Ухвала
від 20.06.2017 по справі 470/178/16-ц
БЕРЕЗНЕГУВАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 6/470/10/17

Справа № 470/178/16-ц

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 червня 2017 року смт Березнегувате

Березнегуватський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Міщенка Г.В.,

при секретарі Шелестюк І.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за поданням головного державного виконавця Березнегуватського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області про примусове проникнення до житла,

В С Т А Н О В И В:

12 червня 2017 року головний державний виконавець Березнегуватського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області ( далі - Березнегуватського районного ВДВС ) ОСОБА_1 звернувся до Березнегуватського районного суду Миколаївської області з поданням про примусове проникнення до житла.

У поданні вказав, що у Березнегуватському районному ВДВС на примусовому виконанні знаходиться виконавчий лист № 470/178/16-ц, виданий Березнегуватським районим судом 30 серпня 2016 року, про стягнення з фермерського господарства "Борона" на користь ОСОБА_2 боргу загальною сумою 17760,16 грн.

Однак, після відкриття виконавчого провадження, при здійсненні виконавчих дій, зокрема - виїздах за місцем проживання боржника, ОСОБА_3, голови фермерського господарства "Борона", останній не допускав до свого житла державних виконавців, що перешкоджає виконанню рішення суду.

У зв'язку з викладеним, головний державний виконавець Березнегуватського районного ВДВС просив суд дозволити примусове проникнення до житлового приміщення ОСОБА_3 з метою виконання виконавчого листа.

Представник Березнегуватсько районного ВДВС ОСОБА_1 надав у судове засідання письмову заяву про розгляд справи за його відсутності, подання підтримав та просив задовольнити його.

Відповідно до положень ст.376 ЦПК України, суд негайно розглядає подання про примусове проникнення до житла без виклику чи повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного виконавця, приватного виконавця.

Перевіривши матеріали подання та дослідивши надані докази, суд доходить наступного.

Судом встановлено, що на примусовому виконанні в Березнегуватському районному ВДВС знаходиться виконавчий лист № 470/178/16-ц, виданий Березнегуватським районим судом 30 серпня 2016 року, про стягнення з фермерського господарства "Борона", голова - ОСОБА_3, на користь ОСОБА_2 боргу загальною сумою 17760,16 грн.: 16657,76 грн. - заборгованість в рахунок орендної плати та 1102,40 грн. - витрати по сплаті судового збору ( а.с.111 ).

19 вересня 2016 року було відкрито виконавче провадження № 52243147 з виконання зазначеного виконавчого документа, що вбачається з копії постанови про відкриття виконавчого провадження, в якій, зокрема, запропоновано боржнику виконати добровільно у тижневий термін рішення суду, ( а.с.112 ) та направлено дану постанову останньому, про що свідчить копія реєстру поштових відправлень ( а.с.113 ). Того ж дня постановою державного виконавця у забезпечення виконання рішення суду накладено арешт на все рухоме та нерухоме майно майно боржника та оголошено заборону на його відчуження ( а.с.114 ). 29 вересня 2016 року державним виконавцем направлено вимогу боржнику про необхідність явки до ВДВС для сплати боргу за виконавчим листом та попереджено про наслідки такої неявки ( а.с.121 ).

Згідно довідок Пенсійного фонду України на подані запити від 25 квітня 2017 року, ОСОБА_3 не являється отримувачем пенсії та останнє місце його роботи невідоме ( а.с.115, 118 ). Як вбачається з відповідей Державної фіскальної служби України на запити від 25 квітня 2017 року, у боржника відсутні відкриті рахунки та джерела доходу, з яких утримується податок ( а.с.116-117 ). Відповідно до інформаційної довідки від 29 листопада 2016 року, за відомостями фермерського господарства "Борона" відсутні записи про реєстрацію прав власності, інших речових прав, іпотек та обтяжень ( а.с.119 ). Згідно довідки Березнегуватського РС УДМС України в Миколаївській області, ОСОБА_3 дійсно зареєстрований за адресою, зазначеною у виконавчому листі, - вул.Ворошилова, буд.8, с.Висунськ Березнегуватського району Миколаївської області ( а.с.127 ).

Як вбачається з копій актів державного виконавця, 05 грудня 2016 року та 05 травня 2017 року здійснювались виїзди за місцем проживання боржника, під час яких останній не допускав до свого житла державних виконавців для проведення опису та арешту майна ( а.с.122,124 ).

На даний момент рішення суду не виконано, у добровільному порядку ОСОБА_3 суму боргу не погашає, до ВДВС не з'являється, як показала перевірка майнового стану останнього - майно та кошти, на які можливо звернути стягнення у нього відсутні. Як встановлено судом, боржник вчиняв перешкоди державним виконавцям при здійсненні ними виконавчих дій, а саме - не допускав їх до житлового приміщення, в якому він зареєстрований.

Згідно ст.376 ЦПК України, питання про примусове проникнення до житла чи іншого володіння боржника - фізичної особи або особи, у якої знаходиться майно боржника чи майно та кошти, належні боржникові від інших осіб, або дитина, щодо якої є виконавчий документ про її відібрання, при виконанні судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) вирішується судом за місцезнаходженням житла чи іншого володіння особи або судом, який ухвалив рішення за поданням державного виконавця, приватного виконавця.

Як передбачено статтею 18 Закону України Про виконавче провадження , виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Відповідно до п.4 ч.3 цієї ж статті, виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право за наявності вмотивованого рішення суду про примусове проникнення до житла чи іншого володіння фізичної особи безперешкодно входити на земельні ділянки, до житлових та інших приміщень боржника - фізичної особи, особи, в якої перебуває майно боржника чи майно та кошти, належні боржникові від інших осіб, проводити в них огляд, у разі потреби примусово відкривати їх в установленому порядку із залученням працівників поліції, опечатувати такі приміщення, арештовувати, опечатувати та вилучати належне боржникові майно, яке там перебуває та на яке згідно із законом можливо звернути стягнення. Примусове проникнення на земельні ділянки, до житлових та інших приміщень у зв'язку з примусовим виконанням рішення суду про виселення боржника та вселення стягувача і рішення про усунення перешкод у користуванні приміщенням (житлом) здійснюється виключно на підставі такого рішення суду.

На підставі викладеного, суд доходить висновку про обґрунтованість подання та вважає необхідним задовольнити його.

Керуючись ст.376 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Подання головного державного виконавця Березнегуватського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області про примусове проникнення до житла задовольнити.

Дозволити головному державному виконавцю Березнегуватського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції ОСОБА_1 примусове проникнення до житла боржника в особі голови фермерського господарства "Борона", ОСОБА_3, що знаходиться по вулиці Джерельній ( Ворошилова ), будинок 8, в селі Висунськ Березнегуватського району Миколаївсьокї області, для здійснення виконавчих дій з метою примусового виконання виконавчого листа № 470/178/16-ц, виданого Березнегуватським районим судом Миколаївської області 30 серпня 2016 року, про стягнення з фермерського господарства "Борона" на користь ОСОБА_2 боргу загальною сумою 17760,16 грн.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Апеляційного суду Миколаївської області через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя Г. В. Міщенко

СудБерезнегуватський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення20.06.2017
Оприлюднено26.06.2017
Номер документу67301722
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —470/178/16-ц

Ухвала від 20.06.2017

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Міщенко Г. В.

Рішення від 02.08.2016

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Міщенко Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні