Постанова
від 08.06.2017 по справі 820/2084/17
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд

61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

08 червня 2017 р.                                                                                 № 820/2084/17

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Панова М.М., розглянувши в порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом Головного управління ДФС у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕНАПРОМСЕРВІС" про стягнення податкового боргу, -

В С Т А Н О В И В:

          Головне управління ДФС у Харківській області звернулось до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд стягнути з рахунків у банках, обслуговуючих ТОВ "Ренапромсервіс", суму коштів за податковим боргом у загальному розмірі 88009,03грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Ренапромсервіс" перебуває на податковому обліку в Київській ОДПІ м.Харкова ГУ ДФС у Харківській області як платник податків. Відповідач має податковий борг перед бюджетом з податку на додану вартість у загальному розмірі 88009,03 грн., яка станом на час розгляду даної справи відповідачем не сплачена. Наведені обставини свідчать про невиконання відповідачем свого податкового обов'язку, щодо сплати податків та зборів в строки та у розмірах, встановлених Податковим кодексом України.

Представник позивача надав клопотання, в якому просив суд розгляди справу в письмовому провадженні, позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідач, в судове засідання свого представника не направив, про дату, час та місце судового засідання повідомлений в порядку, передбаченому ст.33-35 КАС України, клопотань про відкладення розгляду справи суду не надавав.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок наявних у справі доказів у їх сукупності, суд встановив наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, Товариство з обмеженою відповідальністю "Ренапромсервіс" пройшло передбачену законом процедуру державної реєстрації та набуло статусу юридичної особи та зареєстрований як платник податків у Київській об'єднаній державній податковій інспекції м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області.

З матеріалів справи вбачається, що податковий борг виник внаслідок несплати відповідачем у встановлений законом строк самостійно задекларованих податкових зобов'язань. Товариство має податковий борг у загальному розмірі 88009,03 грн., у тому числі з: податкової декларації з податку на додану вартість №9267489182 від 20.01.2017р. (терм. сплати 30.01.2017) у розмірі 83777,03 грн.; уточнюючого розрахунку до декларації ПДВ згідно наказу №213 №9007395952 за 01.12.2016р. у розмірі 180,00 грн.; уточнюючого розрахунку до декларації ПДВ згідно наказу №213 №9007395952 за 30.01.2017р. у розмірі 5,00 грн.; податкової декларації з податку на додану вартість №9024159292 від 20.02.2017р. (термін сплати 02.03.2017) у розмірі 4047,00 грн.

Згідно ст.67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до п. 49.18 ст. 49 та ст. 203 Податкового кодексу України податкові декларації, крім випадків, передбачених Податковим кодексом України, подаються за базовий звітний період, що дорівнює календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця.

Відповідно до пункту 59.1 статті 59 Податкового кодексу України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Пунктом 57.1 статті 57 та статті. 203 Податкового кодексу України визначено, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого Податковим кодексом України для подання податкової декларації.

Відповідно до пп. 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України платники податків обтяжені обов'язком сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно з пп. 191.1.2 п. 191 ст. 191 ПКУ, контроль за своєчасністю подання платниками податків передбаченої законом звітності (декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків, зборів, платежів), своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків, зборів, платежів покладено на органи державної фіскальної служби.

Відповідно до пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, не сплачені платником податків, у встановлений кодексом строк, суми узгоджених грошових зобов'язань визнаються податковим боргом.

Згідно з п. 59.4 ст. 59 ПКУ, податкова вимога надсилається (вручається) платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

28.02.2017р. Товариству з обмеженою відповідальністю надіслано податкову вимогу форми "Ю" № 2106-17, що підтверджується копіює чека з поштового відділення.

Однак, зазначені заходи не призвели до погашення податкового боргу.

В той же час, відповідно до п. 95.1 ст. 95 ПКУ на контролюючі органи покладено також обов'язок здійснювати за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Пунктом 95.2 ст. 95 ПКУ встановлено, що стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Відповідно до п. 95.3 ст. 95 ПК України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

За даними, наявними в Київській ОДПІ, відповідач має відкриті в установах банків розрахункові рахунки, у зв'язку з чим контролюючий орган вправі, на підставі положень ст. 95 ПК України, здійснити заходи щодо погашення податкового боргу шляхом стягнення коштів з таких рахунків.

Згідно підпункту 20.1.34 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України, контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 159-163, 167, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Головного управління ДФС у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ренапромсервіс" про стягнення податкового боргу – задовольнити.

Стягнути з рахунків у банках, обслуговуючих Товариство з обмеженою відповідальністю "Ренапромсервіс" (код ЄДРПОУ 39700875), суму коштів за податковим боргом у загальному розмірі 88009 (вісімдесят вісім тисяч дев'ять) грн. 03 коп.

          Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків для подачі апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

          

          Суддя                                                                       М.М.Панов

Дата ухвалення рішення08.06.2017
Оприлюднено13.06.2017
Номер документу67032854
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/2084/17

Постанова від 08.06.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

Ухвала від 24.05.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні