Ухвала
від 10.05.2017 по справі 755/18298/16-к
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/18298/16-к

1-кс/755/2361/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ "10" травня 2017 р.

Cлідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого управління поліції у Дніпровському районі Головного управління Національної поліції в м. Києві ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016100040008861 про дозвіл на затримання з метою приводу для обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно ОСОБА_4 ,-

в с т а н о в и в:

Слідчий звернувся до суду в межах кримінального провадження № 12016100040008861 із клопотанням про дозвіл на затримання з метою приводу для обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно ОСОБА_4 .

Клопотання погоджено прокурором Київської місцевої прокуратури №4.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 , у невстановлений досудовим розслідуванням час та у невстановленому досудовим розслідуванням місці, вступивши у попередню змову з невстановленими досудовим розслідуванням особами, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів та печаток, протиправно заволодів корпоративними правами ТОВ «Стессо», а саме його статутним капіталом в розмірі 2346924,63 грн. та майновими правами на нерухоме майно, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Тампере,б.5, вартістю 39606000 грн, які фактично належали ДП «Апрітек» за наступних обставин.

На початку 2016 року, з метою проведення продажу об`єкту нерухомого майна розташованого в м. Києві по вул. Тамере,5, АК «Сенкател» розпочало процедуру реорганізації, результатом якої було заплановано створення нової юридичної особи ТОВ «Стессо». Реорганізація була здійснена шляхом виділу нової юридичної особи ТОВ «Стессо» з ДП «Апрітек». Перелік всього майна, що передається ТОВ «Стессо» був визначений у передавальному акті, затвердженому рішенням ради директорів 2/2016. Відповідно до розподільчого балансу та передавального акту від 11.03.2016 у статутний капітал новоствореного ТОВ «Стессо» власником АК «Сенкател» з статутного капіталу ДП «Апрітек» було передано в тому числі нежилий адміністративний будинок розташований у м. Києві по вул. Тампере,5 у м. Києві.

11.03.2016 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5 було проведено державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Тампере,б.5 за ТОВ «Стессо».

31.03.2016 з метою продажу вищевказаного об`єкту нерухомого майна між АК «Сенкател» та компанією «ТПН С.А.» укладено договір купівлі-продажу корпоративних прав на ТОВ «Стессо». До обов`язків покупця включено обов`язок сплатити ціну частки в розмірі 100% статутного капіталу ТОВ «Стессо» у сумі 1400000 євро впродовж п`яти банківських днів з моменту підписання договору, тобто до 07.04.2016 року. До обов`язків продавця включено обов`язок проведення Загальних зборів учасників ТОВ «Стессо», оформлення та підписання протоколу, а також державна реєстрація змін щодо складу учасників ТОВ «Стессо»; цей обов`язок відповідно до Договору виникав лише після отримання оплати за частку від покупця.

У зв`язку із невиконанням покупцем взятих на себе договором купівлі-продажу обов`язків, 11.04.2016 АК «Сенкател» прийняла рішення про відмову від договору від 31.03.2016 в односторонньому порядку відповідно до ст. 538 ЦК України, а для захисту власних інвестицій прийняла рішення про внесення змін до розподільчого балансу за яким проводився виділ, та затвердження його в нової редакції.

26.04.2016 була зареєстрована зміна складу учасників у ТОВ «Стессо» з АК «Сенкател» на ВЕЛІУС ІНВЕСТМЕНТС ЛТД. Протокол Загальних зборів учасників та статут в новій редакції ТОВ «Стессо» був підписаний ОСОБА_6 , як представником ВЕЛІУС ІНВЕСТМЕНТС ЛТД на підставі довіреності від 18.04.2016

09.06.2016 ОСОБА_4 , у невстановлений досудовим розслідуванням час та у невстановленому досудовим розслідуванням місці, діючи умисно, з метою протиправного заволодіння майном ТОВ «Стессо» у вигляді нерухомого майна розташованого в м. Києві по вул. Тампере,5, надав до державного реєстратора приватного нотаріуса київського міського нотаріального округу заяву та документи, які мають ознаки підробки для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Стессо».

Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» встановлено, що державна реєстрація юридичних осіб, це офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, про юридичну особу, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених Законом.

Статтею 19 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» визначений перелік документів, які подаються для державної реєстрації юридичної особи. Так, для державної реєстрації створення юридичної особи (у тому числі в результаті виділу, злиття, перетворення, поділу), подаються примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, що засвідчує повноваження представника.

У невстановлений досудовим розслідування час та у невстановленому досудовим розслідуванням місці у ОСОБА_4 виник умисел на вчинення пособницьких дій у підробленні офіційного документа протоколу загальних зборів команії «Веліус інвестмент ЛТД» від 07.06.2016, згідно якого, учасниками товариства вирішено продати (передати) корпоративні права ТОВ «Стессо» (код за ЄДРПОУ 40335301), у зв`язку із чим, ОСОБА_4 надане повноваження підписати договір купівлі-продажу статутного капіталу ТОВ «Стессо» у розмірі 100%.

В подальшому, реалізовуючи свій злочинний умисел, знаходячись у невстановленому місці та у невстановлений час, вирішив підробити печатку та фінансово-господарські документи компаній ТОВ «Стессо» (код за ЄДРПОУ 40335301) та «Веліус інвестмент ЛТД», та в подальшому використати для заволодіння корпоративними правами (частками засновника) ТОВ «Стессо» (код за ЄДРПОУ 40335301), а також усього його майна та призначення себе керівником підприємства.

З цією метою ОСОБА_4 , підшукав та отримав у 2016 році, в невстановлений слідством день та час, від невстановленої слідством особи, завідомо підроблені печатки ТОВ «Стессо» (код за ЄДРПОУ 40335301) та «Веліус інвестмент ЛТД»

В подальшому, ОСОБА_4 , знаходячись у невстановленому досудовим розслідуванні час та у невстановленому місці, реалізуючи свій злочинний умисел направлений на підроблення офіційного документу протоколу загальних зборів компанії «Веліус інвестмент ЛТД» від 07.06.2016, з метою його подальшого використання під час проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Стессо», що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, діючи умисно та усвідомлюючи протиправність своїх дій, склав протокол загальних зборів компанії «Веліус інвестмент ЛТД» від 07.06.2016, внісши завідомо неправдиву інформацію про те, що учасниками компанії «Веліус інвестмент ЛТД» прийнято рішення про продаж корпоративних прав ТОВ «Стессо» (код за ЄДРПОУ 40335301) та надання повноважень ОСОБА_4 на підписання договору купівлі-продажу статутного капіталу ТОВ «Стессо» у розмірі 100%.

Після виконання зазначених дій, ОСОБА_4 , реалізуючи свій злочинний умисел направлений на протиправне заволодіння майном підприємства, з використанням підроблених документів, печаток підприємства, діючи умисно та усвідомлюючи протиправність своїх дій, у невстановленому досудовим розслідуванням час, перебуваючи у службовому приміщенні державного реєстратора ОСОБА_7 у будинку №49 по вул. Львівській, що в м. Києві, використовуючи завідомо підроблений офіційний документ протокол загальних зборів компанії «Веліус інвестмент ЛТД» від 07.06.2016, до якого було внесено завідомо неправдиву інформацію про те, що учасником компанії «Веліус Інвестмент ЛТД» прийнято рішення про продаж корпоративних прав ТОВ «Стессо» (код за ЄДРПОУ 40335301) та надання повноважень ОСОБА_4 на підписання договору купівлі продажу статутного капіталу ТОВ «Стессо» у розмірі 100% надав його державному реєстратору ОСОБА_7 для проведення державної реєстрації змін відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб щодо Товариства з обмеженою відповідальністю «Стессо».

Так, 09.06.2016 о 16:00, в єдиному реєстрі юридичних осіб на підставі поданих ОСОБА_4 документів, які мають ознаки підробки були незаконно зареєстровані зміни складу учасників та Генерального директора та замість єдиного учасника ТОВ «Стессо» компанії ВЕЛІУС ІНВЕСТМЕНТ ЛТД на підставі підроблених документів, було внесено відомості про компанію «ТПН С.А.», а директором зазначено ОСОБА_4 .

В подальшому, достовірно знаючи що згоду компанія «Веліус інвестмент ЛТД» на відчуження належної їй частки ТОВ «Стессо» вона не надавала, що підтверджує афідевіт єдиного Директора компанії «Веліус інвестмент ЛТД» ОСОБА_8 (складений 17.06.2016 під присягою в Окружному суді м. Лімассол),з метою закінчення свого злочинного умислу направленого на протиправне заволодінням майном ДП «Апрітек» ОСОБА_4 у вигляді корпоративних прав на ТОВ «Стессо» та об`єкту нерухомого майна, розташованого в м. Києві по вул. Тампере,5, достовірно знаючи про наявність обтяжень накладених на вказаний об`єкт згідно ухвал слідчих суддів Дніпровського району м. Києва, надав до КП «Солом`янка-сервіс» документи, щодо поділу вказаного об`єкту нерухомого майна на частки з метою подальшого продажу.

03.10.2016 державним реєстратором КП «Солом`янка-сервіс» ОСОБА_9 , на підставі акту приймання-передачі нерухомого майна від 01.10.2016 між ТОВ «Стессо» та ТОВ «Срібна зірка», зареєстровано право власності на користь ТОВ «Срібна зірка» на приміщення, загальною площею 924,2 м2 та на групу приміщень №8 загальною площею 998,9 м2 за адресою: м. Київ, вул. Тампере,5 не перенісши при цьому відомості про обтяження, відповідно до ухвали Дніпровського районного суду м. Києва про накладення арешту на майно у межах кримінального провадження №12016100040008861 від 24.06.2016.

В результаті вказаних дій, ОСОБА_4 , діючи умисно, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів, печаток, вчинив всі дії, спрямовані на незаконне заволодіння корпоративними правами ТОВ «Стессо» та незаконне отримання права власності на об`єкт нерухомого майна: нежитловий будинок адміністративний (літ.А), що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Тампере, буд.5 вартістю 39606000 грн., які фактично належали ДП «Апрітек» з метою його відчуження на користь третіх осіб.

Таким чином, ОСОБА_4 , своїми умисними діями, вчинив протиправне заволодіння майном підприємства, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів, печаток підприємства, що заподіяло велику шкоду, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 206-2 КК України

Дослідивши клопотання та додані до нього документи, вислухавши слідчого, слідчий суддя приходить до наступного:

відповідно до ст. 139 КПК України, якщо підозрюваний, обвинувачений, свідок, потерпілий, цивільний відповідач, який був у встановленому цим Кодексом порядку викликаний (зокрема, наявне підтвердження отримання ним повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом), не з`явився без поважних причин або не повідомив про причини свого неприбуття, на нього накладається грошове стягнення або може бути застосований привід.

В доданих до клопотання документах наявка копія постанови слідчого від 21.04.2017 року про зупинення досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР № 12016100040008861.

Слідчий в судовому засіданні повідомив, що досудове розслідування вище вказаного кримінального провадження зупинене на даний час.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого про дозвіл на затримання з метою приводу для обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно ОСОБА_4 , в рамках наявного кримінального провадження, не підлягає задоволенню.

Керуючись вимогами ст.ст.140-143 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в:

У задоволенні клопотання слідчого управління поліції у Дніпровському районі Головного управління Національної поліції в м. Києві ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016100040008861 про дозвіл на затримання з метою приводу для обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно ОСОБА_4 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення10.05.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу66974150
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на затримання з метою приводу для обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно ОСОБА_4

Судовий реєстр по справі —755/18298/16-к

Ухвала від 07.08.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 29.05.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 21.03.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 26.01.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 15.01.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 10.05.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 15.05.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 12.04.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 28.03.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Паленик Ігор Григорович

Ухвала від 28.03.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Паленик Ігор Григорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні