Рішення
від 22.05.2017 по справі 131/205/17
ІЛЛІНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 131/205/17

2017 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 травня 2017 р.

Іллінецький районний суд Вінницької області

в складі: головуючого Шелюховського М.В.

при секретарі Самарській Г.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Іллінці справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору Приватний нотаріус Іллінецького районного нотаріального округу Таранюк Тарас Євгенович, Красненьківська сільска рада Іллінецького району Вінницької області про визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину та визнання права власності на частку спадкового майна,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою в якій вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла ОСОБА_8, яка була його матір'ю, та матір'ю відповідачів ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 та дружиною ОСОБА_2. Після смерті матері позивача відкрилася спадщина.

За життя мати являлась власником земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, на яку і відкрилася спадщина після її смерті.

Спадкоємцями першої черги за законом після смерті матері крім позивача є ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_2.

В період з 01.02.2016 року по 14.04.2016 рік позивач брав участь в антитерористичній операції в районі проведення антитерористичної операції Донецької та Луганської областей.

Після звільнення в запас військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації позивач дізнався що відповідачі отримали свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну ділянку без його відома. Також йому стало відомо, що при отриманні відповідачами свідоцтва про право на спадщину приватному нотаріусу Таранюку Тарасу Євгеновичу було надано заяву нібито від його імені про відмову від частки у спадщині за законом, що залишилась після смерті ОСОБА_8. Він вважає, що до спадкової справи додано документи, які не відповідають дійсності, що в свою чергу обумовило отримання відповідачами незаконного свідоцтва про право на спадщину за законом на все майно спадкодавця, тому він звернувся до суду із вказаним позовом та просить визнати недійсним свідоцтво про право на спадщину за законом, видане приватним нотаріусом Іллінецького районного нотаріального округу Таранюком Т.Є. на земельну ділянку номер спадкової справи 19/2016, номер спадкової справи в спадковому реєстрі 58646497 та визнати за ним право власності на земельну ділянку призначену для ведення особистого селянського господарства в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_8, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з'явився, проте подав заяву в якій просить проводити розгляд справи в його відсутність, позовні вимоги підтримує повністю, просить їх задоволити.

Відповідачі: ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 подали заяви про розгляд справи у їх відсутність, позовні вимоги визнають, проти їх задоволення не заперечують.

Представник третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог Іллінецької міської ради подала заяву про розгляд справи в її відсутність.

Третя особа на стороні відповідача, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору приватний нотаріус Таранюк Т.Є. подав заяву в якій просить розглядати справу в його відсутність.

За таких обставин суд вважає за можливе вирішити справу у відсутність сторін на підставі наявних у справі доказів і задовольнити позов ОСОБА_1 частково з наступних підстав.

У відповідності до ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається після смерті фізичної особи, або оголошення її померлою.

У відповідності до копії свідоцтва про смерть НОМЕР_1 (а.с.12) ОСОБА_8 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року, тому після її смерті відкрилася спадщина на її майно, в тому числі на земельну ділянку площею 2,3028 га. призначену для ведення особистого селянського господарства розташовану на території Красненьківської сільської ради Іллінецького району Вінницької області кадастровий номер НОМЕР_2, яка належала їй на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3 виданого на підставі розпорядження Іллінецької районної державної адміністрації від 09.04.2004 року № 114.

У відповідності до ст. 1261 ЦК України в першу чергу право на спадщину в порядку спадкування за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив та батьки.

Так, спадкоємцями першої черги в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_8 є позивач ОСОБА_1, відповідачі ОСОБА_6, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, як її діти, а також ОСОБА_2, як її чоловік.

Відповідно до ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Згідно ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Як вбачається з копії спадкової справи відповідач ОСОБА_2 звернувся до приватного нотаріуса Таранюка Т.Є. з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_8, в той же час відповідачі ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_6, ОСОБА_5 та позивач ОСОБА_1 подали нотаріусу заяви про відмову від прийняття спадщини.

На підставі заяви ОСОБА_2 приватним нотаріусом Іллінецького районного нотаріального округу Таранюком Т.Є. йому 10 травня 2016 року було видано свідоцтво про право на спадщину за законом зареєстроване в реєстрі за № 539, спадкова справа № 19/2016 на спадкове майно ОСОБА_8, а саме на земельну ділянку площею 2,3028 га. призначену для ведення особистого селянського господарства розташовану на території Красненьківської сільської ради Іллінецького району Вінницької області кадастровий номер НОМЕР_2, яка належала їй на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3 виданого на підставі розпорядження Іллінецької районної державної адміністрації від 09.04.2004 року № 114.

Згідно ч. 1 ст. 1301 ЦК України свідоцтво про право на спадщину визнається недійсним за рішенням суду, якщо буде встановлено, що особа, якій воно видане, не мала права на спадкування, а також в інших випадках, встановлених законом.

Згідно копії заяви ОСОБА_1 про відмову від прийняття спадщини таку заяву ним подано 29 лютого 2016 року. В той же час згідно довідки № 416 від 19.04.2016 року ТВО командира військової частини - польова пошта В3675 (а.с.13) про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України ОСОБА_1 в період з 01.02.2016 року по 14.04.2106 року безпосередньо брав участь в антитерористичній операції, відтак вказана обставина свідчить про неможливість подання ним такої заяви, тому видане нотаріусом свідоцтво про право на спадщину за законом підлягає визнанню недійсним.

Зважаючи на вищевикладене та беручи до уваги те, що ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_8, а також зважаючи на відмову відповідачів ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 від прийняття спадщини та визнання ними позову, з огляду на подання заяви про прийняття спадщини ОСОБА_2 та виходячи з рівності часток спадкоємців однієї черги в спадковому майні, суд вважає за можливе задовольнити позовні вимоги про визнання права власності на спадкове майно ОСОБА_1 частково, визнавши за ним право власності на 1/2 частину вказаної земельної ділянки в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_8

В решті позовних вимог ОСОБА_1 слід відмовити в зв'язку з їх недоведеністю.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 1218, 1220, 1261, 1269, 1270, 1301 ЦК України, ст. ст. 213-215, 218 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов задоволити частково.

Визнати недійсним свідоцтво про право на спадщину за законом видане приватним нотаріусом Іллінецького районного нотаріального округу Таранюком Тарасом Євгеновичем зареєстроване в реєстрі за № 539, спадкова справа № 19/2016.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/2 частину земельної ділянки площею 2,3028 га. призначеної для ведення особистого селянського господарства розташованої на території Красненьківської сільської ради Іллінецького району Вінницької області кадастровий номер НОМЕР_2, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_8, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року.

В решті позовних вимог ОСОБА_1 відмовити.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Вінницької області шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення через Іллінецький районний суд.

Головуючий:

СудІллінецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення22.05.2017
Оприлюднено07.06.2017
Номер документу66869437
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —131/205/17

Рішення від 22.05.2017

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Шелюховський М. В.

Рішення від 21.05.2017

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Шелюховський М. В.

Ухвала від 22.05.2017

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Шелюховський М. В.

Ухвала від 08.02.2017

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Шелюховський М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні