Ухвала
від 04.04.2017 по справі 757/16576/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/16576/17-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 квітня 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчий в ОВС слідчого відділу Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів при проведенні досудового розслідування у кримінальному провадженні №22016000000000276, за підозрою громадян України ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 110-2 КК України, за підозрою громадянина України ОСОБА_6 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27 та ч. 4 ст. 110-2 КК України, а також за фактом вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 258-5, ч.3 ст. 258-5 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Київської області ОСОБА_7 , про тимчасовий доступ до оригіналів (копій) документів, що перебувають у володінні митних органів Грузії.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Представник особи, у володінні якої перебувають запитувані документи, в судове засідання не з`явився. Про час і місце його проведення був повідомлений належним чином.

Згідно ч. 4 ст. 163 КПК України неприбуття за судовим викликом особі, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Сторона кримінального провадження - слідчий ОСОБА_3 , в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Сторона кримінального провадження клопотання обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22016000000000276, за підозрою громадян України ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 110-2 КК України, за підозрою громадянина України ОСОБА_6 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27 та ч. 4 ст. 110-2 КК України, а також за фактом вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 258-5, ч.3 ст. 258-5 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що починаючи з червня 2015 року директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_4 діючи на виконання вказівок ОСОБА_6 , а також за попередньою змовою з головним бухгалтером вказаного підприємства ОСОБА_5 , з власниками транспортних засобів ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , а також іншими невстановленими органом досудового розслідування особами, реалізовуючи свій злочинний умисел, уклала ряд фіктивних угод (контрактів) з іноземним підприємством « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ; реєстраційний № НОМЕР_1 ). Відповідно до положень контрактів, іноземне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ; реєстраційний №8851333) начебто здійснювало закупівлю товарно-матеріальних цінностей (цукор, спред, олія та інше) у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». При цьому, згідно вантажних митних декларацій одержувачем вказаних товарно-матеріальних цінностей (далі ТМЦ), являлось ООО « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (Азербайджанська Республіка). Крім того, згідно товарно-супровідних документів до ТМЦ, покупцем яких являлось « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ; реєстраційний № НОМЕР_1 ) (міжнародних товарно-транспортних накладних (CMR), пакувальних листів), одержувачем вантажу являється ООО « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (Азербайджанська Республіка), а місцем розвантаження зазначено наступну адресу: АДРЕСА_1 .

Однак, згідно листа Міністерства закордонних справ України компанія ООО « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (Азербайджанська Республіка) у період від дня свого заснування, тобто з 01 червня 2015 року і по 16 серпня 2016 року включно, не здійснювала зовнішньоекономічної діяльності.

Разом з тим, після перетину державних кордонів України та Російської Федерації, водії вантажних транспортних засобів, діючи за раніше досягнутою домовленістю з зазначеними особами, фактично слідували не до адреси одержувача товару, що зазначений в товаро-супровідних документах, тобто до ООО « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ( АДРЕСА_1 ), а до автомобільного пункту пропуску Російсько-Українського кордону « ІНФОРМАЦІЯ_6 », розташований за адресою: АДРЕСА_2 , де здійснювали розмитнення вказаних вище ТМЦ на підставі товарносупровідних документів, в які невстановленими органом досудового розслідування особами, вносилися завідомо неправдиві відомості щодо придбання ТМЦ, їх відправника та одержувача. В подальшому, ТМЦ перевантажувалися на інші вантажні транспортні засоби, які прямували на тимчасово окуповану територію Луганської області, через неконтрольовані органами державної влади ділянки державного кордону України, які контролюються представниками незаконних збройних формувань ЛНР.

Крім того, у звязку із реалізацією вказаної протиправної схеми, зазначені Товариства, формують відємне значення податкового кредиту з податку на додану вартість, в результаті чого посадовими особами вказаних підприємтсв незаконо отримано білше 260 000 000 грн. бюджетного відшкодування.

Крім того, встановлено, що протягом 2016 року, поряд з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) у функціонуванні зазначеної вище протиправної схеми, були задіяні наступні суб`єкти господарювання: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ). Так, посадові особи вказаних суб`єктів господарювання, на підставі угод (контрактів, договорів), які фактично не були спрямовані на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків, тобто таких, що мають ознаки «фіктивних», здійснювали псевдо поставку (експорт) продуктів харчування на адресу суб`єктів господарювання (нерезидентів) з ознаками фіктивності, зареєстрованих на території Республік Азербайджан, Казахстан, Грузія, Іран, вчасності на адреси наступних суб`єктів господарювання: « ІНФОРМАЦІЯ_12 », « ІНФОРМАЦІЯ_13 », « ІНФОРМАЦІЯ_14 », « ІНФОРМАЦІЯ_15 », ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_16 ». При цьому, згідно вантажних митних декларацій зазначені іноземні підприємства здійснювали поставку товарів в наступні адреси: 1) « ІНФОРМАЦІЯ_12 » - адреса одержувача: АДРЕСА_3 ; 2) « ІНФОРМАЦІЯ_14 » - адреса одержувача: АДРЕСА_4 ); 3) « ІНФОРМАЦІЯ_15 » - адреса одержувача: АДРЕСА_4 ; 4) ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » - адреса одержувача: АДРЕСА_5 .

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що зазначені підприємтсва фактично розташовані на території Грузії, а відповідно дане підприємство здійснює свою господарську діяльність згідно чинного законодавства Грузії, що передбачає подання посадовими особами « ІНФОРМАЦІЯ_12 », « ІНФОРМАЦІЯ_14 », « ІНФОРМАЦІЯ_15 », ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » відповідної звітності до митних, податкових та інших контролюючих органів.

Сторона кримінального провадження зазначає, що з метою повного, всебічного та неупередженого здійснення досудового розслідування, виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу та вилученні митних декларацій, а також документів на підставі яких було здійснено ввезення (імпорт) товарів придбаних (імпортованих) « ІНФОРМАЦІЯ_12 », « ІНФОРМАЦІЯ_14 », « ІНФОРМАЦІЯ_15 », ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » у наступних підприємств: 1) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ; Україна); 2) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ; Україна); 3) ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_17 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ; Україна); 4) ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ; Україна); 5) ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ; Україна); 6) ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ; Україна); 7) ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_18 " (ОДРН НОМЕР_8 ; ІПН НОМЕР_9 ; Російська Федерація); 8) «IRAN DAIRY INDUSTRIES COMMERCIAL CO.»; 9) « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (№ НОМЕР_10 ; Азербайджанська Республіка); 10) « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ; реєстраційний № НОМЕР_1 ), в період з 01 червня 2015 року по 01 березня 2017 року, у зв`язку з чим клопотання просить задовольнити.

Також, сторона кримінального провадження зазначає, що враховуючи положення Розділу 2 Міжнародної конвенції про спрощення і гармонізацію митних процедур, згідно якого митна служба уповноважена на здійснення такого заходу як контроль на основі методів аудиту, за допомогою якого митна служба переконується у правильності заповнення декларацій на товари та достовірності зазначених у них даних, перевіряючи наявні у причетних до декларування осіб відповідні книги обліку рахунків, документи, облікову документацію та комерційну інформацію, у органа досудового розслідування існують підстави вважати, що документальні матеріали, в тому числі документи в електронному вигляді, можуть перебувати у володінні митної служби Грузії.

Судовим розглядом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22016000000000276, за підозрою громадян України ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 110-2 КК України, за підозрою громадянина України ОСОБА_6 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27 та ч. 4 ст. 110-2 КК України, а також за фактом вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 258-5, ч.3 ст. 258-5 КК України.

09.01.1995 року між Україною та Республікою Грузія укладено Договір про правову допомогу та правові відносини у цивільних та кримінальних справах, який ратифіковано Верховною Радою України 22.11.1995 р., та що набув чинності.

В статті 3 даного Договору визначено обсяг правової допомоги, що охоплює виконання процесуальних дій, передбачених законодавством запитуваної Договірної Сторони, зокрема, допит сторін, обвинувачених та підсудних, потерпілих, свідків, експертів, проведення експертиз, судового огляду, передачу речових доказів, порушення кримінального переслідування та видачу осіб, які скоїли злочини, визнання та виконання судових рішень у цивільних справах, вручення та пересилання документів, надання на прохання другої ДоговірноІ Сторони відомостей про судимість

обвинувачених.

Чинним кримінальним процесуальним законодавством України передбачено, що до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю (п. 4 ч. 1 ст. 162 КПК України).

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчим в ході розгляду клопотання доведена наявність достатніх підстав вважати, що документи до яких просять доступ мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Крім того, слідчим обґрунтовано про неможливість іншими способами встановлення істини у даному кримінальному провадженні.

Разом з тим, вважаю вилучення оригіналів запитуваних документів на даній стадії досудового розслідування передчасним, оскільки, слідчим не доведено необхідність надання дозволу на вилучення оригіналів, в зв`язку з чим подане клопотання в цій частині задоволенню не підлягає. Орган досудового розслідування не позбавлений можливості ознайомитися з запитуваними документами, після чого, за наявності підстав, ініціювати питання про вилучення необхідних документів, вказавши на їх родові та індивідуальні ознаки.

Таким чином, оцінюючи вищевказані обставини та матеріали клопотання в їх сукупності, вважаю наявними у поданих матеріалах достатніх підстав, передбачених ст. 163 КПК України, для часткового задоволення клопотання.

Наряду з цим, додані до клопотання документи містять достатні відомості обґрунтованості клопотання та дієвості саме такого заходу забезпечення кримінального провадження, який обумовлений потребами досудового розслідування.

За матеріалами клопотання, особою, у володінні якої знаходиться вказані речі і документів, які містять охоронювану законом таємницю є суб`єкт господарювання « ІНФОРМАЦІЯ_15 ».

Згідно ч.2 ст. 562 КПК України, у разі, якщо при зверненні за допомогою в іноземній державі необхідно виконати процесуальну дію, для проведення якої в Україні потрібен дозвіл прокурора або суду, така процесуальна дія може запитуватися лише після надання відповідного дозволу прокурором або судом у порядку, встановленому цим Кодексом. При цьому належно засвідчена копія такого дозволу долучається до матеріалів запиту.

Керуючись Договором укладеним між Україно та Республікою Грузія про правову допомогу та правові відносини у цивільних та кримінальних справах, ст. ст. 160, 162, 163, 164, 166, 234, 235, 309, 562 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів при проведенні досудового розслідування у кримінальному провадженні №22016000000000276 - задовольнити.

Надати старшому слідчому слідчого відділу Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , а також представникам (співробітникам) компетентних органів Грузії, які діють на виконання запиту про надання міжнародної правової допомоги у кримінальному провадженні №22016000000000276, до оригіналів (копій) документів, що перебувають у володінні митних органів Грузії, а саме: до оригіналів (копій) документів, що перебувають у володінні митної служби (митних органів) Грузії, а саме: до митних декларацій, а також документів на підставі яких було здійснено ввезення (імпорт) товарів (міжнародні товарно-транспортні накладні, інші товарно-супровідні документи; дозволи й сертифікати відповідних державних органів та інші документи, зазначені в графі 44 вантажної митної декларації; документи, зазначені в графі 40 вантажної митної декларації) придбаних (імпортованих) « ІНФОРМАЦІЯ_12 », « ІНФОРМАЦІЯ_14 », « ІНФОРМАЦІЯ_15 », ЗАТ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » у наступних підприємств: 1) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ; Україна); 2) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ; Україна); 3) ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_17 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ; Україна); 4) ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ; Україна); 5) ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ; Україна); 6) ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ; Україна); 7) ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_18 " (ОДРН НОМЕР_8 ; ІПН НОМЕР_9 ; Російська Федерація); 8) «IRAN ІНФОРМАЦІЯ_13 »; 9) « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (№ НОМЕР_10 ; Азербайджанська Республіка); 10) « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ; реєстраційний № НОМЕР_1 ), в період з 01 червня 2015 року по 01 березня 2017 року, з можливістю вилучення їх належним чином завірених копій.

Зобов`язати посадових (службових) осіб митних органів Грузії надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів вказаним в ухвалі особам та надати їм можливість вилучити зазначені в ухвалі документи, вжити необхідних заходів щодо нерозголошення факту проведення таких дій стосовно отримання інформації, зберігати інформацію в незмінному вигляді. Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення речей і документів, які містять вказану інформацію.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Підготовлено в 2-ох оригінальних примірниках

Прим. № 1 - зберігається у справі №757/16576/17-к

Прим. № 2 та належним чином завірена копія ухвали - видано старшому слідчому в ОВС слідчого відділу Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.04.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу67114296
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів при проведенні досудового розслідування у кримінальному провадженні №22016000000000276, за підозрою громадян України ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 110-2 КК України, за підозрою громадянина України ОСОБА_6 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27 та ч. 4 ст. 110-2 КК України, а також за фактом вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 258-5, ч.3 ст. 258-5 КК України

Судовий реєстр по справі —757/16576/17-к

Ухвала від 04.04.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Гладун Х. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні