Постанова
від 01.06.2017 по справі 809/779/17
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" червня 2017 р. Справа № 809/779/17

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

судді Григорука О.Б.,

при секретарі Дубінській І.В.,

представники сторін - не з'явилися,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Коломийського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області до публічного акціонерного товариства "Отинійська пересувна механізована колона № 150 про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за квітень 2017 року в сумі 545,06 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Коломийське об'єднане управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області звернулося до суду з адміністративним позовом до публічного акціонерного товариства "Отинійська пересувна механізована колона № 150 про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за квітень 2017 року в сумі 545,06 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем допущено порушення вимог законодавства та невідшкодовано понесених Коломийським об`єднаним управлінням Пенсійного фонду України Івано-Франківської області витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених та виплачених працівникам підприємства на пільгових умовах, у зв'язку з чим виникла заборгованість у розмірі 545,06 грн., яку позивач просить стягнути.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, подав клопотання про розгляд справи без участі представника.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи відповідач був повідомлений належним чином (а.с.18).

Відповідно до частини 4 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, якою передбачено, що у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів, - судом продовжено розгляд справи за відсутності відповідача.

Розглянувши позовну заяву, дослідивши та оцінивши подані докази, судом встановлено наступне.

Публічне акціонерне товариство "Отинійська пересувна механізована колона № 150 відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців, зареєстроване, як юридична особа та є платником внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Як вбачається з матеріалів справи, працівникам відповідача ОСОБА_1 та ОСОБА_2, які отримали право на пільгову пенсію, призначено пенсію на пільгових умовах за Списком № 2 відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (а.с.9, 12).

Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначаються принципи та структура системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, коло осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню; перелік платників страхових внесків, їх права та обов'язки, порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків; стягнення заборгованості за цими внесками.

Пунктом 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" встановлено, що до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди: особам, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Згідно статті 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" визначено, що об'єктом оподаткування для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (а це суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених вище, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади) крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 за № 21-1, встановлює обов'язок підприємств здійснювати відшкодування витрат Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

У відповідності до пункту 6.4 вказаної Інструкції встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Пунктом 6.8. Інструкції встановлено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Отже, обов'язок визначення сум відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій покладено на позивача - Коломийське об`єднане управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області, а відповідач зобов'язаний здійснити відшкодування зазначених витрат у розмірах визначених позивачем. Підставою для відшкодування підприємством органам Пенсійного фонду витрат на виплату та доставку пільгових пенсій є розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за відповідний період.

Однак, зобов'язань по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, відповідачем у передбачені строки не виконано, сума зазначених витрат Коломийському об`єднаному управлінню Пенсійного фонду України Івано-Франківської області не відшкодована.

Відповідно до довідки розрахунку сум заборгованості та картки особового рахунку по відшкодуванню пільгових пенсій публічного акціонерного товариства "Отинійська пересувна механізована колона № 150 за Списком №2 - сума заборгованості по відшкодуванню Коломийському об`єднаному управлінню Пенсійного фонду України Івано-Франківської області відповідачем витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за квітень 2017 року становить - 545,06 грн. (а.с.7, 8).

Розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій відповідачу надіслані та ним отримані (а.с.9-12).

Отже, наявність вказаної заборгованості відповідача по невідшкодованих пільгових пенсіях підтверджується дослідженими у судовому засіданні довідкою розрахунком про встановлення заборгованості, розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, карткою особового рахунку.

Враховуючи наведене, а також те, що вищевказана заборгованість відповідачем на момент розгляду справи не сплачена, відповідних доказів, які б спростовували наявність заборгованості чи доводи позивача, - відповідачем не надано, суд приходить до висновку, що позовні вимоги Коломийського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області, про стягнення з публічного акціонерного товариства "Отинійська пересувна механізована колона № 150 відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у сумі 545,06 грн. є обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

На підставі статті 124 Конституції України, керуючись статтями 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з публічного акціонерного товариства "Отинійська пересувна механізована колона № 150 (код 01037560) на користь Коломийського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області (код 37904176) заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за квітень 2017 року в сумі 545 (п'ятсот сорок п'ять) грн. 06 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили в порядку та строки встановлені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Григорук О.Б.

Постанова складена в повному обсязі 02.06.2017.

Дата ухвалення рішення01.06.2017
Оприлюднено08.06.2017
Номер документу66899383
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/779/17

Постанова від 01.06.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Постанова від 01.06.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Ухвала від 22.05.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні