ЦПК у порядку цивільного судочинства суди розглядають справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також з інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ за КАС, ГПК, КПК або КУпАП віднесено до компетенції адміністративних, господарських судів, до кримінального провадження чи до провадження в справах про адміністративні правопорушення. Критеріями відмежування справ цивільної юрисдикції від інших є: наявність спору про право цивільне і суб'єктний склад такого спору.

Відповідно до вимог ст.1 ГПК України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи, громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності, мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав.

Пунктом 6 ст.12 ГПК України встановлена підвідомчість господарським судам справ у спорах, що виникають із земельних відносин, в яких беруть участь суб'єкти господарської діяльності, за винятком тих, що віднесено до компетенції адміністративних судів.

Оскільки спір між ФГ Світанок і Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області не має передбачених КАС України ознак публічно-правового, його розгляд не належить до юрисдикції адміністративних судів.

Вивченням позовної заяви та додатків до неї встановлено, що спір між ФГ Світанок та Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області, тобто спір між двома суб'єктами господарської діяльності, про визнання договору оренди землі поновленимне підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, так як за суб'єктним складом та предметом спору підвідомчий господарським судам згідно ст. 22 ГПК України.

Враховуючи вимоги п. 1 ч. 2 ст.122 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в судах у порядку цивільного судочинства.

Таким чином, суд приходить до висновку, що позовна заява Фермерського господарства Світанок , від імені якого діє за довіреністю ОСОБА_1, де третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Протопопівська сільська рада до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про визнання договору оренди землі поновленим не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства,а тому суддя відмовляє у відкритті провадження у справі.

Крім того, позивачем було подано разом з позовною заявою заяву про забезпечення позову, відповідно до якої позивач просить негайно вжити заходів забезпечення позову шляхом заборони Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області та його структурним підрозділам вчиняти будь-які дії зі спірною земельною ділянкою, зокрема приймати рішення (видавати накази), яким надавати дозволи на виготовлення будь-якої документації із землеустрою, проведення державної реєстрації земельних ділянок та затвердження документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок будь-кому у власність або у користування у межах земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, яка знаходиться на території Протопопівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області, загальною площею 34,32 гектарів з кадастровим номером 3520386200:02:000:9012.

Однак, оскільки позовна заява Фермерського господарства Світанок , від імені якого діє за довіреністю ОСОБА_1, де третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Протопопівська сільська рада до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про визнання договору оренди землі поновленим не підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства, то заява про забезпечення позову також не підлягає розгляду.

У відповідності до п. 2, 3 ч. 1 ст. 7 Закону України Про судовий збір сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі. А тому судовий збір сплачений при подачі позовної заяви, відповідно до квитанції №0.0.772012646.1 від 23.05.2017 року на суму 1600 грн. та судовий збір сплачений при подачі заяви за забезпечення позову, відповідно до квитанції №0.0.772014886.1 від 23.05.2017р. на суму 800грн., підлягає поверненню позивачу.

Керуючись п. 1 ч.2 ст.122, ст. 210 ЦПК України, п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону України Про судовий збір , суддя, -

У Х В А Л И В:

Відмовити у відкритті провадження у справі № 398/1801/17 за позовною заявою Фермерського господарства Світанок , від імені якого діє за довіреністю ОСОБА_1, де третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Протопопівська сільська рада до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про визнання договору оренди землі поновленим .

Ухвала про відмову у відкритті провадження у справі № 398/1801/17 надіслати позивачеві разом із заявою та всіма доданими до неї документами.

Повернути позивачу заяву про забезпечення позову.

Судовий збір в сумі 1600 грн., сплачений відповідно до квитанції №0.0.772012646.1 від 23.05.2017 року за подачу позовної заяви та судовий збір в сумі 800грн., сплачений відповідно до квитанції №0.0.772014886.1 від 23.05.2017р. за подачу заяви про забезпечення позову - повернути позивачу, тобто Фермерському господарству Світанок .

Копію ухвали направити в Олександрійське управління державної казначейської служби України Кіровоградської області для виконання в частині щодо повернення позивачу сплаченого судового збору.

Ухвалу суду в частині щодо відмови у відкритті провадження може бути оскаржено до апеляційного суду Кіровоградської області шляхом подачі апеляційної скарги через Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя

СудОлександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення25.05.2017
Оприлюднено31.05.2017
Номер документу66726624
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —398/1801/17

Ухвала від 25.05.2017

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Ковальова О. Б.

Ухвала від 25.05.2017

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Ковальова О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні