Ухвала
від 19.06.2017 по справі 522/9032/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/9032/17

Провадження № 1-кс/522/11013/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 червня 2017 року Місто Одеса

Слідчий суддя місцевого Приморського районного суду міста Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 ,розглянувши клопотання заступника начальника відділу СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення огляду,-

В С Т А Н О В И В:

Застуник начальника відділу СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням, про надання дозволу на проведення огляду всіх будівель, споруд та приміщень, а також прилеглої території, на території земельної ділянки за адресою: м. Одеса, Київський район, вул. Середня Тераса, 13 ст. Великого фонтану, в тому числі земельної ділянки з кадастровим номером 5110136900:28:001:0026 (яка розташована за даною адресою), що відноситься до комунальної власності та знаходиться користуванні ТОВ «Комета-М» ЄДРПОУ 33722034).

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на наступне.

Слідчим управлінням ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12017160000000479 від 26.04.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені службові особи ТОВ «Комета-М» (ЄДРПОУ 33722034, м. Одеса, вул. Академіка Корольова, 50, кв.115) за попередньою змовою з іншими невстановленими особами ряду приватних підприємств, зловживаючи своїм службовим становищем, з грубим порушенням вимог земельного та містобудівного законодавства, виконують будівельні роботи за адресою: м.Одеса, Київський район, вул. Середня Тераса, 13 ст. Великого фонтану, на земельній ділянці комунальної власності рекреаційного призначення, що спричинило тяжкі наслідки.

Згідно матеріалів досудового розслідування встановлено, що за адресою: м. Одеса, Київський район, Середня тераса, 13 ст. Великого фонтану, Будівельною компанією ПАТ ХК «Київміськбуд» (код ЄДРПОУ 23527052, м. Київ) здійснюється будівництво апартаментів на 257 квартир та 130 підземних паркінг-місць зі спортивно-оздоровчим та культурно-розважальним комплексом.

Зазначене підтверджується розміщенням інформації на офіційному сайті будівельної компанії «Київміськбуд» (www.kmb.ua).

За наявними даними, земельна ділянка з кадастровим номером 5110136900:28:001:0026 під вказаним об`єктом будівництва використовується всупереч цільового призначення, яке було узгоджено рішенням ОМР (1258-V від 05.04.2007 р.) для будівництва готелю на 120 місць зі спортивно-оздоровчим та культурно-розважальним комплексом в процесі надання її в довгострокову оренду.

Оскільки зазначена ділянка знаходиться в зоні рекреаційного призначення, то в свою чергу за цільовим призначенням вона повинна використовуватися для організації відпочинку громадян, туризму і проведення спортивних заходів, а забудовником фактично використовується із порушенням цільового призначення для подальшої реалізації житлових квартир, що є порушенням цільового призначення для подальшої реалізації житлових квартир, що є порушенням вимог чинного законодавства, а саме: ст. 125, ст.. 126 Земельного кодексу України.

Замовником зазначеного об`єкту будівництва є ТОВ «Комета-М» (ЄДРПОУ 33722034), генеральним підрядником ТОВ «Ягуар» (ЄДРПОУ 21333543).

Крім того, встановлено, що будівельною компанією «Київміськбуд» виконуються будівельні роботи з перевищенням дозволених висотних відміток і з суттєвим відхиленням від затверджених проектних рішень, розроблених ТОВ «Будівельний НДПІ» (ЄДРПОУ 32288638) та з порушенням позитивно-затвердженого експертного звіту (від 21.112.2012, №3-048-12-КЧ/КО), розробленого ТОВ «Українська будівельна експертиза» (ЄДРПОУ 37635443), що здійснюється всупереч встановлених будівельних норм і правил, з порушенням вимог ст.. 9 Закону України «Про архітектурну діяльність», ст. 41 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Детального плану території затвердженого рішенням Одеської міської ради від 16.12.2015 №28-VII.

Крім того, отримано інформацію, що службові особи ТОВ «Комета-М» зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч інтересам служби, не враховуючи ряд порушень зі сторони зазначеного забудовника, внесли недостовірні дані в декларацію про готовність об`єкту будівництва до органів ДАБІ України та отримали сертифікат про готовність об`єкта. При цьому фактично об`єкти будівництва не підключені до місцевих мереж (енергопостачання, водопостачання, газопостачання), що також суперечить Постанову КМУ №461 від 13.04.2011 «Про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів».

Так, згідно даних офіційного сайту Державної архітектурно-будівельної інспекції України (адреса Інтернет ресурсу http://91.205.16.115/declarate/list.php?sort=numorder=DESC ) ТОВ «Комета-М» видано сертифікат серії ІУ165163651836, категорія складності 5 на об`єкт «Будівництво готелю на 120 місць зі спортивно-оздоровчим та культурно розважальним комплексом за адресою: м.Одеса, Київський район, Середня тераса 13 Великого Фронту», авторський нагляд здійснював ОСОБА_5 .

Вказані відомості прямо суперечать відомостям оглянутого офіційного сайту будівельної компанії «Київміськбуд» (www.kmb.ua), де вказано, що м. Одеса, Київський район, Середня тераса, 13 ст. Великого фонтану, Будівельною компанією ПАТ ХК «Київміськбуд» (код ЄДРПОУ 23527052, м. Київ) здійснюється будівництво апартаментів на 257 квартир та 130 підземних паркінг-місць зі спортивно-оздоровчим та культурно-розважальним комплексом.

Відповідно до ст. 2 Кримінального процесуального кодексу України вказано, що Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого,повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ч. 2 ст.9 КПК України вказано, що прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Відповідно до ст.28 КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень. Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції), а судового провадження - суд.

Для дотримання вимог кримінального процесуального законодавства України, з метою дослідити обставини кримінального провадження всебічно, повно і неупереджено в розумні строки та в зв`язку з тим, що встановити наявність порушень вимог містобудівного законодавства під час будівництва м. Одеса, Київський район, Середня тераса, 13 ст. Великого фонтану та відповідно факту зловживань службових осіб контролюючих органів державної влади під час видачі документів щодо відповідності будівельного об`єкта вимогам законодавства, не вбачається можливим інакше ніж при проведенні огляду даного об`єкта із залучення спеціалістів або експертів в галузі будівництва та архітектури, необхідно в найкоротший термін провести вказану слідчу дію.

Приймаючи до уваги вищевикладене, на даний час у органів досудового розслідування виникла необхідність в проведенні огляду будівель, споруд та усіх приміщень, а також прилеглої до них території на території земельної ділянки за адресою: м.Одеса, Київський район, вул. Середня Тераса, 13 ст. Великого фонтану, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, а саме: фіксації наявності, типу та технічних характеристик споруд та будівель на території для встановлення факту порушення вимог містобудівельного та земельного законодавства, фіксації процесу будівництва, встановлення залишків будівельних матеріалів, вантажної та будівельної техніки, будь якого документального підтвердження фактів будівництва, журналів реєстрації перепуску на територію вантажної та будівельної техніки, та такої що підтверджує видатки на будівництво.

Іншим способом досягнути даної мети не виявляється можливим.

Тому слідчий просить надати дозвіл на проведення огляду.

В судовому засіданні слідчий та прокурор підтримали клопотання, та просили його задовольнити в повному обсязі з наведених підстав.

Заслухавши слідчого та прокурора, дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наведених підстав.

Відповідно до ст.2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Статтею 25 КПК України передбачено, що прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення (за виключенням випадків, коли кримінальне провадження може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого) або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Згідно ст.237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченим для обшуку житла чи іншого володіння особи.

З наданих суду матеріалів вбачається, що слідчим управлінням ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12017160000000479 від 26.04.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Під час розгляду клопотання на підставі наданих матеріалів досудового розслідування встановлено, що зазначена у клопотанні інформація має значення для досудового розслідування та може знаходитися на адресою: м. Одеса, Київський район, вул. Середня Тераса, 13 ст. Великого фонтану, що перебуває в комунальній власності та знаходиться користуванні ТОВ «Комета-М» ЄДРПОУ 33722034), відомості, які в них містяться, можуть бути доказами під час судового розгляду.

За таких обставин є підстави, передбачені ст. 237 КПК України, для надання дозволу на проведення огляду, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення зазначеного кримінального правопорушення.

Керуючись ст. 237 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання заступника начальника відділу СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про надання дозволу на огляд - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду всіх будівель, споруд та приміщень, а також прилеглої території, на території земельної ділянки за адресою: м. Одеса, Київський район, вул. Середня Тераса, 13 ст. Великого фонтану, в тому числі земельної ділянки з кадастровим номером 5110136900:28:001:0026 (яка розташована за даною адресою), що відноситься до комунальної власності та знаходиться користуванні ТОВ «Комета-М» ЄДРПОУ 33722034).

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

19.06.2017

Дата ухвалення рішення19.06.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу67258637
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду

Судовий реєстр по справі —522/9032/17

Ухвала від 15.12.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 19.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 19.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 19.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 19.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 19.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Постанова від 18.05.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні