Ухвала
від 30.05.2017 по справі 161/15507/16-а
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2017 рокуЛьвів№ 876/4896/17

Львівський апеляційний адміністративний суду складі колегії суддів:

головуючого-судді Кузьмича С. М.,

суддів Гулида Р.М., Улицького В.З.,

за участі секретаря Мельничук Б.Б.

апелянта ОСОБА_1

представника апелянта ОСОБА_2

розглянувши в відкритому судовому засіданні в м. Львові справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Луцького міськрайонного суду Волинської області від 21 березня 2017 року по справі № 161/15507/16 -а за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 до Державного реєстратора Департаменту Центр надання адміністративних послуг в місті Луцьку Луцької міської ради Ткачук І.С. про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії, провести державну реєстрацію рішення про відміну рішення про припинення юридичної особи, скасування запису у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб,

ВСТАНОВИВ:

Позивачі звернувся до суду із адміністративним позовом до відповідача про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії, провести державну реєстрацію рішення про відміну рішення про припинення юридичної особи, скасування запису у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб.

В обґрунтування позовних вимог вказують, що 20.09.2016 р. вони, як засновники Релігійної громади Християн Віри Євангельської - п'ятидесятників Благодать та члени Релігійної громади Християн Віри Євангельської - п'ятидесятників Благодать , звернулися до Департаменту Центр надання адміністративних послуг в місті Луцьку Луцької міської ради з заявою про проведення державної реєстрації рішення про відміну рішення про припинення юридичної особи. 30.09.2016 р. державний реєстратор Ткачук І.С. повідомила, що не може прийняти заяву для опрацювання та внесення відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, оскільки Релігійна громада помісної церкви Християн Віри Євангельської п'ятидесятників Сіон (код ЄДРПОУ 26516391) припинена у результаті її ліквідації за рішенням засновників 27.04.2015 р., рішення засновників не оскаржені, тому юридичні підстави для внесення змін до ЄДР відсутні. Вважають, що проведення адміністративної послуги з державної реєстрації рішення про відміну рішення про припинення юридичної особи є можливим, оскільки передбачене ч. 10 ст. 17 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань .

Постановою Луцького міськрайонного суду Волинської області від 21 березня 2017 року в задоволенні адміністративного позову відмовлено.

Вказану постанову в апеляційному порядку оскаржив позивач. У поданій апеляційній скарзі покликається на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просить вказану постанову скасувати та прийняти нову, якою задовольнити позов.

Зокрема в апеляційні скарзі вказує на те, що судом першої інстанції помилково не застосовано до спірних правовідносин п. 10 ст. 17 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань , яким передбачено, що для державної реєстрації рішення про відміну рішення про припинення юридичної особи, прийнятого її учасниками або відповідним органом юридичної особи, а у випадках, передбачених законом, - відповідним державним органом, подається примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення учасників юридичної особи або відповідного органу юридичної особи, а у випадках, передбачених законом, - рішення відповідного державного органу, про відміну рішення про припинення юридичної особи, оскільки в такій редакції ця стаття викладена станом на 01.01.2016 р.

Апелянт та його представник в судовому засіданні підтримали апеляційну скаргу та надали пояснення, просять апеляційну скаргу задовольнити, а рішення суду першої інстанції скасувати та прийняти нове, яким задовольнити позов.

Інші особи які беруть участь у справі, в судове засідання на виклик суду не з'явилися, що не перешкоджає розгляду справи в їх відсутності згідно з ч. 4 ст. 196 КАС України.

Заслухавши суддю-доповідача, апелянта та його представника, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, суд приходить до висновку, що апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції - без змін, з наступних підстав.

Матеріалами справи підтверджено, що Релігійна громада Християн Віри Євангельської - п'ятидесятників Благодать (код ЄДРПОУ 26516391) була зареєстрована державним реєстратором Виконавчого комітету Луцької міської ради Волинської області 05.02.2004 р., що підтверджується Інформацією про юридичну особу відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с. 41-43).

07.10.2012 р. на загальних зборах Релігійної громади Християн Віри Євангельської - п'ятидесятників Благодать було прийнято рішення про перейменування релігійної громади у Релігійної громади помісної церкви Християн Віри Євангельської - п'ятидесятників Сіон (а. 150 реєстраційної справи).

Державна реєстрація вказаних вище змін до установчих документів юридичної особи державним реєстратором Виконавчого комітету Луцької міської ради Волинської області проведена 19.10.2012 р. (а. 143 реєстраційної справи).

01.02.2015 р. на загальних зборах Релігійної громади помісної церкви Християн Віри Євангельської - п'ятидесятників Сіон було прийнято рішення про припинення діяльності шляхом ліквідації Релігійної громади помісної церкви Християн Віри Євангельської - п'ятидесятників Сіон , що підтверджується протоколом загальних зборів членів релігійної громади (а. 255 (зворот) реєстраційної справи).

27.04.2015 р. була проведена державна реєстрація припинення юридичної особи Релігійна громада помісної церкви Християн Віри Євангельської - п'ятидесятників Сіон (код ЄДРПОУ 26516391) шляхом її ліквідації, про що у Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань було внесено відповідний запис № 11981110037003962 (а.с. 42).

13.04.2016 р. засновниками та членами Релігійної громади Християн Віри Євангельської - п'ятидесятників Благодать було прийнято відповідне рішення про відміну рішення від 01.02.2015 р. про припинення юридичної особи (релігійної громади) та про відміну рішення від 26.04.2015 р. про ліквідацію юридичної особи (релігійної громади), котрі були прийнятті на загальних зборах Релігійної громади помісної церкви Християн Віри Євангельської - п'ятидесятників Сіон . (а.с. 21, 22)

20.09.2016 р. вони, як засновники Релігійної громади Християн Віри Євангельської - п'ятидесятників Благодать та члени Релігійної громади Християн Віри Євангельської - п'ятидесятників Благодать , звернулися до Департаменту Центр надання адміністративних послуг в місті Луцьку Луцької міської ради з заявою про проведення державної реєстрації рішення про відміну рішення про припинення юридичної особи, а саме Релігійної громади помісної церкви Християн Віри Євангельської - п'ятидесятників Сіон (а.с. 17-20)

30.09.2016 р. державний реєстратор Ткачук І.С. повідомила, що не може прийняти заяву для опрацювання та внесення відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, оскільки Релігійна громада помісної церкви Християн Віри Євангельської п'ятидесятників Сіон (код ЄДРПОУ 26516391) припинена у результаті її ліквідації за рішенням засновників 27.04.2015 р., рішення засновників не оскаржені, тому юридичні підстави для внесення змін до ЄДР відсутні. (а.с.23)

Не погоджуючись із діями державного реєстратора позивачі звернулися до суду з відповідними позовними вимогами.

Приймаючи оскаржуване рішення суд першої інстанції виходив з того, що посилання позивачів на їх представника на протокол зборів релігійної громади помісної церкви Благодать (код ЄДРПОУ 26516391) від 13.04.2016 р., як на підставу відміну реєстрації припинення юридичної особи суд вважає безпідставними, оскільки він є юридично нікчемним. Так, юридична особа з назвою Релігійна громада Християн Віри Євангельської - п'ятидесятників Благодать з кодом ЄДРПОУ 26516391 не існує з 07.10.2012 р. - її було перейменовано у Релігійну громаду помісної церкви Християн Віри Євангельської - п'ятидесятників Сіон , а Релігійна громада помісної церкви Християн Віри Євангельської - п'ятидесятників Сіон , в свою чергу, припинила своє юридичне існування 27.04.2015 р.

Крім цього в матеріалах справи відсутні докази скасування судом рішення загальних зборів релігійної громади від 01.02.2015 р. та державної реєстрації припинення юридичної особи Релігійної громади помісної церкви Християн Віри Євангельської - п'ятидесятників Сіон , що також додатково підтверджено апелянтом та її представником під час розгляду справи в порядку апеляційного провадження.

Суд також вважає безпідставними посилання позивачів на їх представників на п. 10 ст. 17 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань , оскільки в такій редакції ця стаття викладена 05.10.2016 р., тобто після звірення позивачів до відповідача з відповідною заявою і відмовою державного реєстратора вчинити певні дії.

Проаналізувавши матеріали справи, суд апеляційної інстанції приходить до висновку про правильне застосування норм матеріального та процесуального права та повне з'ясування обставин справи судом першої інстанції з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (в редакції від 01.01.2016 р., яка була чинною на час виникнення спірних правовідносин) (далі Закон) державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру згідно ч. 1 ст. 16 Закону.

У відповідності до ч. 1 ст. 17 Закону Відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

Згідно до ч. 2 статті 6 Закону державний реєстратор: приймає документи; перевіряє документи на наявність підстав для зупинення розгляду документів; перевіряє документи на наявність підстав для відмови у державній реєстрації; проводить реєстраційну дію (у тому числі з урахуванням принципу мовчазної згоди) за відсутності підстав для зупинення розгляду документів та відмови у державній реєстрації шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру; веде Єдиний державний реєстр; веде реєстраційні справи; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

З огляду на викладене законодавець наділив державного реєстратора повноваженнями, щодо розгляду заяв про реєстрацію рішення про відміну рішення про припинення юридичної особи, та здійснення відповідних записів у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб.

Крім цього у зв'язку з наявністю законних підстав державний реєстратор зобов'язаний відмовити у державній реєстрації.

Згідно до ст. 33 Закону юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням державних органів, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 Закону підставою для внесення до Єдиного державного реєстру запису про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи є постановлення судом рішення щодо відміни державної реєстрації припинення юридичної особи.

Констатуючи наведене вище колегія суддів зазначає, що після внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запису про припинення юридичної особи, державна реєстрація відміни припинення юридичної особи та внесення до Єдиного реєстру відповідного запису може бути здійснена лише на підставі рішення суду щодо відміни державної реєстрації припинення юридичної особи.

Однак такого судового рішення на день розгляду справи в судді не має, що й не заперечувалося апелянтом та її представником, а тому суд апеляційної інстанції вважає, що державний реєстратором правомірно у відповідності до норм Закону відмовлено заявникам про проведення державної реєстрації рішення про відміну рішення про припинення юридичної особи.

Колегія суддів також вважає безпідставним покликанням апелянта на те, що судом першої інстанції не застосовано п. 10 ст. 17 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань , оскільки в такій редакції ця стаття викладена 05.10.2016 р., тобто після звернення позивачів до відповідача з відповідною заявою і відмовою державного реєстратора вчинити певні дії, а в попередній редакції від 01.01.2016 р. дана стаття викладена з іншим змістом.

Відповідно до ст. 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Зважаючи на викладене вище, колегія суддів вважає, що судом першої інстанції було правильно встановлено обставини справи та ухвалено судове рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права, а тому апеляційну скаргу належить залишити без задоволення, а постанову суду - без змін. Доводи апеляційної скарги не спростовують рішення суду першої інстанції.

Керуючись статтями 160, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, а постанову Луцького міськрайонного суду Волинської області від 21 березня 2017 року по справі № 161/15507/16 -а без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили негайно після проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий суддя С. М. Кузьмич судді Р. М. Гулид В. З. Улицький

Повний текст ухвали складено 01 червня 2017 року.

Дата ухвалення рішення30.05.2017
Оприлюднено07.06.2017
Номер документу66900891
СудочинствоАдміністративне
Сутьприпинення юридичної особи, скасування запису у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб

Судовий реєстр по справі —161/15507/16-а

Постанова від 13.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 13.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 09.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 23.06.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 30.05.2017

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кузьмич Сергій Миколайович

Ухвала від 24.04.2017

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кузьмич Сергій Миколайович

Ухвала від 14.04.2017

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кузьмич Сергій Миколайович

Постанова від 21.03.2017

Адміністративне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

Постанова від 21.03.2017

Адміністративне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

Ухвала від 21.03.2017

Адміністративне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні