Рішення
від 06.06.2017 по справі 904/5766/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

06.06.2017 Справа № 904/5766/17 За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпропетровськгаз збут"

до Фінансового управління П'ятихатскої районної Державної адміністрації

про стягнення заборгованості у розмірі 5 643,39 грн.

Суддя Юзіков С.Г.

Представники:

Позивача - ОСОБА_1, дов. № 007.1Др-20-0417 від 07.04.17р.

Відповідача - не з'явився (про час і місце засідання суду сповіщений належно)

СУТЬ СПОРУ:

Позивач просить стягнути з Відповідача 5 506,56 грн. - основного боргу, 122,80 грн. - пені, 14,03 грн. - 3 % річних, мотивуючи несвоєчасними розрахунками за договором.

Відповідач позовні вимоги у частині основного боргу не заперечує, пояснивши, що борг утворився у зв'язку з тим, що Відповідач не може впливати на помісячний розподіл коштів, (помісячний розподіл бюджетних асигнувань не забезпечує своєчасну оплату спожитого природного газу). За спожитий у березні 2017р. природний газ Відповідач сплатить відповідно до плану асигнувань у червні 2017р. Вимоги про стягнення пені, 3% річних та судового збору, Відповідач заперечує, мотивуючи тим, що Відповідач є державною установою і фінансується повністю з державного бюджету. Видатки на утримання установи затверджуються річним кошторисом. Так, кошторисом на 2017 рік видатки за кодом економічної класифікації видатків 2800 "Інші поточні видатки" (за яким може здійснюватися оплата судового збору та штрафних санкцій) Відповідачеві не передбачені.

Відповідач явку повноважного представника у судове засідання не забезпечив.

Відповідач повідомлений належним чином про слухання справи, про що свідчить наявне у матеріалах справи рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення № 5210001074868.

Стаття 22 ГПК України зобов'язує сторони добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами.

Статтею 77 ГПК України передбачено, що господарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 цього Кодексу розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні.

Відкладення розгляду справи є правом та прерогативою суду, основною умовою для якого є не відсутність у судовому засіданні представників сторін, а неможливість вирішення спору у відповідному судовому засіданні.

Оскільки явка у судове засідання представників сторін - це право, а не обов'язок, справа може розглядатись без їх участі, якщо нез'явлення цих представників не перешкоджає вирішенню спору.

Справа розглядається за наявними у ній матеріалами.

У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника Позивача, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

17.01.17р. сторонами укладено Договір № 1141028OERAB017 на постачання природного газу (далі Договір), за п.1.1 якого Постачальник (Позивач) зобов'язався передати у власність Споживачу (Відповідачеві) у 2017 році природний газ (далі газ), а Споживач зобов'язався прийняти і оплатити вартість газу у розмірах, строки та порядку, визначені Договором.

Розрахунковий період за Договором становить один календарний місяць - з 07:00 години першого дня місяця до 07:00 години першого дня наступного місяця включно (п.4.1. Договору).

Оплата вартості послуг з постачання газу здійснюється Споживачем до 10 числа наступного за розрахунковий місяць, у якому здійснюється постачання природного газу (п.4.2.1. Договору).

Датою оплати (здійснення розрахунку) є дата зарахування коштів на банківський рахунок Постачальника (п.4.3. Договору).

У разі порушення Споживачем строків оплати, передбачених розділом ІV Договору, Споживач сплачує Постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу, за кожен день прострочення платежу (п.6.2.1. Договору).

Пунктом 11.1. Договору встановлено, що Договір набуває чинності з дати підписання та діє до 31.03.17р., а в частині проведення розрахунків - до їх повного здійснення.

На виконання умов Договору, у березні 2017р. Позивач поставив Відповідачеві природного газу на загальну суму 5 506,56 грн., що підтверджується актом приймання-передачі природного газу №ДОЗ00014117 від 31.03.17р., за яким у березні 2017р. спожито 0,555 тис. м 3 газу.

Акт приймання-передачі природного газу №ДОЗ00014117 Відповідачем підписано без заперечень.

За даним Позивача, не спростованими Відповідачем, останній своєчасно не розрахувався за поставлений у березні 2017р. природний газ.

З посиланням на п. 6.2.1. Договору та ч. 2 ст. 625 ЦК України, на прострочений борг Відповідача Позивач нарахував пеню - 122,80 грн. за період прострочення з 10.04.17р. по 10.05.17р. та 3 % річних - 14,03 грн. за період з 10.04.17р. по 10.05.17р.

Наведені обставини стали причиною звернення Позивачем з позовом та є предметом спору у даній справі.

Відносини, що виникли між сторонами у справі на підставі Договору, є господарськими зобов'язаннями, тому, згідно зі ст. 4, 173-175 і ч. 1 ст. 193 ГК України, до цих відносин мають застосовуватися відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей передбачених Господарським кодексом України.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму (ст. 655 ЦК України).

Статтею 193 ГК України визначено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону та інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до ст. 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов'язання є його не виконання або виконання з порушенням умов, які визначені змістом зобов'язання. Договір є обов'язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 216-217, 230-231 ГК України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання, шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 33, 34 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідач позовні вимоги у частині основного боргу не заперечує, пояснивши, що борг утворився у зв'язку з тим, що Відповідач не може впливати на помісячний розподіл коштів, (помісячний розподіл бюджетних асигнувань не забезпечує своєчасну оплату спожитого природного газу). За спожитий у березні 2017р. природний газ Відповідач сплатить відповідно до плану асигнувань у червні 2017р. Вимоги про стягнення пені, 3% річних та судового збору, Відповідач заперечує, мотивуючи тим, що Відповідач є державною установою і фінансується повністю з державного бюджету. Видатки на утримання установи затверджуються річним кошторисом. Так, кошторисом на 2017 рік видатки за кодом економічної класифікації видатків 2800 "Інші поточні видатки" (за яким може здійснюватися оплата судового збору та штрафних санкцій) Відповідачеві не передбачені.

Позицію Відповідача про відсутність підстав для стягнення пені й річних з простроченої суми, судового збору суд не приймає, оскільки відсутність фінансування не може бути підставою для не оплати одержаного товару (газу). Крім того, безпосередньо керівник Відповідача несе відповідальність за додержання фінансової дисципліни підприємством і, зокрема, за обсягами споживання газу.

Перевіривши розрахунки Позивача, господарський суд визнає їх обґрунтованими.

З урахуванням викладеного, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Згідно зі ст. 49 ГПК України господарські витрати у справі слід покласти на Відповідача.

Керуючись ст. 33, 34, 44, 49, 75, 82-84, 115-117 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з Фінансового управління П'ятихатської районної державної адміністрації, 52100, Дніпропетровська область, П'ятихатський район, м. П'ятихатки, вул. Желєзнякова, 111, (код 02312531) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпропетровськгаз збут", 49000, м.Дніпро, вул. Шевченка, 2, (код 39572642) 5 506,56 грн. - основного боргу, 122,80 грн. - пені, 14,03 грн. - 3% річних, 1 600,00 грн. - судового збору.

Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання його повного тексту, якщо не буде оскаржено в апеляційному порядку.

Повний текст рішення виготовлено 07.06.2017

Суддя С.Г. Юзіков

Дата ухвалення рішення06.06.2017
Оприлюднено12.06.2017
Номер документу66960492
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості у розмірі 5 643,39 грн

Судовий реєстр по справі —904/5766/17

Рішення від 06.06.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 13.05.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні