Ухвала
від 09.06.2017 по справі 759/8556/17
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/1962/17

ун. № 759/8556/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 червня 2017 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора Київської місцевої прокуратури №8 ОСОБА_3 , розглянувши клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 32016100080000052 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 07.10.2016, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 205, ч. 1 ст. 205 КК України,

В С Т А Н О В И В:

08.06.2017 року до Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №8 ОСОБА_3 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів (здійснення їх виїмки), що знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме:

- заяв, довідок, довіреностей, протоколів загальних зборів засновників (учасників) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), наказів, рішень власника, статутів, реєстраційних карток (форма №1-9, №16), довідок з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, свідоцтв про державну реєстрацію юридичної особи, ксерокопії паспортних даних службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Клопотання обґрунтоване наступним.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені слідством особи, з метою прикриття незаконної діяльності зареєструвала суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) на ОСОБА_4 , яка значиться директором та засновником даного товариства.

Допитана як свідок ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , і.п.н: НОМЕР_2 , повідомила, що ніякого відношення до створення та фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) не має, про факт реєстрації підприємства на її ім`я їй невідомо, контрактів, зовнішньоекономічних договорів, угод не складала та не підписувала, документи бухгалтерського, податкового обліку не складала та не підписувала.

Використовуючи реквізити ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), маючи у володінні та безперешкодному користуванні банківські рахунки та печатку підприємства, невстановлена слідством група осіб надає послуги по прикриттю незаконної діяльності, зокрема вчинення фінансових операцій, що призводить до ухилення від сплати податків.

Вказані вище дії здійснюються невстановленими слідством особами в порушення вимог діючого законодавства, з метою незаконного збагачення шляхом мінімізації сплати податків до державного бюджету, а товарно-матеріальні цінності є знаряддям вчинення кримінального правопорушення та отримані внаслідок вчинення кримінального правопорушення, а тому відповідають вимогам ст.98 КПК України.

В ході досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей та документів, шляхом їх вилучення оригіналів, які стали підставою для реєстрації суб`єкта господарської діяльності -ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), та знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно облікових даних ІНФОРМАЦІЯ_4 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) зареєстровано ІНФОРМАЦІЯ_5 26.04.2016за №10701020000063031.

Документи, які знаходяться в реєстраційній справі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та перебувають у ІНФОРМАЦІЯ_1 необхідні для встановлення обставин скоєного кримінального правопорушення, мають суттєве значення у кримінальному провадженні, так як за їх допомогою можливо встановити посадових осіб, які здійснювали керування товариством, встановлення осіб, які підписували дані документи у кримінальному провадженні, а також можуть являтись речовими доказами у кримінальному провадженні.

Одержати в інший спосіб документи,які знаходяться в реєстраційній справі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та перебувають у ІНФОРМАЦІЯ_1 , в межах досудового розслідування неможливо.

Крім того, отримання оригіналів вищевказаних речей і документів дозволить призначити у кримінальному провадженні почеркознавчу експертизу, для встановлення особи, що вчинила кримінальнеправопорушення.

У відповідності до п.7 п.п.4 «Рішення координаційної наради з проблем судової експертизи при Міністерстві юстиції України» від 02 березня 2012 року проведення експертизи по копіям документів, а саме її висновок, формулюється виключно у вірогідніформі з відповідниобґрунтуванням, зокрема фактом відсутносторигіналу документа, тому у слідства виникає необхідність у безпосередньому вилучені саме оригіналів документів, а не їх копій.

Вище вказані речі і документи мають важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні за №32016100080000052 від 07.10.2016, мета їх отримання встановлення осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення та використання як доказів відомостей, що містяться у речах і документах.

Відповідно до ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому КПК порядку, на підставіякихслідчий, прокурор, слідчийсуддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінальногопровадження та підлягаютьдоказуванню.

Без застосування заходу забезпечення кримінального провадження та отримання вище вказаних речей і документів не можливо повно, всебічно та об`єктивно провести досудове розслідування та виконати завдання кримінального провадження.

Таким чином, у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підставв важати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у досудовому розслідуванні, а тому необхідно отрима титимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні у ІНФОРМАЦІЯ_1 , шляхом їх вилучення.

У судовому засіданні прокурор підтримує клопотання та просить його задовольнити.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно частини 5, 6 статті 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не виключають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачаються довести за допомогою цих речей і документів.

Отже, надання тимчасового доступу до документів здійснюється виключно у випадку доведення стороною кримінального провадження у своєму клопотанні обставин, передбачених ч. 5 ст. 163 КПК України.

Поясненнями прокурора та клопотанням про тимчасовий доступ до документів доведено наявність підстав вважати, що відповідні документи перебувають у ІНФОРМАЦІЯ_1 , які мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Крім того прокурор довів можливість використання як доказів відомостей, що міститься у витребуванній інформації і неможливість іншими способами довести обставини, які передбачаються довести за її допомогою.

Враховуючи наведене, наявність підстави для задоволення клопотання.

Керуючисьст.ст. 159-164, 166, 309, 369-372 КПК Українислідчийсуддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №8 РечицькоїН.А. задовольнити.

Надати прокурору Київської місцевої прокуратури №8 ОСОБА_3 також за письмовим дорученням прокурора слідчому СВ ФР ДПІ у Святошинському районі ГУ ДФС у м. Києві підполковнику податкової міліції ОСОБА_5 або за їх дорученням співробітникам оперативного управління ДПІ у Святошинському районі ГУ ДФС м. Києві, тимчасовий доступ до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю, та можливість вилучення їх оригіналів стосовно клієнта ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме:

- заяв, довідок, довіреностей, протоколів загальних зборів засновників (учасників) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), наказів, рішень власника, статутів, реєстраційних карток (форма №1-9, №16), довідок з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, свідоцтв про державну реєстрацію юридичної особи, ксерокопії паспортних даних службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Строк діїухвали один місяць з дня їїпостановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторонни кримінального провадження, якійнадано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшукузгідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчийсуддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.06.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу67086067
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 07.10.2016, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 205, ч. 1 ст. 205 КК України

Судовий реєстр по справі —759/8556/17

Ухвала від 09.06.2017

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Миколаєць І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні