Рішення
від 14.06.2017 по справі 384/85/17
ВІЛЬШАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

№ 384/85/17

№пр. 2/384/70/2017

14 червня 2017 року

Вільшанський районний суд

Кіровоградської області

в складі:

головуючого судді Сорокіної О.О.,

з участю секретаря судового засідання Сачко О.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в смт. Вільшанка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю Агропромислова компанія Розкішна про розірвання договору оренди земельної ділянки, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом в інтересах ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю Агропромислова компанія Розкішна про розірвання договору оренди земельної ділянки. В обґрунтування позовних вимог зазначив, що позивач на підставі державного акта на право приватної власності на земельну ділянку серії КР №039907, є власником земельної ділянки загальною площею 8,56 га., кадастровий номер 3524384200:02:000:2812, що розташована на території Сухоташлицької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області, цільовим призначенням якої є ведення товарного сільськогосподарського виробництва. 17 березня 2015 року позивач уклала договір оренди належної їй земельної ділянки з Товариством з обмеженою відповідальністю Агропромислова компанія Розкішна в особі ОСОБА_3. Зазначає, що згідно з п. 11 даного договору, орендна плата вноситься до 31 грудня кожного року, проте відповідач жодного разу за 2015-2016 роки не сплатив позивачу орендної плати за 2015 та 2016 роки. У зв'язку з невиконанням умов договору в частині сплати орендної плати, просить розірвати договір оренди землі, укладений 17 березня 2015 року між ОСОБА_2 та Товариством з обмеженою відповідальністю Агропромислова компанія Розкішна , зареєстрований 18 березня 2016 року державним реєстратором Реєстраційної служби Голованівського районного управління юстиції Кіровоградської області, номер запису про інше речове право: 13857319.

Позивач та представник позивача в судове засідання не з'явилися. Представник позивача подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності та за відсутності позивача, позовні вимоги підтримують в повному обсязі. Не заперечує проти заочного розгляду справи.

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю Агропромислова компанія Розкішна в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений своєчасно та належним чином відповідно до ст.ст. 74 - 76 ЦПК України.

Зі згоди позивача суд ухвалює заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, оскільки позивач не заперечує проти такого вирішення справи, що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України.

У зв'язку з неявкою в судове засідання осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч.2 ст. 197 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна заява, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи по суті, суд встановив наступне.

В судовому засіданні встановлено, що на підставі державного акта на право приватної власності на земельну ділянку серії КР №039907, виданого Вільшанською районною державною адміністрацією Кіровоградської області 01.08.2007 року, ОСОБА_2 є власником земельної ділянки площею 8,56 га., кадастровий номер 3524384200:02:000:2812, що розташована на території Сухоташлицької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області, цільовим призначенням якої є ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с.8).

17 березня 2015 року між позивачем та Товариством з обмеженою відповідальністю Агропромислова компанія Розкішна в особі ОСОБА_3 було укладено строком на сім років договір оренди земельної ділянки, загальною площею 8,56 га. ріллі, кадастровий номер земельної ділянки 3524384200:02:000:2812, зареєстрований 18 березня 2016 року державним реєстратором Реєстраційної служби Голованівського районного управління юстиції Кіровоградської області, номер запису про інше речове право: 13857319 (а.с.9-13).

Договір має виконуватися належним чином відповідно до його умов та вимог закону.

Так, спеціальним нормативно-правовим актом, який регулює правовідносини з оренди земельних ділянок, є Закон України Про оренду землі .

Відповідно до ст.2 Закону України "Про оренду землі" відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Згідно положень ст.1 Закону України "Про оренду землі", ст. 93 ч. 1 Земельного кодексу України- оренда землі та право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та іншої видів діяльності.

Відповідно до ст.792 ЦК України, за договором найму (оренди) земельної ділянки, наймодавець зобов'язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату. Відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК України зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК Україниі одностороння відмова від зобов'язання не допускається.

Згідно зі ст.13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

За змістом ст.21 Закону України Про оренду землі розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.

Відповідно до ч.1 ст.32 Закону України Про оренду землі на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обовязків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

У пункті д ст.141 ЗК України визначено, що підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Аналіз вищевказаних норм права дає підстави для висновку про те, що спірні правовідносини передбачають саме систематичну несплату орендної плати як підставу для розірвання договору оренди, навіть, якщо умовами договору оренди прямо на систематичності не наголошується.

Зазначена позиція висловлена в постанові Верховного Суду України від 12 грудня 2012 року №6-146цс12, яка згідно зі ст.360-7 ЦПК України має враховуватися іншими судами загальної юрисдикції при застосуванні таких норм права.

За умовами даного договору позивач надав, а відповідач прийняв у строкове платне користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Таким чином, між сторонами склалися договірні зобов'язання з приводу оренди землі.

Звертаючись до суду з позовом, ОСОБА_2 посилалася на те, що відповідач не сплачує їй орендну плату за землю.

Саме по собі поняття несвоєчасна сплата означає несплату певної суми коштів у певний строк, зокрема, у даному випадку, у строк, передбачений договором оренди землі.

Так, згідно з пунктами 9, 11 зазначеного договору оренди землі, орендна плата сплачується орендарем у грошовій формі, в розмірі, що не може бути меншим 3% від нормативної грошової оцінки об'єкта оренди. Орендна плата вноситься у строк до 31 грудня кожного року.

Згідно з ч. 1 ст. 251 ЦК України строком є певний період у часі, зі спливом якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення. У даному випадку такою подією є виплата орендної плати саме до 31 грудня кожного року.

Таким чином, у даному випадку невиконання відповідачем обов'язку сплатити орендну плату у строк, визначений умовами договору, і є несплатою орендної плати.

Водночас договором оренди землі передбачено, що платіжним періодом для сплати орендної плати є кожен поточний рік дії договору до 31 грудня.

Орендна плата за 2015 - 2016 роки у порушення умов договору та норм ст. 629 ЦК України, відповідно до яких договір є обов'язковим для виконання сторонами оренди, так і не була виплачена позивачу.

Пунктом 36 договору оренди землі передбачено, що дія договору припиняється шляхом його розірвання за: 1) взаємною згодою сторін; 2) рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов язків, передбачених договором.

Таким чином впродовж двох років поспіль внаслідок систематичної затримки відповідачем виплати орендної плати позивач значною мірою була позбавлена того, на що розраховувала при укладенні договору оренди землі, а саме - можливості своєчасно щороку отримати орендну плату за користування земельною ділянкою, тобто отримати орендну плату до 31 грудня кожного року, чим істотно порушені її права своєчасно розпорядитися належною їй орендною платою.

Більш того, відповідно до довідки Сухоташлицької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області за №177 від 06 червня 2017 року, ОСОБА_2 самостійно обробляє на території Сухоташлицької сільської ради належну їй земельну частку (пай) розміром 8.56 га.. За користування даною земельною ділянкою щорічно сплачує до сільської ради земельний податок.

Крім цього, факт несплати відповідачем орендної плати позивачеві підтверджується довідкою заступника начальника - начальника Вільшанського відділення Голованівської ОДПІ за № 625 від 09 листопада 2016 року.

Оскільки відповідач систематично не виконує своїх обов язків щодо своєчасної сплати орендної плати, що істотно порушує права власника земельної ділянки, яким є позивач, а звернення позивача до відповідача з пропозицією про дострокове розірвання договору оренди землі у зв язку з несплатою орендної плати за 2015 - 2016 роки залишене останнім без відповіді, то за таких обставин порушені права позивача підлягають захисту в судовому порядку в спосіб, який просить позивач.

Враховуючи викладене, судом встановлено систематичну несплату орендної плати в установлений договором строк за 2015 -2016 роки. Систематична несплата орендної плати дає правові підстави для задоволення позову та дострокового розірвання договору оренди землі, укладеного між сторонами 17 березня 2015 року.

Відповідач не довів належними та допустимими доказами відсутність своєї вини у порушенні зобов язання (ст.614 ЦК України).

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10, 11, 88, 209, 213-215, 224-226 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю Агропромислова компанія Розкішна про розірвання договору оренди земельної ділянки - задовольнити.

Розірвати договір оренди землі, укладений між ОСОБА_2 та Товариством з обмеженою відповідальністю Агропромислова компанія Розкішна , укладений 17 березня 2015 року, зареєстрований 18 березня 2016 року державним реєстратором Реєстраційної служби Голованівського районного управління юстиції Кіровоградської області, номер запису про інше речове право: 13857319. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Агропромислова компанія Розкішна на користь ОСОБА_2 витрати на оплату судового збору в сумі 640 (шістсот сорок) грн. 00 коп.. Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії. Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Кіровоградської області через Вільшанський районний суд Кіровоградської області. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя О.О. Сорокіна

СудВільшанський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення14.06.2017
Оприлюднено23.06.2017
Номер документу67252190
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —384/85/17

Рішення від 14.06.2017

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

Рішення від 14.06.2017

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

Ухвала від 14.06.2017

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

Ухвала від 26.04.2017

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

Ухвала від 14.02.2017

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні