Рішення
від 21.06.2017 по справі 150/260/17
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

"21" червня 2017 р.

Справа №150/260/17

Провадження по справі №2/150/134/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

21 червня 2017 року с. Мазурівка

Чернівецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючої: судді Цимбалюк Л.П.,

при секретарі Горбей О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом публічного акціонерного товариства Вінницяобленерго в особі СО Чернівецькі електромережі до ОСОБА_1 про відшкодування збитків, завданих без обліковим споживанням електроенергії, -

ВСТАНОВИВ:

ПАТ Вінницяобленерго в особі СО Чернівецькі електромережі звернулося до районного суду із вищевказаним позовом, посилаючись на те, що ОСОБА_1 при споживанні електроенергії було здійснено самовільне підключення до електричної мережі, що є власністю енергопостачальника з порушенням схеми обліку, у зв'язку із чим електрична енергія споживалась, але не обліковувалась, внаслідок чого завдано збитки в розмірі 10839 грн. 92 коп.

Позивач в судове засідання не з'явився, подавши через канцелярію суду письмову заяву про розгляд цивільної справи у відсутність повноважного представника, свої вимоги підтримує, просить їх задоволити.

Відповідач, належним чином повідомлений про день, час та місце розгляду справи, в судове засідання не з'явився, не повідомивши при цьому про причини своєї неявки.

Відповідно до ч.1 ст.224 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло повідомлення про причини своєї неявки, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Дослідивши та оцінивши в сукупності всі обставини справи та наявні по справі докази, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог з огляду на наступне.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 (відповідачем по справі) при споживанні електроенергії було здійснено самовільне підключення до електричної мережі, що є власністю енергопостачальника з порушенням схеми обліку, у зв'язку із чим електрична енергія споживалась, але не обліковувалась.

Своїми діями ОСОБА_1 порушила вимоги, передбачені Правилами користування електричною енергією для населення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 року №1357 із наступними змінами та доповненнями (ПКЕЕн).

Так, 12.10.2016 року працівниками СО Чернівецькі ЕМ: директором ОСОБА_2, заступником директора з енергозбутової роботи ОСОБА_3 та майстром рейдової групи ОСОБА_4 було здійснено перевірку дотримання вимог діючих нормативно - технічних документів щодо забезпечення належного технічного стану, безпечної експлуатації електроустановок, Правил користування електроенергією для населення та договорів про користування електричною енергією в селі Борівка Чернівецького району Вінницької області. В ході рейдової перевірки, в домоволодінні по вул. Дружби 31 с. Борівка Чернівецького району Вінницької області було виявлено, що будинок підключено до електропостачання, в той час як зазначений житловий будинок було відключено на ввідному комутаційному апараті 21.09.2016 року, у зв'язку із існуючою заборгованістю, про що свідчить акт про порушення №60144, складений 12.10.2016 року (а.с. 5).

Перевірку в будинку за вище вказаною адресою проведено в присутності ОСОБА_1, яка являється власником будинку.

Електропостачання помешкання за адресою: вул. Дружби 31 с. Борівка Чернівецького району Вінницької області здійснюється на підставі договору про користування електричною енергією за №12100517, укладеного 23.06.2014 року між ПАТ Вінницяобленерго в особі СО Чернівецькі електромережі (як енергопостачальником) а ОСОБА_1 (як енергоспоживачем).

Відповідно до зазначеного Договору енергопостачальник взяв на себе зобов'язання надійно постачати споживачу електричну енергію у необхідних йому обсягах відповідно до потужності 3 кВт електроустановок споживача.

В результаті перевірки домоволодіння енергоспоживача ОСОБА_1 виявлено, що нею здійснено самовільне підключення до електричної мережі, що є власністю енергопостачальника з порушенням схеми обліку за шляхом самовільного приєднання до електромережі поза приладом обліку. При користуванні електроприладами (електроосвітлення, електроплита, телевізор, холодильник - перелік струмоприймачів на час складання акту) електроенергія не обліковувалась.

Абзацом 3 частини 2 статті 27 Закону України "Про електроенергетику" встановлено, що на споживача електроенергії покладається відповідальність за розкрадання електричної енергії у разі споживання електричної енергії поза приладами обліку.

Правила користування електричною енергією для населення, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 року, №1357 з наступними змінами та доповненнями, зобов'язують споживача електричної енергії дотримуватись вимог нормативно - технічних документів та договору (абз. 1 п. 42).

У разі розкрадання електроенергії, самовільного підключення до електромереж і споживання електроенергії без приладів обліку енергоспоживач несе відповідальність згідно із законодавством (п.48 ПКЕЕн).

Постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04.05.2006 року, №562, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 04.07.2006 року, №782/12656 "Про затвердження ОСОБА_2 визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією" визначено порядок встановлення обсягу та вартості не облікованої внаслідок розкрадання електроенергії.

Акт №60144 від 12.10.2016 року розглянуто 31.10.2016 року комісією по розгляду актів про порушення ПКЕЕн за участю ОСОБА_1 (а.с. 8).

За результатами засідання вирішено затвердити нарахування по акту згідно п. 3.3 пп. Методики за календарний рік, виходячи з пропускної здатності проводу мінімального перерізу: мідь 1,5 мм кв. з 13.10.2015 року по 12.10.2016 року, що відповідає п.3.5 ОСОБА_2 визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією. Сума нарахувань склала 10839 (десять тисяч вісімсот тридцять дев'ять) гривень 92 копійки, що стверджується розрахунком збитків за актом про порушення ПКЕЕн від 12.10.2016 року, №60144 (а.с. 9).

По завершенню засідання комісії ОСОБА_1 вручено копію протоколу та рахунок для відшкодування суми збитків в добровільному порядку. Додатково претензією від 24.01.2017 року №СО-73-11 ОСОБА_1 повідомлено про необхідність оплати завданих збитків.

Однак, станом на 25.04.2017 року ОСОБА_1 в добровільному порядку їх не відшкодовано.

Частиною 1 статті 714 ЦК України встановлено, що за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов'язується надати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю - продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Згідно статей 526, 527 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог закону.

Частиною 1 статті 625 ЦК України передбачено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Відповідно до принципів змагальності та диспозитивності цивільного судочинства, викладених у ст.ст.10 і 11 ЦПК України сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до ч.1 ст.212 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідно до вимог ст.60 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до частини 3 статті 60 ЦПК України доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір.

Частиною 4 статті 60 ЦПК України встановлено, що доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ч.2 ст.59 ЦПК України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

При винесенні рішення, суд керується ст. 11 ЦПК України, щодо розгляду судом справ в межах заявлених вимог та на підставі доказів, наданих сторонами.

Суд вважає обґрунтованими обставини, на які посилається позивач як на підставу своїх вимог про стягнення із ОСОБА_1 збитків, завданих безобліковим споживанням електроенергії .

Відповідно до ст.79 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов 'язаних із розглядом справи.

Частиною 1 статті 88 ЦПК України встановлено, що стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Матеріалами справи підтверджено сплату позивачем при зверненні до суду судового збору в розмірі 1600 гривень 00 копійок, про що свідчить платіжне доручення від 21.04.2017 року, №67 (а.с. 1).

З врахуванням того, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі, суд в силу ст.88 ЦПК України приходить до висновку про присудження ПАТ Вінницяобленерго в особі СО Чернівецькі електромережі судових витрат, зокрема, судового збору, пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

Вище викладене дає суду підстави для задоволення позовних вимог і в частині стягнення з відповідача на користь ПАТ Вінницяобленерго в особі СО Чернівецькі електромережі понесених ним при зверненні до суду судових витрат, зокрема, судового збору.

На підставі ст., ст.526, 714 України ЦК України та керуючись ст., ст. 10, 11, 60, 88, 209, 212-215, 224, 225, 226 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задоволити в повному обсязі.

Стягнути із ОСОБА_1, мешканки ІНФОРМАЦІЯ_1, на користь публічного акціонерного товариства Вінницяобленерго в особі СО Чернівецькі електромережі (на розподільчий рахунок СО Чернівецькі ЕМ № 260343012870 в ОПЕРВ Ощадбанку м. Вінниця МФО 302076 код 25510297) збитки, завдані безобліковим споживанням електроенергії, в розмірі 10839 (десять тисяч вісімсот тридцять дев'ять) гривень 92 копійки .

Стягнути із ОСОБА_1 на користь ПАТ Вінницяобленерго в особі СО Чернівецькі електромережі (на поточний рахунок СО Чернівецькі ЕМ №260073272870 в ОПЕРВ Ощадбанку м. Вінниця МФО 302076 код 25510297) судові витрати, понесені при зверненні до суду - судовий збір за подання позовної заяви у розмірі 1600 (однієї тисячі шістсот) гривень 00 копійок.

Відповідачем може бути подано заяву про перегляд заочного рішення протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного суду Вінницької області протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Апеляційна скарга, подана після закінчення установлених строків, залишається без розгляду, якщо апеляційний суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку.

Суддя: Л.П. Цимбалюк

Дата ухвалення рішення21.06.2017
Оприлюднено27.06.2017
Номер документу67315382
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування збитків, завданих без обліковим споживанням електроенергії

Судовий реєстр по справі —150/260/17

Рішення від 21.06.2017

Цивільне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Цимбалюк Л. П.

Ухвала від 16.05.2017

Цивільне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Цимбалюк Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні