Рішення
від 21.05.2007 по справі 11/2907
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/2907

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"21" травня 2007 р.Справа № 11/2907

За позовом Управління Пенсійного Фонду України в Ярмолинецькому районі смт. Ярмолинці  

до  дочірнього підприємства „Хмельницьктрансмлюкс” підприємства АТП „Хмельницьктранс” смт. Ярмолинці

про стягнення  510 грн. 00 коп. фінансових санкцій

                                                                                                                                                          Суддя:      Радченя Д.І.

Представники:

Від позивача:  Мантуляк Н.Є.  –представник  за довіреністю №2498/06 від 13.04.2007 р.

Від відповідача:   не з'явився         

Позивач –Управління Пенсійного Фонду України в Ярмолинецькому районі звернувся до суду з позовною заявою про стягнення з ДП „Хмельницьктрансмлюкс” підприємства АТП „Хмельницьктранс” на свою користь 510 грн. 00 коп. фінансових санкцій за несвоєчасне подання звітності, застосованих рішеннями №115 від 27.12.2005р.,  №51 від 01.03.2006р. про застосування фінансових санкцій за неподання розрахунку сум страхових внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування у строки, визначенні законодавством  та рішенням №239 від 09.06.2006р. про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несвоєчасну сплату страхувальниками страхових внесків.

Ухвалою господарського суду від  27.04.2007 року порушено провадження у справі № 11/2907.  Про час і місце проведення судового засідання сторони повідомленні належним чином. Копії ухвал про порушення провадження по справі сторонам направленні рекомендованими листами. Підтвердженням факту отримання відповідачем ухвали суду є поштове повідомлення №1781760, з датою  вручення 07.05.2007р.

В судовому засіданні 21.05.2007р. представником позивача, в порядку ст. 22 ГПК України,  подано заяву про уточнення позовних вимог в якій зменшує суму позову та просить суд стягнути з відповідача 365, 87 грн.

Дана заява судом розглянута та приймається.

Предметом спору необхідно визначити стягнення 365, 87 грн.

В судове засідання 21.05.2007р. повноважний представник відповідача не з'явився, витребуваних судом документів не подав та позовні вимоги не оспорив.

Неявка в судове засідання господарського суду представника відповідача не перешкоджає розгляду справи по суті та не тягне за собою перенесення розгляду справи на інші строки. Тому, для уникнення зловживання правом з боку відповідача суд вважає за необхідне розглянути дану справу по суті, на підставі до ст. 75 ГПК України за наявними у ній документами.

Суд оцінивши подані сторонами по справі документи рахує їх достатніми для прийняття рішення по суті.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне:

ДП „Хмельницьктрансмлюкс” підприємства АТП „Хмельницьктранс”, відповідно до ст.ст.1, 14 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування“, є платником страхових внесків до Пенсійного Фонду України та зареєстроване в управлінні  Пенсійного фонду України в Ярмолинецькому районні як платник страхових внесків.

У відповідача станом на 18.04.2007 року, тобто на момент подання позову, склалась заборгованість в сумі 194, 10 грн. фінансових санкцій  відповідно до прийнятих рішень №115 від 27.12.2005р.,  №51 від 01.03.2006р.,  за неподання розрахунку сум страхових внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування у строки, визначенні законодавством та 171, 86 грн. за несвоєчасну сплату страхувальниками страхових внесків, згідно рішення №239 від 09.06.2006р., з яких 143, 45 грн. сума штрафних санкцій та 28,41 грн. пені.

У зв'язку із наявною заборгованістю відповідача, позивачем подано позов до суду про примусове стягнення даної заборгованості.

Аналізуючи надані докази, оцінюючи їх у сукупності судом приймається до уваги наступне:

Відповідно ст. 1 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” страхувальники - це роботодавці та інші особи, які відповідно до цього  Закону  сплачують  страхові  внески  на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування; страхові внески  - кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове  державне  пенсійне  страхування,  сплачені згідно  із  законодавством,  що діяло раніше;  кошти,  сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне  страхування  відповідно  до цього Закону.

Відповідно до п.1 ст.14 зазначеного Закону страхувальниками відповідно до цього Закону є: роботодавці: підприємства, установи і організації,  створені відповідно до законодавства  України,  незалежно  від  форми   власності,   виду діяльності  та  господарювання,  об'єднання громадян,  профспілки, політичні партії (у тому числі філії,  представництва,  відділення та  інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств,  установ, організацій,  об'єднань громадян,  профспілок,  політичних партій, які  мають  окремий  баланс  і  самостійно  ведуть  розрахунки  із застрахованими особами),  фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності  та  інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності,  які обрали особливий спосіб оподаткування  (фіксований  податок,  єдиний  податок,  фіксований сільськогосподарський  податок,  придбали   спеціальний   торговий патент),   які   використовують  працю  фізичних  осіб  на  умовах трудового договору (контракту) або на інших  умовах,  передбачених законодавством,  або за договорами цивільно-правового характеру.

Згідно п.6 ст.17 вказаного Закону платник страхових внесків зобов'язаний нараховувати,  обчислювати  і  сплачувати  в   установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до п.6 ст.20 даного Закону страхувальники  зобов'язані  сплачувати  страхові  внески, нараховані за відповідний базовий звітний період,  не пізніше  ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Згідно ст.106 зазначеного Закону у разі виявлення  своєчасно  не  сплачених  сум  страхових внесків  страхувальники зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею. Суми  страхових  внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки,  визначені  статтею  20  цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках,  передбачених частиною третьою статті  20  цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і  стягуються  з  нарахуванням  пені  та застосуванням фінансових санкцій.

Пунктом 6 частини 2 ст. 17 Закону передбачено, що страхувальник зобов'язаний нараховувати,  обчислювати  і  сплачувати  в   установлені строки та в повному обсязі страхові внески;

У відповідності до п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону, за  несплату  (неперерахування)  або  несвоєчасну   сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків,  у тому  числі  донарахованих  страхувальниками  або  територіальними органами  Пенсійного фонду,  накладається штраф залежно від строку затримки платежу в розмірі 50 % зазначених сум - у разі затримки їх сплати понад 90 календарних днів.

Згідно п. 4 ч. 2 ст. 17 Закону страхувальник зобов'язаний подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом.

У відповідності до п. 5 ч. 9 ст. 106 Закону, за   неподання,   несвоєчасне   подання,   подання  не  за встановленою  формою  або  подання  недостовірних  відомостей,  що використовуються  в  системі  персоніфікованого  обліку  та  іншої звітності,  передбаченої законодавством, до територіальних органів Пенсійного  фонду  накладається  штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків,  які були  сплачені  або  підлягали  сплаті  за відповідний  звітний період,  за кожний повний або неповний місяць затримки  подання  відомостей,  звітності,  але  не  менше  десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян,  а в разі повторного протягом року такого порушення - у розмірі 20 відсотків зазначених сум та не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

Згідно підпунктів 13,14 п. 2 ст. 106 Закону , про нарахування пені та накладення штрафів посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, виносять рішення, які протягом трьох робочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій.

Суми пені та штрафів підлягають сплаті страхувальником, банком чи організацією, яка здійснює виплату і доставку пенсій, протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення. При цьому в цей же строк страхувальник, банк чи організація, яка здійснює виплату і доставку пенсій, має право оскаржити зазначене рішення до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це відповідного виконавчого органу Пенсійного фонду, яким прийнято це рішення.

Рішення органу Пенсійного фонду про нарахування пені або накладення штрафу, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, є виконавчим документом.

Рішення №115 від 27.12.2005р.,  №51 від 01.03.2006р. про застосування фінансових санкцій за неподання розрахунку сум страхових внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування у строки, визначенні законодавством  та рішення №239 від 09.06.2006р. про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несвоєчасну сплату страхувальниками страхових внесків, відповідачем у визначений термін не оскарженні та виконанні частково.

За таких обставин, позовні вимоги позивача щодо стягнення 365,87 грн. заборгованості по фінансових санкціях обґрунтовані, підтвердженні матеріалами справи, відповідають чинному законодавству та підлягають задоволенню

У відповідності до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати необхідно покласти на відповідача.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82, 83, 84, 116  Господарського процесуального кодексу  України, суд –

вирішив:

Позов Управління Пенсійного Фонду України в Ярмолинецькому районі смт. Ярмолинці  до дочірнього підприємства „Хмельницьктрансмлюкс” підприємства АТП „Хмельницьктранс” смт. Ярмолинці про стягнення  365 грн. 87 коп. фінаннсових санкцій задоволити.

Стягнути з дочірнього підприємства „Хмельницьктрансмлюкс” підприємства АТП „Хмельницьктранс” смт. Ярмолинці, вул. Пушкіна, 48 (код 33582943) на користь Управління Пенсійного Фонду України в Ярмолинецькому районі смт. Ярмолинці, вул. Пушкіна, 2 (код 14148120)  -  365, 87 грн. фінансових санкцій.

Видати наказ.

Стягнути з дочірнього підприємства „Хмельницьктрансмлюкс” підприємства АТП „Хмельницьктранс” смт. Ярмолинці, вул. Пушкіна, 48 (код 33582943)  в дохід державного бюджету України по коду бюд жетної класифікації 22090200, символ звітності 095 через відділення державного казначейства на рахунок 31112095700002 УДК м. Хмельницького, банк отримувача ГУ ДКУ у Хмельницькій області, код 23565225, МФО 815013 державне мито в сумі 102, 00 грн.

Видати наказ.

Стягнути з дочірнього підприємства „Хмельницьктрансмлюкс” підприємства АТП „Хмельницьктранс” смт. Ярмолинці, вул. Пушкіна, 48 (код 33582943) в дохід державного бюджету на розрахунковий рахунок 31215259700002, код банку 815013 ГУ ДКУ у Хмельницькій області, ЄДРПОУ - 23565225 УДК м. Хмельницький, призначення платежу 22050000) 118 грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ.

                              Суддя                                                                      

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення21.05.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу668677
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/2907

Рішення від 21.05.2007

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні