Ухвала
від 16.06.2017 по справі 286/1701/17
ОВРУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 286/1701/17

У Х В А Л А

16 червня 2017 року м. Овруч

Слідчий суддя Овруцького районного суду в Житомирській області ОСОБА_1 ,

з секретарем ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Овруцького ВП Коростенського ВП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором Коростенської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , про призначення перевірки використання сільськогосподарських земель Товариством з обмеженою відповідальністю «Великофоснянське» та визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок зайняття земельних ділянок, на підставі матеріалів кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №1201606025000796 від 19.11.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.356 КК України , -

ВСТАНОВИВ :

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням та просить надати дозвіл на призначення спеціалістам Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області (м.Житомир, вул.Довженка, 45) перевірку використання сільськогосподарських земель Товариством з обмеженою відповідальністю «Великофоснянське», код ЄДРПОУ 03744008, представництво якого знаходиться в селі Велика Фосня Овруцького району Житомирської області та визначити розмір шкоди, заподіяної ТОВ «Великофоснянське» внаслідок зайняття земельних ділянок, з проведенням необхідних зустрічних звірок з відповідними органами та установами по питаннях документального підтвердження, визначити строк проведення перевірки спеціалістам Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області 1 місяць.

Обгрунтовуючи клопотання, слідчий зокрема посилається на те, що в провадженні слідчого відділення Овруцького ВП Коростенського ВП ГУНП в Житомирській області перебуває кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016060250000796 від 19.11.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.356 КК України, по факту неправомірних дій Великофоснянської сільської ради Овруцького району з приводу використання земель.

В ході проведення досудового розслідування вбачається, що ТОВ «Великофоснянське» протягом 2015-2016 років могло використовувати значні за площею землі, в т.ч. із розряду не витребуваних земель, зокрема, на території Великофоснянської сільської ради Житомирської області, із порушенням законного не те порядку.

Крім цього, встановлено, що керівництво ТОВ «Великофоснянське» договори оренди земель з Великофоснянською сільською радою у відповідних державних органах не реєструвало та могло використовувати більші за площею та вартістю землі, ніж вказано в договорах оренди.

На даний час, в ході проведення досудового розслідування виникла необхідність в проведенні перевірки використання сільськогосподарських земель товариством з обмеженою відповідальністю «Великофоснянське», представництво якого знаходиться в селі Велика Фосня Овруцького району Житомирської області, а також провести перевірку та визначити розмір шкоди, заподіяної ТОВ «Великофоснянське» внаслідок зайняття земельних ділянок, слідчий просить клопотання задовольнити.

Відповідно до ст. 107 КПК клопотання про застосування технічних засобів фіксування не надходило, фіксація процесуальної дії не здійснювалася.

В судовому засіданні прокурор клопотання слідчого підтримав та просить його задовольнити.

Ознайомившись з заявленим клопотанням та доданими до нього матеріалами, слідчий суддя вважає, що заявлене клопотання слід задовольнити.

Відповідно до ч. 3 ст. 244 КПК України, клопотання про залучення експерта розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду.

Відповідно до ст.3 Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» до 31 грудня 2017 року позапланові заходи державного нагляду (контролю) здійснюються органами державного нагляду (контролю) за рішенням суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих /розшукових/ дій та негласних слідчих /розшукових/ дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Разом із тим, на даний час з КПК України виключено п. 6 ч. 2 ст. 36 та п. 4 ч. 2 ст. 40, якими прокурору, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням та слідчому надавались повноваження призначати ревізії та перевірки у порядку, визначеному законом.

Відтак, єдиним можливим процесуальним шляхом для призначення перевірки дотримання вимог земельного законодавства під час кримінального провадження є отримання судового рішення (ухвали слідчого судді) про призначення такої перевірки.

Відповідно до ст.110 КПК України, процесуальними рішеннями є всі рішення органів досудового розслідування, прокурора, слідчого судді, суду.

Відповідно до приписів ч. ч. 1 та 2 ст. 132 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду та клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Постановою КМ України від 13.08.2014 № 408 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» /із змінами, внесеними Постановою КМ № 526 від 01.10.2014/ встановлено, що надання дозволу Кабінету Міністрів України на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб- підприємців державними інспекціями та іншими контролюючими органами за переліком згідно з додатком /за винятком перевірок стану підготовки до роботи енергетичних обєктів субєктів електроенергетики та субєктів відносин у сфері теплопостачання/ здійснюється шляхом прийняття відповідного розпорядження. Надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених КПК України.

Відповідно до п. п. 25-1 п. 4 Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 15 від 14.01.2015 Держгеокадастр організовує та здійснює державний нагляд (контроль).

Відповідно до п. 1 Положення про Головне управління Держгеокадастру в області, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 333 від 29.09.2016, Головне управління Держгеокадастру в області є територіальним органом Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру та їй підпорядковане.

Таким чином, без проведення позапланової перевірки спеціалістами Головного управління Держгеокадастру в області, які здійснюють державний нагляд (контроль) в агропромисловому комплексі, сторона обвинувачення обєктивно позбавлена можливості іншим чином зібрати належні докази.

З метою встановлення істини по справі виникає необхідність у призначенн перевірки, щодо додержання вимог земельного законодавства України та єдиним способом зібрання доказів у кримінальному провадженні є залучення спеціалістів Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області.

Таким чином, для отримання, доказів в даному кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 12016060250000796 від 19.11.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.356 КК України, необхідно призначити перевірку дотримання вимог земельного законодавства з боку СТОВ «Великофоснянське» при використанні земельних ділянок, яку слід доручити Головному управлінню Держгеокадастру в Житомирській області.

За таких обставин, клопотання слідчого, в частині надання дозволу на проведення перевірки щодо додержання вимог земельного законодавства є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Тому з огляду на викладене, ст. ст. 40,93,110, 369, 372 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл Головному управлінню Держгеокадастру у Житомирській області (м.Житомир, вул.Довженка, 45) на проведення перевірки дотримання вимог земельного законодавства з використання сільськогосподарських земель Товариством з обмеженою відповідальністю «Великофоснянське», код ЄДРПОУ 03744008, представництво якого знаходиться в селі Велика Фосня Овруцького району Житомирської області та визначити розмір шкоди, заподіяної ТОВ «Великофоснянське» внаслідок зайняття земельних ділянок, з проведенням необхідних зустрічних звірок з відповідними органами та установами по питаннях документального підтвердження.

Визначити строк проведення перевірки спеціалістам Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області 1 місяць, з моменту прийняття рішення про її призначення.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя

ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.06.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу67166688
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення перевірки використання сільськогосподарських земель Товариством з обмеженою відповідальністю «Великофоснянське» та визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок зайняття земельних ділянок, на підставі матеріалів кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №1201606025000796 від 19.11.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.356 КК України

Судовий реєстр по справі —286/1701/17

Ухвала від 16.06.2017

Кримінальне

Овруцький районний суд Житомирської області

Невмержицький С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні