Ухвала
від 09.06.2017 по справі 161/8787/17
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/8787/17

Провадження № 1-кс/161/4061/17

ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про відмову у скасуванні арешту на майно

09 червня 2017 року м. Луцьк

Слідчий суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області ОСОБА_1 при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання володільця майна ОСОБА_3 про скасування арешту на майно, а саме, жорсткий диск марки "Barracuda 7200.7", моделі ST340014A, S/N: 5JX239B1,

за участю прокурора ОСОБА_4 ,

слідчого ОСОБА_5 ,

володільця майна ОСОБА_3 ,

В С Т А Н О В И В:

07 червня 2017 року до слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області звернувся володілець майна ОСОБА_3 про скасування арешту, накладеного на підставі ухвали слідчого судді Луцького міськрайонного суду від 30 травня 2017 року, на майно, яке вилучене 25 травня 2017 року, під час проведення огляду приміщень Волинської філії державної установи "Інститут охорони ґрунтів України" (код ЄДРПОУ: 38517161), за адресою: м. Луцьк, вул. Глушець, буд. 49, а саме, жорсткий диск марки "Barracuda 7200.7", моделі ST340014A, S/N: 5JX239B1.

Своє клопотання володілець майна ОСОБА_3 мотивує тим, що арешт на вказане майно накладено слідчим суддею необґрунтовано, адже файли, які містяться на жорсткому диску є презентаційними матеріалами, розробленими особисто ним в якості експерта - ґрунтознавця для проведення прилюдних виступів на відкритих уроках та міжнародному семінарі, які проводились в рамках Проекту "Відновлення меліоративної мережі для сприяння економічного зростання сільських територій Волинської області", також те, що вказані файли збережені на комп`ютері з метою кольорового друкування для звітних матеріалів Проекту на принтері, коди і ключі входу на файлах відсутні, дані презентаційні матеріали носять науково-методичний характер та використовуються в наукових, консультаційних та методичних розробках фахівцями установи у співавторстві, окрім того, на жорсткому диску наявний програмний продукт з назвою "Pasport", який на інших комп`ютерах працює некоректно, чим утруднюється робота філії, а тому просить слідчого суддю скасувати накладений арешт на вказане майна.

Заслухавши пояснення володільця майна, який просив клопотання задовольнити, думку прокурора та слідчого, які заперечували, вважаючи його безпідставним, відмічаючи, що на даний час проводяться огляди речового доказу - жорсткого диску із залученням спеціалістів, після чого вирішуватиметься питання про його можливе повернення, оглянувши та дослідивши матеріали клопотання та долучені до нього документи, матеріали кримінального провадження, суд приходить до висновку, що клопотання не підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що СВ Луцького ВП ГУНП у Волинській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016030010004313 від 18 вересня 2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України КК України.

Ухвалою слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області від 30 травня 2017 року задоволено клопотання слідчого СВ Луцького ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_6 та накладено арешт на майно, яке вилучено 25 травня 2017 року під час проведеного огляду приміщень Волинської філії державної установи "Інститут охорони ґрунтів України" (код ЄДРПОУ: 38517161) за адресою: м. Луцьк, вул. Глушець, буд. 49 Волинської області, а саме, жорсткий диск марки "Barracuda 7200.7", моделі ST340014A, S/N: 5JX239B1.

Так, згідно до вимог ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Вимогами ч. 2 ст. 170 КПК України передбачено, що арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

При цьому, за змістом ч. 5 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 3 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, може призначити покарання у виді конфіскації майна або застосувати до юридичної особи захід кримінально-правового характеру у виді конфіскації майна.

Таким чином, оскільки арешт майна є тимчасовим заходом забезпечення, з метою збереження вказаного майна від подальшого його відчуження, знищення або втрати, яке постановою слідчого визнано речовими доказами у кримінальному провадженні № 12016030010004313, а тому відсутні достатні підстави для скасування арешту, який слідчим суддею накладено обґрунтовано на майно, яке вилучено 25 травня 2017 року під час проведеного огляду приміщень Волинської філії державної установи "Інститут охорони ґрунтів України" (код ЄДРПОУ: 38517161) за адресою: м. Луцьк, вул. Глушець, буд. 49 Волинської області, у зв`язку із чим, слід відмовити в задоволенні клопотання про скасування арешту на майно.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 174, 372, 376 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні клопотання володільця майна ОСОБА_3 про скасування арешту на майно, а саме, жорсткий диск марки "Barracuda 7200.7", моделі ST340014A, S/N: 5JX239B1 - відмовити.

Ухвала слідчого судді оскарженю не підлягає.

Слідчий суддя:/підпис/

Згідно з оригіналом:

Слідчий суддя Луцького міськрайонного суду ОСОБА_1

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення09.06.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу67037571
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —161/8787/17

Ухвала від 09.06.2017

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Артиш Я. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні