Ухвала
від 12.06.2017 по справі 922/3638/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"12" червня 2017 р.Справа № 922/3638/13

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Суслової В.В.

при секретарі Помпі К.І.

розглянувши справу

за заявою Повне товариство "ОСОБА_1 і Компанія", м. Харків до Повне товариство "ОСОБА_1 і Компанія", м. Харків про визнання банкрутом за участю :

учасники процесу в судове засідання не з'явились

ВСТАНОВИВ:

Голова ліквідаційної комісії Повного товариства "ОСОБА_1 і компанія" ОСОБА_2 звернулася до господарського суду Харківської області з заявою про порушення у відношенні боржника - Повного товариства "ОСОБА_1 і компанія" справи про банкрутство в порядку ст. 95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Ухвалою господарського суду Харківської області від 03 вересня 2013 року прийнята заява Повного товариства "ОСОБА_1 і компанія" про порушення справи про банкрутство до розгляду.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 30 вересня 2013 року порушено провадження по справі про банкрутство Повного товариства "ОСОБА_1 і компанія", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Постановою господарського суду Харківської області від 14 жовтня 2013 року Повне товариство "ОСОБА_1 і Компанія" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором по справі призначено арбітражного керуючого ОСОБА_3

Ухвалою господарського суду Харківської області від 23 лютого 2016 року звільнено арбітражного керуючого ОСОБА_2 від виконання обов'язків ліквідатора банкрута; призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_4.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 31 травня 2017 року (з урахуванням ухвали суду від 08.06.2017 року) відкладено розгляд справи на 12.06.2017 року об 11:15 год.; зобов'язано ліквідатора виконати ліквідаційну процедуру в повному обсязі, відповідно до приписів Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та постанови господарського суду Харківської області у даній справі, надати суду звіт ліквідатора про виконану роботу та всі документи, що свідчать про завершення ліквідаційної процедури.

В призначене судове засідання 12.06.2017 року ліквідатор та інші учасники процесу не з'явились.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності та відповідно до положень норм цивільного, господарського законодавства, законодавства про банкрутство, дійшов висновку щодо передчасності порушення судом справи про банкрутство Повного товариства "ОСОБА_1 і Компанія", виходячи з наступного.

Відповідно до частини 3 статті 110 Цивільного кодексу України, якщо вартість майна при ліквідації юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа здійснює всі необхідні дії, встановлені законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом.

Спрощена процедура банкрутства, яка передбачена статтею 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (надалі - Закон про банкрутство) (банкрутство боржника, що ліквідується власником), випливає з процедури добровільної ліквідації юридичної особи, тобто ліквідації юридичної особи за рішенням її учасників (власників) або органу, уповноваженого на це установчими документами.

Згідно з частиною 1 статті 95 Закону про банкрутство, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом.

Імперативними приписами абзацу 2 частини 1 статті 95 Закону про банкрутство прямо зазначено, що обов'язковою передумовою для звернення до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Частиною 2 статті 95 Закону про банкрутство визначено, що за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна.

При цьому, незалежно від процедури банкрутства боржника (загальна, спеціальна, спрощена) при прийнятті постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури в суді повинен бути доведений факт неоплатності боржника, як того вимагає стаття 205 Господарського кодексу України, відповідно до положень частини 4 якої суб'єкт господарювання може бути оголошений банкрутом за рішенням суду, у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів.

Також в силу приписів абзацу 3 статті 1 Закону про банкрутство суб'єкт господарської діяльності може бути визнаний банкрутом тільки в разі встановлення господарським судом його неспроможності відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Отже, визнаючи боржника банкрутом, суд у будь-якому випадку має встановити його неоплатність, тобто недостатність майна для задоволення вимог кредиторів.

Частиною 1 статті 132 Цивільного кодексу України передбачено, що повне товариство ліквідовується на підставах, встановлених статтею 110 цього Кодексу, а також у разі, якщо в товаристві залишається один учасник.

Статтею 124 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі недостатності у повного товариства майна для задоволення вимог кредиторів у повному обсязі учасники повного товариства солідарно відповідають за зобов'язаннями товариства усім своїм майном, на яке може бути звернене стягнення.

Відповідно до статті 74 Закону України "Про господарські товариства" якщо при ліквідації повного товариства виявиться, що наявного майна не вистачає для сплати всіх боргів, за товариство у недостатній частині несуть солідарну відповідальність його учасники усім своїм майном, на яке відповідно до законодавства України може бути звернено стягнення. Учасник товариства відповідає за борги товариства незалежно від того, виникли вони після чи до його вступу до товариства.

Отже, чинним законодавством визначено особливий порядок погашення зобов'язань такого суб'єкта господарювання, як повне товариство. Так, з огляду на положення статті 124 Цивільного кодексу України та статті 74 Закону України "Про господарські товариства" у процедурі добровільної ліквідації такого боржника погашення вимог кредиторів відбувається за рахунок майна боржника, а у разі його недостатності - за рахунок усього майна його засновників, як солідарних боржників.

Як вбачається з матеріалів справи, а саме витягу та виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а також Засновницького договору підприємства Повного товариства "ОСОБА_1 і компанія", код 37876373, Товариство зареєстровано Харківською РДА Харківської області 28.09.2011 р. за адресою: 61058, АДРЕСА_1.

Згідно засновницького договору Повного товариства "ОСОБА_1 і компанія", затвердженого установчими зборами засновників (протокол № 1 від 22.09.2011 року), засновниками товариства виступають: ФОП ОСОБА_1 (розмір внеску до статутного фонду - 300, 00 грн., що складає 20% статутного капіталу), ФОП ОСОБА_5 (розмір внеску до статутного фонду - 300, 00 грн., що складає 20% статутного капіталу), ФОП ОСОБА_6 (розмір внеску до статутного фонду - 300, 00 грн., що складає 20% статутного капіталу), ФОП ОСОБА_7 (розмір внеску до статутного фонду - 300, 00 грн., що складає 20% статутного капіталу), ОСОБА_8 (розмір внеску до статутного фонду - 300, 00 грн., що складає 20% статутного капіталу).

Пунктом 3.4.2. Засновницького договору визначено, що складений капітал становить 1500,00 грн.

Пунктом 3.11. Засновницького договору передбачено, що товариство відповідає за своїми зобов'язаннями всім своїм майном. Учасники солідарно несуть додаткову (субсидіарну) відповідальність за зобов'язаннями Товариства усім майном, що їм належить.

Протоколом загальних зборів учасників від 27.05.2013 прийнято рішення про припинення Повного товариства "ОСОБА_1 і компанія" шляхом його ліквідації у добровільному порядку, відповідно до чинного законодавства України, призначено головою ліквідаційної комісії ОСОБА_3, доручено голові ліквідаційної комісії проведення заходів щодо ліквідації Повного товариства "ОСОБА_1 і компанія".

На виконання вимог чинного законодавства України, повідомлення про припинення діяльності підприємства шляхом ліквідації опубліковане в офіційному спеціалізованому друкованому засобі масової інформації „Бюлетень державної реєстрації» №251 (16) від 17 червня 2013 року.

Від ПАТ "Трест №86", код 01269879 отримано вимогу про сплату боргу в сумі 343 740,00 грн. за договором від 23 грудня 2011 року.

Зазначена сума кредиторської заборгованості в загальному розмірі 343 740,00 грн. розглянута та визнана ліквідаційною комісією.

Згідно інвентаризаційних описів та актів інвентаризації майна боржника від 19.08.2013 року виявлено, що активи підприємства складають - вентилятор ВЦ 4-76 N12 - 7 од., вентилятор ВЦ 4-75 N12,5 - 2 од., більш основних засобів, нематеріальних активів, виробничих запасів та іншого майна у боржника не має.

Згідно висновку про вартість майна складеному ПП "Агентство оцінки майна та землі", станом на 01 серпня 2013 року, вартість майна боржника - вентилятор ВЦ 4-76 N12 - 7 од., вентилятор ВЦ 4-75 N12,5 - 2 од. складає суму 168 200,00 грн. без ПДВ.

Відповідно до Довідки №1368/10/18-02-23 від 14.08.2013 року, виданої ДПІ у Дзержинському районі м. Харків боржник має відкриті розрахункові рахунки в банківських установах. Залишок коштів на даних рахунках становить 2100 грн.

Згідно довідки Управління ОСОБА_9 України в Харківській області №7342 від 09.08.2013 за боржником відповідно до бази даних зареєстрованого транспорту не значиться.

Відповідно до довідки Державної інспекції сільського господарства в Харківській області №05.01-26/7743 від 14.08.2013 року. за Повним товариством "ОСОБА_1 і компанія"" на праві власності сільськогосподарська техніка, самохідні машини та механізми не обліковуються.

Згідно рішення про відмову у наданні інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, наданого Реєстраційною службою Дергачівського районного управління юстиції Харківської області № 4845820 від 08.08.2013 року, державним реєстратором встановлено відсутність відомостей про зареєстровані права на нерухоме майно за Повним товариством "ОСОБА_1 і компанія" та відмовлено в наданні інформації з Державного реєстру прав на нерухоме майно у формі витягу.

Згідно висновку проведеного аналізу фінансово - господарського стану Повного товариства "ОСОБА_1 і компанія", боржник є неспроможним виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами, строк сплати яких настав, а також ознак фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства з боку керівництва або іншої сторони не виявлено.

За даними проміжного ліквідаційного балансу, боржник має зобов'язання на загальну суму 34370 тис. грн. у тому числі: інші поточні зобов'язання - 343,70 тис. грн.

Активи товариства складають 170,3 ти. грн., у тому числі готова продукція (товари) - 168, 2 тис. грн., грошові кошти - 2, 1 ти. грн.

Заявником в заяві про порушення справи про банкрутство було вказано, що відповідно до протоколу №3 від 19 серпня 2013 року затверджено проміжний ліквідаційний баланс підприємства та прийнято рішення звернутись до господарського суду з заявою про визнання боржника - Повного товариства "ОСОБА_1 і компанія " банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури в порядку ст. 95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Також боржником було зазначено, що вартість активів значно менша, ніж вартість кредиторської заборгованості. Нестача коштів складає 168,2тис.грн., що унеможливлює виконання вимог кредитора в повному обсязі.

У той же час, з матеріалів справи вбачається, що додані до заяви про порушення справи про банкрутство документи не містять жодних доказів вжиття ліквідатором заходів погашення вимог єдиного кредитора боржника в сумі 343 740,00 грн. за рахунок майнових активів його засновників, як це прямо передбачено статтею 74 Закону України "Про господарські товариства", у тому числі у примусовому порядку.

Отже, у даному випадку ліквідаційною комісією боржника не дотримано спеціального порядку добровільної ліквідації боржника - повного товариства, що виключає можливість ініціювання провадження у справі про банкрутство такого боржника в порядку статті 95 Закону про банкрутство, у тому числі у зв'язку з відсутністю факту неоплатності такого боржника.

За таких обставин, суд вважає, що висновки про неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити вимоги кредитора не інакше як через порушення провадження у справ про банкрутство є передчасними.

Враховуючи вищезазначене в сукупності, суд дійшов висновку про безпідставне порушення справи про банкрутство боржника - Повного товариства "ОСОБА_1 і компанія" за спрощеною процедурою, передбаченою статтею 95 Закону про банкрутство.

Приймаючи до уваги встановлені факти, суд приходить до висновку припинити провадження у справі про банкрутство Повного товариства "ОСОБА_1 і компанія", як безпідставно порушене, відповідно до пп. 1-1 пункту 1 частини 1 статті 80 Господарського процесуального кодексу України.

Такої правової позиції дотримується також Вищий господарський суд України з аналогічних правовідносин, викладеної у постанові від 25.02.2015р. у справі №922/2459/14 про банкрутство Повного товариства "Євтушенко і Ко".

Суд також вважає за необхідне зазначити, що у зв'язку із припиненням провадження у справі про банкрутство втрачають юридичну силу всі без винятку процесуальні документи, прийняті у даній справі.

Також у зв'язку з припиненням провадження у справі про банкрутство, ухвала суду буде надіслана до реєстраційної служби для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відповідного запису про ухвалення рішення щодо припинення провадження у справі про банкрутство юридичної особи - Повного товариства "ОСОБА_1 і компанія" відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців".

Керуючись п. 1-1 ч. 1 ст. 80, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Провадження у справі №922/3638/13 про банкрутство Повного товариства "Діхтяренко" (61058, АДРЕСА_2, код ЄДРПОУ 37876373) припинити.

Ухвалу суду надіслати ліквідатору, державному органу з питань банкрутства, державному реєстратору, кредиторам, боржнику, ПАТ "Фідобанк", ТОВ "Фінанс ОСОБА_10".

Суддя ОСОБА_11

справа № 922/3638/13

Дата ухвалення рішення12.06.2017
Оприлюднено16.06.2017
Номер документу67097981
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/3638/13

Ухвала від 12.06.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суслова В.В.

Ухвала від 08.06.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суслова В.В.

Ухвала від 31.05.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суслова В.В.

Ухвала від 22.05.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суслова В.В.

Ухвала від 25.04.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суслова В.В.

Ухвала від 23.03.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суслова В.В.

Ухвала від 23.02.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суслова В.В.

Ухвала від 16.01.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суслова В.В.

Ухвала від 11.01.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суслова В.В.

Ухвала від 08.12.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суслова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні