Рішення
від 02.06.2017 по справі 451/228/17
РАДЕХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

іменем України

(заочне)

02 червня 2017 рокуСправа №451/228/17 Провадження № 2/451/213/17

м.Радехів

Радехівський районний суд Львівської області

в складі: головуючого-судді Крет А.І.

секретаря судового засідання Загайської І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Радехів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 в інтересах позивача ОСОБА_2 Лук яновича до Товариства з обмеженою відповідальністю Зерно Захід , треті особи Товариство з обмеженою відповідальністю Агро-Лан , Товариство з обмеженою відповідальністю Лопатин Агро , Лопатинська селищна рада Радехівського району Львівської області про розірвання договору оренди земельної ділянки, -

ВСТАНОВИВ:

17 лютого 2017 року до суду із позовом звернувся ОСОБА_1 - представник позивача ОСОБА_2 Лук яновича, відповідно до вимог якого, просить розірвати договір оренди землі №б/н, укладений 23 січня 2015 року (номер запису про інше речове право 8630758 від 04.02.2015 року) між ОСОБА_2 Лук яновичем та Товариством з обмеженою відповідальністю Зерно Захід , вирішивши при цьому питання про судові витрати.

В обґрунтування вимог посилається на обставини, що відповідно до Державного акту на право приватної власності на землю, серія І-ЛВ № 030418, виданого 17 липня 2000 року Радехівською районною радою на підставі рішення ХІІ сесії ІІІ демократичного скликання Радехівської районної ради народних депутатів від 23 червня 2000 року, його довірителю належить на праві приватної власності для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельна ділянка загальною площею 2,3234 га, яка складається із двох земельних ділянок площею 0,5926 га та площею 1,7309 га, що розташовані на території Лопатинської селищної ради Радехівського району Львівської області.

Згідно договору оренди землі №б\н укладеного 23 січня 2015 року і зареєстрованого 04.02.2015 року Радехівським районним управлінням юстиції, ОСОБА_2 передав ТзОВ Зерно Захід в оренду строком на сім років земельну ділянку площею 1,7309 га.

Здійснивши державну реєстрацію договорів оренди земельних ділянок ТзОВ Зерно Захід не надали позивачу других примірників договорів оренди землі.

Починаючи з 2016 року ТзОВ Зерно Захід не здійснює господарську діяльність та не використовує передані в оренду земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Зазначає, що належна його довірителю земельна ділянка площею 1,7309 га, без відповідних на те правових підстав використовується іншим сільськогосподарським підприємством, тобто ТзОВ Агро-Лан , а сплату орендної плати за користування землею у 2016 році здійснювало ТзОВ Лопатин Агро .

Наголошує, що зі сторони орендаря - ТзОВ Зерно Захід ОСОБА_2 не повідомили на якій підставі надана ним в оренду земельна ділянка використовується іншим сільськогосподарським підприємством, чим порушили її права орендодавця.

Із посиланням на норми матеріального права та судову практику, просить договір оренди землі від 23.01.2015 року розірвати та стягнути в користь його довірителя понесені ним судові витрати.

Представник позивача звернувся до суду з заявою про слухання справи у його відсутності та у відсутності позивача. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з'явився повторно, хоча про день та час розгляду справи був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

ОСОБА_3, як представник ТзОВ Агро-Лан і ТзОВ Лопатин Агро в судове засідання не з явився, однак надав на адресу суду письмові заяви в яких просить розгляд справи проводити без його участі за наявними у справі матеріалами. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Представник Лопатинської селищної рада Радехівського району Львівської області ОСОБА_4 ву судове засідання не з явилася, однак надала на адресу суду письмову заяву в якій просить розгляд справи проводити без їїо участі за наявними у справі матеріалами. Позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Із врахуванням наведеного, на підставі ч.2 ст.197 ЦПК України розгляд справи проведено без участі сторін та на підставі представлених суду доказів.

Перевіривши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, суд вважає, що позов підлягає до задоволення повністю з наступних міркувань.

Відповідно до положень ст.ст.11,15 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданих відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства. Кожна особа має право на судовий захист.

На підставі ст.ст.10,60,61 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Обставини визнані сторонами, не підлягають доказуванню. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

У розумінні положень ст.ст.15,16 ЦК України, кожній особі гарантується право на захист свого права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, шляхом звернення до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільного права та інтересу може бути, окрім іншого визнання правочину недійсним.

Так, судом встановлено, що між ОСОБА_5 (орендодавець) та ТзОВ Зерно Захід (орендар), було укладено договір оренди землі, відповідно до умов якого в оренду передана земельна ділянка площею 1,7309 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, із визначенням розмірів відповідної оплати за використання такої (а.с.22-24), про що внесено відповідні відомості у Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (а.с.6).

Відповідно до змісту статей 629 та 526 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами і зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Серед обов'язків, що покладені законодавцем на землекористувачів та зазначені у ст.96 ЗК України, визначено серед іншого своєчасно сплачувати орендну плату.

Із наданих суду доказів беззаперечно визначається, що земельна ділянка ОСОБА_2, у складі інших земельних ділянок, Товариством Зерно Захід у травні 2016 року була передані ТзОВ Агро-Лан , які за власний рахунок зобов'язалися підготувати їх під посадку, провести внесення органічних добрив, оранку, культивацію, засіяти, провести обробіток пестицидами, виростити врожай зернових та олійних культур тощо (а.с.42-45).

Обставини, що ТзОВ Зерно Захід на протязі 2016 року не обробляли передані їм в оренду земельні ділянки позивача, не заперечені сторонами у встановленому законом порядку, а також знайшли своє відображення і у матеріалах справи.

Також і обставини виплати орендної плати позивачу не фактичним орендарем - Товариством Зерно Захід , а іншою особою, окрім іншого доводяться доданими письмовими доказами (а.с.46).

Із довідки виданої начальником Радехівського відділення Червоноградської ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області №410/9/13-26/311 від 15.05.2017 року вбачається, що орендна плата з юридичних осіб за 2015- 2016 роки та по даний час згідно ІКП ТзОВ Зерно-Захід не нараховувалася та не виплачувалася (а.с.41).

Відповідно до умов оскаржуваних договорів та вимог ст.ст.5,8,13,21,22,25,30,32 та 35 Закону України Про оренду землі №161-XIV від 06.10.1998 року, орендар безпосередньо приймає в строкове платне користування земельні ділянки сільськогосподарського призначення, орендна плата вноситься безпосередньо орендарем, орендар безпосередньо обробляє орендовані земельні ділянки, зміна умов договору оренди здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою орендодавця і орендаря, орендовані земельні ділянки можуть передаватися орендарем у суборенду без зміни цільового призначення за письмовою згодою орендодавця, однак такої згоди, як встановлено судом, ОСОБА_2 не надавав.

За змістом ч.2 ст.651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Також і відповідно до ч.1 ст.32 Закону №161-XIV договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору.

Залучення ТзОВ Зерно Захід третіх осіб до обробітку землі та оплата орендної плати орендодавцю не орендарем, припинення орендарем господарської діяльності з безпосереднього цільового використання орендованих земельних ділянок, виходить за межі діяльності, яку може здійснювати орендар без погодження з орендодавцем.

З цього приводу правові позиції містяться у постанові Верховного Суду України від 12.02.2014 (справа №6-166 цс 13).

Зокрема Верховний Суд України зазначив, що виходячи зі змісту статей 24 та 25 Закону України від 6 жовтня 1998 року №161-XIV Про оренду землі (далі - Закон №161-XIV) припинення орендарем господарської діяльності з безпосереднього цільового використання орендованої земельної ділянки та передача третім особам функцій з її обробітку й оплати орендної плати орендодавцю, виходить за межі господарської діяльності, яку може здійснювати орендар без погодження з орендодавцем, та є підставою для розірвання договору оренди земельної ділянки за статтею 32 Закону №161-XIV.

Відповідно до ч.1 ст.360-7 ЦПК України, висновок Верховного Суду України щодо застосування норми права, викладений у його постанові, прийнятій за результатами розгляду справи з підстав, передбачених пунктами 1 і 2 частини першої статті 355 цього Кодексу, є обов'язковим для всіх суб'єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права. Висновок щодо застосування норм права, викладений у постанові Верховного Суду України, має враховуватися іншими судами загальної юрисдикції при застосуванні таких норм права. Суд має право відступити від правової позиції, викладеної у висновках Верховного Суду України, з одночасним наведенням відповідних мотивів.

Приймаючи до уваги наведене, суд вважає вимоги позивача належно обґрунтованими, а відповідно такими, що підлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст.10,11,60,88,209-212,215,218,224,226 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задоволити.

Розірвати договір оренди землі №б/н, укладений 23 січня 2015 року (номер запису про інше речове право 8630758 від 04.02.2015 року) між ОСОБА_2 Лук яновичем та Товариством з обмеженою відповідальністю Зерно Захід .

Стягнути із Товариства з обмеженою відповідальністю Зерно Захід (інд.21000, Вінницька область, м.Вінниця, вулиця Винниченка,22/56, код ЄДРПОУ 39251297) на користь ОСОБА_2 Лук яновича, ІНФОРМАЦІЯ_1, жителя ІНФОРМАЦІЯ_2 640 гривень понесених ним судових витрат.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Апеляційного суду Львівської області через Радехівський районний суд Львівської області протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

ГоловуючийОСОБА_6

СудРадехівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення02.06.2017
Оприлюднено09.06.2017
Номер документу66934981
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —451/228/17

Рішення від 02.06.2017

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Крет А. І.

Рішення від 02.06.2017

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Крет А. І.

Ухвала від 28.02.2017

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Крет А. І.

Ухвала від 20.02.2017

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Крет А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні