Ухвала
від 23.06.2017 по справі 910/23831/16
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

УХВАЛА

23 червня 2017 року Справа № 910/23831/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Козир Т.П. - головуючого, Іванової Л.Б., Плюшка І.А., перевіривши касаційну скаргу ТОВ "Лазурне узбережжя" на постанову Київського апеляційного господарського суду від 3 квітня 2017 року у справі Господарського суду міста Києва за позовом ТОВ "Лазурне узбережжя" до ПАТ Акціонерний банк "Аркада" про припинення зобов'язання,

УСТАНОВИВ:

Подана 3 травня 2017 року касаційна скарга не відповідає вимогам розділу ХІІ 1 Господарського процесуального кодексу України з наступних підстав.

Відповідно до ч. 3 ст. 111 Господарського процесуального кодексу України касаційна скарга підписується особою, яка подала скаргу або її уповноваженим представником.

Статтею 28 Господарського процесуального кодексу України визначено, що справи юридичних осіб в господарському суді ведуть їх органи, що діють у межах повноважень, наданих їм законодавством та установчими документами, через свого представника.

Керівники підприємств та організацій, інші особи, повноваження яких визначені законодавством або установчими документами, подають господарському суду документи, що посвідчують їх посадове становище.

Представниками юридичних осіб можуть бути також інші особи, повноваження яких підтверджуються довіреністю від імені підприємства, організації. Довіреність видається за підписом керівника або іншої уповноваженої ним особи та посвідчується печаткою підприємства, організації (за її наявності).

Згідно із п. 3 ст. 131-2 Конституції України, яка набрала чинності 30 вересня 2016 року відповідно до Закону України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) № 1401-VIII від 2 червня 2016 року, виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

Водночас, відповідно до пп. 11 п. 16-1 Перехідних положень Конституції України з дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" представництво відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 131-1 та ст. 131-2 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року.

Представництво в суді у провадженнях, розпочатих до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" здійснюється за правилами, які діяли до набрання ним чинності, - до ухвалення у відповідних справах остаточних судових рішень, які не підлягають оскарженню.

Вбачається, що провадження у даній справі порушено ухвалою Господарського суду міста Києва від 28 грудня 2016 року, тобто після набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)".

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" особі, яка склала присягу адвоката України, радою адвокатів регіону у день складення присяги безоплатно видаються свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката України.

Згідно із ч. 1 ст. 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Подана від ТОВ "Лазурне узбережжя" касаційна скарга підписана ОСОБА_5 як представником на підставі довіреності від 1 квітня 2017 року, оригінал якої додано до скарги, при цьому до касаційної скарги не додано та матеріали справи не містять підтвердження того, що ОСОБА_5 здійснює адвокатську діяльність та уповноважена/ий представляти інтереси заявника як адвокат.

У відповідності до ст. 8 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

Відповідно до п. 1 ст. 111-3 Господарського процесуального кодексу України касаційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом, якщо касаційна скарга підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

Крім того, у вступній та прохальній частинах касаційної скарги заявник не зазначає дату оскаржуваної ним постанови Київського апеляційного господарського суду.

З огляду на викладене касаційна скарга не може бути прийнята до розгляду та підлягає поверненню заявнику.

Керуючись ст. 86, п. 1 ст. 111-3 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Касаційну скаргу ТОВ "Лазурне узбережжя" на постанову Київського апеляційного господарського суду від 3 квітня 2017 року повернути заявнику, а справу - Господарському суду міста Києва.

Головуючий Т. Козир

Судді Л. Іванова

І. Плюшко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення23.06.2017
Оприлюднено27.06.2017
Номер документу67364543
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/23831/16

Постанова від 19.10.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Ухвала від 28.09.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Ухвала від 29.09.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Ухвала від 23.06.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Постанова від 03.04.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

Ухвала від 27.02.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

Ухвала від 23.02.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

Рішення від 06.02.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

Ухвала від 28.12.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні