Ухвала
від 31.05.2017 по справі 756/7175/17
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

31.05.2017 Справа № 756/7175/17

Унікальний номер №756/7175/17

Провадження №1-кс/756/1028/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 травня 2017 року слідчий суддя Оболонського районного суду міста Києва Шестаковська Л.П., за участю секретаря Рекеди С.С., прокурора Київської місцевої прокуратури № 5 Голосова С.С., розглянувши у судовому засіданні в залі суду в місті Києві клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 5 Голосова С.С. у кримінальному провадженні № 42017101050000037 від 16.03.2017 року, про надання тимчасового доступу до документів,

в с т а н о в и в :

У СВ Оболонського УП ГУНП в м. Києві перебувають матеріали кримінального провадження № 42017101050000037 від 16.03.2017, за ознаками злочину, передбаченого ст. 356 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи із невстановленого часу по теперішній час, за адресою: м. Київ, просп. Оболонський, 1 всупереч установленому законом порядку проводять будівництво з порушенням вимог містобудівного та земельного законодавства.

Також встановлено, що 06.01.2015 року Державною архітектурно-будівельною інспекцією України видано замовнику ТОВ Молодіжний житловий комплекс ОБОЛОНЬ , (м. Київ, просп. Героїв Сталінграду, 12-К, ЄДРПОУ 21618448) дозвіл на проведення будівельних робіт Будівництво житлово-громадського комплексу з паркінгом на проспекті Оболонському (біля озера Опечень) у Оболонському районі м. Києва.

Згідно інформації Департамента містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (КМДА), слідує, що по більшій частині території будівельного майданчику, що знаходиться на земельній ділянці по проспекту Оболонському (біля озера Опечень), проходять санітарно-захисна зона від промислових об'єктів, зони підтоплень природного та техногенного характеру та прибережно-захисна смуга.

Як вказується у клопотанні, Київська місцева прокуратура № 5 звернулась до ТОВ Молодіжний житловий комплекс Оболонь з метою отримання інформації та копій документів, що підтверджують законність використання земельної ділянки по проспекту Оболонський, 1 у м. Києві та проведення будівельних робіт за вказаною адресою (лист №37-245-17 від 29.03.2017).

Згідно інформаційного сервісу www.gisfile.com встановлено, що на території вищевказаного будмайданчика знаходяться земельні ділянки кадастровий номер НОМЕР_1, НОМЕР_2.

Згідно з листом ТОВ Молодіжний житловий комплекс ОБОЛОНЬ від 30.03.2017 № 79 місцевій прокуратурі відмовлено у наданні запитуваної інформації та копій документів.

Так, інформація, що міститься в: установчих документах ТОВ МЖК ОБОЛОНЬ ; документах, що посвідчують право власності чи користування земельними ділянками кадастровий номер НОМЕР_1, НОМЕР_2; декларації про початок виконання підготовних робіт на вказаних земельних ділянках; декларації про початок виконання будівельних робіт на вказаних земельних ділянках; дозволу на виконання будівельних робіт на вказаних земельних ділянках; договорах, укладених між ТОВ МЖК ОБОЛОНЬ та іншими фізичними/ юридичними особами щодо генерального підряду, підряду, субпідряду тощо на проведення будівельних робіт на вказаних земельних ділянках; проектній документації, що розроблена ТОВ МЖКОБОЛОНЬПРОЕКТ (04210, м. Київ, проспект Героїв Сталінграду, 12-Д, ЄДРПОУ 34538434); наказі ТОВ Молодіжний житловий комплекс ОБОЛОНЬ №18 від 29.10.2014 Про затвердження проектної документації ; висновку експертизи проекту будівництва, виданому ТОВ Українська будівельна експертиза від 28.10.2014 №3-138-14-ЕП/КО (ЄДРПОУ 37635443), мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженню, призначення та проведення земельно-технічної та будівельно-технічної експертиз.

Вказані документи знаходяться у ТОВ Молодіжний житловий комплекс ОБОЛОНЬ (юридична адреса, м. Київ, просп. Героїв Сталінграду, 12-К, ЄДРПОУ 21618448) за адресою: м. Київ, просп. Героїв Сталінграду, 12-К.

Як вказує у своєму клопотанні прокурор, іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою вказаної інформації.

Також, в клопотанні вказується, що на даний час необхідно дослідити оригінали, а в разі їх відсутності - завірені копії, документів, які свідчать про відкриття та функціонування вищезазначених рахунків, у зв'язку з чим необхідно отримати до них доступ.

Крім того прокурор зазначає, що є достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей і документів, згідно ч. 2 ст. 163 КПК України є необхідність дане клопотання розглядати без виклику особи у володінні якої знаходяться зазначені у клопотанні документи.

У зв'язку з цим, відповідно до вимог ч. 2 ст.163 КПК України слідчий суддя прийняв рішення про розгляд клопотання у відсутність осіб, у володінні яких знаходяться вказані документи.

В судовому засіданні прокурор підтримав дане клопотання та просив для об'єктивного з'ясування дійсних фактичних обставин кримінального провадження задовольнити його клопотання.

Заслухавши думку прокурора, дослідивши клопотання, копії матеріалів, якими прокурор обґрунтовує доводи клопотання, слідчий суддя дійшов до висновку, що клопотання прокурора є обґрунтованим проте таким, що підлягає задоволенню лише частково.

В ході розгляду клопотання встановлено, що з витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань вбачається, що 16.03.2017року внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України (кримінальне провадження № 42017101050000037).

У відповідності до ч. ч. 1, 2 ст. 93 КПК України збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим у порядку, передбаченому цим Кодексом. Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитись з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володіння відповідної юридичної або фізичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною 5 статті 163 КПК України, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Документи, до яких прокурор просить надати тимчасовий доступ, дійсно можуть знаходитись в: ТОВ Молодіжний житловий комплекс ОБОЛОНЬ (юридична адреса, м. Київ, просп. Героїв Сталінграду, 12-К, ЄДРПОУ 21618448) за адресою: м. Київ, просп. Героїв Сталінграду, 12-К.

Відповідно до ст.ст. 161, 162 КПК України, документи, до яких прокурор просить надати тимчасовий доступ, не є документами, до яких заборонено доступ, але які містять охоронювану законом таємницю.

На підставі вищевказаного, та враховуючи те, що прокурором, крім обставин, передбачених ч. 5 ст. 163 КПК України, доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться у вказаних у клопотанні документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, вважаю за необхідне надати прокурору тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінніТОВ Молодіжний житловий комплекс ОБОЛОНЬ (юридична адреса, м. Київ, просп. Героїв Сталінграду, 12-К, ЄДРПОУ 21618448) за адресою: м. Київ, просп. Героїв Сталінграду, 12-К та надати можливість ознайомитися з ними і зробити їх копії, оскільки прокурором не доведено необхідності вилучення вищевказаних документів як в клопотанні, так і безпосередньо в судовому засіданні. Зокрема, не доведено наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 3 ч. 1 п. 19, 41, 159, 162, 163, 164, 166, 309 ч.1 п.10, 372 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в :

Клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 5 Голосова С.С. у кримінальному провадженні № 42017101050000037 від 16.03.2017 року, про надання тимчасового доступу до документів- задовольнити частково.

Надати прокурору Київської місцевої прокуратури № 5 м. Києва Голосову Сергію Сергійовичу, прокурору Київської місцевої прокуратури № 5 Мирончук Ірині Миколаївні, прокурору Київської місцевої прокуратури № 5 Кафанову Олександру Олександровичу, прокурору Київської місцевої прокуратури № 5 Чечетт Сергію Валеріяновичу дозвіл на тимчасовий доступ до документів, а саме:

установчі документи ТОВ МЖК ОБОЛОНЬ ;

документи, що посвідчують право власності чи користування земельними ділянками кадастровий номер НОМЕР_1, НОМЕР_2;

декларації про початок виконання підготовних робіт на земельних ділянках кадастровий номер НОМЕР_1, НОМЕР_2;

декларації про початок виконання будівельних робіт на земельних ділянках кадастровий номер НОМЕР_1, НОМЕР_2;

дозвіл на виконання будівельних робіт на земельних ділянках кадастровий номер НОМЕР_1, НОМЕР_2;

договорах, укладених між ТОВ МЖК ОБОЛОНЬ та іншими фізичними/ юридичними особами щодо генерального підряду, підряду, субпідряду тощо на проведення будівельних робіт на земельних ділянках кадастровий номер НОМЕР_1, НОМЕР_2;

проектна документація, розроблена ТОВ МЖКОБОЛОНЬПРОЕКТ (04210, м. Київ, проспект Героїв Сталінграду, 12-Д, ЄДРПОУ 34538434);

наказ ТОВ Молодіжний житловий комплекс ОБОЛОНЬ №18 від 29.10.2014 Про затвердження проектної документації ;

висновок експертизи проекту будівництва, виданий ТОВ Українська будівельна експертиза від 28.10.2014 №3-138-14-ЕП/КО (ЄДРПОУ 37635443) а також усіх документів, що стали підставою для його укладення.

Зобов`язати посадових осіб ТОВ Молодіжний житловий комплекс ОБОЛОНЬ (юридична адреса, м. Київ, просп. Героїв Сталінграду, 12-К, ЄДРПОУ 21618448) за адресою: м. Київ, просп. Героїв Сталінграду, 12-К надати тимчасовий доступ до вищевказаних документів прокурору Київської місцевої прокуратури № 5 м. Києва Голосову Сергію Сергійовичу, прокурору Київської місцевої прокуратури № 5 Мирончук Ірині Миколаївні, прокурору Київської місцевої прокуратури № 5 Кафанову Олександру Олександровичу, прокурору Київської місцевої прокуратури № 5 Чечетт Сергію Валеріяновичу та надати можливість ознайомитися з ними та зробити їх копії.

Строк дії ухвали встановити один місяць з дня її постановлення - до 30 червня 2017 року включно.

Роз'яснити ТОВ Молодіжний житловий комплекс ОБОЛОНЬ (юридична адреса, м. Київ, просп. Героїв Сталінграду, 12-К, ЄДРПОУ 21618448) за адресою: м. Київ, просп. Героїв Сталінграду, 12-К, що відповідно до ст.166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів на підставі даної ухвали, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

В решті вимог клопотання прокурора - відхилити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення31.05.2017
Оприлюднено09.06.2017
Номер документу66916085
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до документів

Судовий реєстр по справі —756/7175/17

Ухвала від 31.05.2017

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Шестаковська Л. П.

Ухвала від 31.05.2017

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Шестаковська Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні