від 17.12.2009 по справі 26/235/09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

У Х В А Л А

роз'яснення і виправлення ухвали

17.12.09 Справа № 26/235/09.

Суддя Юлдашев О.О.

Кредитор - Товариство з обмеженою відповідальністю Компанія Будстандарт (юрид.адреса: вул. Героїв Сталінграду, 16, м. Дніпропетровськ, 49061; пошт.адреса: вул. Баумана, 3-б, 3-ій поверх, м. Дніпропетровськ, 49000)

боржник - Товариство з обмеженою відповідальністю Ріел Істейт Проект (просп. Леніна, 158, м. Запоріжжя, 69057)

банк, здійснюючий розрахунково-касове обслуговування боржника - ЗАТ ПУМБ , м. Запоріжжя

Суддя Юлдашев О.О.

Без виклику представників сторін.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 09.12.2009. порушено провадження у справі №26/235/09 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Ріел Істейт Проект відповідно до вимог ст.ст. 11,12 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

15.12.2009. до суду від боржника надійшла заява про роз'яснення ухвали господарського суду Запорізької області від 09.12.2009. у справі №26/235/09 в частині введення мораторію на задоволення вимог кредиторів.

Заявник-боржник просить суд роз'яснити ухвалу від 09.12.2009. у справі №26/235/09 з питань порядку застосування наслідків введення мораторію на задоволення вимог кредиторів щодо задоволення вимог кредиторів, включаючи тих, які забезпечені заставою (іпотекою) майна боржника.

Відповідно до ст. 89 ГПК України суддя за заявою сторони чи державного виконавця роз'яснює рішення, ухвалу, не змінюючи при цьому їх змісту, а також за заявою сторони або за своєю ініціативою виправляє допущені в рішенні, ухвалі описки чи арифметичні помилки, не зачіпаючи суті рішення. Про роз'яснення рішення, ухвали, а також про виправлення описок чи арифметичних помилок виноситься ухвала.

Згідно зі ст.ст. 1, 12 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом мораторій на задоволення вимог кредиторів передбачає зупинення виконання боржником грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), термін виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов'язань та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), застосованих до прийняття рішення про введення мораторію. Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів забороняється стягнення на підставі виконавчих документів та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до законодавства, не нараховуються неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші санкції за невиконання чи неналежне виконання грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів). Дія мораторію припиняється з дня припинення провадження у справі про банкрутство.

Пунктом 1.2. Рекомендацій Президії Вищого господарського суду України від 04.06.2004. № 04-5/1193 Про деякі питання практики застосування Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , які застосовуються судом з огляду на приписи п. 3 ч. 1 ст. 39 Закону України Про судоустрій України , господарські суди мають враховувати, що встановлення в Законі особливого порядку задоволення майнових вимог кредиторів не припускає задоволення цих вимог в індивідуальному порядку (оскільки статтею 12 Закону передбачено введення мораторію на задоволення вимог кредиторів одночасно з порушенням провадження у справі), а спрямоване на забезпечення визначеності об'єму його майна протягом усієї процедури банкрутства, створення необхідних умов як для подолання неплатоспроможності боржника, так і для більш повного задоволення вимог кредиторів, що проявляється у забезпеченні усіх кредиторів рівними правовими можливостями при задоволенні їх вимог, реалізації їх прав і законних інтересів, забезпеченні конституційного принципу рівності усіх перед законом, у тому числі й в умовах, коли майна боржника недостатньо для повного задоволення усіх вимог кредиторів. За таких умов у справі про банкрутство вирішується завдання справедливого і пропорційного розподілу серед кредиторів майнової (конкурсної) маси боржника. Отже, господарські суди не повинні допускати під час провадження у справі про банкрутство індивідуального задоволення вимог окремого кредитора за рахунок майна боржника, яке входить до конкурсної маси, як такого, що порушує права і законні інтереси інших кредиторів та учасників провадження у справі про банкрутство і суперечить встановленому законом спеціальному регулюванню.

Отже, з моменту введення мораторію на задоволення вимог кредиторів боржник в силу законодавчих приписів зупиняє виконання своїх грошових зобов'язань перед кредиторами, а тому таке невиконання не може бути підставою для звернення такими кредиторами стягнення на майно боржника чи третіх осіб, які виступають майновими поручителями боржника перед його кредиторами, і не може бути підставою для задоволення вимог кредиторів до боржника майновими та іншими поручителями останнього.

Частиною 6 статті 12 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом визначено вичерпний перелік вимог кредиторів, на які не поширюється дія мораторію на задоволення вимог кредиторів, до яких віднесено виплату заробітної плати, аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної здоров'ю та життю громадян, авторської винагороди, задоволення вимог кредиторів керуючим санацією згідно з планом санації, затвердженим господарським судом, або ліквідатором у ліквідаційній процедурі в порядку черговості, встановленому статтею 31 цього Закону.

Відповідно до абз. 4 ч. 4 ст. 17 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом арешт на майно боржника та інші обмеження дій боржника щодо розпорядження його майном можуть бути накладені лише в межах процедури санації, у разі, якщо вони не перешкоджають виконанню плану санації та не суперечать інтересам конкурсних кредиторів.

Встановлена ч. 4 ст. 12 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом заборона стягнення на підставі виконавчих документів та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до законодавства, відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 34 Закону України Про виконавче провадження зобов'язує органи державної виконавчої служби та їх державних виконавців обов'язково зупиняти виконавчі провадженні у випадку порушення господарським судом провадження у справі про банкрутство боржника, якщо відповідно до закону на вимогу стягувача поширюється дія мораторію, введеного господарським судом, крім випадків знаходження виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від реалізації майна боржника), та одночасно скасовувати вжиті у вказаних виконавчих провадженнях заходи у вигляді арешту із вилученням і передачею майна на зберігання третім особам чи без такого, спрямовані на забезпечення примусового виконання відповідних виконавчих документів, які при неможливості здійснення виконавчого провадження одночасно можуть перешкоджати задоволенню вимог кредиторів в межах провадження у справі про банкрутство.

Відповідно до п. 5.7. Рекомендацій Президії Вищого господарського суду України від 04.06.04р. №04-5/1193 Про деякі питання практики застосування Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом в силу мораторію припиняється дія будь-яких заходів, спрямованих на забезпечення виконання грошових зобов'язань та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів). Оскільки про введення мораторію господарський суд зазначає в ухвалі про порушення провадження у справі про банкрутство, в цій же ухвалі суду слід зазначати і про такий наслідок введення мораторію, як звільнення активів боржника від податкової застави.

Таким чином, з моменту введення мораторію на задоволення вимог кредиторів до його припинення не допускається звернення кредиторами стягнення на заставлене майно боржника та його майнових поручителів, яким забезпечуються вимоги кредиторів до боржника, із подальшим переходом права власності на заставлене майно боржника і його майнових поручителів внаслідок такого звернення стягнення, не допускається задоволення вимог кредиторів боржником, його майновими та іншими поручителями, крім виплати заробітної плати, аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної здоров'ю та життю громадян, авторської винагороди, усі виконавчі провадження, боржником у яких є ТОВ Ріел Істейт Проект , його поручителі, майнові поручителі, крім стягнення заробітної плати, аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної здоров'ю та життю громадян, авторської винагороди, незалежно від часу їх відкриття, підлягають обов'язковому зупиненню.

Згідно зі ст. 43 Закону України Про заставу у разі відчуження заставлених товарів заставодавець зобов'язаний замінити їх іншими товарами такої ж або більшої вартості.

Встановлюючи вимоги до діяльності боржника в межах процедури розпорядження його майном Закон України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом не забороняє боржнику здійснювати оперативно-господарську діяльність, оскільки заборона такої діяльності фактично унеможливлює відновлення платоспроможності боржника, та визначає випадки, при яких окремі господарські операції обмежуються чи підлягають додатковому погодженню, у зв'язку з цим боржник має право здійснювати оперативно-господарську діяльність і розпоряджатися заставленими товарами в обороті, при цьому додатково дотримуючись вимог ст. 43 Закону України Про заставу .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1,5,12 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , ст.86,89 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Роз'яснити ухвалу господарського суду Запорізької області від 09.12.2009. у справі №26/235/09 наступним чином:

- після порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Ріел Істейт Проект , кредитори, включаючи тих, вимоги яких забезпечені заставою (іпотекою), у тому числі Закрите акціонерне товариство Перший український міжнародний банк (код ЄДРПОУ 14282829, вул. Університетська, 2А, м. Донецьк) не можуть звертати стягнення шляхом здійснення виконавчого напису нотаріуса, визнанням права власності на предмет іпотеки або визнанням права продажу предмету іпотеки або будь-яким іншим чином, передбаченим діючим законодавством, не можуть звертати стягнення на майно і майнові права ТОВ Ріел Істейт Проект та його поручителів (майнових поручителів), які перебувають в заставі (іпотеці) і забезпечують вимоги кредиторів, а також інше майно ТОВ Ріел Істейт Проект включаючи належні боржнику майновий комплекс (виробнича будівля інв. №001 -літ. А-6, прибудова до виробничої будівлі (склад під обладнання інв. 002 -літ. А-6, у тому числі шляхом набуття кредиторами такого майна і майнових прав у свою власність чи його відчуження на користь третіх осіб, відступлення прав кредитора і заставодержателя (іпотекодержателя) на користь третіх осіб, реалізувати інші права заставодержателя (іпотекодержателя) відносно вказаного майна, включаючи перевірку наявності, стану, умов збереження і використання заставленого майна, його вилучення і зберігання третім особам тощо, а також задовольняти свої вимоги на підставі виконавчих документів у примусовому порядку інакше як в межах визначеної Законом України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом процедури та порядку задоволення вимог кредиторів.

- у зв'язку із введенням мораторію на задоволення вимог кредиторів обов'язковому зупиненню підлягає виконання боржником та його поручителями/майновими поручителями та іншими поручителями зобов'язань перед його кредиторами,

включаючи тих кредиторів, вимоги яких забезпечені заставою (іпотекою), крім задоволення, вимог про виплату заробітної плати, аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної здоров'ю та життю громадян, авторської винагороди;

- у зв'язку із порушенням провадження у справі про банкрутство ТОВ Ріел Істейт Проект органи державної виконавчої служби та відповідні державні виконавці зобов'язані зупинити виконавчі провадження з примусового виконання виконавчих документів, у яких боржник і/або його поручителі (майнові поручителі) є боржниками, пов'язаних із задоволенням будь-яких вимог кредиторів (включаючи вжиття заходів забезпечення таких вимог інакше як в межах процедури банкрутства боржника) до ТОВ Ріел Істейт Проект і/або його майнових поручителів та інших поручителів, крім вимог щодо виплати заробітної плати, аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної здоров'ю та життю громадян, авторської винагороди, із одночасним скасовуванням вжитих у вказаних виконавчих провадженнях заходів у вигляді арешту із вилученням і передачею майна на зберігання третім особам чи без такого, спрямованих на забезпечення примусового виконання відповідних виконавчих документів;

- введення мораторію на задоволення вимог кредиторів не перешкоджає розпорядженню боржником переданими в заставу товарами у обороті в оперативно-господарській діяльності боржника за умови збереження у власності ТОВ Ріел Істейт Проект аналогічних товарів на суму не нижче вартості заставлених товарів в обороті і дотримання вимог Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

Копію ухвалу направити кредитору, боржнику, розпоряднику майна ОСОБА_1 (а/с 189, м. Дніпропетровськ, 49000).

Суддя О.О. Юлдашев

Дата слухання справи: Час слухання справи:

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення17.12.2009
Оприлюднено19.06.2017
Номер документу67133928
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —26/235/09

null від 17.12.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 27.01.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 17.01.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 13.03.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 10.04.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 03.04.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 08.05.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 27.01.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 27.02.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 08.01.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні