Ухвала
від 25.05.2017 по справі 917/762/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м.Полтава, вул.Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про повернення позовної заяви          

          

25.05.2017р. Справа № 917/762/17

          Суддя Іванко Лідія Андріївна, розглянувши матеріали

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Медіо", м.Полтава, вул.Героїв Чорнобильців, 14, ідент. код 21069958

до відповідача: ПАТ "Полтаваобленерго" в особі Полтавської філії міських електромереж, ідент. код 37709834, м.Полтава, вул.Маршала Бірюзова, 47-А та м.Полтава, вул.Старий Поділ, 5

встановив:

          До господарського суду Полтавської області надійшла позовна заява товариства з обмеженою відповідальністю "Медіо" до ПАТ "Полтаваобленерго" в особі Полтавської філії міських електромереж про визнання незаконним та скасування протоколу засідання комісії з розгляду акту про порушення правил користування електричною енергією.

          Дана позовна заява подана без додержання вимог ст.ст.54, 56, 57 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України) та підлягає поверненню на підставі ст.63 ГПК України.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 56 ГПК України позивач, прокурор зобов'язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.

За приписами ст.57 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують, зокрема, відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету міністрів України № 270 від 05.03.2009 р. (із змінами) підтвердженням надання послуг поштового зв'язку є розрахунковий документ - документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв'язку, а підтвердженням переліку відправлених документів є опис вкладення встановленої форми. Отже, доказами відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів в розумінні наведених норм, є саме касовий чек або розрахункова квитанція та опис вкладення.

З наявних матеріалів вбачається, що позивачем не надано суду доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів. Зазначені в додатку до позову "копії документів про підтвердження надіслання примірника позовної заяви з додатками відповідачу" в поданих суду матеріалах відсутні, про що свідчить акт загального відділу господарського суду Полтавської області від 24.05.2017 року.

Пунктом 6 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо не подано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

З огляду на вимоги ст. 36 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що письмові докази подаються в оригіналі або належним чином засвідченій копії.

Копії, які видаються органами державної влади України, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями та їх об'єднаннями усіх форм власності, повинні бути засвідчені з додержанням вимог пункту 5.27 Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів ДСТУ 4163-2003", затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 07.04.2003 N 55, а у разі, якщо інструкціями з діловодства, які діють у відповідних органах, підприємствах, установах і організаціях установлено додаткові вимоги щодо оформлення копій, - також і цих вимог.

          Згідно уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації, відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів: "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

У разі невідповідності наданих суду копій документів зазначеним вимогам, вони не вважаються належними і допустимими доказами і не беруться судом до уваги у вирішенні спору.

Отже, документи, що додані позивачем до позовної заяви не можуть слугувати належними доказами, оскільки їх ксерокопії не містять слів: "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію.

          Крім цього, відповідно до ч. 2 п. 2 ст. 54 ГПК України, позовна заява повинна містити найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові за його наявності для фізичних осіб) сторін.

          У позовній заяві товариства з обмеженою відповідальністю "Медіо" до ПАТ "Полтаваобленерго" в особі Полтавської філії міських електромереж про визнання незаконним та скасування протоколу засідання комісії з розгляду акту про порушення правил користування електричною енергією не вказано повного найменування відповідача.

          Пунктом 2 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у позовній заяві не вказано повного наменування сторін.

          

          Керуючись п.п.2,6 ст.63, ст.86 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

                    УХВАЛИВ:

          Позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Медіо" до ПАТ "Полтаваобленерго" в особі Полтавської філії міських електромереж про визнання незаконним та скасування протоколу засідання комісії з розгляду акту про порушення правил користування електричною енергією повернути без розгляду.

          Додаток: позовна заява (вх.№ 915/17 від 24.05.2017 року) з додатком (в тому числі оригінал квитанції від 23.05.2017 року про сплату судового збору в розмірі 1600 грн.), акт загального відділу господарського суду Полтавської області від 24.05.2017 року

          Суддя                                                                       Іванко Л.А.

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення25.05.2017
Оприлюднено31.05.2017
Номер документу66746615
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —917/762/17

Ухвала від 25.05.2017

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іванко Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні