Ухвала
від 31.05.2017 по справі 201/6811/17
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/6811/17

Провадження № 1-кс/201/4431/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 травня 2017р. Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська

у складі: головуючого слідчого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська у м. Дніпрі скаргу адвоката ОСОБА_4 в інтересах товариства з обмеженою відповідальністю «Нова будівельна компанія» на бездіяльність прокурора відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_5 або іншого прокурора групи прокурорів, що здійснює процесуальне керівництво, яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами ст. 169 КПК України у кримінальному провадженні № 42016040000000722 від 22.08.2016р.,

ВСТАНОВИВ:

До Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська 13.05.2017р. надійшла скарга адвоката ОСОБА_4 в інтересах ТОВ «Нова будівельна компанія» на бездіяльність прокурора відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_5 або іншого прокурора групи прокурорів, що здійснює процесуальне керівництво, яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами ст. 169 КПК України у кримінальному провадженні № 42016040000000722 від 22.08.2016р. В обґрунтування своїх вимог, представник скаржника зазначив, що на підставі ухвали слідчого судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 03.03.2017р., в ході проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42016040000000722 від 22.08.2016р., прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_6 14.03.2017р. було проведено обшук за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Грибоєдова, 26, під час якого, прокурором були виявлені та вилучені майно, речі та документи, які належать ТОВ «Нова будівельна компанія» та не мають відношення до обставин кримінального провадження. Оскільки зазначене майно, на думку адвоката ОСОБА_4 , не підлягало арешту у передбачені КПК України строки, останнє вважається тимчасово вилученим майном та повинно бути негайно повернуто його власнику, однак, на даний час, майно незаконно утримується органом досудового розслідування, чим порушується право власника на розпорядження майном.

В провадження слідчого судді ОСОБА_1 скаргу передано 15.05.2017р.

Розгляд скарги, який призначався на 17.05.2017р., 19.05.2017р.,25.05.2017р., не відбувся по причині ненадання суду для огляду матеріалів кримінального провадження.

Адвокат ОСОБА_4 в інтересах ТОВ «Нова будівельна компанія» (діє на підставі договору від 12.04.2017р.) надав суду заяву, в якій просив скаргу задовольнити та розглядати її за його відсутності, у зв`язку із чим, враховуючи положення ч. 6 ст. 9 КПК України, суд вважає за необхідне застосувати загальні засади кримінального провадження, передбачені ст. 28 КПК України та розглянути дану скаргу без участі адвоката, з метою прийняття процесуального рішення по ній в розумні строки.

Представник прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_7 в судовому засіданні 31.05.2017р. проти задоволення скарги заперечував. Також надав суду письмову заяву, в якій просив у задоволенні скарги відмовити з огляду на те, що вилучені під час обшуку речі та документи були визнані речовими доказами, з яких вилучена комп`ютерна техніка направлена для проведення експертизи, в підтвердження чого, долучив копію відповідної постанови слідчого від 05.04.2017р. Проти розгляду скарги без фіксації судового процесу технічними засобами не заперечував.

Відповідно до положень ст. 107 КПК України та з урахуванням неявки адвоката та поданої прокурором заяви, фіксування судового процесу технічними засобами не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали скарги, вважає, що вимоги скарги слід задовольнити з таких підстав.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна гідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, володільцем тимчасового вилученого майна.

Статтею 9 КПК України встановлено, що під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

Відповідно до ч. 7 ст. 236 КПК України, при обшуку слідчий, прокурор має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення обшуканого житла чи іншого володіння особи чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати документи, тимчасово вилучати речі, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном, яке, на підставі ст. 169 КПК України, повертається особі у якої воно було вилучено: 1) за постановою прокурора, якщо він визнає таке вилучення майна безпідставним; 2) за ухвалою слідчого судді чи суду, у разі відмови у задоволенні клопотання прокурора про арешт цього майна; 3) у випадках, передбаченихчастиною п`ятою статті 171,частиною шостою статті 173цього Кодексу; 4) у разі скасування арешту.

Положеннями абз. 2 ч. 5 ст. 171 КПК України закріплено, що у разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої статтею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

В ході розгляду даної скарги встановлено, що ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 03.03.2017р. було задоволено клопотання слідчого СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_8 , погоджене з прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_5 , про надання проведення обшуку та дозволено провести обшук за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Грибоєдова, 26, за місцем фактичного знаходження ТОВ «Придніпров`я» (ЄДРПОУ 33759279), з метою відшукання та вилучення зазначених у клопотанні тендерних та інших документів з питань проведення, укладення угод та виконання робіт (надання послуг) вказаним підприємством на замовлення Криворізької міської ради, отримання та використання державних коштів, а також документів бухгалтерського та податкового обліку (договорів з додатками та доповненнями, заявок на поставку, специфікацій до договорів і додатків, видаткових та прибуткових накладних, податкових накладних, рахунків-фактур, залізнично-шляхових накладних, товарно-транспортних накладних, путівок автотранспорту, книг (журналів) обліку в`їзду-виїзду автотранспорту та інших документів, що підтверджують перевезення товарів, рахунків, платіжних доручень, актів звірки, документів складського обліку, їх реєстрів, платіжних документів, в оригіналах, копіях, бланках), що стосуються фінансово-господарських взаємовідносин ТОВ «Придніпров`я» (ЄДРПОУ 33759279) з такими підприємствами як ТОВ «СТАЛКЕР ЮГ (ЄДРПОУ 39353961), ТОВ «МАКРУС КОМПАНІ» (ЄДРПОУ 40485802), ТОВ «БІЗНЕС ТАНДЕМ» (ЄДРПОУ 40316962) та іншими підприємствами з ознаками фіктивності та віднесених до категорій ризикових, кадрових документів, посадових інструкцій посадових осіб, чорнових записів, комп`ютерної техніки (CD, DVD дисків, флеш-накопичувачів, жорстких дисків), печаток вказаних та інших підприємств, грошових коштів отриманих злочинним шляхом, мобільних телефонів та інших предметів і документів, що мають значення для розкриття кримінального правопорушення.

При цьому, надаючи дозвіл на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 12017040000000497 від 23.02.2017р., слідчий суддя зазначив, що проведення такої слідчої дії обумовлене тим, що в провадженні слідчого управління ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження № 42016040000000722 від22.08.2016р. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 212, ч. 2 ст. 364 КК України, в ході досудового розслідування якого було встановлено факти зловживання владою та службовим становищем з боку посадових осіб органів виконавчої влади Криворізької міської ради шляхом створення для окремих суб`єктів господарювання на території Дніпропетровської області передумов для привнесення державних коштів, що спричинило тяжкі наслідки, де з метою розкрадання бюджетних коштів, службовими особами виконкому Криворізької міської ради впродовж 2016 року, зокрема погоджено акти виконаних робіт (надання послуг)з таким підрядним підприємством як ТОВ «Придніпров`я» (ЄДРПОУ 33759279) стосовно робіт, які фактично не виконані та послуг, які фактично не надавалися, при цьому, отримані бюджеті кошти перераховані на рахунки ТОВ «Придніпров`я» спрямовувалися на рахунки підприємств з ознаками фіктивності, в тому числі ТОВ «СТАЛКЕР ЮГ» (ЄДРПОУ 39353961), ТОВ «МАКРУС КОМПАНІ» (ЄДРПОУ 40485802), ТОВ «БІЗНЕС ТАНДЕМ» (ЄДРПОУ 40316962) та інших, з метою подальшого привласнення.

Згідно долученої до матеріалів скарги копії протоколу обшуку від 14.03.2017р., в ході досудового розслідування кримінального провадження № 42016040000000722 від 22.08.2016р. за ознаками ч. 1 ст. 212, ч. 2 ст. 364 КК України, прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_6 14.03.2017р. було проведено обшук за місцем фактичного розташування ТОВ «Придніпров`я», за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Грибоєдова, 26, під час якого, прокурором були виявлені та вилучені майно, речі та документи, про повернення яких просить представник скаржника у своїй скарзі.

Крім того, відповідно до копії постанови старшого слідчого з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_9 від 05.04.2017р., вилучені під час вищезазначеного обшуку документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «Придніпров`я», банківські картки, печатки, а також комп`ютерну техніку було визнано речовими доказами у кримінальному провадженні № 42016040000000722 від 22.08.2016р., при цьому, останню було направлено постановою слідчого для проведення комп`ютерно-технічної експертизи.

З огляду на вищевикладені обставини, аналізуючи ухвалу слідчого судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 03.03.2017р. з урахуванням підстав для проведення обшуку та його мети, визначених у положенні ст. 234 КПК України, суд вважає, що майно, речі та документи, на відшукання яких надається дозвіл в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, повинні прямо відноситися до обставин кримінального провадження № 42016040000000722 від 22.08.2016р. та містити інформацію, яка може бути використана для підтвердження вчинення кримінального правопорушення, в той же час, як встановлено з долученого до матеріалів скарги протоколу обшуку, прокурором під час обшуку за місцем фактичного розташування ТОВ «Придніпров`я», за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Грибоєдова, 26, окрім тих документів, які стосуються фінансово-господарської діяльності ТОВ «Придніпров`я» з іншими суб`єктами господарювання, та мають відношення до обставин кримінального провадження та щодо відшукання яких прямо надавався дозвіл рішенням слідчого судді, також вилучені кругла печатка та вугловий штамп ТОВ «Нова будівельне компанія» (код ЄДРПОУ 30949387), на відшукання та вилучення яких не надавався прямий дозвіл ухвалою слідчого судді, при цьому, прокурор у судовому засіданні не навів належних підстав, які б свідчили про їх зв`язок з обставинами даного кримінального провадження, встановленими під час досудового розслідування або їх значення для розкриття кримінального правопорушення щодо якого воно здійснюється, а отже, таке майно підпадає під ознаки тимчасово вилученого майна та за відсутності його арешту у відповідності до вищевикладених вимог кримінального процесуального закону, таке майно підлягає поверненню його володільцю,

До того ж, суд враховує, що прокурор в судовому засіданні не надав жодних доказів, які б вказували на наявність рішення слідчого судді про арешт вилучених печатки та штампа ТОВ «Нова будівельна компанія».

Що стосується визнання зазначених вище речей, на відшукання яких не надавався дозвіл речовими доказами, що на думку прокурора не потребує їх арешту, то суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 100 КПК України, речовий доказ, який був наданий стороні кримінального провадження або нею вилучений, повинен бути якнайшвидше повернутий володільцю, крім випадків, передбачених статтями 160-166 (тимчасовий доступ до речей і документів), 170-174 (арешт майна) цього Кодексу, положення якої повністю кореспондуються з положеннями ст. 170 КПК України, у якій зазначено, що арешт застосовуються з метою забезпечення збереження майна, яке є речовим доказом злочину, а отже, визнання посадовою особою органу досудового розслідування певного майна речовим доказом без його арешту, не надає права позбавляти власника або володільця права користуватися, розпоряджатися або володіти зазначеним майном.

Таким чином, враховуючи вищевикладені обставини, суд приходить до висновку про необхідність повернення частини майна ТОВ «Нова будівельна компанія», вилученого згідно протоколу обшуку від 14.03.2017р. за місцем фактичного розташування ТОВ «Придніпров`я», за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Грибоєдова, 26, щодо якого відсутні дані, які б свідчили про його належність до обставин даного кримінального провадження та на яке не було накладено у встановленому кримінальним процесуальним законом арешту, у зв`язку із чим, клопотання підлягає задоволенню.

Частиною 2 ст. 307 КПК України встановлено, що ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: 1) скасування рішення слідчого чи прокурора; 2) зобов`язання припинити дію; 3) зобов`язання вчинити певну дію; 4) відмову у задоволенні скарги.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 107, 303-307, 318-380 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Скаргу адвоката ОСОБА_4 в інтересах товариства з обмеженою відповідальністю «Нова будівельна компанія» на бездіяльність прокурора відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_5 або іншого прокурора групи прокурорів, що здійснює процесуальне керівництво, яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами ст. 169 КПК України у кримінальному провадженні № 42016040000000722 від 22.08.2016р. задовольнити.

Зобов`язати прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області прокурора відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_5 або іншого прокурора групи прокурорів, що здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 42016040000000722 від 22.08.2016р. повернути майно, вилучене згідно протоколу обшуку від 14.03.2017р. за місцем фактичного розташування ТОВ «Придніпров`я», за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Грибоєдова, 26, а саме: круглу печатку ТОВ «Нова будівельна компанія» (код 30949387), квадратну печатку ТОВ «Нова будівельна компанія» (код 30949387) товариству з обмеженою відповідальністю «Нова будівельна компанія» (код ЄДРПОУ 30949387).

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення31.05.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу66891958
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —201/6811/17

Ухвала від 31.05.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Ткаченко Н. В.

Ухвала від 31.05.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Ткаченко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні