Рішення
від 31.05.2017 по справі 748/790/17
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2/748/405/17 Єдиний унікальний № 748/790/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"31" травня 2017 р.м. Чернігів

Чернігівський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючої - судді: Хоменко Л.В.

секретаря: Грибановської В.В.,

за участю представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Чернігові цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Іванівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, третя особа - Чернігівська районна державна нотаріальна контора, про визнання права власності на майно Приватного підприємства Хлібодар в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом, у якому просить визнати за ним в порядку спадкування право власності на майно Приватного підприємства Хлібодар , що складається з: міні-пекарні 208,0 кв.м., гаража 52,0 кв.м, погреба 20,9 кв.м., насосної (скважини) 6,9 кв.м, воріт, хвіртки, огорожі, які розташовані за адресою: Чернігівська область Чернігівський район, с. Количівка, вул. Садова, будинок 1. Вимоги мотивує тим, що зазначене майно входило до майнового комплексу ПП "Хлібодар", власником якого був ОСОБА_3, який помер 02 листопада 2002 року. Після смерті ОСОБА_3 власником ПП "Хлібодар" стала ОСОБА_4, після смерті якої 11 вересня 2008 року спадкоємцем є позивач. 17 липня 2015 року було прийнято рішення про припинення юридичної особи ПП " Хлібодар". Державним нотаріусом Чернігівської районної державної нотаріальної контори відмовлено позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину, мотивуючи тим, що майно ПП " Хлібодар" не входить до складу спадщини.

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала, посилаючись на обставини викладені в позовній заяві та просила їх задовольнити.

Відповідач - Іванівська сільська рада Чернігівського району Чернігівської області в судове засідання не з"явилась, надала заяву про розгляд справи без участі їх представника, позовні вимоги визнає, проти задоволення позову не заперечує.

Третя особа - Чернігівська районна державна нотаріальна контора у судове засідання не з"явилась, надала заяву про розгляд справи без участі їх представника, проти задоволення позову не заперечує.

Вислухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши письмові докази у справі, суд виходить з наступного.

03 квітня 1998 року було засноване Приватне підприємство Хлібодар , що підтверджується розпорядженням Чернігівської районної державної адміністрації Чернігівської області від 03 квітня 1998 №172 та довідкою Чернігівського обласного управління статистики № 4262 про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

Рішенням Іванівської сільської ради від 20 жовтня 1997 року № 150 погоджено вибір земельної ділянки площею 0,05 га приватному підприємству " Хдібодар" для розміщення мініпекарні за адресою с. Количівка, вул. Садова, 1 та видано Державний акт на право власності на землю ІУ-ЧН№ 038499.

До майнового комплексу Приватного підприємства Хлібодар , власником, якого був ОСОБА_3 відповідно до Експлікації відносилася міні-пекарня А-1 площею 171,4 кв. м., прибудови А'-І площею - 77,8 кв. м., а-1 ґанку площею 2,7 кв. м., ґанку а-2 площею 5,5 кв. м., витяжної труби 0,9 кв. м., гаража площею 43,8 кв. м., воріт, хвіртки, огорожі.

Згідно свідоцтва про право власності міні-пекарня в цілому належить Приватному підприємству Хлібодар ( а.с. 21).

02 листопада 2002 року помер ОСОБА_3 Після його смерті в порядку спадкування за законом власником всього майна у тому числі земельної ділянки площею 0,25 га, на якій збудована міні- пекарня та власником приватного підприємства Хлібодар стала його дружина ОСОБА_4, що підтверджується свідоцтвами про право на спадщину за законом від 27 квітня 2006 року № 1-1392, витягом з реєстру права власності на нерухоме майно від 15 березня 2006 року № 10100181, витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

11 вересня 2008 року померла ОСОБА_4, що підтверджується записами у свідоцтві про смерть серія 1-ЕЛ № 099094.

У порядку спадкування Чернігівською районною державною нотаріальною конторою позивачу було видано Свідоцтво за №1-2074 від 15 травня 2009 року про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку, на якій розташований майновий комплекс Приватного підприємства Хлібодар .

У зв'язку зі зміною власника земельної ділянки та зміною власника Приватного підприємства до Статуту Приватного підприємства Хлібодар код 22829785 були внесені зміни. Згідно пункту 1.3 Статуту в редакції від 2009 року власником Приватного підприємства Хлібодар є ОСОБА_2

Відповідно до витягу з Реєстру прав на нерухоме майно від 07.09.2009 року за № 23771700, Приватне підприємство Хлібодар відносить до приватної власності в одноосібній частці .

Статтею 191 Цивільного кодексу України передбачено, що підприємство є єдиним майновим комплексом, що використовується для дійснення підприємницької діяльності.

До складу підприємства як єдиного майнового комплексу входять усі види майна, призначені для його діяльності, включаючи земельні ділянки, будівлі, споруди, устаткування, інвентар, сировину, продукцію, права вимоги, борги, а також право на торговельну марку або інше позначення та інші права, якщо інше не встановлено договором або законом. Підприємство як єдиний майновий комплекс є нерухомістю.

Підприємство або його частина можуть бути об'єктом купівлі-продажу, застави, оренди та інших правочинів.

Відповідно до статті 62 Господарського кодексу України підприємство є самостійним суб'єктом господарювання, юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку із своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом.

Згідно чинного законодавства майно приватного підприємства і майно фізичної особи - його засновника не можна ототожнювати, оскільки ці особи є різними суб'єктами цивільних правовідносин, які у вчиненні правочинів виступають кожен від свого імені та несуть самостійну відповідальність. Крім того, у разі смерті засновника приватне підприємство не припиняє свого існування та продовжує діяльність.

Відповідно до розділу 4 пункту 4.1. Статуту майно підприємства становлять виробничі і невиробничі фонди, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства.

3 аналізу положень чинного законодавства вбачається, що доцільність формування - статутного фонду приватного підприємства вирішується засновником підприємства.

У разі наявності статутного фонду свідоцтво про право на спадщину може бути видано на майно, внесене до статутного фонду приватного підприємства.

Документами, що підтверджують права спадкодавця на внесене ним майне до статутного фонду приватного підприємства, можуть бути: статут приватного підприємства, який містить, зокрема, відомості про статутний фонд - розмір і порядок його утворення; документ, що підтверджує внесення засновником до статутного фонду майна. Такий документ також є обов'язковим для проведення державної реєстрації юридичної особи (стаття 24 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців") . Чинним законодавством не визначено вид документа, який необхідно подати для підтвердження факту внесення засновником вкладу до статутного фонду юридичної особи, а тому, це може бути будь-який документ, що підтверджує внесення засновником вкладу до статутного фонду юридичної особи: акт прийому-передачі майна до статутного фонду приватного підприємства; правовстановлювальний документ, на підставі якого виникло праві власності у юридичної особи на майно та свідоцтво про право власності на це майно; баланс підприємства, який є формою бухгалтерського обліку та визначає склад і вартість майна, обсяг фінансових зобов'язань на конкретну дату.

Відповідно до чинного законодавства успадковуються права та обов'язки, що належали конкретній фізичній особі, а не юридичній особі, що була створена цією фізичною особою.

Таким чином, оскільки згідно наданих документів, статутний фонд ПП " Хлібодар" не було сформовано, на день розгляду справи померли ОСОБА_3 та ОСОБА_4, а позивачем 17 липня 2015 року прийнято рішення про припинення юридичної особи ПП Хлібодар, про що внесено запис № 10601110008000498 про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи Приватне Підприємство " Хлібодар", 22829785, іншим шляхом позивач позбавлений можливості реалізувати своє право на майно.

Суд вважає, що позивач у відповідності з вимогами ст. 328 ЦК України має право на визнання за ним права власності на нежитлову будівлю міні - пекарню з надвірними будівлями, що належала ліквідованому Приватному підприємству Хлібодар .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 13, 14, 60, 88, 208, 209, 212, 215, 218 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_2 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на нежитлову будівлю міні - пекарню з надвірними будівлями, що складається з: міні-пекарні 208,0 кв.м., гаража 52,0 кв.м, погреба 20,9 кв.м., насосної (скважини) 6,9 кв.м, воріт, хвіртки, огорожі, які розташовані за адресою: Чернігівська область, Чернігівський район, с. Количівка, вул. Садова, будинок 1, що належала ліквідованому Приватному підприємству Хлібодар .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду Чернігівської області через Чернігівський районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення.

Суддя ОСОБА_5

СудЧернігівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення31.05.2017
Оприлюднено09.06.2017
Номер документу66913104
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —748/790/17

Рішення від 31.05.2017

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Хоменко Л. В.

Рішення від 31.05.2017

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Хоменко Л. В.

Ухвала від 04.04.2017

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Хоменко Л. В.

Ухвала від 22.03.2017

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Хоменко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні