Рішення
від 25.05.2017 по справі 910/4890/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.05.2017Справа №910/4890/17

За позовом фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

До відповідача Черкаської обласної державної адміністрації

Про визнання договору оренди землі поновленим

Суддя Ковтун С.А.

Представники сторін:

від позивача ОСОБА_3 (за дов.)

від відповідача не з'явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суду міста Києва звернулася з позовом фізична особа-підприємець ОСОБА_1 до Черкаської обласної державної адміністрації про:

- визнання поновленим договору оренди земельних ділянок водного фонду, укладеного 25.10.2011 між фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 і Уманською районною державною адміністрацією терміном на п'ять років на тих же умовах,

- зобов'язання Черкаської обласної державної адміністрації виконати вимоги статті 33 Закону України Про оренду землі і в місячний термін з дня вступу судового рішення в законну силу укласти з фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 додаткову угоду про поновлення договору оренди земельних ділянок водного фонду від 25.10.2011, терміном на п'ять років на тих самих умовах.

Суд своєю ухвалою від 28.03.2017 порушив провадження у справі, розгляд останньої призначив на 24.04.2017.

До ухвалення рішення у справі позивач подав заяву про зміну предмету позову. Зокрема, позивач просить:

визнати поновленим договір оренди земельних ділянок водного фонду, укладений 25.10.2011 між фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 (орендарем) і Уманською районною державною адміністрацією (орендодавцем), зареєстрований у міськрайонному управлінні Держкомзему у м. Умань Уманському районі Черкаської області 22.12.2011, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис за № 712438514003117, терміном на п'ять років на тих же умовах, до 26.10.2021;

визнати укладеною між фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 (орендарем) і Черкаською обласною державною адміністрацією додаткову угоду про поновлення строку дії договору оренди земельних ділянок водного фонду від 25.10.2011, зареєстрованого 22.12.2011 у міськрайонному відділі Держкомзему м. Умань Уманському районі Черкаської області, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис № 712438514003117, в редакції позивача.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач у встановлений законом строк не надав заперечень стосовно поновлення дії договору оренди землі від 25.10.2011, внаслідок чого позивач просить суд визнати за ним право оренди земельних ділянок за таким договором, а також визнати укладеною додаткову угоду до такого договору про поновлення його терміну дії.

Належне утримання позивачем орендованих земельних ділянок та водойм, розміщених на них, підтверджується актом дотримання вимог природоохоронного законодавства про охорону використання і відтворення риби та інших водних живих ресурсів від 25.10.2016.

Також позивач зауважив, що він виготовив водний паспорт, який 01.08.2016 погоджено Державним агентством водних ресурсів України. При цьому заперечень на його виготовлення орендодавець не висловлював, а відповідно до п. 3 наказу Міністерства екології та природних ресурсів України від 18.03.2013 № 99 Про затвердження Порядку розроблення паспорта водного об'єкта , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.05.2013 за № 775/23307, замовником робіт із розроблення паспорта водного об'єкта є його орендодавець.

Про порушення переважного права орендаря, свідчить ігнорування орендодавцем усіх звернень щодо підписання додаткових угод на продовження строку оренди земельних ділянок водного фонду.

Більше того, 31.01.2017 у Черкаській обласній державній адміністрації відбулося засідання комісії з питань погодження надання в оренду водних об'єктів, розташованих у межах міст обласного значення та за межами населених пунктів, а також тих, які не входять до складу певного району, де було вирішено включити водні об'єкти, площею 27,3768 га та площею 0,7422 га, що розташовані в адміністративних межах Ладижинської сільської ради Черкаської області (за межами населеного пункту) до переліку водних об'єктів, які будуть виставлятися на земельні торги. Вказані водні об'єкти знаходяться на земельних ділянках, які орендує позивач.

У зв'язку з неприбуттям в судове засідання 24.04.2017 представників відповідача, суд відклав розгляд справи до 25.05.2017.

Відповідач відзиву на позов не надав, явку представника в судове засідання не забезпечив, про причини неявки суд не повідомив.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними матеріалами на підставі ст. 75 ГПК України.

Розглянувши надані учасниками судового процесу документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно та повно з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги і заперечення, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив:

25.10.2011 фізична особа-підприємець ОСОБА_1 (орендар) та Уманська районна державна адміністрація (орендодавець) уклали договір оренди земельних ділянок водного фонду (далі - Договір), за умовами якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування дві земельні ділянки загальною площею 28,1190 га з водоймами із земель водного фонду Ладижинської сільської ради, для вирощування і розведення товарної риби, які знаходяться за межами села Ладижинка Уманського району Черкаської області.

В оренду було передано дві земельні ділянки, з них: земельна ділянка кадастровий номер 7124385100:02:000:0017 площею 27,3768 га з водоймою та земельна ділянка кадастровий номер 7124385100:03:000:0058 площею 0,7422 га з водоймою із земель водного фонду Ладижинської сільської ради, що розташовані за межами села Ладижинка Уманського району Черкаської області.

Згідно з п. 3 вказаного Договору його укладено терміном на 5 років з 25.10.2011 по 25.10.2016. Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 3 (три) місяці до закінчення строку дії Договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

Орендар виконав всі істотні умови Договору.

Межі та цільове призначення вказаних земельних ділянок не змінювалися.

18.07.2016, маючи намір поновити Договір на новий строк, орендар звернувся до Черкаської обласної державної адміністрації (на час такого звернення вказана особа була орендодавцем зазначених вище земельних ділянок) та повідомив про свій намір на поновлення дії вказаних договорів та просив їх поновити. До звернення було додано проект додаткової угоди про поновлення дії Договору.

Орендодавець отримав вказане звернення 18.07.2016, що підтверджується відтиском штампу реєстрації вхідної документації Черкаської обласної державної адміністрації.

Однак, жодної відповіді на своє звернення позивач не отримав.

30.01.2017 орендар звернувся до Черкаської обласної державної адміністрації з листом від 27.01.2017 проханням укласти додаткову угоду до Договору про його поновлення. До листа було додано проект додаткової угоди про поновлення дії Договору

Орендодавець відповіді на вказаний лист не надав.

Після закінчення строку Договору позивач продовжує користуватися вищевказаними земельними ділянками, сплачуючи орендну плату.

Вирішуючи наявність підстав поновлення Договору у судому порядку суд виходить з такого.

Відповідно до частини 1 статті 13 Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Частиною 2 статті 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; за статтями 142-144 Конституції України до матеріальної основи органів місцевого самоврядування, крім інших об'єктів, належить земля, управління якою здійснюють територіальні громади через органи місцевого самоврядування в межах їх повноважень шляхом прийняття рішень.

Статтею 85 Водного кодексу України передбачено, що порядок надання земель водного фонду в користування та припинення права користування ними встановлюється земельним законодавством.

Порядок та умови набуття права користування земельною ділянкою на умовах оренди встановлено Земельним кодексом України та Законом України Про оренду землі , ст. 1 якого визначає, що право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі термінове платне володіння та користування земельною ділянкою, необхідною орендарю для ведення підприємницької та іншої діяльності.

За статтею 2 Закону України Про оренду землі відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до ст. 124 Земельного кодексу України, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

В свою чергу, порядок поновлення врегульовано ст. 33 Закону України Про оренду землі . Так, по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі). Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі. До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди.

У разі, якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. У цьому випадку укладання додаткової угоди про поновлення договору оренди землі здійснюється із: власником земельної ділянки (щодо земель приватної власності); уповноваженим керівником органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування без прийняття рішення органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної або комунальної власності).

Керівник органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який уповноважений підписувати додаткову угоду до договору оренди землі щодо земельної ділянки державної або комунальної власності, визначається рішенням цього органу. Додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов'язковому порядку. Відмова, а також наявне зволікання в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі може бути оскаржено в суді.

Враховуючи викладене, виходячи з того, що позивач завчасно (18.07.2016 - за 3 місяці до закінчення строку дії Договору) повідомив Черкаську обласну державну адміністрацію про намір продовжити дію Договору на той же строк (п'ять років) та з того, що позивач після закінчення строку Договору продовжив користуватися земельними ділянками, стосовно чого відповідач не заперечив, є наявні правові підстави для поновлення Договору на той самий строк і на тих самих умовах.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Черкаською обласною державною адміністрацією наведені вище обставин не спростовано.

За приписами ст. 651 Цивільного кодексу України зміна договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 654 Цивільного кодексу України встановлено обов'язковість вчинення змін до договору в такій самій формі, що й договір.

В силу норм ст. 179 Господарського кодексу України укладення господарського договору є обов'язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов'язком для суб'єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов'язковості укладення договору для певних категорій суб'єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.

У відповідності до ст. 33 Закону України Про оренду землі додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов'язковому порядку.

За змістом ст. 187 Господарського кодексу України спори, що виникають при укладанні господарських договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. День набрання чинності рішенням суду, яким вирішено питання щодо переддоговірного спору, вважається днем укладення відповідного господарського договору, якщо рішенням суду не визначено інше.

Згідно зі ст. 30 Закону України Про оренду землі зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

За таких обставин, позовні вимоги позивача є правомірними та обґрунтованими, а додаткова угода підлягає визнанню укладеною. Водночас, враховуючи, що дана додаткова угода укладається за рішенням суду, а не внаслідок дій сторін за нею, не підлягають включенню до її тексту умови, що є притаманними для спільного вільного волевиявлення, а саме: дані про дату, місце укладення, осіб, що її підписали, порядок набрання чинності, кількості примірників і реквізитів сторін.

Виходячи з вимог ч. 2 ст. 187 ГК України, оскільки момент поновлення договору оренди за приписами ч. 6 ст. 33 Закону України Про оренду землі пов'язаний з моментом закінчення його строку, додаткова угода підлягає визнанню укладеною з 26.10.2016 строком на п'ять років, тобто до 26.10.2021 .

Відповідно до вимог ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись статтями 1, 2, 12, 32, 33, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Визнати поновленим договір оренди земельних ділянок водного фонду, укладений 25.10.2011 між фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 (орендарем) і Уманською районною державною адміністрацією (орендодавцем), зареєстрований у міськрайонному управлінні Держкомзему у м. Умань Уманському районі Черкаської області 22.12.2011, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис за № 712438514003117, терміном на п'ять років на тих же умовах, до 26.10.2021.

Визнати укладеною між фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 (орендарем) і Черкаською обласною державною адміністрацією додаткову угоду про поновлення строку дії договору оренди земельних ділянок водного фонду від 25.10.2011, зареєстрованого 22.12.2011 у міськрайонному відділі Держкомзему м. Умань Уманському районі Черкаської області, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис № 712438514003117, в такій редакції:

Додаткова угода

про поновлення строку дії договору оренди земельних ділянок водного фонду

(державна реєстрація від 22.12.2011 за № 712438514003117)

Черкаська обласна державна адміністрація (бульвар Шевченка, 185, м. Черкаси, 18001, код 00022668), іменована в подальшому орендодавець , з одного боку, та фізична особа - підприємець ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1, свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця НОМЕР_2 АДРЕСА_1 тел.НОМЕР_3), іменований в подальшому орендар , з другого боку, відповідно до ст. 33 Законом України Про оренду землі уклали цю додаткову угоду про таке:

1. Поновити термін дії договору оренди земельних ділянок водного фонду від 25 жовтня 2011 року (державна реєстрація від 22.12.2011 за № 712438514003117) на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені вказаним договором, тобто до 26 жовтня 2021 року, інші умови залишаються незмінними).

2. Ця додаткова угода є невід'ємною частиною договору оренди земельних ділянок водного фонду.

Стягнути з Черкаської обласної державної адміністрації (бульвар Шевченка, 185, м. Черкаси, 18001, код 00022668) на користь фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1 ідентифікаційний номер НОМЕР_1) 1600,00 грн. судового збору.

Повний текст рішення складено 14.06.2017.

Суддя С. А. Ковтун

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.05.2017
Оприлюднено15.06.2017
Номер документу67126106
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/4890/17

Рішення від 25.05.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 24.04.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 28.03.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні