Постанова
від 11.05.2017 по справі 810/1365/17
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 травня 2017 року           № 810/1365/17

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Василенко Г.Ю., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Бориспільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області до ДП «Виробничо-інвестиційна фірма «ТВС-1» про стягнення заборгованості,

в с т а н о в и в:

Бориспільське об'єднане управління Пенсійного фонду України Київської області звернулось до Київського окружного адміністративного суду з позовом до ДП «Виробничо-інвестиційна фірма «ТВС-1» про стягнення заборгованості в сумі 8041,62 грн.

Абзацом 8 частини 3 статті 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058-ІV передбачено право органу Пенсійного фонду України на звернення до суду з позовом про стягнення недоїмки.

Відповідно до ч.1 п.4 ст.1832 КАС скорочене провадження застосовується в адміністративних справах щодо стягнення грошових сум, які ґрунтуються на рішеннях суб'єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений цим Кодексом строк оскарження.

Відповідач письмових заперечень проти позову або заяви про його визнання не надав. Відповідно до поштового повідомлення про вручення, 21.04.2017 року конверт з ухвалою про відкриття скороченого провадження повернувся із зазначеною причиною "за зазначено адресою не проживає".

Відповідно до ст. 33 КАС Украйни, судовий виклик або судове повідомлення надсилаються юридичним особам та фізичним особам-підприємцям - за адресою місцезнаходження ( місця проживання), що зазначено в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Розглянувши матеріали справи, суддя дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Судом встановлено, що ДП «Виробничо-інвестиційна фірма «ТВС-1» є юридичною особою і зареєстроване в Бориспільському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України Київської області як платник збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Згідно матеріалів справи, Відповідач не сплатив страхові внески на загальну суму 8041,62 грн.

Заборгованість відповідача підтверджується: наявними в матеріалах справи копією Розрахунку сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті, які самостійно подано до Пенсійного фонду, копією Рішень про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату страхувальниками страхових внесків № 357 від 07.09.2010; №41 від 26.11.2011; №42 від 26.11.2011; №73 від 11.03.2011.

Таким чином, виходячи з меж заявлених позовних вимог, у відповідача наявна заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та зі сплати фінансової санкції та пені з урахуванням частково сплаченої суми становить 8041,62грн.

Принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування визначені Законом України № 1058-ІV.

Згідно приписів статті 1 Закону України від 26 червня 1997 року № 400/97-ВР "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон № 400/97-ВР) платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Відповідно до вимог статті 3 Закону № 400/97-ВР, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування платники збору сплачують до Пенсійного фонду України в порядку, визначеному законодавством України.

Згідно статті 17 Закону № 1058-ІV страхувальник (роботодавець та інші особи, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування) зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Статтею 19 Закону України № 1058 встановлено, що страхові внески до солідарної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування нараховуються роботодавцем на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Відповідно до п. 4.1 Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 19.12.2003 року № 21-1 відсоток відрахувань внесків на обов'язкове пенсійне страхування для платників страхових внесків встановлено у розмірі 33,2 % від загальної суми фактичних витрат на оплату праці, і інших виплат, які підлягають оподаткуванню відповідно до законодавства. Сплата страхових внесків є обов'язковою для всіх суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форми власності.

Відповідно до вимог статті 20 Закону № 1058-ІV страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим періодом для страхувальників є календарний місяць.

Згідно з п. 2 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Відповідно до п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум.

Приписами п. 13 ст. 106 Закону № 1058 встановлено, що про нарахування пені та накладення штрафів посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, виносять рішення, які протягом трьох робочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій.

Внаслідок несвоєчасної сплати ДП «Виробничо-інвестиційна фірма «ТВС-1» страхових внесків, заступником начальника Управління Пенсійного фонду України в м. Бориспіль Київської області прийняті Рішення про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несвоєчасну сплату страхувальником страхових внесків № 357 від 07.09.2010; №41 від 26.11.2011; №42 від 26.11.2011; №73 від 11.03.2011 на загальну суму 8041,62 грн.

Як вбачається з матеріалів справи, вказані рішення про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несвоєчасну сплату страхувальником страхових внесків були отримані Відповідачем. Дані рішення у встановлені законом терміни Відповідачем не оскаржено, а тому вважаються узгодженими.

Оскільки відповідачем не було сплачено у встановлені законодавством строки недоїмку по страховим внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, позивачем надіслано відповідачу вимогу про сплату боргу № Ю-78 від 03.07.2014, яку отримано відповідачем, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення.

Згідно ч. 3 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Отже, судом встановлено наявність у відповідача заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та зі сплати фінансових санкцій та пені в сумі 8041,62 грн.

Доказів сплати зазначеної заборгованості відповідачем суду надано не було.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 124 Конституції України, статтями 69, 70, 71, 158 - 163, 183-2, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з ДП «Виробничо-інвестиційна фірма «ТВС-1» (код ЄДРПОУ 34162370) на користь Бориспільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, фінансової санкції та пені в сумі 8041 (вісім тисяч сорок одна) грн. 62 коп.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку також іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки.

Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала участь у справі, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя                                                                                 Василенко Г.Ю.

Дата ухвалення рішення11.05.2017
Оприлюднено31.05.2017
Номер документу66748443
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —810/1365/17

Постанова від 11.05.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Василенко Г.Ю.

Ухвала від 11.04.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Василенко Г.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні