Рішення
від 31.05.2017 по справі 904/4614/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

30.05.2017 Справа № 904/4614/17

За позовом Публічного акціонерного товариства комерційний банк "ПРИВАТБАНК"

до Товариство з обмеженою відповідальністю "Націонал-Транс"

про зобов'язання вчинити певні дії

Суддя Манько Г.В.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1 - дов. № 5133-К-О від 09.03.2017

Від відповідача: не з'явився.

СУТЬ СПОРУ:

Публічне акціонерне товариство комерційний банк "Приватбанк" звернулося до господарського суду з позовом та просить зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю "Націонал-Транс"в особі ліквідаційної комісії визнати кредиторські вимоги за договором, яка виникла станом на 08.02.2017 у розмір 7 491 грн. 51 коп., в тому числі заборгованість за кредитом 1500 грн., заборгованість за відсотками 3 103 грн. 60 коп., заборгованість по комісії 310 грн. 50 коп., пеня 2 577 грн. 41 коп. та включити зазначені вимоги до проміжного ліквідаційного балансу.

Позивач наполягав на задоволенні вимог в повному обсязі та наполягав на розгляді справи по суті. Підтримав доводи, викладені у позовній заяві.

Відповідач в судове засідання не з'явились, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. З заявами та клопотаннями до суду не звертались.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Між Позивачем та товариством з обмеженою відповідальністю "Націонал-Транс" була підписана заява про відкриття поточного рахунку (далі - Заява).

Згідно вказаної заяви відповідач приєднався до "Умов та правил надання банківських послуг" (надалі -Умови), ОСОБА_2, що розміщені в мережі Інтернет на сайті, які разом із Заявою складають Договір банківського обслуговування (далі - Договір) та взяв на себе зобов'язання виконувати умови Договору.

Відповідно до Договору відповідачу було встановлено кредитний ліміт, на поточний рахунок 26006050200772 в сумі 62 000 грн.

Відповідно до п.3.2.1.1.1 Умов - кредитний ліміт на поточний рахунок надається на поповнення обігових коштів та здійснення поточних платежів Клієнта, в межах кредитного ліміту. Про розмір ліміту ОСОБА_3 повідомляє Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку ОСОБА_2 та Клієнта.

Відповідно до п.3.2.1.1.3 Умов - кредит надається в обмін на зобов'язання Клієнта щодо його повернення, сплаті процентів та винагороди.

Відповідно до п.3.2.1.1.6 Умов зазначає, що Ліміт може бути змінений ОСОБА_2 в односторонньому порядку, передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг, у разі зниження надходжень грошових коштів на поточний рахунок або настання інших факторів, передбачених внутрішніми нормативними документами ОСОБА_2. Підписавши Угоду, Клієнт висловлює свою згоду на те, що зміна Ліміту проводиться ОСОБА_2 в односторонньому порядку шляхом повідомлення Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку ОСОБА_2 і Клієнта (системи клієнт-банк, інтернет клієнт банк, смс - повідомлення або інших).

Відповідно до розділу Умов 3.2.1.4 яким затверджений порядок розрахунків, за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку Клієнта при закритті банківського дня Клієнт виплачує проценти, виходячи з процентної ставки, розмір якої залежить від строку користування кредитом (диференційована процентна ставка).

За період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до дати обнулення дебетового сальдов одну з дат з наступного 20-го до 25-го числа місяця,розрахунок процентів здійснюється за процентною ставкою в розмірі 0% річних від суми залишку непогашеної заборгованості.

При необнуленні дебетового сальдо в одну з дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягає обнуленню, протягом 90 днів з останньої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнуленню, Клієнт виплачує ОСОБА_2 за користування кредитом проценти в розмірі 36% річних, починаючи з останньої дати періоду, в яку дебетове сальдо підлягало обнуленню.

У випадку непогашення кредиту протягом 90 днів з дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнуленню, починаючи з 91-го дня після дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнуленню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання Клієнта щодо погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні Клієнтом будь-якого з грошового зобов'язання Клієнт сплачує ОСОБА_2 відсотки за користування кредитом у розмірі 56 % річних від суми залишку непогашеної заборгованості. У разі порушення Клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань і при реалізації права ОСОБА_2 на встановлення іншого строку повернення кредиту, передбаченого Умовами і правилами надання Банківських послуг, Клієнт сплачує ОСОБА_2 пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення. Сплата пені здійснюється з дня, наступного за датою порушення зобов'язань.

Під «непогашенням кредиту» мається на увазі не виникнення на поточному рахунку нульового дебетового сальдо при закритті банківського дня.

Розрахунок відсотків за користування кредитом проводиться щодня, починаючи з моменту у творення на поточному рахунку дебетового сальдо при закритті банківського дня, за кількість днів користування кредитними коштами, виходячи з 360 днів у році. Розрахунок відсотків проводиться до повного погашення заборгованості за кредитом, на суму залишку заборгованості за кредитом. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування відсотків не включається. Нарахування відсотків здійснюється в дату сплати.

Відповідно до п. 3.2.1.4.4 Умов -встановлено, що клієнт сплачує банку винагороду за використання Ліміту відповідно до п.п. 3.2.1.1.6, 3.2.1.2.3.2, 1-го числа кожного місяця в розмірі 0,9% від суми максимального сальдо кредиту, зо існував на кінець банківського дня за попередній місяць, в порядку передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг. Клієнт доручає ОСОБА_2 здіснювати списання винагороди зі своїх рахунків.

Відповідно до п. 3.2.1.4.5 Умов Клієнт сплачує ОСОБА_2 винагороду за користування кредитом згідно з п. 3.2.1.4.4 Сплата винагороди здійснюється в гривні. У випадку, якщо кредит видається в іноземній валюті, винагорода сплачується в гривневому еквіваленті за курсом НБУ на дату зазначеної в даному пункті строку. Нарахування здійснюються в дату сплати

Відповідно до 3.2.1.5.1 Умов - При порушенні Клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених Умовами термінів повернення кредиту, винагороди, Клієнт сплачує ОСОБА_2 за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня, (у % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу.

Відповідно ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином та у встановлений строк у відповідності з вказівками закону, договору; одностороння відмова від виконання зобов'язань не допускається.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться .

Згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "НАЦІОНАЛ-ТРАНС" (код ЄДРПОУ 33718122; 49044, м. Дніпро, вул. Гоголя, ІЗ) перебуває в стані припинення.

Відповідно до ст. 105 ЦК України кожна окрема вимога кредитора, зокрема щодо сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне

страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, розглядається, після чого приймається відповідне рішення, яке надсилається кредитору не пізніше тридцяти днів з дня отримання юридичною особою, що припиняється, відповідної вимоги кредитора.

Згідно вимог ст. 111 ЦК України ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду.

ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" направило ліквідаційній комісії ТОВ "НАЦІОНАЛ-ТРАНС" заяву з кредиторськими вимогами. Заява була повернута не врученою на адрес Позивача.

Господарський суд погоджується з доводами позивача, що вказана обставина свідчить про ухилення ліквідаційної комісії ТОВ "НАЦІОНАЛ-ТРАНС" від виконання обов'язку щодо визнання реально існуючої заборгованості перед ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" та включення вимог позивача до проміжного ліквідаційного балансу для їх подальшого задоволення за рахунок коштів та майна особи, як ліквідується.

Згідно ст. 112 ЦК України у разі відмови ліквідаційної комісії у задоволеш вимог кредитора або ухилення від їх розгляду кредитор має право протягом місяця з дати коли він дізнався або мав дізнатися про таку відмову звернутися до суду із позовом до ліквідаційної комісії.

Враховуючи вищевикладене суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно статті 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85, 116 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю "Націонал-Транс" (49044, м. Дніпро, вул. Гоголя, 13, ідентифікаційний код 33718122) в особі ліквідаційної комісії визнати кредиторські вимоги за договором, яка виникла станом на 08.02.2017 у розмір 7 491 грн. 51 коп., в тому числі заборгованість за кредитом 1500 грн., заборгованість за відсотками 3 103 грн. 60 коп., заборгованість по комісії 310 грн. 50 коп., пеня 2 577 грн. 41 коп. та включити зазначені вимоги до проміжного ліквідаційного балансу.

Стягнути з товариство з обмеженою відповідальністю "Націонал-Транс" (49044, м. Дніпро, вул. Гоголя, 13, ідентифікаційний код 33718122) на користь ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ОСОБА_3 «ПРИВАТБАНК» (49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 50, ідентифікаційний код 14360570) судовий збір в сумі 1600 грн..

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 06.06.2017

Суддя ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення31.05.2017
Оприлюднено13.06.2017
Номер документу66991424
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —904/4614/17

Рішення від 31.05.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 11.05.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 11.05.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 19.04.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні