Ухвала
від 26.05.2017 по справі 757/29155/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/29155/17-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 травня 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження прокурора відділу ГПУ ОСОБА_3 , розглянувши в приміщенні суду в м. Києві клопотання прокурора про призначення документальної позапланової перевірки, -

В С Т А Н О В И В :

25 травня 2017 року в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про призначення документальної позапланової перевірки ТОВ «РОСТОК АГРО» (ЄДРПОУ 37385970).

Згідно норми ч.1 ст.107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Прокурор в судовому засіданні підтримав клопотання з підстав в ньому викладених.

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження вказує, що Генеральною прокуратурою України здійснюється процесуальне керівництво досудового розслідування у об`єднаному кримінальному провадженні за №32015110000000010 від 12.03.2015 по фактам вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.204, ч.2 ст.205, ч.3 ст.212 КК України.

Проведеними негласними слідчими (розшуковими) діями, які передбачені ст.263 КПК України, встановлено підприємства: ТОВ «ЕЛЛАНА», ТОВ «ОЛІОН», ТОВ «КОРНЛАЙК», ТОВ «АГРОФОНД ЮГ», ТОВ «РОСТОК АГРО», які входять до складу «транзитно-конвертаційної групи», створені, контролюються та діють в інтересах організованої групи осіб.

Вище вказані підприємства здійснюють придбання товару (соя, соняшник, пшениця, ячмінь, рапс, кукурудза) у фермерських господарств (фізичних осіб): ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 за готівкові кошти, в подальшому формуючи документи безтоварних фінансово-господарських взаємовідносин з рядом підприємств, які мають ознаки «фіктивності» та «ризиковості», а саме: ТОВ «ПОЛІСЕРВІС», ПНВСП «АГРО-ВОСТОК», ФЕРМЕРСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО «КОЗЕРОГ», ПП «ЕСКАДА-ЮГ», ТОВ «ФЕУ-ДАГАЗ», ТОВ «ФОРЕСТ ГЛЕЙД», ТОВ «КОМПАНІЯ «САДОВОЄ КОЛЬЦО», ТОВ «ПАНДЕОН», ТОВ «ГАЗТРОН-УКРАЇНА», ТОВ «САРМАТ ОЙЛ», ТОВ "СЛАВА ЛГ", ТОВ «КЕЙ СІТІ», ТОВ "БОУДЛЕР", ТОВ "ВІВАТ-04", ФГ "ЛАНА ПОДОВЕ", ПП "ІМПОРТАВТО", ТОВ "РОКСАН ІНВЕСТ" за неправомірну фінансову вигоду, після чого ТОВ «ЕЛЛАНА», ТОВ «ОЛІОН» та ТОВ «РОСТОК АГРО» здійснює продаж товару зернових (олійних) культур на підприємства (зерно-трейдери): ДП «САНТРЕЙД», ТОВ СГП «НІБУЛОН» ТОВ «НОБЛ», ТОВ «ГРІНТУР-ЕКС» та ДП «ДПЗКУ», які в подальшому здійснюють експорт вказаного товару.

Негласними слідчими (розшуковими) діями, передбаченими ст.263 КПК України, підтверджено, що фактичне керівництво підприємствами ТОВ «ЕЛЛАНА», ТОВ «ОЛІОН», ТОВ «КОРНЛАЙК», ТОВ «АГРОФОНД ЮГ», ТОВ «РОСТОК АГРО», які входять до складу «транзитно-конвертаційної групи», здійснює громадянин ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (організатор).

Встановлено, що ОСОБА_10 спілкується з фізичними особами, які здійснюють продаж зернових культур за готівкові кошти, вирішує питання щодо поставки та оплати за товар, займається пошуком клієнтів для реалізації зернових культур за готівкові кошти, пошуком підприємств, які за фінансову винагороду надають послуги по формуванню документів безтоварних фінансово-господарських взаємовідносин, здійснює управління (розпорядження) всіма рахунками підприємств «транзитно-конвертаційної групи», надає вказівки та дозволи бухгалтерам на використання коштів та організації проведення всіх бухгалтерських операцій.

Допитаний в якості свідка ст. о/у з ОВС відділу викриття кримінальних правопорушень у митній сфері МОУ ОВПП ДФС ОСОБА_11 повідомив, що на виконання доручення слідчого за допомогою інформаційно-аналітичних баз даних ДФС України був проведений аналіз фінансово-господарських операцій підприємства ТОВ «РОСТОК АГРО» та встановлено, що одним із його постачальників є ТОВ «АГРО-СТАР» (ЄДРПОУ 40549260, м. Київ, вул. Амурська, 6), яке перебуває на податковому обліку у Голосіївському районі ГУ ДФС у місті Києві.

Згідно реєстру податкових накладних аналітично-пошукової системи «Архів електронної звітності» ДФС України встановлено, що не встановлені слідством особи виписали податкові накладні від імені: ТОВ «АГРО-СТАР» (ЄДРПОУ 40549260) у звітному періоді січень - березень 2017 року на користь ТОВ «РОСТОК АГРО» (ЄДРПОУ 37385970) на загальну суму 32 мільйони гривень.

В свою чергу ТОВ «РОСТОК АГРО» задекларувало реалізацію нібито придбаних у ТОВ «АГРО-СТАР» зернових на підприємства зерно-трейдери, а саме: ДП «САНТРЕЙД» та ДП «ДПЗКУ».

Оперативними заходами було встановлено, що відповідно до реєстраційних документів керівником ТОВ «АГРО-СТАР» являється громадянин ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який на протокол допиту свідка повідомив, що вказане товариство йому не відоме, директором, головним бухгалтером ТОВ «АГРО-СТАР» та будь-яких інших підприємств він не являється та ніколи не був, банківські рахунки не відкривав, фінансово-господарську діяльність підприємства не здійснював, фінансово-господарські документи та бухгалтерську звітність не підписував та не подавав, довіреностей третім особам на будь-які дії від свого імені не надавав та не уповноважував, про підприємство ТОВ «АГРО-СТАР» вперше дізнався від працівників правоохоронного органу.

Платник податків ТОВ «РОСТОК АГРО» (ЄДРПОУ 37385970) перебуває на податковому обліку в Державній податковій інспекції у Приморському районі м. Одеси Головного управління ДФС у Одеській області (Ідентифікаційний код органу: 39565511), що розташована за адресою: 65012, Одеська область, місто Одеса, Французький бульвар, будинок 7.

Отже, під час досудового розслідування достовірно встановлено, що службові особи ТОВ «РОСТОК АГРО» (ЄДРПОУ 37385970) здійснили вище зазначені дії в порушення вимог діючого податкового законодавства, з метою незаконного формування податкового кредиту з ПДВ для мінімізації сплати податків до державного бюджету.

Відповідно до ст.93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених КПК України.

Відповідно до ч.3ст.91 КК України, до обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні належать вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Обов`язок доказування обставин, передбаченихст.91 КПК України, покладається на слідчого та прокурора.

У відповідності до п.п.20.1.4. п.20.1 ст.20 Податкового Кодексу України органи державної податкової служби мають право проводити відповідно до законодавства перевірки і звірки платників податків.

Відповідно до п.75.1 ст.75 Податкового Кодексу України, «контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки».

Відповідно до п.78.1.11 пункту 78.1 ст. 78 Податкового Кодексу України, документальна позапланова перевірка здійснюється у разі, отримання судового рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки.

Контролюючим органам забороняється проводити документальні позапланові перевірки, які передбачені підпунктами 78.1.11 пункту 78.1 статті 78 ПК України, у разі, якщо питання, що є предметом такої перевірки, були охоплені під час попередніх перевірок платника податків.

Відповідно до п.82.2.ст.82 Податкового Кодексу України, тривалість документальної позапланової перевірки не повинна перевищувати 15 робочих днів для великих платників податків, щодо суб`єктів малого підприємництва - 5 робочих днів, для фізичних осіб - підприємців, які не мають найманих працівників, за наявності умов, визначених в абзацах третьому - восьмому п.82.2.ст.82 ПК України, - 3 робочі дні, інших платників податків - 10 робочих днів.

З огляду на викладене, перевірити дотримання податкового законодавства платника податків - ТОВ «РОСТОК АГРО» (ЄДРПОУ 37385970) та встановити фактичний розмір шкоди, завданої державі кримінальним правопорушенням, іншим способом, ніж призначити документальну позапланову перевірку, неможливо.

Таким чином, з урахуванням положень пп.11п.1ст.78 Податкового кодексу України, звернення прокурора з клопотанням до слідчого судді про надання дозволу (ухвали суду) про призначення перевірки - є єдиним можливим правовим способом встановити вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням під час здійснення досудового розслідування.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення прокурора, дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 91, 93, 99, 223, 309, 369, 532 КПК України, ст.ст. 20, 75, 78, 82, 86 ПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Призначити позапланову документальну перевірку ТОВ «РОСТОК АГРО» (ЄДРПОУ 37385970) з питань дотримання вимог податкового, валютного (бюджетного) та іншого законодавства і правильності визначення об`єкту оподаткування, повноти нарахування та сплати податків до бюджетів усіх рівнів за період з 01.01.2015 по 26.05.2017 року.

Проведення перевірки доручити Головному управлінню ДФС у Одеській області та / або іншим кваліфікованим співробітникам Державної фіскальної служби України у строки, встановлені Податковим кодексом України.

Ухвала слідчого судді оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.05.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу66769004
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/29155/17-к

Ухвала від 26.05.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні