Постанова
від 23.06.2017 по справі 807/500/17
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 червня 2017 рокум. Ужгород№ 807/500/17

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Рейті С.І

при секретарі судового засідання Кречко Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Ужгородського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області до Дочірнього підприємства "Закарпатське спеціалізоване управління "Стальконструкція № 121" Публічного акціонерного товариства "Центрстальконструкція" про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

У відповідності до ч. 3 ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України в судовому засіданні 22 червня 2017 року проголошено вступну та резолютивну частини Постанови. Постанова в повному обсязі складена 26 червня 2017 року.

Ужгородське об'єднане управління Пенсійного фонду України Закарпатської області (далі - позивач, Ужгородське ОУПФ) звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовом до Дочірнього підприємства "Закарпатське спеціалізоване управління "Стальконструкція № 121" відкритого акціонерного товариства "Центрстальконструкція" (згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, організаційно - правова форма товариства Публічне акціонерне товариство, далі - відповідач, ДП "Закарпатське СУ "Стальконструкція № 121" ПАТ "Центрстальконструкція"), яким просить стягнути з відповідача заборгованість у сумі 2141,21 грн. по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

22.05.2017 року представником позивача Ужгородського ОУПФ згідно довіреності (довіреність приєднано до заяви) до суду подано заяву, якою просить провести розгляд справи за його відсутності та у відповідності до ст. 122 КАС України, розгляд проведено за відсутності представника позивача, на підставі наявних у матеріалах справи доказів.

Відповідач заперечення проти позову суду не надав, явку представника в судові засідання не забезпечив, про причини неявки суд не повідомив, хоча повідомлявся судом про відкриття провадження в адміністративній справі, про дату, час і місце розгляду даної справи. Згідно наявного в матеріалах справи витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ДП "Закарпатське СУ "Стальконструкція № 121" ПАТ "Центрстальконструкція" зареєстроване за адресою: Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Огарьова, 15, тобто за адресою, що вказана в позовній заяві та на яку направлялася кореспонденція суду. Отже, судом вжито достатніх заходів щодо належного повідомлення відповідача про відкриття провадження, про дату, час і місце судового розгляду даної адміністративної справи, та справу розглянуто за відсутності представника відповідача, на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку про задоволення адміністративного позову в повному обсязі, виходячи з наступного:

ДП "Закарпатське СУ "Стальконструкція № 121" ПАТ "Центрстальконструкція" (код ЄДРПОУ 05427128) зареєстроване в Ужгородському ОУПФ, як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, визначений ст.1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 року, та з 01.01.2004 року також, як платник страхових внесків відповідно до ст.15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року.

Ужгородське ОУПФ призначило пенсію за віком на пільгових умовах громадянину ОСОБА_2 відповідно до п. "б" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Підставою призначення пенсії за віком на пільгових умовах вказаному громадянину є те, що він працював в шкідливих умовах праці повний робочий день на атестованих робочих місцях за професією, яка включена до Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників з шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів від 11.03.1994 за № 162 (втратила чинність згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2003 року за № 36, та даною Постановою КМ затверджено Списки №1 та № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників з шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах).

Згідно ч. 1 ст. 72 КАС України, обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній чи господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Постановою Закарпатського окружного адміністративного суду від 19 квітня 2016 року (справа № 807/52/16, головуючий - суддя Гебеш С.А.) встановлено обставини щодо правомірності призначення пенсії за списком № 2 громадянину ОСОБА_2 відповідно до п. "б" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", рішення суду не оскаржено та набрало законної сили та вказані обставини повторно не доводяться.

За період січень-березень 2017 року позивачем проведено фактичну виплату пільгової пенсії у сумі 3392,13 грн. згідно розрахунків сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, які позивачем було надіслано відповідачу, та відшкодуванню підлягає 2124,84 грн.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначено розділом 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року за № 21-1 (зареєстрована у Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за № 64/8663, далі - Інструкція), якою, зокрема, встановлено, що підприємства щомісячно до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду місячну суму зазначену в повідомленні про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, яким відповідно до п. 6.4 ст. 6 Інструкції розмір сум відшкодування на поточний рік визначається щорічно, не сплачені та/або несвоєчасно сплачені суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій стягуються відповідно до норм Податкового кодексу України.

Відповідач в добровільному порядку не здійснив відшкодування Ужгородському ОУПФ сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком на пільгових умовах, у зв'язку з чим, у відповідача виникла заборгованість перед позивачем по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, які призначені відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення" у сумі 2124,84 грн. та дана сума заявлена до стягнення в судовому порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Доказами, наявними в матеріалах справи, доведено заборгованість відповідача у сумі 2124,84 грн. по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, правомірність звернення до суду з зазначеним позовом, в зв'язку з чим вимоги позовної заяви є обґрунтованими, підтверджені належними та допустимими доказами, відповідачем не спростовані та підлягають до задоволення повністю.

Згідно ч. 4 ст. 94 КАС України, судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 17, 71, 86, 94, 160, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов Ужгородського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області до Дочірнього підприємства "Закарпатське спеціалізоване управління "Стальконструкція № 121" Публічного акціонерного товариства "Центрстальконструкція" про стягнення заборгованості - задовольнити повністю.

2. Стягнути з Дочірнього підприємства "Закарпатське спеціалізоване управління "Стальконструкція № 121" Публічного акціонерного товариства "Центрстальконструкція" (Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Огарьова, 15 код 05427128) на користь Ужгородського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області (Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Загорська, 2 код 40384233) заборгованість у сумі 2141,21 грн. (дві тисячі сто сорок одна гривня двадцять одна копійка) по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

3. Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України, та може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд в порядку та строки, встановлені ст. 186 КАС України. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України - протягом десяти днів з дня отримання копії постанови (копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції).

Суддя С.І. Рейті

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.06.2017
Оприлюднено27.06.2017
Номер документу67371850
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/500/17

Ухвала від 05.09.2019

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 27.08.2019

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Постанова від 23.06.2017

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 19.04.2017

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 10.04.2017

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні