Рішення
від 12.06.2017 по справі 173/677/17
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/677/17

Провадження №2-о/173/65/2017

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 червня 2017 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

В складі: головуючої судді - Петрюк Т.М.

При секретарі - Рудовій Л.В.

за участю прокурора - Романової К.С.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Верхньодніпровську цивільну справу за заявою керівника Жовтоводської місцевої прокуратури Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, заінтересовані особи Верхньодніпровська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, управління держгеокадастру у Верхньодніпровському районі Дніпропетровської області про визнання спадщини відумерлою

ВСТАНОВИВ:

До суду звернулася заявник Прокурор Верхньодніпровського району в інтересах держави в особі Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, заінтересовані особи Верхньодніпровська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, управління держгеокадастру у Верхньодніпровському районі Дніпропетровської області, з заявою про визнання спадщини відумерлою посилаючись на наступне : Жовтоводська місцева прокуратура Дніпропетровської області, представляючи інтереси держави в особі Першотравенської сільської ради, які полягають в тому, що невизнання спадщини відумерлою буде перешкоджати правомірному регулюванню земельних відносин, порушуватиме створення умов для раціонального використання та охорони земель та поліпшенню навколишнього природного середовища звертається до суду, в порядку ст.. 23 ЗУ Про прокуратуру та ст.. 45 ЦПК України, виходячи з того, Першотравенська сільська рада не здійснює захист інтересів держави в частині визнання спадщини відумерлою та передачі її територіальній громаді за місцем відкриття спадщини, оскільки більше 6-ти років не звертається із відповідною заявою до суду

Під час вивчення підстав для представництва Жовтоводською місцевою прокуратурою інтересів держави в особі Першотравенської сільської ради встановлено, що 09.02.2007 року померла ОСОБА_1, що підтверджується інформацією Верхньодніпровського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану ГТЮ в Дніпропетровській області .

За життя ОСОБА_1, належала земельна ділянка, розташована на території Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 5.470 га., що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серії ДП № 042507 ( кадастровий номер 1221087500:01:010:0104) .

Відповідно до довідки Правобережної товарної біржі, ринкова вартість земельної ділянки, яка належить ОСОБА_1С,. станом на квітень місяць 2017 року становить 234783.0 грн.

Згідно інформації Першотравенської сільської ради після смерті ОСОБА_1С, 09.02.2007 року відкрилась спадщина .

Спадкоємці 1-5 черги, згідно ст. 1261-1265 ЦК України, після смерті ОСОБА_1С до Петршотравенської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області з питанням про прийняття спадщини до теперішнього часу не звертались і на теперішній час невідомі, що підтверджується довідками Першотравенської сільської ради.

Відповідно до довідки Першотравенської сільської ради від 07.02.2017 року за № 219 встановлено, що ОСОБА_1, по день смерті була зареєстрована та проживала одиноко ІНФОРМАЦІЯ_1.

Спадщину, що залишилась після смерті ОСОБА_1С, ніхто не оформив, та до сільської ради з цього приводу ніхто не звертався, що й стало підставою звернення до суду.

В судовому засіданні представник заявника, прокурор Верхньодніпровського відділу Жовтоводської місцевої прокуратури заявлені вимоги підтримала, давши пояснення фактично установлені матеріалами справи

Заінтересована особа , представник Першотравенської сільської ради в судове засідання не з'явився, подавши заяву про слухання справи у її відсутність. В минулих судових засіданнях пояснив, що ОСОБА_1, проживала на території Першотравенської сільської ради в с. Новогригорівка та була одинокою жінкою. Коли вона померла поховання здійснено за рахунок сільської ради та сусідів. Будь-яких родичів, які б опікувались нею, або звернулись після її смерті для прийняття спадщини не встановлено тому просить визнати спадщину, що залишилась після смерті ОСОБА_1, відумерлою.

Заінтересована особа, державний нотаріус Верхньодніпровського районного нотаріального округу в судове засідання не з'явилася, подавши заяву про слухання справи у її відсутність.

Заінтересована особа, представник управління держгеокадастру у Верхньодніпровському районі Дніпропетровської області в судове засідання не з'явився подавши заяву про слухання справи у його відсутність.

Вислухавши осіб, що приймали участь у розгляді справи, дослідивши матеріали справи суд прийшов до висновку, що заявлені вимоги підлягають задоволенню за наступними підставами.

Судом встановлено, що Жовтоводська місцева прокуратура Дніпропетровської області, представляючи інтереси держави в особі Першотравенської сільської ради, які полягають в тому, що невизнання спадщини відумерлою буде перешкоджати правомірному регулюванню земельних відносин, порушуватиме створення умов для раціонального використання та охорони земель та поліпшенню навколишнього природного середовища звертається до суду, виходячи з того, Першотравенська сільська рада не здійснює захист інтересів держави в частині визнання спадщини відумерлою та передачі її територіальній громаді за місцем відкриття спадщини, оскільки більше 6-ти років не звертається із відповідною заявою до суду

Під час вивчення підстав для представництва Жовтоводською місцевою прокуратурою інтересів держави в особі Першотравенської сільської ради встановлено, що 09.02.2007 року у власному помешканні на вул. Перемоги в с. Новогригорівка Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, померла ОСОБА_1, що підтверджується копією актового запису про смерть № 02 від 12.02.2012 року, Верхньодніпровського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану ГТЮ в Дніпропетровській області

За життя ОСОБА_1С належала земельна ділянка, розташована на території Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 5.470 га., що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серії ДП № 042507 ( кадастровий номер 1221087500:01:010:0104)

Згідно довідки Правобережної товарної біржі ринкова вартість земельної ділянки, що належала ОСОБА_1С,. станом на квітень місяць.2017 року складає 234783.0 грн.

Після смерті ОСОБА_1, 09.02.2007 року відкрилась спадщина

Відповідно до ч.2 ст.1220 ЦК України - часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Відповідно до ч.1 ст.1270 ЦК України - для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Тобто для прийняття спадщини після померлої ОСОБА_1, встановлено строк з 09.02.2007 року по 10.08.2007 року.

Відповідно до ч.1 ст.1272 ЦК України - якщо спадкоємець протягом строку, встановлено ст.1270 цього кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Згідно інформаційної довідки із Спадкового реєстру спадкова справа після смерті ОСОБА_1С, не заводилась, тобто ні спадкоємці за заповітом, ні спадкоємці за законом із заявами про прийняття спадщини до нотаріальної контори не звертались.

Згідно перевіреної інформації із Спадкового реєстру заповітів, встановлено, що відомості про посвідчені заповіти від імені ОСОБА_1 відсутні. Таким чином, померла ОСОБА_1, за життя заповітів не складала та чинні заповіти від її імені на даний час відсутні.

Відповідно до ч.1 ст.1277 ЦК України - у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття суд визнає спадщину відумерлою за заявою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, тобто за заявою Зарічанської сільської ради.

Відповідно до ч.2 ст.1277 ЦК України - заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч.3 ст.1277 ЦК України - спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Оскільки строк на прийняття спадщини після померлої ОСОБА_1 скінчився ще 10.08.2007 року, з заявою про прийняття спадщини до Верхньодніпровської державної нотаріальної контори ніхто зі спадкоємців не звернувся. З часу смерті ОСОБА_2С, пройшло більше десяти років, суд вважає можливим задовольнити вимоги заявника і визнати спадщину після померлої ОСОБА_1, у вигляді земельної ділянки (паю) відумерлою та передати земельну ділянку у власність територіальної громади Першотравенської сільської ради.

Керуючись ст.ст.212-215, 235, 256-259, 278 ЦПК України, суд-

ВИРІШИВ:

Вимоги Жовтоводської місцевої прокуратури Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, заінтересовані особи Верхньодніпровська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, управління держгеокадастру у Верхньодніпровському районі Дніпропетровської області про визнання спадщини відумерлою - задовольнити.

Визнати відумерлою спадщину, що складається з земельної ділянки ( кадастровий номер 1221087500:01:010:0104) загальною площею 5.470 умовних кадастрових гектарів ринковою вартістю 234783.00 грн., для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області та яка відкрилась після смерті ОСОБА_1, померлої 09 лютого 2007 року, та належала ОСОБА_1 на підставі державного акту про право власності на земельну ділянку серії ДП № 042507 від 25 грудня 2003 року

Передати у власність територіальній громаді Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області земельну ділянку (кадастровий номер 1221087500:01:010:0104) загальною площею 5.470 умовних кадастрових гектарів ринковою вартістю 234783.00 грн., для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області та яка відкрилась після смерті ОСОБА_1, померлої 09 лютого 2007 року, та належала ОСОБА_1 на підставі державного акту про право власності на земельну ділянку серії ДП № 042507 від 25 грудня 2003 року

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Дніпропетровської області протягом 10 днів з моменту його проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Верхньодніпровський районний суд. Особи, які брали участь у судовому засіданні, але не були присутні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання цього рішення.

Рішення набирає чинності після закінчення строку для подання апеляційної скарги якщо така скарга подана не була. У випадку подання апеляційної скарги, рішення суду набирає чинності після розгляду справи судом апеляційної інстанції, якщо не було скасоване або змінене.

Суддя Петрюк Т.М.

СудВерхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення12.06.2017
Оприлюднено27.06.2017
Номер документу67317858
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —173/677/17

Рішення від 12.06.2017

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 26.04.2017

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні