Ухвала
від 16.05.2017 по справі 335/5811/17
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/5811/17 1-кс/335/3927/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 травня 2017 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Калюжна В.В., за участю секретаря Ведмедьової В.В., слідчого Калініченко Д.Ю., розглянувши у судовому засіданні у залі суду у м. Запоріжжя клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області майора поліції ОСОБА_1 про призначення документальної позапланової перевірки та матеріали кримінального провадження № 12016080230001188 від 22.06.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до суду з клопотанням про призначення позапланової документальної перевірки з питань дотримання вимог податкового законодавства України платником податків - ДП "Дослідне господарство "Еліта" Інституту олійних культур Національної академії аграрних наук України" ЄДРПОУ 32577754, зареєстрованим за адресою: 69031, Запорізька обл., місто Запоріжжя, вул. Дослідна станція, будинок 4-А, а саме: своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати всіх передбачених законодавством податків та зборів, а також дотримання валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудових договорів, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами), з питань регулювання обігу готівки, порядку здійснення платником податків розрахункових операцій, ведення касових операцій по фінансово-господарським взаємовідносинам з суб'єктами підприємницької діяльності, правильності відображення в бухгалтерському обліку угод по придбанню та реалізації товарів та послуг з контрагентами, а також встановлення фактів проведення безтоварних операцій з суб'єктами господарювання, які мають ознаки фіктивності, у період з 01.01.2015р. до дати початку перевірки. В обґрунтування клопотання зазначив наступне.

Слідчим управлінням ГУНП в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню, зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових розслідувань під № 12016080230001188 від 22.06.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

В ході проведення досудового розслідування було встановлено, що службові особи державних сільськогосподарських підприємств, підпорядкованих Національній академії аграрних наук України за попередньою змовою зі службовими особами суб'єктів господарювання, з метою отримання неправомірної вигоди для себе, зловживають службовим становищем, внаслідок чого правоохоронюваним інтересам були спричинені тяжкі наслідки.

Згідно із вимогами Постанови Кабінету міністрів України від 11.04.2012 року № 296 Про затвердження порядку укладення державними підприємства, установами, організаціями, а також господарськими товариствами, у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50 відсотків, договорів про спільну діяльність, договорів комісії, доручення та управління майном , питання спільної діяльності та користування майном, в тому числі земельними ділянками, повинні бути погоджені з Кабінетом Міністрів України.

При проведенні досудового розслідування встановлено, що службові особи державних сільськогосподарських підприємств, підпорядкованих Національній академії аграрних наук України, за попередньою змовою зі службовими особами юридичних осіб приватного права, з метою отримання неправомірної вигоди для себе, що складає певний відсоток від сум доходу отриманого внаслідок збуту вирощеного врожаю, надають згоду приватним підприємствам на засів сільськогосподарськими культурами та збирання вирощеного врожаю з земельних ділянок державної форми власності, які надані у постійне користування вищевказаним сільськогосподарським підприємствам.

В ході реалізації злочинного плану, між вказаними суб'єктами господарювання укладаються відповідні цивільно-правові договори (купівлі-продажу біологічного активу, сумісної діяльності, тощо) за якими суб'єкти господарювання фактично отримують на платній основі у користування для ведення сільського господарства земельні ділянки, які перебувають на балансі державних сільськогосподарських підприємств.

При цьому вказані правовідносини мають ознаки інших цивільно-правових угод, укладення яких, згідно норм законодавства України повинно відбуватися виключно за погодженням з відповідними органами державної влади України.

В свою чергу, суб'єкти господарювання отримують у користування земельні ділянки лише за умов виконання власними силами та за власні кошти усіх робіт, у тому числі посіви сільськогосподарських культур з підвозом зерна, лущення стерні, дискування, передпосівної культивації, посівної культивації. Будь-які роботи на даних земельних ділянках державними сільськогосподарськими підприємствами не виконуються.

У подальшому, з метою маскування злочинної діяльності, отримані від суб'єктів господарювання грошові кошти, службові особи державних сільськогосподарських підприємств перераховують на рахунки фіктивних підприємств за начебто надані сільськогосподарські послуги (дискування ґрунту, передпосівної та посівної культивації тощо), які фактично виконувались суб'єктами господарювання, які отримали у користування земельні ділянки.

Крім того, службові особи державних сільськогосподарських підприємств, підпорядкованих Національній академії аграрних наук України, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою отримання неправомірної вигоди для себе, занижують урожайність та класність врожаю сільськогосподарських культур, зібраного з земельних ділянок, які перебувають на праві постійного користування у вищевказаним сільськогосподарських підприємств та в подальшому реалізовують третім особам за готівкові кошти необліковану сільськогосподарську продукцію, внаслідок чого правоохоронюваним інтересам спричиняються тяжкі наслідки.

Виходячи з того, що для досягнення повноти, всебічності і неупередженості розслідування вищезазначених фактів та для отримання відомостей, які становлять обов'язкову ознаку складу кримінального правопорушення, а також з метою встановлення наявності чи відсутності фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, слідчий просить призначити позапланову документальну перевірку з питань дотримання вимог податкового законодавства України платником податків - ДП "Дослідне господарство "Еліта" Інституту олійних культур Національної академії аграрних наук України" ЄДРПОУ 32577754, зареєстрованого за адресою: 69031, Запорізька обл., місто Запоріжжя, вул. Дослідна станція, будинок 4-А, а саме: своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати всіх передбачених законодавством податків та зборів, а також дотримання валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудових договорів, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами), з питань регулювання обігу готівки, порядку здійснення платником податків розрахункових операцій, ведення касових операцій по фінансово-господарським взаємовідносинам з суб'єктами підприємницької діяльності, правильності відображення в бухгалтерському обліку угод по придбанню та реалізації товарів та послуг з контрагентами, а також встановлення фактів проведення безтоварних операцій з суб'єктами господарювання, які мають ознаки фіктивності, у період з 01.01.2015р. до дати початку перевірки, проведення якої доручити працівникам Головного управління ДФС у Запорізькій області у термін, передбачений Податковим кодексом України.

Слідчий у судовому засіданні клопотання про призначення позапланової документальної перевірки підтримав та просив його задовольнити з підстав, викладених у клопотанні.

Дослідивши матеріали, додані до клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Як вбачається з наданих слідчому судді матеріалів кримінального провадження, слідчим управлінням ГУНП в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню, зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових розслідувань під № 12016080230001188 від 22.06.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Пунктом 78.1.1 Податкового кодексу визначено, що документальна позапланова перевірка здійснюється, зокрема, у разі отримання податкової інформації, що свідчить про порушення платником податків валютного, податкового та іншого не врегульованого цим Кодексом законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на обов'язковий письмовий запит контролюючого органу, в якому зазначаються порушення цим платником податків відповідно валютного, податкового та іншого не врегульованого цим Кодексом законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту.

Документальна позапланова перевірка проводиться на підставі судового рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки, відповідно до п. 78.1.11. Податкового кодексу України.

Так, слідчим в ході проведення досудового розслідування за ознаками злочинів, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, за фактом зловживання службовими особами державних сільськогосподарських підприємств, підпорядкованих Національній академії аграрних наук України за попередньою змовою зі службовими особами суб'єктів господарювання, з метою отримання неправомірної вигоди для себе, внаслідок чого правоохоронюваним інтересам були спричинені тяжкі наслідки.

Пунктом 18 ст. 3 КПК України визначено, що слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Аналіз даної норми, свідчить про те, що основним призначенням слідчого судді є здійснення судового захисту прав і законних інтересів осіб, які беруть участь у кримінальному процесі, та забезпечення законності провадження у справі на досудових стадіях. Як гарант забезпечення прав і свобод людини під час досудового розслідування слідчий суддя повинен мати такі важелі, які надавали б йому реальну можливість здійснювати контроль за законністю провадження.

Метою призначення документальної позапланової перевірки діяльності ДП "Дослідне господарство "Еліта" Інституту олійних культур Національної академії аграрних наук України" ЄДРПОУ 32577754 слідчий зазначає необхідність перевірки дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства України.

Відповідальність за умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності або особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи чи будь-якою іншою особою, яка зобов'язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів передбачена ст. 212 КК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 214 КПК України, досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Матеріали клопотання не містять будь-яких даних щодо проведення досудового розслідування відносно службових осіб ДП "Дослідне господарство "Еліта" Інституту олійних культур Національної академії аграрних наук України" ЄДРПОУ 32577754, що дає підстави слідчому судді дійти висновку про відсутність підстав для здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб без проведення слідчим досудового розслідування у кримінальному провадженні в частині тих питань, які порушуються ним у клопотанні про призначення позапланової виїзної документальної перевірки дотримання вимог податкового законодавства України ДП "Дослідне господарство "Еліта" Інституту олійних культур Національної академії аграрних наук України" ЄДРПОУ 32577754.

Крім того, ч. 3 ст. 216 КПК України, встановлено, що досудове розслідування злочинів, передбачених статтями 204, 205, 205-1, 212, 212-1, 216, 218-1, 219 Кримінального кодексу України, здійснюється слідчими органами, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства.

Виходячи з того, що контроль за додержанням податкового законодавства не входить до повноважень слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області, його клопотання про призначення позапланової виїзної документальної перевірки дотримання вимог податкового законодавства ДП "Дослідне господарство "Еліта" Інституту олійних культур Національної академії аграрних наук України" ЄДРПОУ 32577754 не підлягає задоволенню.

Крім того, з наданих слідчому судді матеріалів кримінального провадження не вбачається, що висновки за результатами перевірки дотримання вимог податкового законодавства України ДП "Дослідне господарство "Еліта" Інституту олійних культур Національної академії аграрних наук України" ЄДРПОУ 32577754 матимуть доказове значення у встановленні істини за вказаними фактами у кримінальному провадженні за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

За таких обставин слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого є необґрунтованим та не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 3, 7, 9, 93, 94, 110, 214, 216, 309, 371, 372 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області майора поліції ОСОБА_1 про призначення документальної позапланової перевірки щодо дотримання вимог податкового законодавства України ДП "Дослідне господарство "Еліта" Інституту олійних культур Національної академії аграрних наук України" ЄДРПОУ 32577754, у кримінальному провадженні № 12016080230001188 - відмовити.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: В.В. Калюжна

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення16.05.2017
Оприлюднено09.06.2017
Номер документу66934118
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —335/5811/17

Ухвала від 16.05.2017

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 16.05.2017

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні