Рішення
від 16.06.2017 по справі 393/300/17
НОВГОРОДКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 393/300/17

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 червня 2017 року смт.Новгородка

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

в складі:

головуючого судді Рачкелюка Ю.В.,

за участі секретаря судових засідань Шупрудько К.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.Новгородка цивільну справу за заявою ОСОБА_2, заінтересована особа Новгородківський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області про встановлення факту народження дитини,

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернулася до суду з вимогою встановити факт народження її доньки ОСОБА_4, яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_4. в США, штат Юта, місто Лейтон, округ Девіс від батьків: мати ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_5 народження, батько ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_6 народження.

Свої вимоги мотивувала тим, що вона завагітніла у червні 2016 року. 27.01.2017 р. вона спільно з ОСОБА_3 відбула до Сполучених Штатів Америки в приватних справах. Вчасно не змогла повернутися в Україну до пологів через відмову авіакомпанії Дельта відповідно до внутрішніх правил допустити її до перельоту на пізньому терміні вагітності (понад 40 тижнів), тому вона вимушена була залишитися в США.

З метою контролю за перебігом вагітності вона стала на облік в Rоску Моuntaine Devis hospital and medical centre ( Центр жіночого здоров'я Скелясті Гори округа Девіс), який діє при Медичному центрі і шпиталі Девіс, де вагітність контролював лікар медицини ОСОБА_5. ІНФОРМАЦІЯ_7 року о 05:26 за місцевим часом вона народила живу дівчинку вагою 3450 грам, 51 см зростом.

Зареєструвати факт народження дитини в США вони не змогли у зв'язку зі стислими термінами перебування у зазначеній країні, непрозорістю та незрозумілою для них процедурою реєстрації, віддаленістю від адміністративного центру, а найголовніше - відсутність статусу постійно проживаючої особи на території США та місця реєстрації.

Отримати медичні документи встановленого в Україні зразка в м. Лейтон не виявилося можливим з об'єктивних причин, як і посвідчити видані копії (медичні заклади не використовують печатки, документи посвідчуються лише підписом), а тим більше неможливо отримати на такі документи апостиль.

Звернутися до найближчої консульської установи України за кордоном (в м. Сан-Франциско) для реєстрації народження їхньої спільної з ОСОБА_3 дитини вони не мали змоги у зв'язку з віддаленістю (відстань від м. Лейтон до Сан-Франциско щонайменше 1184 км), поганими погодними умовами, сильними снігопадами, що спричинили закриття перевалів, неможливістю використання авіатранспорту у зв'язку з забороною відповідно до існуючих правил авіакомпаній їй, як породіллі, та її новонародженій дитині літати літаками до трьох тижнів після родів.

27.03.2017р. невідкладно після отримання від авіакомпанії згоди на перевезення її та їхньої дитини, вони з ОСОБА_3 та донькою повернулися до України. З метою здійснення перельоту авіакомпанією та місцевою владою штату Юта 21.03.2017 р. новонародженій дитині, в якої були відсутні будь-які документи, що посвідчують особу, за тиждень до вильоту було видано тимчасову ідентифікаційну картку НОМЕР_1 строком дії 6 місяців, відомості до якої внесено з наших слів та наявних у нас медичних документів.

Невідкладно після повернення до України вони з ОСОБА_3 31.03.2017 року звернулися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану Новогородківського району Кіровоградської області щодо реєстрації народження дитини. У зв'язку з тим, що відділом державної реєстрації актів цивільного стану Новогородківського району Кіровоградської області визнано недостатніми наявні у них документи, їй було відмовлено у реєстрації народження дитини.

Встановлення факту народження дитини необхідно для отримання свідоцтва про народження дитини, встановленого законодавством України зразка, підтвердження громадянства України дитини та реалізації в подальшому дитиною всіх належних їй прав та свобод громадянина України.

В судовому засіданні заявник заяву підтримала, наполягала на її задоволенні.

Представник заінтересованої особи, начальник Новгородківського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану ОСОБА_6 в судове засідання не з'явилася до суду звернулася з заявою в якій просила судове засідання проводити без їх представника, щодо задоволення заяви не заперечує.

Свідок ОСОБА_7 суду дав показання, що ОСОБА_2 з його сином ОСОБА_3 знайомі близько двох років. Разом проживають, але офіційно не одружені. Коли ОСОБА_2 була вагітна, вони разом з ОСОБА_3 їздили до США, де вона народила дівчинку. На даний час ОСОБА_2 з дитиною проживають в смт.Новгородка.

Свідок ОСОБА_8 суду дала показання, що ОСОБА_2 співмешкає з її сином ОСОБА_9, мають дівчинку, яка народилася в США. Син доньку визнає.

Свідок ОСОБА_3 суду дав показання, що з ОСОБА_2 знайомі з 01.03.2015 року, з 01.04.2015 року смівмешкають. Валерія разом з ним подорожувала до США, коли вони планували повертатися додому, авіакомпанія відмовила допустити ОСОБА_2 до перельоту на пізньому терміні вагітності. В зв'язку з цим, вони вимушені були залишитися в США, де в одному з медичних центрів м.Лейтон, штат ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_7 року народила їхню спільну дитину, дівчинку. У зв'язку з відсутністю належних документів вони не мають змоги провести державну реєстрацію народження їхньої дитини, лише за рішення суду.

Суд, заслухавши пояснення заявника, свідків, перевіривши матеріали справи, прийшов до наступного.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно п.7 ч.1 ст.256 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Частиною 4 ст.49 ЦК України передбачено, що реєстрація актів цивільного стану проводиться відповідно до закону. Народження фізичної особи та її походження,усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені, смерть підлягають внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян в органах юстиції в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Згідно ст. 144 СК України батьки зобов'язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану. Реєстрація народження дитини проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові. Реєстрація народження дитини засвідчується свідоцтвом про народження, зразок якого затверджує Кабінет Міністрів України.

Відповідно до ч. 4 ст. 13 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я документи, що підтверджують факт народження. У разі народження дитини поза закладом охорони здоров'я документ, що підтверджує факт народження, видає заклад охорони здоров'я, який проводив огляд матері та дитини. У разі, якщо заклад охорони здоров'я не проводив огляд матері та дитини, документ, що підтверджує факт народження, видає медична консультаційна комісія в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Медична консультаційна комісія видає документ про народження у разі встановлення факту народження жінкою дитини. За відсутності документа закладу охорони здоров'я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Відповідно Постанови Пленуму ВСУ № 5 від 31.03.1995 року рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не замінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання.

Згідно зі ст. 14 ЦПК України рішення про встановлення факту, що має юридичне значення, яке набрало законної сили, є обов'язковим для органів, які реєструють такі факти або оформляють права, що виникають у зв'язку із встановленим судом фактом. В разі встановлення у судовому порядку факту реєстрації акту громадянського стану орган реєстрації актів громадянського стану провадить відповідний запис на підставі рішення суду.

В судовому засіданні встановлено, що заявник ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 разом з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3 відбула до Сполучених Штатів Америки в приватних справах. Заявник не змогла вчасно повернутися в Україну до пологів через відмову авіакомпанії відповідно до внутрішніх правил допустити її до перельоту на пізньому терміні вагітності (понад 40 тижнів), тому вона вимушена була залишитися в США.

З метою контролю за перебігом вагітності ОСОБА_2 стала на облік в Rоску Моuntaine Devis hospital and medical centre ( Центр жіночого здоров'я Скелясті Гори округа Девіс), який діє при Медичному центрі і шпиталі Девіс, де вагітність контролював лікар медицини ОСОБА_5.

ІНФОРМАЦІЯ_7 року о 05:26 за місцевим часом заявник народила живу дівчинку вагою 3450 грам, 51 см зростом. Документами, що підтверджують факт народження дитини, є ксерокопії медичних документів, видані у вищевказаному медичному центрі та довідка від лікаря ОСОБА_11 з нотаріально посвідченим перекладом.

Зареєструвати факт народження дитини в США заявник не змогла у зв'язку зі стислими термінами перебування у зазначеній країні, непрозорістю та незрозумілою для них процедурою реєстрації, віддаленістю від адміністративного центру, а найголовніше - відсутність статусу постійно проживаючої особи на території США та місця реєстрації.

Отримати медичні документи встановленого в Україні зразка в м. Лейтон не виявилося можливим з об'єктивних причин, як і посвідчити видані копії (медичні заклади не використовують печатки, документи посвідчуються лише підписом), а тим більше неможливо отримати на такі документи апостиль.

27.03.2017р. після отримання від авіакомпанії згоди на перевезення заявника та їхньої дитини, вони з ОСОБА_3 та донькою повернулися до України. З метою здійснення перельоту авіакомпанією та місцевою владою штату Юта 21.03.2017 р. новонародженій дитині, в якої були відсутні будь-які документи, що посвідчують особу, за тиждень до вильоту було видано тимчасову ідентифікаційну картку НОМЕР_1 строком дії 6 місяців.

Після повернення до України вони з ОСОБА_3 звернулися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану Новогородківського району Кіровоградської області щодо реєстрації народження дитини. У зв'язку з тим, що відділом державної реєстрації актів цивільного стану Новогородківського району Кіровоградської області визнано недостатніми наявні у них документи, їй було відмовлено у реєстрації народження дитини.

Встановлення факту народження дитини необхідно для отримання свідоцтва про народження дитини, встановленого законодавством України зразка, підтвердження громадянства України дитини та реалізації в подальшому дитиною всіх належних їй прав та свобод громадянина України.

Таким чином в судовому засіданні було встановлено факт народження у матері ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженки міста Донецьк та батька ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3 уродженця смт.Онуфріївка Кіровоградської області дитини, дівчинки ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_7 року, місце народження Сполучені Штати Америки, штат Юта, місто Лейтон, округ Девіс.

У суду не має підстав ставити під сумнів покази свідків ОСОБА_7, ОСОБА_3, ОСОБА_8 та таких доказів суду не надано.

На підставі викладеного, керуючись ст.234, п.7 ч.1 ст.256 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_2, заінтересована особа Новгородківський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області про встановлення факту народження дитини - задовольнити.

Встановити факт народження у матері ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженки міста Донецьк та батька ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3 уродженця смт.Онуфріївка Кіровоградської області дитини, дівчинки ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_7 року, місце народження Сполучені Штати Америки, штат Юта, місто Лейтон, округ Девіс.

Копію рішення направити до Новгородківського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Кіровоградської області через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10 - денний строк з дня його проголошення.

Суддя Ю. РАЧКЕЛЮК

Дата ухвалення рішення16.06.2017
Оприлюднено22.06.2017

Судовий реєстр по справі —393/300/17

Рішення від 16.06.2017

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

Ухвала від 09.06.2017

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні