Ухвала
від 25.05.2017 по справі 388/1565/13-ц
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Долинський районний суд Кіровоградської області

110 м. м. Долинська Долинський район Кіровоградська область Україна 28500

Справа № 388/1565/13-ц

У Х В А Л А

Іменем України

25.05.2017 м. Долинська

Долинський районний суд Кіровоградської області

у складі: головуючого - судді Баранського Д.М.,

за участю секретаря Поліщук Т.І.,

представника ОСОБА_1,

розглянув у відкритому судовому засіданні, у приміщенні суду в м. Долинській скаргу ОСОБА_2 на бездіяльність державного виконавця, -

ВСТАНОВИВ:

У січні 2017 року ОСОБА_2 звернулась до суду з цією скаргою, посилаючись на те, що на примусовому виконанні Софіївського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області знаходиться виконавчий лист № 388/1565/13-ц, виданий 29 травня 2015 року Долинським районним судом Кіровоградської області про стягнення з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 заборгованості зі сплати аліментів у розмірі 4134,85 грн.

Державним виконавцем з примусового виконання вищезазначеного виконавчого документа було винесено постанову про звернення стягнення на заробітну плату та інші доходи боржника від 22 липня 2015 року, оскільки боржник ОСОБА_3 працює у комунальному підприємстві Софіївське .

З час звернення стягнення на заробітну плату боржника, ОСОБА_2 аліменти не отримує. Державний виконавець не здійснює контроль за правильним і своєчасним відрахуванням із заробітної плати боржника, не звертає стягнення на майно боржника, не звертається до правоохоронних органів з поданням про притягнення боржника до кримінальної відповідальності.

У судовому засіданні заявниця ОСОБА_2 та її представник ОСОБА_1 скаргу підтримали за обставин зазначених у ній, попросили скаргу задовольнити.

Представник Софіївського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області у судове засідання не з'явився, повідомлявся про місце та час розгляду справи, про причину неявки не повідомив, заяву про розгляд справи за його відсутності не надіслав.

Заінтересована особа ОСОБА_3 у судове засідання не з'явився, повідомлявся про місце та час розгляду справи, про причину неявки не повідомив, заяву про розгляд справи за його відсутності не надіслав.

Суд, заслухавши пояснення заявниці та її представника, дослідивши матеріали справи за скаргою, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов до такого висновку.

Відповідно до ст. 383, ч. 2 ст. 384 ЦПК України сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їх права чи свободи. Скарга подається до суду, який видав виконавчий документ.

Судом установлено, що заочним рішенням Долинського районного суду Кіровоградської області від 13 лютого 2015 року, зокрема стягнуто з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 заборгованість зі сплати аліментів у розмірі 4134,98 грн.

На підставі вищезазначеного заочного рішення Долинського районного суду Кіровоградської області від 13 лютого 2015 року, цим судом видано виконавчий лист, що заявою ОСОБА_2 звернений до примусового виконання до Софіївського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області.

Постановою державного виконавця Софіївського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області від 18 червня 2015 року з примусового виконання виконавчого листа № 388/1565/13-ц, виданого 13 лютого 2015 року Долинським районним судом Кіровоградської області відкрито виконавче провадження.

Постановою державного виконавця Софіївського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області від 22 липня 2015 року звернено стягнення на заробітну плату боржника ОСОБА_3, який працює у комунальному підприємстві Софіївське . Цією постановою зобов'язано комунальне підприємство Софіївське проводити, зокрема утримання у розмірі 15 % від доходу до погашення заборгованості, що становить 4134,98 грн, відрахування із заробітної плати боржника і перерахування коштів стягувачу у строк, встановлений для здійснення зазначених виплат боржнику, а якщо такий строк не встановлено - до десятого числа кожного місяця, наступного за звітним, кожні шість місяців надсилати державному виконавцю звіт про здійснені відрахування та виплати за формою, встановленою Міністерством юстиції України. У разі припинення перерахування коштів стягувачу у зв'язку із зміною боржником місця роботи, проживання, перебування чи навчання або з інших причин підприємства, установи та організації, фізичні особи, фізичні особи - підприємці не пізніше як у триденний строк повідомляють державному виконавцю про причину припинення виплат та зазначають нове місце роботи, проживання чи навчання боржника, якщо воно відоме.

З часу звернення стягнення на заробітну плату боржника ОСОБА_3, заявниця ОСОБА_2 грошових коштів, що підлягають стягненню за виконавчим документом не отримувала.

За змістом ст. 68 Закону України Про виконавче провадження (у редакції на час винесення постанови про звернення стягнення на заробітну плату боржника) стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника звертається у разі відсутності в боржника коштів на рахунках у банках чи інших фінансових установах, відсутності чи недостатності майна боржника для покриття в повному обсязі належних до стягнення сум, а також у разі виконання рішень про стягнення періодичних платежів та стягнення на суму, що не перевищує трьох мінімальних розмірів заробітної плати. За іншими виконавчими документами державний виконавець має право звернути стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника без застосування заходів примусового звернення стягнення на майно боржника за письмовою заявою стягувача. Про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника державний виконавець виносить постанову, яка надсилається для виконання підприємству, установі, організації, фізичній особі, фізичній особі - підприємцю за місцем отримання боржником відповідних доходів.

Відповідно до ст. 68 Закону України Про виконавче провадження від 2 червня 2016 року N 1404-VIII, стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника звертається у разі відсутності в боржника коштів на рахунках у банках чи інших фінансових установах, відсутності чи недостатності майна боржника для покриття в повному обсязі належних до стягнення сум, а також у разі виконання рішень про стягнення періодичних платежів. За іншими виконавчими документами виконавець має право звернути стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника без застосування заходів примусового звернення стягнення на майно боржника - за письмовою заявою стягувача або за виконавчими документами, сума стягнення за якими не перевищує п'яти мінімальних розмірів заробітної плати. Про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника виконавець виносить постанову, яка надсилається для виконання підприємству, установі, організації, фізичній особі, фізичній особі - підприємцю, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи.

Статтею 69 Закону України Про виконавче провадження від 2 червня 2016 року N 1404-VIII передбачено, що підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи - підприємці здійснюють відрахування із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника і перераховують кошти стягувачу у строк, встановлений для здійснення зазначених виплат боржнику, а в разі якщо такий строк не встановлено, - до десятого числа місяця, наступного за місяцем, за який здійснюється стягнення. Такі підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи - підприємці щокварталу надсилають виконавцю звіт про здійснені відрахування та виплати за формою, встановленою Міністерством юстиції України. У разі припинення перерахування коштів стягувачу підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи - підприємці не пізніш як у триденний строк повідомляють виконавцю про причину припинення виплат та зазначають нове місце роботи, проживання чи навчання боржника, якщо воно відоме.

Згідно п. 4 розділу Х Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України 2 квітня 2012 року N 512/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 29 вересня 2016 року N 2832/5), зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 30 вересня 2016 року за N 1302/29432, контроль за правильним і своєчасним відрахуванням із заробітної плати та інших доходів боржника здійснюється виконавцем за власною ініціативою, в тому числі за заявою стягувача шляхом перевірки правильності та своєчасності відрахувань підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами та фізичними особами - підприємцями, з якими боржник перебуває у трудових відносинах, про що складається відповідний акт.

Отже, обов'язком державного виконавця при зверненні стягнення на заробітну плату боржника, здійснювати контроль за правильним і своєчасним відрахуванням із заробітної плати боржника шляхом перевірки правильності та своєчасності відрахувань підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами та фізичними особами - підприємцями, з якими боржник перебуває у трудових відносинах, про що складається відповідний акт.

У цій справі суд установив, що після звернення стягнення на заробітну плату боржника ОСОБА_3, державним виконавцем не здійснюються заходи контролю за правильним і своєчасним відрахуванням із його заробітної плати шляхом перевірки правильності та своєчасності відрахувань комунальним підприємством Софіївське , з яким боржник перебуває у трудових відносинах, про це не складається відповідний акт.

Внаслідок вищезазначеної бездіяльності державного виконавця порушуються права заявниця ОСОБА_2, рішення суду не виконуються, утримання заборгованості із заробітної плати боржника не проводиться.

З огляду на вищезазначене, суд вбачає підстави для задоволення цієї скарги ОСОБА_2 на бездіяльність державного виконавця.

Згідно ст. 388 ЦПК України судові витрати, пов'язані з розглядом скарги, покладаються судом на заявника, якщо було постановлено рішення про відмову в задоволенні його скарги, або на орган державної виконавчої служби чи приватного виконавця, якщо було постановлено ухвалу про задоволення скарги заявника.

За змістом ст. 79 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи. До витрат, пов'язаних з розглядом судової справи, належать, зокрема витрати сторін та їх представників, що пов'язані з явкою до суду.

У цій справі заявниця ОСОБА_2 понесла судові витрати, що пов'язані з явкою до суду у розмірі 270 грн, які підлягають стягненню з Софіївського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області на її користь.

У стягненні витрат з друкування на суму 13,20 грн слід відмовити, оскільки перелік судових витрат, що передбачений у ст. 79 ЦПК України є вичерпним. Інші фактичні витрати учасників процесу, не передбачені у цій статті, до складу витрат, пов'язаних з розглядом судової справи, не належать, зокрема й витрати з друкування документів.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 79, 293, 383, 388 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Скаргу задовольнити.

Визнати неправомірною бездіяльність державного виконавця Софіївського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області з примусового виконання виконавчого листа № 388/1565/13-ц, виданого 13 лютого 2015 року Долинським районним судом Кіровоградської області про стягнення з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 заборгованість зі сплати аліментів у розмірі 4131,98 грн.

Зобов'язати державного виконавця Софіївського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області здійснити контроль за правильним і своєчасним відрахуванням із заробітної плати боржника шляхом перевірки правильності та своєчасності відрахувань комунальним підприємством Софіївське з примусового виконання виконавчого листа № 388/1565/13-ц, виданого 13 лютого 2015 року Долинським районним судом Кіровоградської області про стягнення з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 заборгованість зі сплати аліментів у розмірі 4131,98 грн.

Стягнути з Софіївського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області (ідентифікаційний номер 34898305) на користь ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) 270 (двісті сімдесят) грн понесених судових витрат.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'яти днів з дня її проголошення до Апеляційного суду Кіровоградської області через Долинський районний суд Кіровоградської області. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення25.05.2017
Оприлюднено31.05.2017

Судовий реєстр по справі —388/1565/13-ц

Ухвала від 25.05.2017

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

Ухвала від 11.01.2017

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

Рішення від 13.02.2015

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Бойко П. М.

Ухвала від 08.12.2014

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Бойко П. М.

Ухвала від 04.02.2014

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Дуковський О. Л.

Ухвала від 13.12.2013

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Дуковський О. Л.

Ухвала від 21.11.2013

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

Рішення від 02.10.2013

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

Ухвала від 27.08.2013

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні