Ухвала
від 07.06.2017 по справі 295/6201/17
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/6201/17

1-кс/295/2225/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.06.2017 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , при секретарі с\з ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Житомирського ВП ГУ НП в Житомирській області ОСОБА_3 , про накладення арешту, по матеріалам кримінального провадження № 12016060020007481 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 07.12.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 191 ч. 1 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий звернувся до суду з клопотанням, в якому просить накласти арешт на кошти, що містяться на розрахункових рахунках № НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 відкритих у ПАТ «Діамантбанк» (МФО 320854, код ЄДРПОУ 23362711, юридична адреса: м. Київ, Контрактова площа, 10А), які належать ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» (ЄРДПОУ 38127429 юридична адреса: Львівська область, м. Пустомити, вул. Відродження, 1, кв. 1).

Досудовим розслідуванням встановлено, що у квітні 2016 року проведено тендери на капітальний ремонт тротуарів в м. Житомирі по вулицях Великій Бердичівській, Київській та Театральній. Оголошення про результати торгів від 15 липня 2016 опубліковані в державному офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель та розміщено на веб-порталі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Замовник торгів Управління капітального будівництва Житомирської міської ради (код ЄДРПОУ 36072499), предмет закупівлі - капітальний ремонт тротуарів по вул. В.Бердичівській (від площі Соборної до вул. Старий бульвар), вул. Київській (від площі Соборної до вул. Небесної сотні), вул. Театральній (від вул. В.Бердичівська до майдану Перемоги) в м. Житомирі, а саме - влаштування тротуарного покриття.

Управлінням капітального будівництва Житомирської міської ради укладено угоди на капітальний ремонт тротуарів з ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» (ЄРДПОУ 38127429) на загальну суму майже 27,7 млн.грн. (з ПДВ).

У ході перевірки ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» при виконані капітального ремонту тротуарів по вул. Київській, вул. В. Бердичівській та вул. Театральній в м. Житомирі за бюджетні кошти на замовлення УКБ Житомирської міської ради встановлено ряд порушень.

Управлінням капітального будівництва Житомирської міської ради відхилено пропозиції конкурсних торгів учасника з нижчою ціною - ТОВ «БУДГАРАНТ ПЛЮС» (код ЄДРПОУ 39613276), цінова пропозиція якого по 3-х торгах була меншою на загальну суму 1 млн. 523 тис. грн., що може свідчити про порушення п.1 ст.3 Закону України «Про здійснення державних закупівель», а саме: недодержання принципів: максимальна економія та ефективність, об`єктивна та неупереджена оцінка пропозицій конкурсних торгів.

Встановлено ознаки внесення службовою особою ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія», до пропозицій конкурсних торгів завідомо неправдивих відомостей щодо складу інженерно-технічних працівників за професійним та кваліфікаційним рівнем, наявності матеріально-технічної бази, досвіду виконання аналогічних договорів, тобто переможець торгів має ознаки невідповідності кваліфікаційним критеріям документації конкурсних торгів.

Виявлено ознаки завищення ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» вартості робіт з капітального ремонту тротуарів в період серпня-жовтня 2016 року по вул. Театральній, вул. В.Бердичівській, вул. Київській в м. Житомирі на загальну суму 1 млн. 297 тис. 219 грн., а саме: на суму 306 тис. 271 грн., шляхом оформлення виконання субпідрядних робіт через Виробниче підприємство «Спецбуд» (код ЄДРПОУ 20829388); на суму 421 тис. 273 грн., шляхом оформлення виконання субпідрядних робіт ТзОВ «Сорбіс Інвестбуд» (код ЄДРПОУ 40368473); на суму 569 тис. 675 грн., шляхом оформлення виконання субпідрядних робіт ТОВ «Центрбудпостач» (код ЄДРПОУ 36848366, 1 працівник).

ВП «Спецбуд», ТзОВ «Сорбіс Інвестбуд», ТОВ «Центрбудпостач», маючи невідповідний штат працівників, оформили документи на виконання значних обсягів будівельних та ремонтних робіт одночасно у Львівській, Івано-Франківській, Київській областях, в м. Києві та в м. Житомирі, що свідчить про нереальний характер їх фактичного проведення та наявність ознак підроблення документів про виконання вказаних обсягів робіт.

При складанні робочих проектів капітального ремонту тротуарів по вул. Київській, вул. В.Бердичівській, вул. Театральній в м. Житомирі, проведених фізичною особою підприємцем ОСОБА_4 (рнкоп НОМЕР_3 ) в 2015 році, закладено вартість тротуарної плитки без врахування знижок, що призвело до завищення вартості робочих проектів на суму 1 млн. 955 тис. 824 грн. 76 коп. Даних щодо фактичного походження плитки тротуарної 20х40х(8 см), яку використовує ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» при виконанні капітального ремонту тротуарів по вул. Київській, вул. В.Бердичівській, вул. Театральній в м. Житомирі за бюджетні кошти - не встановлено.

Використання ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» фінансово - господарських операцій з ВП «Спецбуд», ТзОВ «Сорбіс Інвестбуд», ТОВ «Центрбудпостач» та «ризикових» підприємств, в т.ч.: ПП «Ренесанс-стиль» (код ЄРДПОУ 3451419), ТОВ «Львівський будівельний холдинг» (код ЄДРПОУ 36416850), ТзОВ «Мегабудмакс» (код ЄДРПОУ 36416836), містить ознаки створення передумов для переміщення коштів, в сумі 1 млн. 297 тис. грн., отриманих внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що за змістом п.1 ст.4 Закону України від 14 жовтня 2014 року N 1702-VII «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» містить ознаки дій з активами, одержаними внаслідок вчинення злочину, а також вчиненням дій, спрямованих на приховання чи маскування незаконного походження таких активів чи володіння ними, прав на такі активи, джерел їх походження, переміщення, зміну їх форми (перетворення), а так само набуттям, володінням або використанням активів, одержаних внаслідок вчинення злочину.

З урахуванням вищевикладеного службовими особами ТОВ «ВІ.АЙ.ПІ. Будівельна компанія», ФОП ОСОБА_5 та посадовими особами управління капітального будівництва Житомирської міської ради було нанесено збитків бюджету понад 3 млн. 255 тис. грн.

ТОВ «ВІ.АЙ.ПІ. Будівельна компанія» у своїй діяльності використовує рахунок № НОМЕР_2 відкритий 04.12.2015, а також № НОМЕР_1 відкритий 04.02.2014 у ПАТ «Діамантбанк» (МФО 320854, код ЄДРПОУ 23362711, юридична адреса: м. Київ, Контрактова площа, 10А).

Разом з тим під час проведення вищевказаних заходів отримано достовірно інформацію про те, що на вищевказаних розрахункових рахунках можуть знаходитись державні грошові кошти, які перераховані УКБ Житомирської міської ради на ТОВ «ВІ.АЙ.ПІ. Будівельна компанія».

Слідчий зазначає, що з метою збереження державних коштів, не допущення їх привласнення, шляхом перерахування їх на розрахункові рахунки юридичних осіб, які підконтрольні фігурантам кримінального провадження, зняття вказаних грошових коштів з рахунків, у слідства виникла необхідність в накладенні арешту на кошти, що містяться на розрахункових рахунках №№ НОМЕР_1 , НОМЕР_2 відкритих у ПАТ «Діамантбанк» (МФО 320854, код ЄДРПОУ 23362711, юридична адреса: м. Київ, Контрактова площа, 10А), які належать ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» (ЄРДПОУ 38127429 юридична адреса: Львівська область, м. Пустомити, вул. Відродження, 1, кв. 1).

Дослідивши клопотання та долучені до нього копії з матеріалів кримінального провадження, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Розгляд клопотання проведено без виклику в судове засідання представника ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» відповідно до вимог ч. 2 ст. 172 КПК України, оскільки, у разі повідомлення власників майна про наміри накласти арешт на їх майно, вони можуть його знищити, пошкодити або вчинити дії по відчуженню.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно до ч. 3ст. 170 КПК України, підставою арешту майна є наявність ухвали слідчого судді чи суду за наявності сукупності підстав чи розумних підозр вважати, що майно є предметом, доказом злочину, засобом чи знаряддям його вчинення, набуте злочинним шляхом, є доходом від вчиненого злочину або отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину.

Відповідно до ч. 2ст.170 КПК України, арештованим може бути майно, яким володіє, користується чи розпоряджається юридична особа, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру за рішенням, ухвалою суду, слідчого судді.

Частина 11 ст. 170 КПК України визначає, що заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Слідчим суддею встановлена безумна переконливість щодо застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт вищевказаного майна, яка є речовим доказом у кримінальному провадженні, враховуючи правову підставу для арешту майна та достатність доказів, що вказують на вчинення кримінального правопорушення, наслідки арешту майна для інших осіб, розумність та спів розмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, слідчий суддя вважає, що клопотання обґрунтоване та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 170, 171, 172, 173 КПК України, слідий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на кошти, що містяться на розрахункових рахунках № НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 відкритих у ПАТ «Діамантбанк» (МФО 320854, код ЄДРПОУ 23362711, юридична адреса: м. Київ, Контрактова площа, 10А), які належать ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» (ЄРДПОУ 38127429 юридична адреса: Львівська область, м. Пустомити, вул. Відродження, 1, кв. 1).

Виконання ухвали та повідомлення ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» покласти на старшого слідчого СВ Житомирського ВП ГУ НП в Житомирській області ОСОБА_3 .

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Оскарження ухвали не перешкоджає її виконанню.

Ухвала про накладення арешту на майно, може бути оскаржена до апеляційного суду Житомирської області протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_6 Перекупка

Дата ухвалення рішення07.06.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу67076109
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту, по матеріалам кримінального провадження № 12016060020007481 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 07.12.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 191 ч. 1 КК України

Судовий реєстр по справі —295/6201/17

Ухвала від 07.06.2017

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Перекупка І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні