Рішення
від 14.06.2017 по справі 533/564/17
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

14.06.2017 року КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №533/564/17

провадження №2/533/199/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 червня 2017 року селище Козельщина

Козельщинський районний суд Полтавської області

у складі головуючого судді Лизенка А.В.,

за участі секретаря судового засідання Гордієнко О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Мануйлівської сільської ради Козельщинського району Полтавської області , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Козельщинська державна нотаріальна контора , про визнання права власності в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В:

29.05.2017 року позивач звернувся із позовом, в якому просить визнати за ним право власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок з господарськими будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, що складається з житлового будинку літ.- А,а загальною площею 74,1 кв.м. житловою площею 45,8 кв.м; погрібник літ. - Б ; погріб літ.- Бп ; сарай літ. - В , гараж - сарай літ. - Г ; колодязь літ. - К ; огорожа - №1.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року, помер його батько ОСОБА_2, свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 від 09 березня 2011 року, видане Мануйлівською сільською радою Козельщинського району Полтавської області.

Після смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно, а саме житловий будинок з господарськими будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, що складається з житлового будинку літ.- А,а загальною площею 74,1 кв.м. житловою площею 45,8 кв.м; погрібник літ. - Б ; погріб літ.- Бп ; сарай літ. - В , гараж - сарай літ. - Г ; колодязь літ. - К ; огорожа - №1.

У встановлений законом термін, позивач як єдиний спадкоємець звернувся до Козельщинської державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини за законом після померлого батька ОСОБА_2

04 травня 2017 року Козельщинська держнотконтора повідомила про неможливість видачі свідоцтва про право на спадщину, за відсутності правовстановлюючого документа ОСОБА_2 на вказаний житловий будинок.

Позивач, належним чином повідомлений про час та місце судового розгляду, у судове засідання не з`явився, заяв чи клопотань не подавав.

Представник позивача ОСОБА_3 належним чином повідомлений про час та місце судового розгляду, у судове засідання не з`явився, через канцелярію суду подав письмову заяву, в якій просить суд вказану справу розглянути без його участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Відповідач, належним чином повідомлений про час та місце судового засідання, у судове засідання представника не забезпечив, через канцелярію суду подав письмову заяву, в якій просить суд розгляд справи проводити без участі представника, позов визнає.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Козельщинська державна нотаріальна контора належним чином повідомлена про час та місце судового засідання, у судове засідання представника не забезпечила, заяв чи клопотань не подавала.

Відповідно до ч.2 ст.197 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.4 ст.174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

ІНФОРМАЦІЯ_1 року помер ОСОБА_2 (а.с.9). Позивач є рідним сином ОСОБА_2 (а.с.8).

Після смерті останнього залишилося спадкове майно, в тому числі, у вигляді житлового будинку з господарськими будівлями, що знаходяться за адресою: село Дяченки, вулиця Першотравнева,8, Козельщинського району, Полтавської області (а.с.21).

З довідки КП КМБТІ вбачається, що станом на 28.12.2012 року право власності на домоволодіння за вказаною адресою не зареєстровано (а.с.22).

З витягу із погосподарської книги №3 за 2011 - 2015 років вбачається, що власником домоволодіння по АДРЕСА_1 є померлий ОСОБА_2 (а.с.19).

З копії договору - купівлі продажу 14 квітня 1971 року вбачається, що ОСОБА_2 купив вказаний будинок (а.с.23).

Згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру за померлим ОСОБА_2, заповітів не зареєстровано (а.с.14).

Відповідно до ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

11.03.2011 року позивач звернувся до Козельщинської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини (а.с.10).

Таким чином, позивач прийняв спадщину.

Згідно довідки №436 від 16.08.2016 року, виданої Мануйлівською сільською радою Козельщинського району Полтавської області, ОСОБА_2, на день своєї смерті був зареєстрований в АДРЕСА_1, до дня смерті проживав один (а.с. 40).

Таким чином, позивач є єдиним спадкоємцем, який прийняв спадщину.

Згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру 11.03.2011 року за №73/2011 заведено спадкову справу та видано свідоцтва про право на спадщину (а.с.15).

09.08.2013 року позивач звернувся до Козельщинської державної нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, та отримав свідоцтво про право на спадщину за законом, яке складається з земельної частки (паю) розміром 3,65 умовно кадастрових гектари, що знаходиться на території Мануйлівської сільської ради Козельщинського району Полтавської області, що належала померлому, а також свідоцтво про право на спадщину за законом, яке складається з приватизованої земельної ділянки площею 2,3529 гектари, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Мануйлівської сільської ради Козельщинського району Полтавської області (а.с.27, 28).

04.05.2017 року позивач звернувся до Козельщинської державної нотаріальної контори з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на вказаний житловий будинок (а.с.12).

В свою чергу, 14.05.2017 року постановою державного нотаріуса Козельщинської державної нотаріальної контори відмовлено у видачі позивачу свідоцтва про право на спадщину на будинок за відсутністю документа, який засвідчує право власності ОСОБА_2 на цей житловий будинок (а.с.13).

Відповідно до ч.5 ст.1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Відповідно до ч.2 ст.1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, ратифікованих Законом України №475/97-ВР від 17.07.1997 року, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ст.41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Відповідно до ч.2 ст.16 ЦК України способом захисту цивільного права може бути визнання права.

Таким чином, є законні підстави для визнання позивача власником житлового будинку з господарськими будівлями.

Відповідно до ст.88 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню на користь позивача сплачений ним судовий збір.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.10, 11, 60, 212-215 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Мануйлівської сільської ради Козельщинського району Полтавської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Козельщинська державна нотаріальна контора, про визнання права власності в порядку спадкування за законом, задовольнити в повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, право власності на житловий будинок з господарськими будівлями, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, що складається з житлового будинку літ.- А,а загальною площею 74,1 кв.м., житловою площею 45,8 кв.м; погрібник літ. - Б ; погріб літ.- Бп ; сарай літ. - В , гараж - сарай літ. - Г ; колодязь літ. - К ; огорожа - №1, в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_2.

Стягнути з Мануйлівської сільської ради Козельщинського району Полтавської області, код ЄДРПОУ 21054508, місцезнаходження: Полтавська область, Козельщинський район, с.Верхня Мануйлівка, вул.Горького, буд. 40, сплачений судовий збір на користь ОСОБА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2, у сумі 773 грн (сімсот сімдесят три грн. 00 коп).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не буде скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення суду може бути оскаржене до Апеляційного суду Полтавської області шляхом подання через Козельщинський районний суд Полтавської області апеляційної скарги у десятиденний строк з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя А.В. Лизенко

СудКозельщинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення14.06.2017
Оприлюднено20.06.2017
Номер документу67158730
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —533/564/17

Рішення від 14.06.2017

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Лизенко А. В.

Ухвала від 30.05.2017

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Лизенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні