Рішення
від 13.07.2016 по справі 335/6427/15-ц
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/6427/15-ц 2/335/123/2016

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 липня 2016 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя в складі головуючого судді Воробйова А.В., при секретарі Дворниковій Я.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 до Запорізького міського товариства німців „Відродження", третя особа відділ державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та легалізації об'єднань громадян Запорізького міськрайонного управління юстиції Запорізької області про визнання не дійсним рішення загальних зборів та скасуванні протоколу, -

в с т а н о в и в:

Представник ОСОБА_1 - ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до ЗМТН „Відродження" про визнання не дійсним рішення загальних зборів ЗМТМ „Відродження" та скасуванні протоколу №1 від 08.02.2014 року.

Ухвалою суду від 09.12.2015 року до участі у справі як третю особу, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача, залучено відділ державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та легалізації об'єднань громадян Запорізького міського управління юстиції (т.2 а.с.53а).

Ухвалою суду від 22.04.2016 року вищевказану третю особу замінено на відділ державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та легалізації об'єднань громадян Запорізького міськрайонного управління юстиції Запорізької області (т.2 а.с. 111).

У позовній заяві вказується наступне.

ОСОБА_1 є членом ЗМТН „Відродження" і до недавнього часу була головою правління вказаного товариства. З текстового файлу, надісланого їй за допомогою електронної пошти, вона дізналась, що 08.02.2014 року, були проведені загальні збори ЗМТН „Відродження, на яких було вирішено ряд питань, зокрема: переобрано ОСОБА_1 головою ЗМТМ „Відродження" та виключено її із членів товариства; обрано головою ОСОБА_4; виключено зі складу товариства ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8; зобов'язано голову товариства ОСОБА_4 звернутися письмово від імені усіх членів товариства із заявою до Департаменту комунальної власності та приватизації, директору КП „Основаніє" щодо розірвання договору оренди з 1 березня 2014 року на квартири за адресою АДРЕСА_1. Здати їх за актом передачі. Розірвати договори на обслуговування будинку, вивіз сміття, з водоканалом, тепловими мережами, обленерго, підприємством по обслуговуванню омофонів; затверджено заступника голови товариства ОСОБА_9, секретаря ОСОБА_20, членів ради. Розпочати роботу над змінами Статуту.

Позивач вважає незаконним вищевказане рішення загальних зборів ЗМТН „Відродження від 08.02.2014 року, а протокол №1 загальних зборів від 08.02.2014 року таким, що підлягає скасуванню, так як ці збори проведені з чисельними порушеннями вимог діючого законодавства.

На підставі викладеного позивач просить: визнати не дійсним рішення загальних зборів ЗМТН „Відродження" від 08.02.2014 року та скасувати протокол №1 загальних зборів від 08.02.2014 року у повному обсязі.

В судовому засіданні представник позивача - ОСОБА_2 позов підтримав, наполягаючи на підставах та обставинах викладених у позовній заяві. Просить позовні вимоги задовольнити.

Представник відповідача ЗМТН „Відродження" - ОСОБА_5, яка є керівником вказаного товариства, в судове засідання не з'явилась. Суду надала заяву про розгляд справи за її відсутністю. Позовні вимоги визнає. Проти задоволення позову не заперечує.

Представник третьої особи відділу державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та легалізації об'єднань громадян Запорізького міськрайонного управління юстиції Запорізької області - ОСОБА_10, позов підтримала. В судовому засідання пояснила, що відповідно до матеріалів реєстраційної справи ЗМТН „Відродження" керівником товариства є ОСОБА_5.

Заслухавши пояснення осіб, які брали участь у розгляді справи, дослідивши матеріали справ, суд вважає, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ЗМТМ „Відродження" зареєстроване виконавчим комітетом Запорізької міської ради 25.02.1993 року. Рішення №12.

Як вбачається з матеріалів реєстраційної справи ЗМТН „Відродження", 08.02.2014 року, були проведені загальні збори ЗМТН „Відродження" зафіксовані протоколом №1 від 08.02.2014 року, на яких було вирішено низку питань, зокрема:

1) переобрано ОСОБА_1 головою ЗМТМ „Відродження" та виключено її із членів товариства;

2) обрано головою ОСОБА_4;

3) виключено зі складу товариства ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8;

4) зобов'язано голову товариства ОСОБА_4 звернутися письмово від імені усіх членів товариства із заявою до Департаменту комунальної власності та приватизації, директору КП „Основаніє" щодо розірвання договору оренди з 1 березня 2014 року на квартири за адресою АДРЕСА_1. Здати їх за актом передачі. Розірвати договори на обслуговування будинку, вивіз сміття, з водоканалом, тепловими мережами, обленерго, підприємством по обслуговуванню домофонів;

5) затверджено заступника голови товариства ОСОБА_9, секретаря ОСОБА_20, членів ради. Розпочати роботу над змінами Статуту (т.1 а.с.147).

На вказаних зборах були присутні 23 члена. Загальна чисельність членів товариства складає 106 осіб.

Разом з тим, відповідно до списку членів ЗМТН „Відродження", кількість учасників товариства станом на 03.02.2014 року складає 78 осіб (а.с.53).

Частиною 2 ст. 97 ЦК України встановлено, що органами управління товариства є загальні збори.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 98 ЦК України загальні збори учасників товариства мають право приймати рішення з усіх питань діяльності товариства, у тому числі із тих, що передані загальним зборам до компетенції виконавчого органу. Рішення загальних зборів приймаються простою більшістю від числа присутніх учасників

Відповідно до ст.13 Закону України Про об'єднання громадян об'єднання громадян діють на основі статуту або положення.

З матеріалів справи вбачається, що діяльність ЗМТН „Відродження" регламентується Статутом, затвердженим Протоколом загальних зборів від 18.10.1992 року та зареєстрований виконавчим комітетом Запорізької міської ради 25.02.1993 року, реєстраційний номер 56/6 (т.2 а.с.3).

Згідно розділу Статуту „Правління товариством" , вищим органом правління товариства є загальні збори його членів, а у період між зборами правління кооперативу. Збори уповноважені, якщо у присутності на зборах не менше 20% всіх членів товариства. Рішення приймаються відкритим або таємним голосуванням, простою більшістю голосів.

Разом з тим, відповідно до п. 3 „Права та обов'язки членів товариства", член товариства має право брати участь у загальних зборах.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, пояснювали, що тривалий час являються членами ЗМТН „Відродження" але жодного повідомлення про проведення загальних зборів 08.02.2014 року не отримували и на зборах присутні не були.

Відповідно до п.5 „Права та обов'язки членів товариства" Статуту, виключення із членів товариства проводиться рішенням зборів на підставі рекомендації Ради в наступних випадках: добровільне рішення члена про вихід з товариства; несплата внесків до перебігу більше року; нанесення матеріального збитку товариству при відмові в його відшкодуванні; вчинення дій, що підривають авторитет товариства, що йдуть в розріз його статутних цілей, завдані і принципів, ображають честь і гідність громадян або ведуть до міжнаціональної та релігійної ворожнечі; невиконання рішень Ради зборів.

Відповідно до оспорюваного протоколу, підстави для виключення позивача з членів товариства, відсутні і нічим не підтверджуються.

Крім того, відповідно до п.3 ч.4 ст.14 Закону України „Про громадські об'єднання", зареєстроване громадське об'єднання для внесення змін до відомостей про склад керівних органів подає (надсилає) такі документи: засвідчений печаткою об'єднання примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення вищого органу управління громадського об'єднання про зміну зазначених осіб, прийнятого в порядку, визначеному статутом громадського об'єднання, та оформленого з дотриманням пунктів 1.2,6.8 ч.2 ст.9 цього закону, та/або примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) розпорядчого документа про їх призначення.

Згідно п.2 ч.2 ст.9 Закону України „Про громадські об'єднання", протокол установчих зборів громадського об'єднання має містити відомості про осіб, які брали участь в установчих зборах (відповідно до частини одинадцятої цієї статті).

Протокол загальних зборів від 08.02.2014 року відомостей про осіб, які брали участь в установчих зборах.

Крім того, відповідно до сч.4 ст.174 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову.

Як зазначалось вище, повноважений представник відповідача ЗМТН „Відродження" ОСОБА_5, позов визнала, проти його задоволення не заперечувала і в свої поясненнях підтвердила обставини, викладені у позовній заяв.

На підставі викладеного, суд вважає позовні вимоги в частині визнання не дійсним рішення загальних зборів ЗМТН „Відродження" від 08.02.2014 року обґрунтованими, доведеними і такими, що підлягають задоволенню.

Разом з тим, діючим законодавством не передбачено оскарження до суду протоколу загальних зборів товариства, а ч.5 ст. 98 ЦК України передбачено оскарження лише рішення загальних зборів, тому в іншій частині позовних вимог слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 62, 84, 88, 209, 213, 215 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 до Запорізького міського товариства німців „Відродження" про визнання не дійсним рішення загальних зборів та скасуванні протоколу - задовольнити частково.

Визнати не дійсним рішення загальних зборів Запорізького міського товариства німців „Відродження" від 08.02.2014 року.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Запорізької області через Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: А.В. Воробйов

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення13.07.2016
Оприлюднено13.06.2017
Номер документу66989803
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —335/6427/15-ц

Рішення від 13.07.2016

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 30.09.2015

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 06.07.2015

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні