Ухвала
від 07.06.2017 по справі 757/31499/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/31499/17-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 червня 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання заступника начальника першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих центрального апарату Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів,-

В С Т А Н О В И В :

Заступник начальника першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих центрального апарату Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , розглянувши матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42014000000000256 від 10.04.2014 за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 1,3 ст. 388, ч. 1,3,4 ст. 190, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 367, ч. 2 ст. 382, ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 209, ст. 219 КК України за фактами розтрати майна в особливо великих розмірах та зловживання службовими особами ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (далі ПАТ «ДПЗКУ») під час використання кредитних коштів у розмірі 1,5 млрд. доларів США на здійснення програми співробітництва у сфері АПК між Україною та Китайською народною Республікою, що спричинило тяжкі наслідки, звернувся до слідчого судді із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Клопотання обґрунтовано наступними обставинами.

В ході досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні перевіряються факти розтрати коштів державної корпорації шляхом укладання із суб`єктами господарської діяльності договорів поставки, купівлі-продажу, надання послуг та укладення інших правочинів, за якими згідно з даними бухгалтерського обліку ПАТ «ДПЗКУ» та висновків Державної аудиторської служби України рахується заборгованість.

Службові особи ПАТ «ДПЗКУ», директори та засновники інших юридичних осіб з метою незаконного привласнення кредитних коштів, виділених ПАТ «ДПЗКУ», протягом 2013-2016 років залучили ряд підконтрольних підприємств, зокрема ТОВ «Укрзернотранс-К» (ЄДРПОУ 31406764), ПП «Фреш Лайн» (ЄДРПОУ 31239927), ТОВ «Блок БагСістемс» (ЄДРПОУ 33939104), ТОВ «Транскомплект-С» (ЄДРПОУ 38388375), ТОВ «Донагротранс» (ЄДРПОУ 38650614), ТОВ «ТД Магнатрек (ЄДРПОУ 38918890), ТОВ «Автокар 777» (ЄДРПОУ 36303499), ТОВ «Метрудтранс» (ЄДРПОУ 34980991), ТОВ «Газкомсервіс» (ЄДРПОУ 38388396), ТОВ «Транссеть» (ЄДРПОУ 36387427), ТОВ «Феймос» (39243988) до надання за завищеними цінами транспортно-експидеційних та інших послуг, пов`язаних із перевезенням вантажу (зернових, зернобобових, олійних культур та продуктів їх переробки) залізничним транспортом ПАТ «Українська залізниця», перевалку та обслуговування зернових, чим спричинили ПАТ «ДПЗКУ» збитки в особливо великих розмірах.

Відповідно до інформації, одержаної на запит від Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва за № 117119/26-55-12-07 ПП «Фреш Лайн» (податковий номер 31239927) та включено до реєстру платників податку на додану вартість, та має рахунки у таких установах банків: АБ «Експрес-банк» (МФО 322959); ПАТ «КБ «Глобус» (МФО 380526); АТ «Укрексімбанк» (МФО 322313); Головне управління ПАТ «Ощадбанк» (МФО 322669); Казначейство України (МФО 899998); АБ «Укргазбанк» (МФО 320478); АТ «ТАСКОМБАНК» (МФО 339500).

Також з одержаної від органу доходів і зборів інформації вбачається, що ПП «Фреш Лайн» має відкриті рахунки у цінних паперах, зокрема у банківській установі ПАТ «КБ «Глобус» (МФО 380526), ЄДРПОУ 35591059, номер рахунку НОМЕР_1 - НОМЕР_2 , відкрито 29.09.2015.

Інформація про рух грошових коштів по зазначеним банківським рахункам має суттєве значення для встановлення обставин вчинення кримінальних правопорушень, пов`язаних із заволодінням коштів державної корпорації ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України», документи та інформація, яка буде одержана шляхом тимчасового доступу до банківської таємниці, дасть можливість з`ясувати та підтвердити факти перерахування і одержання ПП «Фреш Лайн» грошових коштів, від контрагентів за правочинами, їх цільове призначення, подальший рух, використання, обернення у готівку, утримання податків та інших обов`язкових платежів, та у сукупності з іншими доказами у кримінальному провадженні дасть можливість визначити вартість (собівартість) наданих послуг, поставлених товарів або виконаних робіт, правильність визначення об`єктів оподаткування, формування сум податкових зобов`язань та у подальшому надати оцінку обґрунтованості одержання відповідних коштів та визначення об`єкту оподаткування тощо.

Проведені обшуки та інші слідчі дії не дали результату щодо пошуку і вилучення первинних та зведених документів, відтак з метою забезпечення вимог щодо повного, швидкого та неупередженого розслідування є потреба у одержанні відповідної інформації від банківських установ як суб`єктів первинного фінансового моніторингу.

Особа, у володінні якої знаходяться документи, про розгляд клопотання не повідомлялась відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України.

Вислухавши обґрунтування сторони кримінального провадження, дослідивши додані до клопотання документи, слід дійти наступного висновку.

Відповідно до ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до рей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Аналізуючи обґрунтування слідчого з фабулою кримінального правопорушення і наданими матеріалами, видно, що документи, доступ до яких слідчий просить надати дійсно перебуває у володінні вказаної ним особи, в сукупності з іншими речами і документами має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, інформація, доступ до якої просить надати слідчий, може бути використана як доказ, при цьому іншим способом в даний час довести обстави, які передбачається довести не вбачається можливим.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.160-166, 309 КПК України слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Надати заступнику начальника першого відділу управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих центрального апарату Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , прокурором групи прокурорів та слідчим слідчої групи, а також працівникам оперативного підрозділу а їх дорученням тимчасовий доступ до документів які містять банківську таємницю, наданих для відкриття та обслуговування рахунків «Фреш Лайн» (податковий номер 31239927) № НОМЕР_3 , українська гривня, № НОМЕР_4 , українська гривня, № НОМЕР_4 , долар США, № НОМЕР_4 , російський рубль, № НОМЕР_5 , українська гривня в АБ «ЕКСПРЕС-БАНК» (ЄДРПОУ 20053145), місцезнаходження якого є 03049, м. Київ, Повітрофлотський проспект 25, за період з часу їх відкриття по час їх закриття, які знаходяться у банку з можливістю ознайомитись та отримати копії, а саме:

- інформації, як на паперових так і електронних носіях (в форматі EXEL), про рух грошових коштів з розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДРПОУ), призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунках на початок і кінець кожного дня, референс кожного платіжного документа (номер або інші символи, які використовуються для ідентифікації трансакції) за період з часу відкриття рахунків до їх закриття;

- юридичної справи ПП «Фреш Лайн», податковий номер 31239927, (статуту, установчого договору, свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) СПД юридичної особи; паспортів уповноважених осіб; договору найму, наказу іншого документа про призначення на посаду директора; довіреності на ім`я особи, яка має право відкриття та розпорядження рахунком, здійснення дій від імені директора, інших довіреностей);

- картки із зразками підписів і відбитку печатки;

- заяви на відкриття рахунку;

- договору на розрахунково-касове обслуговування клієнта з додатками;

- заяв на видачу чекових книжок;

- інформації, яка міститься у витратних ордерах і корінцях грошових (касових) чеків про отримання посадовими особами ПП «Фреш Лайн», податковий номер 31239927 або іншими особами готівкових грошових коштів через касу банку, а також інформації, яка міститься у відповідних довіреностях на отримання готівкових коштів по рахункам підприємства;

- інформації, яка міститься в договорах та інших документах, на підставі яких ПП «Фреш Лайн», податковий номер 31239927, використовувалася система віддаленого доступу типу «Клієнт-банк» (заяви клієнта про встановлення системи, договори на обслуговування системи, акту про введення системи в експлуатацію; документів, які засвідчують встановлення системи, генерацію і повторну генерацію електронного ключа та електронних підписів клієнта, включаючи документи, які підтверджують факт видачі даних електронних ключів);

- платіжних доручень на перерахування грошових коштів по рахунках з часу їх відкриття по теперішній час;

- кредитної справи ПП «Фреш Лайн», податковий номер 31239927, (кредитних договорів та документів, що складаються під час виконання кредитних договорів);

- зовнішньоекономічних контрактів і документів, що складаються під час їх виконання та оплати;

- інформації про ІР-адресу, з якої ведеться управління рахунками ПП «Фреш Лайн», податковий номер 31239927, за допомогою системи «Клієнт-банк», зі вказівкою самої ІР-адреси;

- документів, що стали підставою для виготовлення та видачі платіжних, кредитних та інших карток клієнта банку, документи щодо номеру картки, повних даних особи, на ім`я якої видано дублікат та усіх інших документів щодо оформлення, видачі та подальшого користування дублікатом картки по всіх виданих дублікатах;

- інформації про відкриття та обслуговування інших рахунків клієнта у банку із зазначенням руху коштів;

- інших документів, які знаходяться в справі по юридичному оформленню рахунків клієнта банка.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів. Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Підготовлено в 2 примірниках

Прим. 1 справа № 757/31499/17-к

Прим. 2 прокурор ОСОБА_3

Копія АБ «ЕКСПРЕС-БАНК»

Виконавець: ОСОБА_1 07.06.2017 р.

Дата ухвалення рішення07.06.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу67132007
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —757/31499/17-к

Ухвала від 07.06.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні