Рішення
від 06.06.2017 по справі 479/251/17
КРИВООЗЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 479/251/17

2/479/188/17

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 червня 2017 року Кривоозерський районний суд Миколаївської області в складі

головуючого судді Микитей Л.Л.,

при секретарі судового засідання Афельд О.Д.,

за участю представника прокуратури ОСОБА_1,

відповідача ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суді в смт. Криве Озеро цивільну справу за позовом керівника Первомайської місцевої прокуратури Миколаївської області в інтересах Кривоозерської селищної ради до ОСОБА_2 про внесення змін до договору оренди землі,

В С Т А Н О В И В :

22 березня 2017 року керівник Первомаської місцевої прокуратури Миколаївської області звернувся із позовом в інтересах Кривоозерської селищної ради Миколаївської області до ОСОБА_2 про внесення змін до договору оренди землі, вказуючи що дотримання належного економічного регулювання земельних правовідносин, забезпечення надходжень платежів за оренду до місцевих бюджетів у законодавчо визначених межах шляхом їх правильного правового врегулювання безпосередньо належить до інтересів держави.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що 16 листопада 2011 року між Кривоозерською селищною радою та ОСОБА_2 укладено договір оренди землі, за умовами якого останньому передано в оренду земельну ділянку площею 0,7216 га., кадастровий номер 4823955100:05:031:0011, розташовану за адресою: смт. Криве Озеро, вулиця Пролетарська, 1 для комерційних послуг, на строк 49 років, зі щомісячною сплатою орендної плати, розмір якої становить 10 391 грн. 04 коп.

Вказуючи, що рішенням Кривоозерської селищної ради № 2 від 27 червня 2013 року введена в дію нормативно грошова оцінка земельної ділянки, яка становить 763 582 грн., згідно з якою плата за землю, розрахована в розмірі 3% відповідно до нормативної грошової оцінки земель комунальнї власності смт. Криве Озеро та становить 22 907 грн. 49 коп., про що відповідачу 09 серпня 2016 року надіслана додаткова угода від 12 травня 2016 року про зміну договору оренди землі в частині орендної плати , відповідач ухиляється від її укладення, позивач посилаючись, що розмір орендної плати, встановлений договором оренди землі, підлягає перегляду, в тому числі й у випадку зміни нормативної грошової оцінки землі, просить внести зміни до договору оренди землі від 16 листопада 2011 року, де п. 5 викласти в слідуючій редакції: Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 763 582 грн. 78 коп.; п. 9. викласти в слідуючій редакції: Розмір орендної плати за земельну

ділянку на рік становить 3% від нормативно грошової оцінки і складає 22 907 грн. 49 коп., або в місяць 1 908 грн. 96 коп.

В судовому засіданні прокурор підтримав позовні вимоги уточнивши їх зміст щодо встановлення орендної плати в розмірі 3% від нормативно грошової оцінки землі з урахуванням діючого коефіцієнту індексації.

Представник Кривоозерської селищної ради в судове засідання не прибув, до суду надійшов лист, в якому Кривоозерська селищна рада просить розглянути справу без участі її представника, позовні вимоги підтримує, сторони не наполягали на обов'язковій участі у судовому засіданні представника Кривоозерської селищної ради.

Відповідач позов не визнав.

Вислухавши сторони, свідка, дослідивши письмові докази, суд вважає, що позовна заява підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Судом встановлено, що 16 листопада 2011 року між Кривоозерською селищною радою Миколаївської області та ОСОБА_2 укладено договір оренди землі (а.с. 10-14), за умовами якого ОСОБА_2 отримав у строкове платне користування на строк 49 років земельну ділянку кадастровий номер 4823955100:05:031:0011, площею 0,7216 га. із земель несільськогосподарського призначення (забудованих земель), що розташована за адресою: смт. Криве Озеро, вулиця Пролетарська, 1 Кривоозерського району Миколаївської області для ведення роздрібної торгівлі, комерційних послуг ( для обслуговування комплексу нежитлових будівель).

Пунктами 5, 9 зазначеного договору передбачено, що нормативна грошова оцінка земельної ділянки з урахуванням діючого коефіцієтру індексації станом на 01.11.2011 року не визначена. Розмір річної орендної плати становить 10 391 грн. 04 коп.

Розмір орендної плати переглядається у разі: зміни умов господарювання, передбачених договором; зміни розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів, в т.ч. внаслідок інфляції - щорічно; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами; в інших випадках, передбачених законом (пункт 12 договору оренди землі).

6 грудня 2012 року Кривоозерська селищна рада Миколаївської області на ХУ сесії шостого скликання прийняла рішення № 17, яким затверджено Технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель смт. Криве Озеро, яка вводиться в дію з 1 січня 2013 року, у тому числі й базову вартість одного квадратного метра землі , яка підлягає в подальшому індексації в порядку, встановленому законодавством України.

Пунктом 2 цього рішення встановлено, що рішення вводиться в дію з моменту оприлюднення в установленому законодавством порядку, а нормативна грошова оцінка земель смт. Криве Озеро станом на 1 січня 2013 року застосовується з 1 січня 2014 року (а.с. 20, 22).

Рішенням сесії від 27 червня 2013 року № 2 Кривоозерська селищна рада Миколаївської області затвердила Порядок впровадження нормативної грошової оцінки земель смт. Криве Озеро та встановила, умови перегляду орендної плати.

Згідно з пунктом 3 Порядку впровадження нормативної грошової оцінки земель смт. Криве Озеро , зміна нормативної грошової оцінки земель є підставою для внесення змін до договору оренди землі.

Відповідно до витягу з технічної документації про нормативно грошову оцінку

2

земельної ділянки, сформованого відділом Держгеокадастру у Кривоозерському районі Миколаївської області (а.с. 26), зазначено, що нормативно грошова оцінка земельної ділянки наданої в оренду ОСОБА_2 відповідно до договору оренди землі від 16 листопада 2011 року, зареєстрованого 9 лютого 2012 року за № 482390004000540 станом на 08.11.2016 року становить 763 582 грн. 78 коп., а розмір орендної плати із розрахунку 3 % від її нормативної грошової оцінки складає 22 тис. 907 грн. 94 коп. на рік або 1 тис. 908 грн. 96коп. на місяць (а.с. 31-32).

Вказані обставини в судовому засіданні підтвердила свідок ОСОБА_3

12 травня 2016 року Кривоозерською селищною радою надіслано ОСОБА_2 додаткову угоду про зміну договору оренди землі та підписання її (а.с. 41-42), яку ОСОБА_2 отримав 05 серпня 2016 року, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с. 28). Додаткова угода відповідачем не підписана.

Відповідно до статті 144 Конституції України органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.

Згідно з пунктами 34, 35 частини першої статті 26 Закону України Про місцеве самоврядування до виключної компетенції міської ради належить вирішення на пленарних засіданнях питань регулювання земельних відносин; затвердження відповідно до закону ставок земельного податку, розмірів плати за користування природними ресурсами, що є у власності відповідних територіальних громад.

Частиною першою статті 632 ЦК України визначено, що ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках, встановлених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

Орендна плата за землю - це платіж , який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди, крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України (частини перша, друга статті 21 Закону України Про оренду землі ).

Відповідно до пункту 289.1 статті 289 ПК України для визначення розміру податку та орендної плати використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок.

Положеннями пункту 2 частини першої статті 13, частини першої статті 15 Закону України Про оцінку земель визначено, що нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться у разі визначення розміру орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності. Підставою для проведення оцінки земель (бонітування ґрунтів, економічної оцінки земель та нормативної грошової оцінки земельних ділянок) є рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування.

Згідно з пунктом 3 частини першої статті 15 Закону України Про оренду землі істотною умовою договору оренди землі є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення, перегляду та відповідальності за її несплату.

Таким чином нормативна грошова оцінка земель є основою для визначення розміру орендної плати, а зміна нормативної грошової оцінки земельної ділянки є підставою для перегляду розміру орендної плати.

3

Відповідно до статті 30 Закону України Про оренду землі зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Згідно зі статтею 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частиною другою цієї статті визначено, що договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї зі сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Як зазначено, що згідно з пунктом 13 договору оренди землі від 16 листопада 2011 року пеердбачені підстави для перегляду орендної плати.

Рішенням Кривоозерської селищної ради від 31 січня 2014 року № 13 (а.с. 23-24), затверджено базову вартість одного квадратного метра землі смт. Криве Озеро, яка підлягає в подальшому індексації в порядку, встановленому законодавством України.

За такого суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, так як зміна нормативної грошової оцінки земельної ділянки є підставою для перегляду розміру орендної плати, ОСОБА_2 ухиляється від укладення додаткової угоди до договору оренди землі, разом з тим не порушує питання про припинення чи розірвання цього договору, продовжує використовувати орендовану земельну ділянку, тому наявні підстави для внесення змін до договору оренди землі в частині розміру орендної плати.

Враховуючи викладене, внаслідок визначення розміру нормативної грошової оцінки земельної ділянки змінився й розмір орендної плати за користування земельною ділянкою, тому пункти 5, 9 договору оренди землі від 16 листопада 2011 року змінити та викласти в наступній редакції: п. 5 "Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 763 582 грн. 78 коп.", п. 9 "Орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі та становить 3% від нормативно грошової оцінки з урахуванням діючого коефіцієнту індексації в рік і складає 22 907 грн. 49 коп., або в місяць 1 908 грн. 96 коп".

Відповідно до частини першої статті 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Керуючись ст.ст. 3, 10, 11, 15, 60, 212-215, 218 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов керівника Первомайської місцевої прокуратури в інтересах Кривоозерської селищної ради до ОСОБА_2 про внесення змін до договору оренди землі задовольнити .

Вважати зміненими пункти 5, 9 договору оренди землі від 16 листопада 2011 року, укладеного між Кривоозерською селищною радою Миколаївської області та ОСОБА_4, і викласти їх у такій редакції: п. 5 "Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 763 582 грн. 78 коп.", п. 9 "Орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі та становить 3% від нормативно грошової оцінки з урахуванням діючого коефіцієнту індексації в рік і складає 22 907 грн. 49 коп., або в місяць 1 908 грн. 96 коп".

4

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Прокуратури Миколаївської області понесені витрати по сплаті судового збору в сумі 3 200 грн.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі в Апеляційний суд Миколаївської області через Кривоозерський районний суд апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні під час оголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

СУДДЯ: (підпис)

З оригіналом згідно:

Суддя Кривоозерського Л.Л. Микитей

районного суду

СудКривоозерський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення06.06.2017
Оприлюднено09.06.2017
Номер документу66910954
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —479/251/17

Рішення від 06.06.2017

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Микитей Л. Л.

Ухвала від 03.05.2017

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Микитей Л. Л.

Ухвала від 11.04.2017

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Микитей Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні