Ухвала
від 16.06.2017 по справі 761/20729/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/20729/17

Провадження № 1-кс/761/12879/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 червня 2017 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №10 ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №42017101100000001 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Київської місцевої прокуратури №10 ОСОБА_3 по кримінальному провадженню за №42017101100000001 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, звернувся до слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва із клопотанням про проведення обшуку.

Клопотання мотивовано тим, що на території м. Києва та Київської області діє група осіб (раніше судимих за аналогічні злочини), яка використовуючи завідомо підроблені документи на нерухомість (біржові угоди, договори купівлі-продажу, технічні паспорти, довідки БТІ, ухвали і постанови судів, підроблені паспорти громадян України та підставних осіб) шляхом обману заволодівають об`єктами нерухомості, розташованими в м. Києві та Київській області. В подальшому, зареєстровані за підробленими документами об`єкти нерухомості перепродають для отримання фінансової вигоди, здобутої злочинним шляхом.

Під час розслідування встановлено, що до складу вище зазначеної групи входять:

1. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець Російської Федерації, місце проживання: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 .

2. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , проживає: АДРЕСА_4 . Паспорт серія НОМЕР_1 , офіційно не працює. Одружений, раніше не судимий.

3. ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець Російської Федерації, Саха-Якутія, Алданський р-н, с. Куранах, зареєстрований: АДРЕСА_5 . Проживає за адресою: АДРЕСА_6 . Одружений, раніше судимий.

4. ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженець м. Києва, ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , зареєстрований: АДРЕСА_7 , також проживає: АДРЕСА_8 . Користується підробленими паспортами (вклеєною власною фотокарткою) на ім`я ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 .

24.02.2017 вищевказані виявлені та вилучені речі та предмети визнані речовим доказом в рамках кримінального провадження, про що винесено відповідну постанову. Ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 28.02.2017 на дані речові докази накладено арешт.

Під час обшуку 24.02.2017 в приміщенні офісу приватного нотаріуса ОСОБА_12 виявлені та вилучені документи, що мають відношення до матеріалів кримінального провадження та можуть бути використані в якості доказів у провадженні.

В ході огляду вказаних речових доказів установлено, що оцінка вартості об`єктів нерухомого майна, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_9 , АДРЕСА_10 та кв. АДРЕСА_11 , АДРЕСА_12 , АДРЕСА_13 , АДРЕСА_14 , АДРЕСА_15 , АДРЕСА_16 , приміщення 16, АДРЕСА_17 , проводилась оцінювачем ТОВ «Київський інститут оціночної діяльності» ОСОБА_13 , який може бути співучасником у вчиненні кримінальних правопорушень в частині незаконного заволодіння нерухомими майном, та підписувалась директором ОСОБА_14 . Вартість об`єктів нерухомого майна згідно висновків, складених ОСОБА_13 , складає 149 тис. грн.

Згідно сертифікату №42/16, виданого Фондом державного майна України 25.01.2016 Товариству з обмеженою відповідальністю «Київський інститут оціночної діяльності» (код ЄДРПОУ 38448238) та інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, даний суб`єкт оціночної діяльності знаходиться за адресою: АДРЕСА_18 .

Допитаний свідок пояснив, що він є директором ТОВ «Київський інститут оціночної діяльності», яке надає послуги з оцінки майна. У 2016 році на посаді оцінювачів у товаристві працювали 2 особи ОСОБА_13 (діє на підставі кваліфікаційного свідоцтва МФ №8595-1 від 12.12.2012) та ОСОБА_15 , які безпосередньо проводили оцінку майна та складали звіти за їх наслідками. На підприємстві зберігаються другі примірники оцінки звітів про оцінку майна, рахунки-фактури про оплату наданих послуг. Свідок пояснив, що висновки про вартість майна надаються замовникам за підписом директора Інституту та оцінювача. Звіти про оцінку нерухомого майна реєструються у базі звітів Фонду державного майна України.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно власником приміщення за адресою м. Київ, площа. Незалежності, будинок 2, є Федерація професійних спілок України (код ЄДРПОУ 00014479).

На даний час, у органу досудового розслідування наявні достатні підстави вважати, що в офісі ТОВ «Київський інститут оціночної діяльності» за адресою АДРЕСА_18 , зберігаються предмети злочину - документи на об`єкти нерухомого майна (житловий та не житловий фонд), біржові угоди, технічні паспорти на приміщення, звіти про грошову оцінку майна, кошти, отримані злочинним шляхом, які використовуються учасниками злочинної організації у своїй протиправній діяльності, зокрема щодо протиправного заволодіння об`єктами нерухомого майна нежитловою будівлею, що знаходиться за адресою АДРЕСА_9 , АДРЕСА_10 та кв. АДРЕСА_11 , АДРЕСА_12 , АДРЕСА_13 , АДРЕСА_14 , АДРЕСА_15 , АДРЕСА_16 , приміщення 16, АДРЕСА_17 , тому слідчий звернувся до слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням про проведення обшуку.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, який підтримав клопотання, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно з ч. 2 ст. 30 Конституції України, не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Згідно ч. 1, 2 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення.Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Порушень вимогст. 234 КПК України,Глави 20 КПК України- слідчі (розшукові) дії, таГлави 2 КПК України- засади кримінального провадження, у судовому засіданні, слідчим суддею не виявлено.

Слідчим суддею, у судовому засіданні, не було встановлено відомостей, які б беззаперечно свідчили, що надання дозволу на обшук становитиме особистий та надмірний тягар, тобто апріорі таке втручання не є свавільним, оскільки отримання дозволу на його проведення здійснено з дотриманням принципу законності та воно є пропорційним до тяжкості вчиненого правопорушення та відповідає справжнім інтересам суспільства.

Крім того, заслухавши прокурора та оцінивши в сукупності доводи клопотання з долученими до нього документами, слідчий суддя вважає, що на даний час прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2 )відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні.

Так, слідчий суддя вважає, що доданими прокурором до клопотання документами, підтверджуються наявність підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення з обставин, внесених до ЄРДР, а відшукувані речі, про які слідчий зазначив у клопотанні, можуть знаходитись саме в офісі ТОВ «Київський інститут оціночної діяльності» за адресою м. Київ, площа Майдан Незалежності, 2, кімната 321, та можуть бути доказами під час судового розгляду.

Враховуючи, що в судовому засіданні прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукувані окремі речі та документи, які зазначені в клопотанні, мають значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у цих речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, і вказані речі та документи, знаходяться у приміщенні офісу ТОВ «Київський інститут оціночної діяльності» за адресою м. Київ, площа Майдан Незалежності, 2, кімната 321, яке є власністю Федерації професійних спілок України (код ЄДРПОУ 00014479), що в своїй сукупності свідчить про наявність підстав для надання дозволу на проведення обшуку.

Підстав для відмови у задоволенні клопотання наданий час слідчим суддею не встановлено.

Керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №10 ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42017101100000001 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4cт.190КК України - задовольнити.

Надати прокурорам Київської місцевої прокуратури №10 міста Києва ОСОБА_3 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , які входять, в групу по даному кримінальному провадженню, дозвіл на проведення обшуку в офісі ТОВ «Київський інститут оціночної діяльності» за адресою м. Київ, площа Майдан Незалежності, 2, кімната 321, яке є власністю Федерації професійних спілок України (код ЄДРПОУ 00014479), з метою відшукання предметів: документів купівлі-продажу на об`єкти нерухомого майна (житловий та не житловий фонд), біржових угод Товарної біржі «Народна» та Київської універсальної біржі, технічних паспортів на приміщення, звітів про грошову оцінку майна, на підставі яких здійснено реєстрацію права власності на об`єкти нерухомого майна приміщення, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_19 та АДРЕСА_20 по АДРЕСА_21 , нежитлове приміщення по АДРЕСА_13 , нежитлове приміщення по АДРЕСА_14 , нежитлове приміщення по АДРЕСА_15 , нежитлове приміщення 16 по АДРЕСА_16 , комплекс майновий по АДРЕСА_17 .

Строк дії ухвали - місяць з дня її постановлення та надає право на проникнення до приміщення лише один раз.

При виконанні даної ухвали відповідно до ч. 2, ч. З, ч. 9 ст. 236 КПК України, обшук житла чи іншого володіння особи на підставі ухвали слідчого судді повинен відбуватися в час, коли завдається найменша шкода звичайним заняттям особи, яка ними володіє, якщо тільки слідчий, прокурор не вважатиме, що виконання такої умови може суттєво зашкодити меті обшуку.

Перед початком виконання ухвали слідчого судді особі, яка володіє житлом чи іншим володінням, а за її відсутності - іншій присутній особі повинна бути пред`явлена ухвала і надана її копія.

Другий примірник протоколу обшуку разом із доданим до нього описом вилучених документів та тимчасово вилучених речей (за наявності) вручається особі, у якої проведено обшук, а в разі її відсутності - повнолітньому членові її сім`ї або його представникові/керівнику або представникові підприємства, установи або організації.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.06.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу67373212
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/20729/17

Ухвала від 16.06.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні