Рішення
від 15.06.2017 по справі 906/345/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, веб-сайт: http://zt.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "15" червня 2017 р. Справа № 906/345/17

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Шніт А.В.

секретар судового засідання Антонюк Н.Ю.

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - дов. від 14.06.2017

від відповідача: не з'явився.

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Приватного підприємства "СП.Євродім Канстракшн кампані Україна"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Джи ес груп"

про стягнення 1000000,00грн

Позивач звернувся з позовом до суду про стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 1000000,00грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем договірних зобов`язань щодо оплати наданих позивачем посередницьких послуг згідно договору від 01.10.2015.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі з підстав, викладених в позовній заяві.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився. 14.06.2017 до суду від відповідача надійшла заява від 12.06.2017 про визнання позову, в якій позовні вимоги визнає в повному обсязі та не заперечує проти задоволення позову (а.с. 48).

Відповідно до пп.3.9.1 та 3.9.2 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 №18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК... За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом... У випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Таким чином, відповідач у справі був належним чином повідомлений судом про час та місце судового розгляду справи, а тому нез'явлення його представників не перешкоджає вирішенню спору.

У зв'язку з цим, відповідно до ст.75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представника позивача, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

01.10.21015 між Приватним підприємством "СП.Євродім Канстракшн кампані Україна" (виконавець, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Джи ес груп" (замовник, відповідач) укладено договір щодо надання посередницьких послуг по продажу об'єктів нерухомості (далі - Договір) (а.с. 8-10).

Відповідно до п.1.1 Договору замовник доручає, а виконавець зобов'язується: виконати ряд певних фактичних дій з метою знаходження оптимального покупця, готового придбати об'єкти нерухомості: земельну ділянку, розміром 0,8013га, для розміщення й експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості, яка знаходиться за адресою: Київська область, місто Бориспіль, вулиця Броварська, 11, кадастровий номер: 3210500000:06:006:0016 (далі - Предмет-1); нежитлове приміщення, виробничо-складська будівля з вбудованими офісними приміщеннями (літ. Б), загальною площею 1665,8м.кв, що знаходиться за адресою: Київська область, місто Бориспіль, вулиця Броварська, 11 (далі - Предмет-2); ДОК ДБХ (літ. В), загальною площею 220,8м.кв., що знаходиться за адресою: Київська область, місто Бориспіль, вулиця Броварська, 11 (далі - Предмет-3), власником яких є замовник, у відповідності, в порядку та на умовах, передбачених цим договором, протягом 1 (одного) року.

Пунктом 2.1 Договору сторони визначили, що одним з обов'язків замовника за цим договором є оплата послуг виконавця у розмірі, в порядку та в строки, визначені даним договором.

За змістом п.3.1 Договору виконавець зобов'язаний надавати послуги, визначені у п.1.1 цього договору, у термін, передбачений у п.1.1 даного договору.

Після надання послуг виконавцем, сторони даного договору мають укласти та підписати акт приймання-передачі виконаних робіт у 2-денний термін від підписання договорів купівлі-продажу предмету-1, предмету-2, предмету-3 (п.3.2 Договору).

Згідно п.4.1 Договору за надання послуг, визначених у п.1.1 цього договору, замовник сплачує виконавцю кошти в сумі 1000000,00грн.

Оплата здійснюється не пізніше п'ятого дня з моменту підписання сторонами акту приймання-передачі виконаних робіт за даним договором, шляхом перерахування передбачених у п.4.1 сум коштів на поточний рахунок виконавця (п.4.2 Договору).

Відповідно до п.7.1 Договору, останній набуває чинності з моменту його підписання і діє до повного виконання сторонами своїх зобов'язань за цим договором.

Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ст.509 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України)).

Господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку (ч.1 ст.173 Господарського кодексу України (далі - ГК України)). Сторони можуть за взаємною згодою конкретизувати або розширити зміст господарського зобов'язання в процесі його виконання, якщо законом не встановлено інше (ч.3 ст.173 ГК України).

Майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом (ч.1 ст.175 ГК України).

Статтею 11 ЦК України встановлено, що підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Судом встановлено, що правовідносини між сторонами у справі виникли на підставі договору щодо надання посередницьких послуг по продажу об'єктів нерухомості 01.10.2015, який за своєю правовою природою є договором про надання послуг.

За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором (ч.1 ст.901 ЦК України).

Відповідно до ч.1 ст.903 ЦК України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Абзацом 1 частини 1 статті 530 ЦК України встановлено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як суд зазначав вище, п.4.2 Договору передбачено, що оплата здійснюється не пізніше п'ятого дня з моменту підписання сторонами акту приймання-передачі виконаних робіт за даним договором, шляхом перерахування передбачених у п.4.1 сум коштів на поточний рахунок виконавця.

Згідно ст.526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частиною 1 статті 193 ГК України передбачено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ч.2 ст.193 ГК України кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Згідно ст.525 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Так, на виконання умов договору щодо надання посередницьких послуг по продажу об'єктів нерухомості 01.10.2015 позивач надав, а відповідач прийняв посередницькі послуги з продажу земельної ділянки та об'єктів нерухомості, що підтверджується підписаним повноважними представниками і скріпленим печатками сторін актом від 09.11.2015 приймання-передачі наданих послуг до договору щодо надання посередницьких послуг по продажу об'єктів нерухомості 01.10.2015 (а.с. 11).

Таким чином, позивачем свої зобов'язання за договором щодо надання посередницьких послуг по продажу об'єктів нерухомості 01.10.2015 виконано належним чином.

Разом з тим, як встановлено судом та підтверджується матеріалами справи, відповідач взяті на себе Договором зобов'язання щодо своєчасної оплати наданих позивачем послуг належним чином не виконав, що, зокрема, підтверджується і заявою про визнання позову від 12.06.2107 (а.с. 48).

Як визначає ст.32 ГПК України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення спору.

Відповідно до ст.34 ГПК України докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За змістом статті 33 ГПК України обов'язок доказування та подання доказів розподіляється між сторонами, виходячи з того, хто посилається на юридичні факти, які обґрунтовують його вимоги і заперечення.

Відповідач позов за підставою та предметом не оспорив, доказів сплати позивачу 1000000,00грн за надані послуги не надав, позовні вимоги визнав у повному обсязі, про що свідчить відповідна заява останнього (а.с. 48).

При цьому, позивач довів суду обґрунтованість заявлених позовних вимог щодо стягнення з відповідача вартості наданих послуг належними та допустимими доказами.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги щодо стягнення 1000000,00грн боргу є обґрунтованими, заявленими відповідно до чинного законодавства і такими, що підлягають задоволенню.

Судові витрати відповідно до ст.49 ГПК України покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст.49, 82-85 ГПК України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Джи ес груп" (12201, АДРЕСА_1; ідентифікаційний код 38731766) на користь Приватного підприємства "СП.Євродім Канстракшн кампані Україна" (03115, м. Київ, вул. Михайла Котельникова, буд.25, офіс 309; ідентифікаційний код 35485860):

- 1000000,00грн - боргу;

- 15000,00грн - судових витрат.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня його оголошення. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено: 20.06.17

Суддя Шніт А.В.

Віддрукувати:

1 - у справу, 2 - відповідачу (рек. з повід.)

Дата ухвалення рішення15.06.2017
Оприлюднено23.06.2017
Номер документу67255686
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/345/17

Рішення від 15.06.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 30.05.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 21.04.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні