Постанова
від 22.06.2017 по справі 810/1789/17
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 червня 2017 року           № 810/1789/17

Суддя Київського окружного адміністративного суду Виноградова О.І., розглянувши порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України у м. Славутичі Київської області до державного закладу "Спеціалізована медико-санітарна частина № 5" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій,

в с т а н о в и в:

22 травня 2017 р. до Київського окружного адміністративного суду звернулося Управління Пенсійного фонду України у м. Славутичі Київської області (далі - позивач) з позовом до державного закладу "Спеціалізована медико-санітарна частина № 5" (далі - відповідач) про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій.

          Позовні вимоги обґрунтовано тим, що згідно даних особового рахунку страхувальника, у нього утворився борг з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списками № 1 та № 2 відповідно до ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", у період з березня 2017 р. по квітень 2017 р. у сумі 60 420 грн 83 коп., який підлягає стягненню.

           Відповідач у судове засідання не прибув, про причини неявки не повідомив, про дату, час та місце судовго розгляду повідомлений належним чином.

          Відповідно до положень ч. 6 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Суд, дослідивши наявні матеріали справи, встановив таке.

           3 жовтня 2006 р. відповідач зареєстрований як юридична особа, що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с. 16).

          Як платник страхових внесків відповідач перебуває на обліку у позивача за № 1049, що підтверджується відомостями, наведеними в картці особового рахунку відповідача (а.с. 6) та повідомленні про взяття на облік платника єдиного внеску (а.с. 41), а отже, є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування у розумінні Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26 червня 1997 р. № 400/97-ВР (далі - Закон України № 400/97-ВР).

          Позивачем було сформовано розрахунки фактичних витрати на виплату та доставку пенсій з грудня 2016 р., з 2017 р., березня 2017 р., з квітня 2017 р. (а.с. 9, 11, 13, 15).

          Вказані розрахунки направлені на адресу відповідача та отримані представником останнього (а.с. 8, 10, 12, 14).

          У зв'язку з несплатою відповідачем заборгованості у добровільному порядку, позивачем було подано даний позов до суду.

Спірні правовідносини врегульовано Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 № 1058-IV (далі - Закон № 1058-IV), Законом України "Про пенсійне забезпечення" від 5 листопада 1991 р. № 1788-XII (далі - Закон № 1788-XII).

          Згідно з вимогами ч. 2 Прикінцевих положень Закону № 1058-IV покриття витрат на виплату і доставку пенсій, що призначені особам, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, здійснюється в порядку, що діяв до набрання чинності цим Законом (до 01.01.2004).

          Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

          Коло осіб, які мають право на пенсію на пільгових умовах, визначено ст. 13 Закону № 1788-XII.

          Тобто, пенсійне законодавство України встановлює обов'язок щодо відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій підприємствами та організаціями, які мають у своїх виробничих підрозділах робочі місця із шкідливими умовами праці.

          Порядок відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначається розділом 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 (далі - Інструкція).

          Пунктом 6.4 розділу 6 Інструкції встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

          Згідно з пунктом 6.7 розділу 6 Інструкції, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

          

          Наявні матеріали справи свідчать про таке.

          Пенсіонерам, вказаним у розрахунках поданих позивачем, було виплачено пенсію за період березень - квітень 2017 р., оскільки вони працювали у відповідача та їм були призначені пільгові пенсії на підставі п.п. "а", "б"-"з" ч. 1 ст. 13 Закону України № 1788-XII (списками № 1 та №2).

          Зокрема, позивачем було надано суду належним чином засвідчені копії документів стосовно осіб, які внесені у розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій у період березень - квітень 2017 р.: копії довідок про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, довідок підтверджуючих виконання особами вказаним у розрахунках позивача робіт підвищеної складності (а.с. 44-53).

          Факт виплати пенсіонерам, вказаним у розрахунках поданих позивачем, пенсій за період березень - квітень 2017 р. підтверджується довідкою позивача від 21 червня 2017 р. № 2515/06 про те, що станом на 1 червня 2017 р. заборгованість по виплаті та доставки пенсій по управлінню у м. Славутичі відсутня (а.с. 71).

          Крім того, вказаний факт виплат пенсіонерам пенсій, у тому числі й тим, які вказані у розрахунках позивача у період березень - квітень 2017 р., підтверджується актами звірення розрахунків по виплаті пенсій та допомоги у цей період (а.с. 31-40).

          Наявна у відповідача заборгованість підтверджується:

          - розрахунками суми, що виставлені відповідачу (а.с. 4-5);

          - копіями розрахунків фактичних витрати на виплату та доставку пенсій у період з грудня 2016 р., з 2017 р., березня 2017 р., з квітня 2017 р. (а.с. 9, 11, 13, 15), які були направлені на адресу відповідача та отримані представником останнього (а.с. 8, 10, 12, 14).

          - копіями карток особового рахунку відповідача по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 та № 2, згідно з якими у відповідача існує недоїмка на загальну суму 33 107 грн 36 коп. та 87 259 грн 53 коп. відповідно (а.с. 42, 43).

          Доказів сплати зазначеної заборгованості відповідачем суду надано не було.

          Крім того, при вирішенні справи судом враховано, що названі розрахунки відповідачем в адміністративному порядку оскаржено не було.

          Згідно з вимогами ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст. 72 цього Кодексу, що і було зроблено позивачем.

          З урахуванням викладеного суд дійшов висновку, що сума заборгованості, яка підлягає стягненню, складає 60 420 грн 83 коп., а отже, позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 11, 14, 70, 71, 72, 86, 94, 159-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

п о с т а н о в и в:

позов задовольнити.

Стягнути з державного закладу "Спеціалізована медико-санітарна частина № 5" (07100, Київська область, м. Славутич, вул. 77 Гвардійської Дивізії, 7, код ЄДРПОУ 33949175) на користь Управління Пенсійного фонду України у м. Славутичі Київської області 60 420 (шістдесят тисяч чотириста двадцять) гривень 83 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано в установлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Київського апеляційного адміністративного суду через Київський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя                                                                                 Виноградова О.І.

Дата ухвалення рішення22.06.2017
Оприлюднено03.07.2017
Номер документу67422036
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —810/1789/17

Постанова від 22.06.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Виноградова О.І.

Ухвала від 25.05.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Виноградова О.І.

Ухвала від 25.05.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Виноградова О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні