Вирок
від 15.06.2017 по справі 201/4825/17
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/4825/17к

Провадження № 1кп/201/272/2017

ВИРОК

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 червня 2017 року м. Дніпро

Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська у складі судді ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі Жовтневого районного суду м.Дніпропетровська обвинувальний акт з угодою про визнання винуватості у кримінальному провадженні №42017040000000106 відносно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Дніпропетровська, громадянина України, пенсіонера, одруженого, маючого на утриманні малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , раніше не судимого, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1

обвинувачену у вчиненні злочину передбаченого ч. 1 ст. 361-2 КК України, -

В судовому засіданні приймали участь:

прокурор ОСОБА_5

обвинувачений ОСОБА_3

захисник ОСОБА_6

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до наказу Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області № 599-о від 12.10.2015 ОСОБА_3 з 13.10.2015 призначено на посаду старшого оперуповноваженого з особливо важливих справ відділу викриття кримінальних правопорушень у митній сфері оперативного управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області. 08.08.2016 ОСОБА_3 звільнений із займаної посади на підставі наказу ГУ ДФС у Дніпропетровській області № 344-с від 29.07.2016.

Відповідно до ст. 348 ПК України податкова міліція складається із спеціальних підрозділів по боротьбі з податковими правопорушеннями, що діють у складі відповідних контролюючих органів, і здійснює контроль за додержанням податкового законодавства, виконує оперативно-розшукову, кримінально-процесуальну та охоронну функції.

Завданнями податкової міліції є:

запобігання кримінальним та іншим правопорушенням у сфері оподаткування та бюджетній сфері, їх розкриття, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення;

розшук осіб, які переховуються від слідства та суду за кримінальні та інші правопорушення у сфері оподаткування та бюджетній сфері; запобігання і протидія корупції у контролюючих органах та виявлення її фактів; забезпечення безпеки діяльності працівників контролюючих органів, захисту їх від протиправних посягань, пов`язаних з виконанням службових обов`язків.

Відповідно до п. 350.1 ст. 350 ПК України податкова міліція відповідно до покладених на неї завдань, серед іншого:

приймає і реєструє заяви, повідомлення та іншу інформацію про кримінальні та інші правопорушення, віднесені законом до компетенції податкової міліції, здійснює в установленому порядку їх перевірку і приймає щодо них передбачені законом рішення;

проводить відповідно до закону оперативно-розшукову діяльність, а також досудове розслідування в межах наданої законом компетенції, вживає заходів щодо відшкодування завданих державі збитків;

вживає заходів щодо виявлення і розслідування злочинів, пов`язаних з відмиванням, легалізацією, розкраданням коштів та іншими незаконними фінансовими операціями;

виявляє причини і умови, що сприяли вчиненню злочинів та інших правопорушень у сфері оподаткування та бюджетній сфері, вживає заходів до їх усунення; збирає, аналізує, узагальнює інформацію щодо порушень у сфері оподаткування та бюджетній сфері, прогнозує тенденції розвитку негативних процесів кримінального характеру, пов`язаних з оподаткуванням;

виявляє кримінальні та інші правопорушення у сфері оподаткування, митній та бюджетній сферах, встановлює місцезнаходження платників податків, проводить опитування їх засновників, посадових осіб.

Таким чином ОСОБА_3 , займаючи посаду старшого оперуповноваженого з особливо важливих справ відділу викриття кримінальних правопорушень у митній сфері оперативного управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області, у період з 13.10.2015 по 08.08.2016 постійно здійснював функції представника влади, та в силу ч. 3 ст. 18 КК України являвся службовою особою.

Крім того, з урахуванням ст. 2 Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів» ОСОБА_3 , будучи оперуповноваженим з особливо важливих справ відділу викриття кримінальних правопорушень у митній сфері оперативного управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області, тобто співробітником органу доходів і зборів, являвся працівником правоохоронного органу.

Отже, старший оперуповноважений з особливо важливих справ відділу викриття кримінальних правопорушень у митній сфері оперативного управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , будучи представником влади та працівником правоохоронного органу, маючи відповідну фахову підготовку та досвід роботи в органах доходів і зборів, свідомо і цілеспрямовано використовуючи своє службове становище всупереч інтересам служби, вчинив кримінальне правопорушення у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), систем та комп`ютерних мереж і мереж електрозв`язку за наступних обставин.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставах, у межах повноважень і способом, передбаченим Конституцією і законами України.

Відповідно до п. 21.1 ст. 21 ПК України, посадові особи контролюючих органів зобов`язані:

- дотримуватися Конституції України та діяти виключно у відповідності з цим Кодексом та інтими законами України, іншими нормативними актами (п. 21.1.1.);

забезпечувати сумлінне виконання покладених на контролюючі органи функцій (п. 21.1.2);

не допускати порушень прав та охоронюваних законом інтересів громадян, підприємств, установ, організацій (п. 21.1.4);

не допускати розголошення інформації з обмеженим доступом, що одержується, використовується, зберігається під час реалізації функцій, покладених на контролюючі органи (п. 21.1.6).

Відповідно до ч. 1 ст. 21 Закону України «Про інформацію», інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна та службова інформація.

Порядок віднесення інформації до таємної або службової, а також порядок доступу до неї регулюються законами (ч. 2 ст. 21 Закону України «Про інформацію»).

В свою чергу, відповідно до ст. 16 Закону України «Про інформацію», податкова інформація - сукупність відомостей і даних, що створені або отримані суб`єктами інформаційних відносин у процесі поточної і необхідні для реалізації покладених на контролюючі органи завдань і функцій у порядку, встановленому ПК України.

Правовий режим податкової інформації визначається ПК України та іншими законами (ч. 2 ст. 16 Закон України «Про інформацію»).

Крім того, відповідно до Переліку відомостей, які містять службову інформацію в органах ДФС, який затверджений наказом ДФС № 88 від 28.08.14 (зі змінами, внесеними наказами ДФС № 92 від 01.09.2014 та № 505 від 17.07.2015) до відомостей, які містять службову інформацію в органах ДФС, серед іншого, відноситься:

інформація, що міститься в документах, які становлять внутрівідомчу службову кореспонденцію у тих випадках, коли її розголошення може зашкодити оперативним заходам, розслідуванню чи дізнанню, запобіганню злочину, репутації та правам інших осіб (п. 5.11);

документи, що становлять внутрівідомчу службову кореспонденцію, якщо вони пов`язані з розробкою напряму та методів діяльності органів ДФС, процесом прийняття рішень і передують їх прийняттю (п. 5.15).

Відповідно до п. 74.1 ст. 74 Податкового кодексу (пункт із змінами відповідно до Закону № 5083-УІ від 05.07.2012), податкова інформація, зібрана відповідно до цього Кодексу, може зберігатися та опрацьовуватися в інформаційних базах контролюючих органів або безпосередньо посадовими (службовими) особами контролюючих органів. Перелік інформаційних баз, а також форми і методи опрацювання інформації визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

Відповідно до наказу Державної податкової служба України № 1197 від 24.12.2012, в органах державної податкової служби усіх рівнів з 01.01.2013 в експлуатацію введено інформаційну систему «Податковий блок».

Статтею 4 Закону України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах», визначено, що порядок доступу до державних інформаційних ресурсів або інформації з обмеженим доступом, вимога щодо захисту якої встановлена законом, перелік користувачів та їх повноваження стосовно цієї інформації визначаються законодавством.

Відповідно до п. 6 Правил забезпечення захисту інформації в інформаційно- телекомунікаційних системах, затверджені постановою Кабінету міністрів України № 373 від 29.03.2006 під час обробки службової і таємної інформації повинен забезпечуватися її захист від несанкціонованого та неконтрольованого ознайомлення, модифікації, знищення, копіювання, поширення.

Доступ до службової інформації надається тільки ідентифікованим та автентифікованим користувачам. Спроби доступу до такої інформації неідентифікованих осіб чи користувачів з не підтвердженою під час автентифікації відповідністю пред`явленого ідентифікатора повинні блокуватися (п. 7 Правил забезпечення захисту інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах).

Крім того, відповідно до п. 3.2.7, 3.2.9, 3.3.1, 3.3.12 Інструкції користувача комп`ютерної техніки органів ДПС. затвердженої розпорядженням ДПА № 476-р від 30.12.2003, особа, яка працює з апаратно-програмними засобами на робочому місці і відповідає за їх функціонування в інформаційній системі зобов`язана передавати отриману з комп`ютерної мережі інформацію тільки особам, визначеним регламентом роботи з цією інформацією та використовувати інформаційні ресурси локальної комп`ютерної мережі виключно за службовим призначенням, а також забороняється розповсюджувати комп`ютерні програми та надавати до них доступ іншим особам та розголошувати, передавати іншим особам, проводити роботи з інформаційними ресурсами, що не обумовлені завданням або посадовою інструкцією.

В той же час, нехтуючи вищезазначеними нормами діючого законодавства, а також нівелюючи основними засадами державної податкової служби в Україні, являючись представником влади та працівником правоохоронного органу, старший оперуповноважений з особливо важливих справа відділу викриття кримінальних правопорушень у митній сфері оперативного управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області підполковник податкової міліції ОСОБА_3 , діючи умисно, не санкціоновано, розповсюдив інформацію з обмеженим доступом - службову інформацію, яка зберігається в автоматизованій системі, створену та захищену відповідно до чинного законодавства.

Так 13.11.2015 (точного часу під час досудового розслідування не встановлено) у м. Дніпропетровську (Дніпрі) (точного місця під час досудового розслідування не встановлено) у старшого оперуповноваженого з особливо важливих справ відділу викриття у митній сфері оперативного управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 виник єдиний прямий злочинний умисел, направлений на несанкціоноване розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в автоматизованих системах, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства, шляхом її передачі фізичній особі - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який не мав правових підстав для отримання інформації з обмеженим доступом.

З метою реалізації вказаного злочинного умислу, приблизно у період з 15 год. 30 хв. 13.11.2015 до 16 год. 03 хв. 10.12.2015, знаходячись на своєму робочому місці у приміщенні ГУ ДФС у Дніпропетровській області за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпропетровськ (Дніпро), вул. Сімферопольська, буд. 17-а, старший оперуповноважений з особливо важливих справ відділу викриття кримінальних правопорушень у митній сфері оперативного управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , достеменно знаючи та усвідомлюючи, що інформація, яка міститься в інформаційний системі «Податковий блок», є інформацією з обмеженим доступом - службовою інформацією та охороняється законом, в порушення вимог пунктів 21.1.1., 21.1.6 ст. 21 Податкового кодексу, пунктів 3.2.7, 3.2.9, 3.3.1, 3.3.12 Інструкції користувача комп`ютерної техніки органів ДПС, затвердженої розпорядженням ДПА № 476-р від 30.12.2003, без службової необхідності та всупереч інтересам служби, діючи умисно, зі свого службового персонального комп`ютера здійснив вхід до ITC «Податковий блок», шляхом ідентифікації в системі, та отримав з вказаної автоматизованої системи документи, що становлять внутрівідомчу службову кореспонденцію ДФС та є інформацію з обмеженим доступом (персональні дані, відомості про господарську діяльність суб`єктів господарювання), яка створена та захищена відповідно до Закону України «Про інформацію», Закону України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах», Податкового кодексу та Правил забезпечення захисту інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах, а саме: аналітичні довідки TОB «Енергопромгруп» (код 33462050), Державного підприємства «Сільськогосподарське підприємство «Запорізьке» (код 36418685), ФОП « ОСОБА_8 » (РНОКПП НОМЕР_1 ), ТОВ «Глобал Райн» (код 39768755), ТОВ «Медіалан» (код 34532385), ТОВ «Дніпро Еко» (код 38422515), ТОВ «Торговий дім міжнародної спілки українських підприємців» (код 30971255). ТОВ «Цукровий дім» (код 37359830), ТОВ «Енергоспецпроект» (код 31780106), ТОВ «Велпрайс груп» (код 39908726). ТОВ «Фінпрофіль плюс» (код 35998360), ТОВ «Мединський І.К.», ТОВ «Укр Буд Компані» (код 38100475), ТОВ «Алком Груп» (код 399088360) ТОВ «Світ одягу» (код 38403754), ТОВ «БК Старт» (код 39715394), ТОВ «Уника- Трейд» (код 37378979), ТОВ «Техпромтайм» (код 38944082), ТОВ «Альфа-біз» (код 39908836); інформацію з єдиного реєстру податкових накладних про взаємовідносини ТОВ «Мерта груп» (код 39642178), ТОВ «Ладком-інвест» (код 39928653), ТОВ «Бізнеспромресурс» (код 39825268) з контрагентами, податкові накладні про взаємовідносини ТОВ «Мерта груп» з контрагентами ТОВ «Медіалан» (код 34532385), ТОВ «Енергоспецпроект» (код 31780106), ТОВ «Алктт Груп» (код 399088360).

Після чого, у зазначений час та місці, старший оперуповноважений з особливо важливих справ відділу викриття кримінальних правопорушень у митній сфері оперативного управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , достеменно знаючи та усвідомлюючи те, що отримані з ITC «Податковий блок» документи становлять внутрівідомчу службову кореспонденцію та є інформацією з обмеженим доступом - службовою інформацією, яка охороняється законом, в порушення вимог пунктів 21.1.1., 21.1.6 ст. 21 Податкового кодексу, пунктів 3.2.9, 3.3.1, 3.3.12 Інструкції користувача комп`ютерної техніки органів ДФС, затвердженої розпорядженням ДПА № 476- р від 30.12.2003, без службової необхідності та всупереч інтересам служби, діючи умисно, сфотографував на свій власний мобільний телефон марки «Samsung» моделі «GT-19192» (в якому знаходилась SIM-картка з номером НОМЕР_2 оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар») зазначені документи.

У подальшому, з метою доведення свого злочинного умислу до кінця, приблизно у період з 15 год. 30 хв. 13.11.2015 до 16 год. 03 хв. 10.12.2015, знаходячись на своєму робочому місці у приміщенні ГУ ДФС у Дніпропетровській області за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпропетровськ (Дніпро), вул. Сімферопольська, буд. 17-а, старший оперуповноважений з особливо важливих справ відділу викриття кримінальних правопорушень у митній сфері оперативного управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , будучи службовою особою та працівником правоохоронного органу, без службової необхідності та всупереч інтересам служби, діючи умисно, зі свого мобільного телефону марки «Samsung» моделі «GT-19192» (в якому знаходилась SIM-картка з номером НОМЕР_2 оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар») за допомогою програмного забезпечення для смартфонів на базі Android (додатку) «Whatsapp», не санкціоновано надіслав фізичній особі ОСОБА_7 , який не мав правових підстав для отримання інформації з обмеженим доступом, на його номер мобільного телефону НОМЕР_3 сорок фотозображень документів, що становлять внутрівідомчу службову кореспонденцію ДФС та є інформацію з обмеженим доступом (персональні дані, відомості про господарську діяльність суб`єктів господарювання), яка створена та захищена відповідно до Закону України «Про інформацію», Закону України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах», Податкового кодексу та Правил забезпечення захисту інформації в інформаційно-телекомунікаційних система, а саме, отриманих з автоматизованої системи - ITC «Податковий блок», а саме: аналітичних довідок ТОВ «Енергопромгруп» (код 33462050), Державне підприємство «Сільськогосподарське підприємство «Запорізьке» (код 36418685), ФОП « ОСОБА_8 » (РНОКПП НОМЕР_1 ), ТОВ «Глобал Райн» (код 39768755), ТОВ «Медіалан» (код 34532385), ТОВ «Дніпро Еко» (код 38422515), ТОВ «Торговаий дім міжнародної спілки українських підприємців» (код 30971255), ТОВ «Цукровий дім» (код 37359830), ТОВ «Енергоспецпроект» (код 31780106), ТОВ «Велпрайс груп» (код 39908726), ТОВ «Фінпрофіль плюс» (код 35998360), ТОВ «Мединський І К», ТОВ «Укр Буд Компані» (код 38100475), ТОВ «Алком Груп» (399088360), ТОВ «Світ одягу» (код 38403754), ТОВ «БК Старт» (код 39715394), ТОВ «Уника-Трейд» (код 37378979), ТОВ «Техпрімтайм» (код 38944082), ТОВ «Альфа-біз» (код 39908836), інформації з єдиного реєстру податкових накладних про взаємовідносини ТОВ «Мерта груп», ТОВ «Ладком-інвест» (код 39928653), ТОВ «Бізнеспромресурс» (код 39825268) з контрагентами, податкових накладних про взаємовідносини ТОВ «Мерта груп» (код 39642178) з контрагентами ТОВ «Медіалан» (код 34532385), ТОВ «Енергоспецпроект» (код 1780106), ТОВ «Алком Груп» (код 399088360), тим самим не санкціоновано розповсюдив документи, що становлять внутрівідомчу службову кореспонденцію ДФС та є інформацією з обмеженим доступом - службовою інформацією, яка зберігається в автоматизованій системі «Податковий облік», створеної та захищеної відповідно до Закону України «Про інформацію», Закону України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах», Податкового кодексу та Правил забезпечення захисту інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах.

Вказаними діями ОСОБА_3 вчинив злочин відповідальність за який передбачена ч. 1 ст. 361-2 КК України, а саме, несанкціоноване розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в автоматизованих системах, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства.

31 березня 2017 року між прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_5 та громадянином ОСОБА_3 укладено угоду про визнання винуватості, у відповідності до вимог ст. 472 КПК України.

Згідно даної угоди прокурор та обвинувачений дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченого за ч. 1 ст. 361-2 КК України, істотних для даного кримінального провадження обставин, обвинувачений беззастережно визнав свою винуватість у зазначеному діянні. Також вказаною угодою визначено покарання, яке повинен понести обвинувачений, а саме у вигляді штрафу в розмірі шестисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 10200 гривень.

В угоді передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, встановлені статтею 473 КПК України, та наслідки її невиконання.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Згідно п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України, при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право, зокрема, затвердити угоду.

Відповідно ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, кримінальних правопорушень невеликої чи середньої тяжкості, тяжких кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Судом встановлено в судовому засіданні, що ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні злочину передбаченого ч. 1 ст. 361-2 КК України, який згідно ст. 12 КК України, є злочином невеликої тяжкості.

При цьому судом з`ясовано, що обвинувачений цілком розуміє права визначені абз. 1, 4 п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України, а також відсутні умови, що суперечать інтересам суспільства, чи порушують права, свободи та інтереси сторін або інших осіб.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим із призначенням останньому узгодженої сторонами міри покарання.

На підставі ст. 100 КПК України суд вважає за необхідне речові докази повернути власникам.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 314, 373-376, 475 КПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 31 березня 2017 року між прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_5 та громадянином ОСОБА_3 .

ОСОБА_9 визнати винним у вчиненні злочину передбаченого ч. 1 ст. 361-2 КК України та призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі шестисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 10200 гривень.

Речові докази мобільний телефон «Samsung» моделі «GT-19192» повернути ОСОБА_3 .

Речові докази мобільний телефон iPhone (N61AP) повернути ОСОБА_7 .

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана сторонами кримінального провадження з підстав, передбачених статтею 394 КПК України до апеляційного суду Дніпропетровської області через Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська протягом тридцяти діб з дня проголошення вироку суду.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.06.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу67186667
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —201/4825/17

Вирок від 15.06.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Мельниченко С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні