Ухвала
від 01.06.2017 по справі 202/3697/17
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/3697/17

Провадження № 1-кс/0202/1086/2017

УХВАЛА

01 червня 2017 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська Зосименко С.Г.,

за участю: секретаря судового засідання Журавльова А.С.

старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_1,

розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_1, погоджене з прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_2 про накладення арешту на майно,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Індустріального ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали досудового розслідування, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16 травня 2017 року за № 12017040660000972 , за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України.

31 травня 2017 року до Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_1, погоджене з прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_2 про накладення арешту на майно.

Дане клопотання, згідно протоколу автоматичного визначення слідчого судді, було передано слідчому судді "31" травня 2017 року.

В своєму клопотанні слідчий просить: накласти задовольнити клопотання і винести ухвалу про накладення арешту на майно, а саме на макуху з насіння соняшника, насипом, загальною вагою 4 400 000 кг (4 400 тон), що належить ТОВ Лорента (код ЄДРПОУ 40997945) , ТОВ Спец Юг Сервіс (код 30976473), SMART TRADE OVERSEAS Corp ., та знаходиться в складських, нежитлових приміщеннях, майданчиках, за адресою: м. Херсон, пр-т. Ушакова, буд. 4, м. Херсон вул. Потьомкінська, 3. Заборонити будь-яким особам, в тому числі службовим особам ДП "Херсонський морський торговельний порт" (код ЄДРПОУ 01125695) користуватися або розпоряджатися майном (макуха з насіння соняшника, насипом) , що належить ТОВ Лорента (код ЄДРПОУ 40997945) , ТОВ Спец Юг Сервіс (код 30976473), SMART TRADE OVERSEAS Corp ., та знаходиться в складських, нежитлових приміщеннях, майданчиках за адресою: м. Херсон, пр-т. Ушакова, буд. 4, м. Херсон вул. Потьомкінська, 3, здійснити всі необхідні заходи направленні на збереження арештованого майна яке перебуває на території ДП "Херсонський морський торговельний порт" до вирішення питання з даним майном в установленому порядку в даному кримінальному провадженні. Зобов'язати службових осіб (або їх законних представників) підприємства (установи, організації) ДП "Херсонський морський торговельний порт" (код ЄДРПОУ 01125695), яким оголошено про арешт товару (макуха з насіння соняшника) , що належить ТОВ Лорента (код ЄДРПОУ 40997945) , ТОВ Спец Юг Сервіс (код 30976473), SMART TRADE OVERSEAS Corp . , невідкладно надати слідчому відомості про залишки товару, який належить цим компаніям та знаходиться в складських, нежитлових, приміщеннях, майданчиках , станом на дату та час оголошення ухвали про арешт. Право накладення арешту на майно надати слідчим слідчої групи по кримінальному провадженню № 12017040660000972, а саме: слідчому СВ Індустріального ВП Дніпровського ВП ГУ Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_3, старшому слідчому СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4, старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_1, слідчому СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_5, старшому оперуповноваженому ОВС Управління власної безпеки ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_6, або співробітникам Управління захисту економіки в Дніпропетровській області ДЗЄ Національної поліції України, що користуються повноваженнями слідчого, за дорученням у порядку ст. ст. 40, 41 КПК України. Розглядати дане клопотання без виклику осіб, у володінні яких знаходяться майно, так як існує реальна загроза їх зникнення, так як вони знаходяться у безпосередньому володінні зацікавлених осіб, які можуть бути причетними до прикриття незаконної діяльності , посилаючись на обставини викладені в клопотанні.

Старший слідчий в ОВС СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_1, клопотання підтримав в повному обсязі та просив задовольнити.

На підставі ч. 2 ст. 172 КПК України слідчий суддя вважає за можливе розглянути дане клопотання без участі власника майна .

Заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_1, погоджене з прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_2 про накладення арешту на майно підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: - збереження речових доказів; - спеціальної конфіскації; - конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; - відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Відповідно до ч. 2 ст. 237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно п. 7 ст. 236 КПК України, вилучені в ході обшуку речі та документи, що не входять в перелік, у відношенні яких прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Відповідно п. 5 ст. 171 КПК України, клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подане в суд не пізніше наступного робочого дня після вилучення такого майна, інакше майно має бути повернуто особі, у якої воно було вилучено.

На підставі вище викладеного, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого є законним, обґрунтованим таким, що відповідає вимогам ч. 2 ст. 171 КПК України та підлягає частковому задоволенню, оскільки накладення арешту на майно мотивується тим, що не застосування цього заходу створить труднощі та перешкоджатиме встановленню істини у кримінальному провадженні №12017040660000972, також з метою запобігання можливості приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження товару, який належить ТОВ Лорента (код ЄДРПОУ 40997945) , ТОВ Спец Юг Сервіс (код 30976473), SMART TRADE OVERSEAS Corp . та може бути доказом факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а також з метою забезпечення можливої конфіскації майна або цивільного позову , тому слідчий суддя вважає за необхідне накласти арешт.

В частині надання права накладення арешту на майно слідчим слідчої групи по кримінальному провадженню № 12017040660000972, а саме: слідчому СВ Індустріального ВП Дніпровського ВП ГУ Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_3, старшому слідчому СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4, старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_1, слідчому СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_5, старшому оперуповноваженому ОВС Управління власної безпеки ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_6, або співробітникам Управління захисту економіки в Дніпропетровській області ДЗЄ Національної поліції України, що користуються повноваженнями слідчого, за дорученням у порядку ст. ст. 40, 41 КПК України, задоволенню не підлягає, оскільки це не передбачено чинним КПК України.

Клопотання про фіксування процесуальної дії за допомогою технічного засобу під час розгляду клопотання слідчому судді не надходило і за ініціативою слідчого судді не здійснювалося, що відповідає вимогам ст. 107 КПК України .

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 110, 131, 132, 170-175, 309, 369-372, 395 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_1, погоджене з прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_2 про накладення арешту на майно задовольнити частково.

Накласти арешт на майно, а саме на макуху з насіння соняшника, насипом, загальною вагою 4 400 000 кг (4 400 тон), що належить ТОВ Лорента (код ЄДРПОУ 40997945) , ТОВ Спец Юг Сервіс (код 30976473), SMART TRADE OVERSEAS Corp ., та знаходиться в складських, нежитлових приміщеннях, майданчиках, за адресою: м. Херсон, пр-т. Ушакова, буд. 4, м. Херсон вул. Потьомкінська, 3.

Заборонити будь-яким особам, в тому числі службовим особам ДП "Херсонський морський торговельний порт" (код ЄДРПОУ 01125695) користуватися або розпоряджатися майном (макуха з насіння соняшника, насипом) , що належить ТОВ Лорента (код ЄДРПОУ 40997945) , ТОВ Спец Юг Сервіс (код 30976473), SMART TRADE OVERSEAS Corp ., та знаходиться в складських, нежитлових приміщеннях, майданчиках за адресою: м. Херсон, пр-т. Ушакова, буд. 4, м. Херсон вул. Потьомкінська, 3, здійснити всі необхідні заходи направленні на збереження арештованого майна яке перебуває на території ДП "Херсонський морський торговельний порт" до вирішення питання з даним майном в установленому порядку в даному кримінальному провадженні.

Зобов'язати службових осіб (або їх законних представників) підприємства (установи, організації) ДП "Херсонський морський торговельний порт" (код ЄДРПОУ 01125695), яким оголошено про арешт товару (макуха з насіння соняшника) , що належить ТОВ Лорента (код ЄДРПОУ 40997945) , ТОВ Спец Юг Сервіс (код 30976473), SMART TRADE OVERSEAS Corp . , невідкладно надати слідчому відомості про залишки товару, який належить цим компаніям та знаходиться в складських, нежитлових, приміщеннях, майданчиках , станом на дату та час оголошення ухвали про арешт.

В іншій частині клопотання відмовити.

Відповідно до п. 5 ч. 5 ст. 173 КПК України визначити порядок виконання ухвали, шляхом надання права оголошення ухвали слідчого судді слідчому СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_5, старшому оперуповноваженому ОВС Управління власної безпеки ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_6

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Дніпропетровської області, шляхом подачі протягом 5-ти днів з дня проголошення ухвали, апеляційної скарги.

Особи які не були присутні у судовому засіданні під час проголошення ухвали, можуть подати апеляційну скаргу протягом 5-ти днів з моменту отримання копії цієї ухвали.

Слідчий суддя С.Г. Зосименко

Дата ухвалення рішення01.06.2017
Оприлюднено07.06.2017
Номер документу66871549
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на майно

Судовий реєстр по справі —202/3697/17

Ухвала від 01.06.2017

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Зосименко С. Г.

Ухвала від 01.06.2017

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Зосименко С. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні