Рішення
від 01.06.2017 по справі 384/153/17
ВІЛЬШАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

№ 384/153/17

№пр. 2/384/87/2017

01 червня 2017 року

Вільшанський районний суд

Кіровоградської області

в складі:

головуючого судді: Сорокіної О.О.

при секретарі: Сачко О. С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань в смт. Вільшанка цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до Плоско-Забузької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою в інтересах ОСОБА_2 до Плоско-Забузької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом. Позовні вимоги мотивовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року помер його батько ОСОБА_3, після смерті якого відкрилася спадщина у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 4,04 га., розташована на території Плоско-Забузької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області, кадастровий номер НОМЕР_1. Вказану спадщину після смерті ОСОБА_3 прийняла його дружина, матір позивача, ОСОБА_4, як особа яка постійно проживала разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини та протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України не заявила про відмову від неї. ІНФОРМАЦІЯ_2 року померла матір заявника ОСОБА_4, після смерті якої в порядку встановленому чинним законодавством ОСОБА_2 прийняв спадщину. Звернувшись до Вільшанської державної нотаріальної контори, заявник отримав відповідь №730/01-16 від 18.11.2015 року, згідно з якою ОСОБА_4 прийняла спадщину після смерті ОСОБА_3, але не оформила своїх спадкових прав та що в Державному акті на право приватної власності на землю серії НОМЕР_2, виданому 20 березня 2002 року, прізвище власника земельної ділянки зазначено Лєвандовський , що не співпадає з даними спадкодавця, прізвище якого згідно свідоцтва про смерть Левандовський та рекомендовано звернутись до суду з заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу. Державний акт було видано ОСОБА_5, проте в списку членів КСП Україна , які мають право на одержання земельного сертифікату такої особи немає. Натомість, в даному списку зазначений ОСОБА_6. Розбіжності у написанні прізвища батька заявника в свідоцтві про смерть, в державному акті на право приватної власності на землю та в списку членів КСП Україна , які мають право на одержання земельного сертифікату, викликані виключно неуважністю відповідальних осіб КСП Україна та Плоско-Забузької сільської ради. У зв'язку з наведеним просить встановити факт належності його батькові ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 року в с. Плоско-Забузьке Вільшанського району Кіровоградської області, Державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_2, виданого 20 березня 2002 року, та визнати за позивачем в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року в с. Плоско-Забузьке Вільшанського району Кіровоградської області, право власності на земельну ділянку, кадастровий номер НОМЕР_1, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 4,04 га., розташовану на території Плоско-Забузької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області.

Ухвалою Вільшанського районного суду від 01.062017 року позовну заяву ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до Плоско-Забузької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом, в частині визнання права власності в порядку спадкування за законом, а саме визнаня за ОСОБА_2 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року в с. Плоско-Забузьке Вільшанського району Кіровоградської області, право власності на земельну ділянку, кадастровий номер НОМЕР_1, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 4,04 га., розташованої на території Плоско-Забузької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області, залишено без розгляду.

Позивач в судове засідання не з'явився, надав суду заяву про розгляд справи без його участі, просить встановити факт належності його батькові ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 року в с. Плоско-Забузьке Вільшанського району Кіровоградської області, Державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_2, виданого 20 березня 2002 року.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав суду заяву про розгляд справи без його участі, просить задовольнити позовні вимоги.

Представник Плоско-Забузької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області в судове засідання не з'явився, надав суду заяву про розгляд справи без його участі, не заперечує проти задоволення позову.

У зв'язку з неявкою в судове засідання осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч.2 ст. 197 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч.1 ст. 234 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності не оспорюваних прав.

Відповідно до п.5 ч.2 ст. 234 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.6 ст. 256 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення фактів належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народженні або в паспорті.

Згідно зі ст. 212 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

В судовому засіданні встановлено, що заявник народився ІНФОРМАЦІЯ_3 року в с. Плоско-Забузьке Вільшанського району Кіровоградської області, про що свідчить копія свідоцтва про народження серії НОМЕР_3, повторно виданого 05 грудня 1984 року Плоско-Забузькою сільською радою Вільшанського району Кіровоградської області. У вказаному свідоцтві батьками заявника зазначені ОСОБА_7 та ОСОБА_8.

Згідно з копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4, виданого 07 жовтня 2009 року Плоско-Забузькою сільською радою Вільшанського району Кіровоградської області, ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 року в с. Плоско-Забузьке Вільшанського району Кіровоградської області (а.с.11).

Відповідно до копії Державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_2, виданого 20 березня 2002 року Вільшанською райдержадміністрацією, ОСОБА_5 на підставі розпорядження Вільшанської районної державної адміністрації від 15 березня 2002 року №69-р, передано у приватну власність земельну ділянку, площею 4,04 га., для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Плоско-Забузької сільської ради, кадастровий номер НОМЕР_1 (а.с.12).

Згідно з повідомленням державного нотаріуса Вільшанської державної нотаріальної контори головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, заявнику запропоновано звернутися до суду для встановлення факту належності ОСОБА_3 правовстановлюючого документу, а саме Державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_2, виданого 20 березня 2002 року Вільшанською районною державною адміністрацією (а.с.17).

Згідно з копією списку громадян - членів колективного сільськогосподарського підприємства, що є додатком до Державного акта на право колективної власності на землю серії НОМЕР_6 виданого колективному сільськогосподарському підприємству Україна 05 березня 1997 року, під номером 327 зазначений ОСОБА_6 (а.с.23-31).

Відповідно до копії трудової книжки НОМЕР_5, ОСОБА_3 у 1946 році вступив в члени колгоспу ім. Щорса та працював різноробочим.

Згідно інформації архівного сектору Вільшанської районної державної адміністрації Кіровоградської області №59 від 31.05.2017 року, колгосп ім. Щорса в 1974 році отримав назву колгосп ім. Артамонова (протокол №2 від 28.02.1974 року). Рішенням загальних зборів колгоспників відділку №1 с. Плоско-Забузьке (протокол №2 від 07.04.1987 року), на базі цього відділку було утворено самостійне господарство - колгосп Україна . Відповідно до рішення загальних зборів колгоспників (протокол №1 від 01.02.1992 року) та рішення виконкому Вільшанської районної ради від 16.04.1992 року №88 колгосп Україна був перереєстрований як колективне сільськогосподарське підприємство Україна .

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що при видачі Державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_2, була допущена помилка в зазначенні прізвища власника цього документу, де зазначено ОСОБА_5.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, оскільки суд приходить до висновку, що ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 року, належавДержавний акт на право приватної власності на землю серії НОМЕР_2, виданий 20 березня 2002 року Вільшанською районною державною адміністрацією.

Даний факт має юридичне значення, оскільки безпосередньо породжує юридичні наслідки. Підтвердження факту належності відповідних документів необхідне заявнику для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 234, п.6 ч.1 256, 257, 259 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до Плоско-Забузької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 року в с. Плоско-Забузьке Вільшанського району Кіровоградської області, Державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_2, площею 4,04 га., яка розташована на території Плоско-Забузької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області, кадастровий номер НОМЕР_1, виданого 20 березня 2002 року Вільшанською районною державною адміністрацією.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Кіровоградської області через Вільшанський районний суд Кіровоградської області. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Сорокіна О. О.

СудВільшанський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення01.06.2017
Оприлюднено09.06.2017
Номер документу66903863
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —384/153/17

Рішення від 01.06.2017

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

Ухвала від 01.06.2017

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

Ухвала від 28.04.2017

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

Ухвала від 17.03.2017

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні