Постанова
від 26.06.2017 по справі 820/2350/17
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд

61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

26 червня 2017 р.                                                                                                     № 820/2350/17

Харківський окружний адміністративний суд у складі судді Білової О.В., розглянувши в порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у м. Хмельницькому Головного управління ДФС у Хмельницькій області до Приватного підприємства "ПАРАДІГМА-СІ" про надання дозволу на погашення податкового боргу,-

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспекція у м. Хмельницькому Головного управління ДФС у Хмельницькій області звернулася до суду з адміністративним позовом до Приватного підприємства "ПАРАДІГМА-СІ", в якому просить суд надати дозвіл на погашення податкового боргу Приватного підприємства “ПАРАДІГМА-СІ” (код ЄДРПОУ 34188540) в сумі 130538,75 грн. - за рахунок майна платника податків, що перебуває в податковій заставі.

Позивач обґрунтовує свої вимоги тим, що відповідач має заборгованість перед бюджетом у сумі 130538,75 грн. з орендної плати за землю з юридичних осіб. Позивач звертався з позовом про стягнення з розрахункових рахунків відповідача зазначеної заборгованості, а також на підставі рішення суду звертався до банків з інкасовими дорученнями, однак на банківських рахунках відповідача грошові кошти не виявилися, у зв'язку з чим податковий орган просить стягнути заборгованість відповідача за рахунок його майна.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження надсилалась відповідачеві разом з інформацією про права та обов'язки за його юридичною адресою.

19.06.17 до суду повернувся конверт з поштовою відміткою "адресат вибув".

Відповідно до абз.4 ч.4 ст. 33 КАС України у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за адресою реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності, вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Таким чином, відповідач є належним чином повідомлений про наслідки неподання заперечень проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову до суду, з огляду на що суд, оцінивши повідомлені позивачем обставини, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Приватне підприємство "ПАРАДІГМА-СІ" зареєстровано як юридична особа та знаходиться на обліку як платник окремих податків у Державній податковій інспекції у м. Хмельницькому Головного управління ДФС у Хмельницькій області.

На момент розгляду справи судом заборгованість Приватного підприємства "ПАРАДІГМА-СІ" перед бюджетом з орендної плати за землю з юридичних осіб складає 130538,75 грн., що підтверджується даними розрахунку суми заборгованості.

Зазначена заборгованість виникла на підставі самостійно поданої відповідачем податкової декларації з орендної плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за 2016 р. від 12.02.2016, в якій самостійно задекларовано суму річного податкового зобов'язання зі сплати орендної плати, яка підлягає сплаті до бюджету у розмірі 392574,95 грн.

Згідно з п. 54.1 ст.54 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Відповідно до п. 286.2 ст. 286 ПК України платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Відповідно до п. 287.1, 287.3, 287.4 ст. 287 ПК України власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році. Податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця. Податкове зобов'язання з плати за землю, визначене у податковій декларації, у тому числі за нововідведені земельні ділянки, сплачується власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Відповідно до п.п.14.1.175 п.14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом.

Пунктом 59.1 статті 59 Податкового кодексу України встановлено, що у разі коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. Податкова вимога може надсилатися (вручатися) контролюючим органом за місцем обліку платника податків, в якому обліковується податковий борг платника податків.

На виконання зазначеної норми Державна податкова інспекція у м. Хмельницькому Головного управління ДФС у Хмельницькій області направила на адресу відповідача податкову вимогу №1801-23 від 06.05.2016 (а.с.16), яка не була вручена відповідачу, що підтверджується конвертом із зазначенням причини повернення поштового відправлення «за закінченням терміну зберігання» (а.с.16).

На момент розгляду справи судом сума заборгованості відповідачем не погашена, з моменту направлення податкової вимоги податковий борг не переривався.

Відповідно до норм п.п. 95.1-95.3 ст. 95 Податкового кодексу України:

- контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

- стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

- стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Отже, приписами ст. 95 Податкового кодексу України передбачено наступний порядок дій податкового органу по стягненню боргу: в першу чергу звертається стягнення на кошти з розрахункових рахунків платника податку у банках, у разі їх недостатності – погашення податкового боргу здійснюється за рахунок майна, яке перебуває у податковій заставі.

Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 23.12.16 адміністративний позов Державної податкової інспекції у м. Хмельницькому Головного управління ДФС у Хмельницькій області до Приватного підприємства "ПАРАДІГМА-СІ" про стягнення податкового боргу - задоволено в повному обсязі, стягнуто з розрахункових рахунків приватного підприємства "ПАРАДІГМА-СІ" (код ЄДРПОУ 34188540) у банках, обслуговуючих такого платника податків та за рахунок готівки, що належить платнику податків на користь Державної податкової інспекції у м. Хмельницькому Головного управління ДФС у Хмельницькій області (код ЄДРПОУ - 39564228) у рахунок погашення податкового боргу у розмірі 130538,75 грн. (сто тридцять тисяч п'ятсот тридцять вісім) грн. 75 коп.

Зазначена постанова не була оскаржена в апеляційному порядку та набрала законної сили 23 січня 2017 року.

На виконання вимог ст. 95 ПК України позивач звертався, на виконання постанови Харківського окружного адміністративного суду від 23.12.16, до АТ «БАНК БОГУСЛА» та АТ КБ «ТК КРЕДИТ» з інкасовими дорученнями №101 від 09.0212017 та №100 від 09.02.2017, однак зазначені інкасові доручення були повернуті без виконання у зв'язку з відсутністю коштів на рахунках відповідача. (а.с.12-13).

Також податковим органом було складено акт опису майна відповідача № 78 від 23.12.2016 (а.с.11).

Отже, позивачем позовні вимоги на погашення наявної суми податкового боргу відповідача.

З огляду на наведене, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги позивача про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна відповідача заявлені у передбачений законом спосіб та є обґрунтованими, через що позов підлягає задоволенню.

Згідно з ч. 1 ст. 256 КАС України негайно виконуються постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 94, 160-163, 167, 183-2, 186, 254, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд –

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у м. Хмельницькому Головного управління ДФС у Хмельницькій області до Приватного підприємства "ПАРАДІГМА-СІ" про надання дозволу на погашення податкового боргу – задовольнити.

Надати дозвіл на погашення податкового боргу Приватного підприємства “ПАРАДІГМА-СІ” (код ЄДРПОУ 34188540, 61009, Харківська обл., м. Харків, вул. Достоєвського, буд.5) в сумі 130538,75 (сто тридцять тисяч п'ятсот тридцять вісім гривень 75 копійок) грн. - за рахунок майна платника податків, що перебуває в податковій заставі

Постанова суду підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги у десятиденний строк з дня отримання копії постанови.

Постанова, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя                                                                                 Білова О.В.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.06.2017
Оприлюднено03.07.2017
Номер документу67400747
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/2350/17

Постанова від 26.06.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 09.06.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні