Постанова
від 29.05.2017 по справі 818/704/17
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

          29 травня 2017 р.                                                             Справа №818/704/17

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Соп'яненка О.В.,

за участю секретаря судового засідання - Усенко І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Тростянецькому районі до Комунального підприємства районної ради "Тростянецька районна друкарня" про стягнення боргу з відшкодування пільгових пенсій,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просив стягнути з відповідача борг з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком №2 за квітень 2017 року в сумі 2023,08 грн. Свої вимоги мотивує тим, що відповідач, всупереч вимог розділу 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.2003р. та ч.2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, не відшкодував позивачу за квітень 2017 року у передбачений законом строк та належному розмірі витрати на виплату та доставку пільгових пенсій за списком №2 в розмірі 2023,08 грн.

Сторони в судове засідання не з'явились. Були належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи. Відповідно до вимог ч.6 ст. 12 та ч.1 ст. 41 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, перевіривши письмові матеріали справи, вважає за необхідне позов задовольнити. Судом встановлено, що КП районної ради "Тростянецька районна друкарня" зареєстроване як юридична особа (а.с. 8)

Згідно абз. 4 п. 1 ст. 2 Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до ст.ст.1, 2, 4 Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” суб'єкти підприємницької діяльності, незалежно від форм власності, як платники збору на обов'язкове державне пенсійне страхування повинні сплачувати вказаний збір у розмірі 100% від об'єкта оподаткування, яким є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених до досягнення працівниками пенсійного віку.

Цей порядок компенсації витрат Пенсійного фонду України не змінився у зв'язку з набранням чинності Законом України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Згідно п.2 розділу XV Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах шкідливими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсій за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавством актом через професійні та корпоративні фонди. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. №21-1 затверджено Інструкцію про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004р. за №64/8663 (надалі - Інструкція). Пункт 6.4 цієї Інструкції передбачає, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій. Згідно п.6.8 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Як вбачається з матеріалів справи, працівникам КП районної ради "Тростянецька районна друкарня" було призначено пільгові пенсії відповідно до пунктів “б”-“з” ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Відповідно до розрахунків за квітень 2017 року відповідач має заборгованість по відшкодуванню витрат по їх виплаті та доставці у розмірі 2023,08 грн. Вказана заборгованість підтверджується також розрахунком позовних вимог, доданим до позовної заяви (а.с. 4,5 ,7)

Враховуючи, що на момент розгляду справи відповідачем суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в загальному розмірі 2023,08 грн. залишаються не відшкодованими, що підтверджується дослідженими матеріалами справи, доказів погашення боргу відповідачем не надано, суд приходить висновку, що вимоги позивача щодо стягнення з КП районної ради "Тростянецька районна друкарня" заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за списком №2 за квітень 2017 року є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Тростянецькому районі до Комунального підприємства районної ради "Тростянецька районна друкарня" про стягнення боргу з відшкодування пільгових пенсій – задовольнити.

Стягнути з комунального підприємства районної ради "Тростянецька районна друкарня" (вул. Горького, 32, м. Тростянець, Сумська область, код ЄДРПОУ 02468693) на користь управління Пенсійного фонду України в Тростянецькому районі Сумської області (вул. Миру, 2, м. Тростянець, Сумська область, п/р 256033403480 філія Сумського управління "Державний ощадний банк", МФО 337568, код ЄДРПОУ 21129459) заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за списком №2 за квітень 2017 року в сумі 2023,08 (дві тисячі двадцять три грн. 08 коп.)

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                             О.В. Соп'яненко

          

                                                                                           

Дата ухвалення рішення29.05.2017
Оприлюднено01.06.2017
Номер документу66787664
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —818/704/17

Постанова від 29.05.2017

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.В. Соп'яненко

Ухвала від 16.05.2017

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.В. Соп'яненко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні