Ухвала
від 23.06.2017 по справі 761/21255/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/21255/17

Провадження № 1-кс/761/13312/2017

У Х В А Л А

Іменем України

23 червня 2017 року

слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , слідчий ОСОБА_4 , представник власника майна - адвокат ОСОБА_5 , розглянувши, у відкритому судовому засіданні, клопотання Прокурор відділу прокуратури м. Києва юрист 2-го класу ОСОБА_3 , про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32017100000000024 від 13.02.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва 20.06.2017 року надійшло вищевказане клопотання.

Клопотання обґрунтовано тим, що у провадженні слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві перебувають матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32017100000000024 від 13.02.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

В ході здійснення досудового розслідування даного кримінального провадження встановлено, що службові особи ТОВ «Міленіум Інвест» (код ЄДРПОУ 40101408), в період з лютого 2016 року по лютий 2017 року, при здійсненні безтоварних операцій з приводу поставки імпортованих по заниженим цінам ТМЦ підприємствам, які мають ознаки фіктивності, а саме: ТОВ «Праймкорп» (код ЄДРПОУ 40800168), ТОВ «Статус Альянс» (код ЄДРПОУ 40517333), ТОВ «Дженерал-Спейс» (код ЄДРПОУ 40101462), ТОВ «Селінкс Україна» (код ЄДРПОУ 40086172) та ТОВ «Брокс Інвестмент» (код ЄДРПОУ 39526679), при цьому здійснюючи фактичну реалізацію даних ТМЦ третім особам за готівку, занизили суму грошового зобов`язання зі сплати податків на загальну суму 4 154 582,59 грн., тим самим ухились від сплати податків в особливо великих розмірах.

Встановлено, що протягом 2016-2017 років ТОВ «Міленіум Інвест» здійснює імпорт товарів спортивного характеру (мотоцикли, запчастини до них, сноуборди і т.д.) на митну територію України із використанням СГД - нерезидента (офшора), зареєстрованого в країні з пільговим режимом оподаткування, а саме: LARESIA ASSETS INC. (адреса: 50th Street, Global Plaza Tower, 19th Floor, Suite 19-H, Panama City, PANAMA), фактурною вартістю 5 723 439,56 грн.

В ході аналізу інформації бази даних ДФС України «Єдиний реєстр податкових накладних» встановлено, що службові особи даного підприємства в подальшому відображають реалізацію вказаних імпортованих ТМЦ в адресу підприємств, які мають ознаки фіктивності, а саме: ТОВ «Праймкорп», ТОВ «Статус Альянс», ТОВ «Дженерал-Спейс», ТОВ «Селінкс Україна» та ТОВ «Брокс Інвестмент».

Однак, за результатами подальшого аналізу встановлено, що у вказаний період ТОВ «Праймкорп», ТОВ «Статус Альянс», ТОВ «Дженерал-Спейс», ТОВ «Селінкс Україна» та ТОВ «Брокс Інвестмент» не здійснюють реалізацію номенклатури товарів, придбання яких документально оформлене від ТОВ «Міленіум Інвест».

Також, в ході проведення огляду фактичних та юридичних адрес реєстрації підприємств ТОВ «Праймкорп», ТОВ «Статус Альянс», ТОВ «Дженерал-Спейс», ТОВ «Селінкс Україна» та ТОВ «Брокс Інвестмент» встановлено відсутність офісних та складських приміщень, виробничих потужностей та трудових ресурсів для здійснення будь-якого виду господарської діяльності. Дані підприємства, а також ТОВ «Міленіум Інвест», подають свою звітність засобом електронного зв`язку із спільної ІР-адреси: НОМЕР_1 , що свідчий про здійснення контролю за їхньою діяльністю одними особами.

Таким чином, проведеним аналізом фінансового - господарської діяльності ТОВ «Міленіум Інвест» встановлено, що імпортовані даним підприємством ТМЦ насправді реалізуються на території України за готівкові кошти в адресу третіх осіб, при цьому видимість законності їх реалізації здійснюється шляхом документального оформлення безтоварних операцій з підприємствами, які мають ознаки фіктивності ТОВ «Праймкорп», ТОВ «Статус Альянс», ТОВ «Дженерал-Спейс», ТОВ «Селінкс Україна» та ТОВ «Брокс Інвестмент».

Крім того, подальшим аналізом фінансово-господарської діяльності ТОВ «Міленіум Інвест» встановлено, що службові особи даного підприємства при здійсненні імпорту зазначених ТМЦ, використовують реквізити компанії-нерезидента LARESIA ASSETS INC. (Панама), зареєстрованої в країні з пільговим режимом оподаткування, що надає їм можливість занижувати на митниці фактурну вартість імпортованої продукції та, відповідно, занижувати загальну суму сплати митних платежів.

Так, згідно баз даних ДФС України, ТОВ «Міленіум Інвест» протягом 2016-2017 років ввезено на митну територію України мотоцикли (мопеди), країна виробництва - CN, торговельна марка - YCF, виробник - RACING MOTOR DEVELOPMENT LTD в кількості 187 шт. фактурною вартістю 1 696 373,25 грн.

Однак, проведеним аналізом інформації, яка міститься на офіційних сайтах виробника (www.pitrider.fr, www.ycf-riding.fr), з урахуванням курсу валют НБУ на дату ВМД встановлено, що фактурна вартість вищевказаної кількості ТМЦ насправді складає приблизно 6 679 643,23 грн.

Зазначена вище інформація дає достатні підстави вважати, що невстановлені на даний момент особи, встановивши контроль над зазначеними суб`єктами господарської діяльності, отримали у володіння установчі, реєстраційні документи, документи про відкриття банківських рахунків даних підприємств, ключі доступу до системи електронних платежів «Клієнт-Банк», печатки та інше, з метою складання та видавання від їхнього імені підробленні первинні фінансово-господарські документи з приводу відображення безтоварних операцій, що на даний момент дало можливість службовими особам ТОВ «Міленіум Інвест» занизити загальний розмір грошового зобов`язання зі сплати податків та митних платежів на загальну суму 4 154 582,59 грн., що підтверджується висновком відповідного Аналітичного дослідження ОУ ГУ ДФС у м. Києві від 07.02.2017.

Згідно даних аналітичної системи «Податковий блок» встановлено, що ТОВ «Міленіум Інвест» перебуває на обліку у ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві та зареєстроване за адресою: м. Київ, проспект Маршала Рокоссовського, 3, кв. 5. Керівником даного підприємства є ОСОБА_6 .

Однак, в ході здійснення супроводження даного кримінального провадження оперативними співробітниками встановлено, що фактично імпортована ТОВ «Міленіум Інвест» продукція, а саме мотоцикли, квадроцикли, човни, одяг та взуття торгових марок «YCF» та «KEMCO», зберігається у салоні магазину «Вояж Спорт» за адресою: м. Київ, вул. Протасів Яр, 13, де безпосередньо здійснюється їх реалізація кінцевим покупцям.

За даною адресою розташована одноповерхова нежитлова будівля із великими панорамними вікнами, яка належить на праві власності ПП «Шератон 3» (код ЄДРПОУ 31109872). У ході проведеного огляду приміщення вдалось встановити продукцію, яка документально була імпортована ТОВ «Міленіум Інвест» та в подальшому реалізована в адресу підприємства з ознаками фіктивності, а саме ТОВ «Статус Альянс». Також від співробітників магазину вдалось отримати інформацію, що на складських приміщеннях за даною адресою зберігається велика кількість імпортованої продукції такого характеру від заводу-виробника. При здійсненні купівлі укладається договір між покупцем та продавцем ФОП ОСОБА_7 (і.н. НОМЕР_2 ), а розрахунок здійснюється готівкою у доларах (касового апарату у приміщеннях не виявлено).

За результатами аналізу Аналітичної системи «Податковий блок» встановлено, що взаємовідносин між ТОВ «Статутс Альянс» та ФОП ОСОБА_7 з приводу поставки ТМЦ в період 2016-2017 років взагалі немає. Крім цього, ФОП ОСОБА_7 також не здійснює імпорту такої продукції.

Так, 15.06.2017 за результатами проведеного обшуку в даних приміщеннях виявлено та вилучено документи, чорнову бухгалтерію та комп`ютерну техніку, які містять інформацію, що підтверджує здійснення реалізації вказаних ТМЦ безпосередньо ФОП ОСОБА_7 . Однак встановлено, що у нього взагалі відсутні документи на придбання даної техніки, касовий апарат для проведення розрахунків готівкою, які до того ж відбуваються у доларах США та Євро.

Водночас, в ході обшуку виявлено, оглянуто та вилучено саму імпортовану техніку, яка там безпідставно зберігається та реалізується за готівку (двигуни для човна, мотоцикли, водні мотоцикли, квадроцикли). За результатами співставлення агрегатних номерів встановлено, що це саме та техніка, яку безпосередньо імпортує ТОВ «Міленіум Інвест». Саме тому прокурором було прийнято рішення про їх вилучення та передачу на відповідальне зберігання співробітнику ФОП ОСОБА_7 , який є відповідальною особою за збереження даного майна.

Також, в ході обшуку виявлено та вилучено готівкові кошти в загальному розмірі 36600 доларів США та 9150 грн., що являють собою виручку, отриману від незаконної реалізації вказаної продукції ФОП ОСОБА_7 , у зв`язку з чим прокурором, на підставі ч. 2 ст. 168, ч. 7 ст. 236 КПК України, було прийнято рішення про їх тимчасове вилучення.

У подальшому, відповідною постановою прокурора від 15.06.2017 усі вилучені під час обшуку товарно-матеріальні цінності та грошові кошти визнано речовими доказами у даному кримінальному провадженні.

Необхідність накладення арешту на товарно-матеріальні цінності та грошові кошти, виявлені в ході обшуку нежитлових приміщень, які використовує у своїй діяльності ФОП ОСОБА_7 зумовлюється тим, що не застосування цього заходу зумовить труднощі та перешкоджатиме встановленню істини у кримінальному провадженні № 32017100000000024 та може спричинити втрату інформації, яка має доказове значення в ході здійснення досудового розслідування.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, просив його задовольнити в повному обсязі.

Представник власника майна проти задоволення клопотання заперечив.

Вивчивши клопотання про арешт майна та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження, вислухавши пояснення слідчого, власника майна вважаю, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Положеннями ч. 2, ч. 6 ст. 170 КПК України визначено, арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому п. 4 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, фізичної чи юридичної особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності обґрунтованого розміру цивільного позову у кримінальному провадженні, а так само обґрунтованого розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, щодо якої здійснюється провадження.

Відповідно до ч. 8 ст. 170 КПК вартість майна, яке належить арештувати з метою забезпечення цивільного позову або стягнення отриманої неправомірної вигоди, повинна бути співмірною розміру шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або зазначеної у цивільному позові, розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою.

Згідно з ч. 10 ст. 170 КПК арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи правову кваліфікацію кримінального правопорушення, за фактом вчинення якого розслідується кримінальне провадження та в межах якого подано дане клопотання, враховуючи, що не застосування арешту майна перешкоджатиме встановленню істини у кримінальному провадженні № 32017100000000024 та може спричинити втрату інформації, яка має доказове значення в ході здійснення досудового розслідування, слідчий суддя приходить до висновку, що наявні достатні підстави для арешту зазначеного в клопотанні слідчого майна.

Керуючись вимогами ст. ст. 131, 132, 170-173, 309, 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Розглянути дане клопотання та накласти арешт на речові докази товарно-матеріальні цінності та грошові кошти, вилучені за результатами проведення обшуку 15.06.2017 за адресою нежитлових приміщень, які використовує у своїй діяльності ФОП ОСОБА_7 (і.н. НОМЕР_2 ) - АДРЕСА_1 , а саме:

Двигуни для човна:

?SAIL з написом Two Stroke 15 (чорного кольору)

?Fisher з написом 2,5 б/н

?PARSUN F2. 6 BM s/№ M 06020700

?PARSUN F5 BM s/№ P 07054305

?PARSUN F6 ABM s/№ Q 01001567

?PARSUN T15 BM s/№ T 15 BM s/№ M06019426

?SUZUKI DF 4 s/№ 00402F-112980

?SUZUKI DT 15 s/№ 01503-014459

?YAMAHA 8 CMH 6 NO S 1037883 (СІРОГО КОЛЬОРУ)

?PARSUN TE 15BM s/№ Q 01003186

?PARSUN T9.88M s/№ R 0204972

?PARSUN T40 JFW s/№ N 09001286

?PARSUN F20 AFW s/№ Q 03000459

Мотоцикли:

?YCF vincod YCF LT 1256G1635326

?YCF vincod YCF FC 1503H1733018

?YCF vincod YCF 150MX9H1732015

?YCF vincod YCF SP 1157G1626054

?YCF vincod YCF SM 1507G1625106

?YCF vincod YCF SM 1255G1624004

?YCF vincod YCF 125 MX3H 1731013

?YCF vincod YCF ST 1256G1618215

?YCF vincod YCF ST 50A8G1610303

?YCF vincod YCF FD 1903H1734028

?YCF vincod YCF ST 1255G1618125

?YCF vincod YCF M 1504G1625029

?YCF vincod YCF S 125S8G1616091

?YCF vincod YCF S 125S0G1616053

?YCF vincod YCF PT 150XG1622211

?HONDA vincod JH 2SC6319AK000258 2010 року випуску

Водні мотоцикли:

?BRP SEA.DOO s/№ CA YDV 32764B616

?BRP SEA.DOO s/№ CA YDV 17377E010

?BRP SEA.DOO s/№ CA YDV 22079A717

Квадроцикли:

?KIMCO MAXXER SO sport s/№ RFBL 50010 E4*2002/24*0274 FI 400343

?KIMCO MXU 300R RFBA 60000*C4*2002/24*2457 F3000105*

?KIMCO MXU 400 RFBA 40000 C4*2002/24*1873 E 4100137

?KIMCO MAXXER 300 RFBL 30060 C4*2002/24*0235 F 1800103

?BRP MAVERICK X3 X RS *SJBVXAW404KOO1643*

?CFMOTO CFORCE 550*LCELDTS 90G6005026

?CFMOTO CFORCL 800 EFI*LCELVYZ30H6000342*

?POLARS R2R XP 1000 4XAST1EA9EB18320

?BRP MAVERIPK RS *3JBPXLP11DJ001336

Мотоцикли розібрані в коробках:

?YCF PT 1251G1620282

?YCF 150 MX 1H1732011

?YCF SP 2159D1627096

?YCF SM 1251G1624016

?YCF SP 1156G1626093

?YCF ST 50A9G1610312

Грошові кошти:

?36600 доларів США;

?9150 гривень.

На ухвалу слідчого судді безпосередньо до Апеляційного суду м.Києва протягом п`яти днів з дня її оголошення може бути подана апеляційна скарга. Якщо ухвалу суду постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Крім того, відповідно до ст. 174 КПК України арешт може бути скасований повністю чи частково за заявленим клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисників, законних представників, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутніми при розгляді питання про арешт майна. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження судом. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.06.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу67371451
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32017100000000024 від 13.02.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —761/21255/17

Ухвала від 25.07.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Рибак Іван Олексійович

Ухвала від 23.06.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Бугіль В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні